Dávat ročnímu dítěti na zadek?!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
150066
4.7.19 12:07
@lucenka píše:
Na tohle má každý jiný názor. Dítě které na návštěvě rabuje šuplíky pro mě prostě nevychovaný spratek je. A je jen na matce, aby s tim něco udělala.

Spratek ne. To je silné slovo. Spíš dítě, které nemá hranice, protože doma to dělat může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
4.7.19 12:09
@warita píše:
tve deti ale mely tezky zacatek do zivota. To se samozrejme odrazi na chovani.

To ano, ale tím chci říct, že každé dítě je jiné. Krom toho, mluvit o tom, že dvanáctiměsíční dítě je spratek, mi přijde mimo mísu. Zkoumání světa je zdravý vývoj. A v tomto věku dítě socializované není a chápání příčiny a následku přichází až ve věku kolem sedmi let. Takže očekávat, že pochopí, že bití je následkem chování, je u ročního dítěte holý nesmysl. Pro něj to je jen, že matce střelilo a zrovna se jí zachtělo ho zbít.

Příspěvek upraven 04.07.19 v 12:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1110
4.7.19 12:10
@Lenka_Hal píše:
Ovsem za totalni nesmysl povazuju oznacit rocni dite za spratka. Vek, kdy prakticky vychova teprve zacina… :roll:

A musí se uchopit pořádně, ne že kolem toho budu dělat cavyky a bát se na své dítě zvýšit hlas. Z batolat se stávají spratci velmi rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
4.7.19 12:11
@Bubla Bůčková píše:
@Lenka_Hal tady si zase nepředstavuju to otvírání šuplíku a broukani si… To bude spíš, že dítě mlátí dvířkama, hází míčkem (nejlépe dřevěným) po podlaze, trhá papíry, což přirozeně maminka popíše jako „většinou sedí na dece a někdy trochu pootevře dvířka a všichni kolem už na něj ječí“. Všichni dobře víme, jak to vypadá v realu a člověku odvyklemu z toho může jít hlava kolem ;)

I tak to muze byt :lol: Micek seberu, nabidku mekoucky :mrgreen: Trhani papiru ne, ty seberu. Mne se v tom roce vubec nevztekaly, takze nasmerovat je nekam jinak je v klidu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
4.7.19 12:11
@Lenka_Hal píše:
Ja udelala cistku, vyndala jsem veci, ktere treba jsou nebezpecne, na rozbiti a tak. Dala jsem to jinam. Mimo dosah. A jinak, at se bavi…je to presne ten postup: dite to zabavi na hodiny, ja to mam poskladane zpatky za pet minut. Dobry „obchod“. :mrgreen:

tak kdyz to cloveku nevadi, ze se po cele podlaze vali kabely, cdecka, natrhane papiry, knizky, etc etc etc, tak proc ne. Mne by to uklidit trvalo asi trochu dele nez 5min a hlavne by me to silene znervoznovalo a drazdilo. Ale to je moje specifikum, mam to tak hozene. Dcera je docela po mne. Kramarit sice kramari, kdyz se ji necha volny prostor, ale je hakliva na kapance jidla nebo usmudlane rucicky a pusinku. Stale si vyzaduje, at ji utiram pusu pri jidle a kazdy kapanec na stole hlasi a je z neho nervni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
4.7.19 12:12
@me57h píše:
A musí se uchopit pořádně, ne že kolem toho budu dělat cavyky a bát se na své dítě zvýšit hlas. Z batolat se stávají spratci velmi rychle.

Ty se bez dospat a neprovokuj. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
4.7.19 12:14
@warita píše:
tak kdyz to cloveku nevadi, ze se po cele podlaze vali kabely, cdecka, natrhane papiry, knizky, etc etc etc, tak proc ne. Mne by to uklidit trvalo asi trochu dele nez 5min a hlavne by me to silene znervoznovalo a drazdilo. Ale to je moje specifikum, mam to tak hozene. Dcera je docela po mne. Kramarit sice kramari, kdyz se ji necha volny prostor, ale je hakliva na kapance jidla nebo usmudlane rucicky a pusinku. Stale si vyzaduje, at ji utiram pusu pri jidle a kazdy kapanec na stole hlasi a je z neho nervni.

Ale ja papiry dole nenechala, knizky jen detske, CD taky pryc…V obyvaku toho fakt moc na kramovani neni. Jedna se u nas spis o kuchyn. Nerozbitne nadobi a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
4.7.19 12:14
@me57h píše:
To já taky, mám doma drzé pubošky a s nimi to mlátí ostošest, ale myslím, že nebýt fyzických trestů, bylo by to horší.

Tak aby jednou ty tvé pubošky neusoudily, že už toho bití bylo dost a navěky neodkráčely neznámo kam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7712
4.7.19 12:15

Ne, na zadek ani pres ruku bych fakt nedala. Mam doma rocni dceru a neumim si predstavit ji placnout tak malou. Nerikam, az bude vetsi a bude tomu fakt rozumnet, tak treba plesknuti po zadku klidne. Ale ted neverim, ze by vedela, ze je to trest. Samozrejme ji rikam ne a dam pryc rucicku klidne nekolikrat. Na navstevach ji rabovat nenechavam, ale teda u nas nejsou prarodice brani jako navsteva, ale jsme tam doma. Navic vim, ze jim to nevadi ;) kdyby ano, nenecham ji. Doma si taky kramuje a kde nechci, aby kramovala, mam zabranu na suplik nebo skrinku :mrgreen: deti jsou holt zvidave…ale treba u pratel bych ji kramovat nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1110
4.7.19 12:15
@Enmamma píše:
Tak aby jednou ty tvé pubošky neusoudily, že už toho bití bylo dost a navěky neodkráčely neznámo kam.

Starší už nedostává, nebudu bít devatenáctiletou, mladší jen za vážné prohřešky. Dvouletý syn ale dostává, když zlobí. A dostával i v roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
4.7.19 12:16
@Fiškuska píše:
Holky, včera jsem byla s ročním synem u mého taťky doma a dostali jsme se k tématu jak nás s mamkou vychovávali a já na to teď pořád myslím, tak se chci zeptat jak to máte vy ostatní.

Syn má u taťky v obýváku rozloženou velkou deku a na ní dost hraček. Jenže ty ho už samozřejmě nebaví. Rád zkoumá co jde kde otevřít a udělat co největší nepořádek. Mě to nevadí, doma to máme přizpůsobený že si může rabovat kde chce (nebezpečné věci máme schovaný). No ale otec z toho nebyl úplně šťastnej, když mu tam malej otevíral šuplíky a říkal mi, ať dám malýmu na zadek nebo přes ruku, aby se naučil, že se to nedělá. Říkám mu, že je malej na to, aby pochopil, že když dostane přes ruce, že něco nemá dělat. A on na to, že mu mám dát třeba za půl hodiny znovu a znovu a že třeba za 4 dny už bude spořádaně sedět na dece a hrát si. Že on když byl malej tak měl krabici s kostkama a autíčkama a s tím si hrál a nikdy by ho nenapadlo někde rabovat. Jsem z toho v šoku, že jsem byla takto vychovávaná :) Nedovedu si představit co bych měla udělat, aby roční dítě sedělo 3 hodiny na jednom místě a samo si hrálo!!

Tak mě zajímá, jsem mimo já, nebo můj otec? :D Trestali byste dítě za to, že nesedí na zadku?

Rocni dite to nepochopi, dle me. Je to proste prirozene, ze je zvedave…Me tchyne taky vypravela, jak bila proutkem rocniho svagra po rukou, protoze bral sosky na polickach u babicky. Me to prijde fakt silene, tak se dite koukne a je to…neco jineho jsou zasuvky, monitor apod. Ale na nase funguje zvyseni hlasu. Ja treba vim, ze fyzicke tresty vubec nemaji smysl, ale kdyz na nej zvysim hlas, nebo se s nim nebavim, to je panecku trest :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
4.7.19 12:18

Dávat ročnímu dítěti přes ruku nebo přes zadek mi přijde naprosto nesmyslné. Roční dítě chce zkoumat a má mu to být kvůli jeho zdárnému vývoji umožněno. Tj. dát z dosahu to, na co nemá sahat, vytvořit pro něj bezpečný prostor, který může zkoumat dle libosti.
Pokud je na návštěvě, tak přece jde dítěti vysvětlit i jinak, že nemá něco dělat a ne mu dávat přes ruce nebo zadek. Např. ho odnést jinam, zaujmout ho něčím jiným, dát věci z dosahu, říct důrazně NE atd.
Výchova založená na fyzických trestech je výchova založená na strachu. Tohle bych svému dítěti opravdu udělat nechtěla. Ano, dítě se potom chová „poslušně“, tj. dělá to, co vy chcete a nechcete, ale není to zdravá výchova založená na důvěře, lásce, trpělivosti, pochopení. A později se vám to vrátí i s úroky :-(
Nepíšu tu nic nového. Doporučuji nějakou aktuální literaturu na téma výchova (např. Jak žít a nezbláznit se, Aha rodičovství, Respektovat a být respektován, Pohodoví rodiče - pohodové děti).

Příspěvek upraven 04.07.19 v 12:19

• Citovat
  • Upravit
5708
4.7.19 12:19
@me57h píše:
Starší už nedostává, nebudu bít devatenáctiletou, mladší jen za vážné prohřešky. Dvouletý syn ale dostává, když zlobí. A dostával i v roce.

Ty máš štěstí, že bydlíte v ČR, v mnoha jiných státech bys už děti neměla. Bít roční dítě považuji za strašné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650

@Ou Tak mám doma mýtycké děti, dokonce dvě, dcerka zrovna už půl hodiny sedí a předává auta z krabice na zem a zase zpátky. Syn si taky jako malý kolikrát hrál že jsem o něm nevěděla a nedělal při tom neplechu.

Dítě má mít nastavené hranice. Na každé dítě platí něco jiného, syna jsem musela po třech upozorněních lehce plácnout přes plínku aby pochopil (a myslím že je ve výchově lepší jednou plácnout než 100% vysvětlovat a skončit například se zraněným dítětem), dcerka je trochu tvárnější zatím jí stačí říct ne a zamračit se, ale uvidíme jestli to bude fungovat i za půl roku.

Myslím si, že největší problém současné doby je to, že se i úplně malé dítě bere jako rovnocenný partner rodičů, ale není to tak, je to dítě s nedostatkem zkušeností, bez znalostí následků svých činů. Něco jiného je potom třeba 5-6 leté dítě se kterým lze už trochu rozumně diskutovat.
Výsledkem jsou hromady diskuzí na inrnetu, plné psychologické poradny a hromada dětí kterým rodiče místo výchovy vyběhají „diagnózu“ aby měli omluvu, známá se hrozně vztekala když jí ve dvou psychologických poradnách a u jednoho psychiatra místo diagnózy „hyperaktivita“ řekli že je syn jenom obyčejně nevychovaný. Aby bylo jasné vím že jsou děti, které opravdu problémy mají, ale myslím že z těch „onálepkovaných“ je to sotva půlka, většinou se poznají tak, že je rodiče neignorují ale pracují s nimi i když výsledky navenek moc vidět nejsou, nebo to okolí nevnímá jako dostatečný výsledek.

Neříkám že to dělám nejlépe na světě, dělám to tak aby to vyhovovalo naší rodině. A zatím jako největší poctu beru to, že jsem žádnou ze svých kamarádek neodradila od rodičovství. Protože když jsem byla na návštěvě u výše zmíněné známé tak kdybych v té době nebyla těhotná tak se asi nechám okamžitě sterilizovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921

Zakladetelko je moznost taky otci: “rict, ja svoje dite bit nebudu, ale mas pravdu, tohle se delat nema, zacnu na tom pracovat.”
Dite se ma snad vychovavat k tomu, aby zapadlo do zivota kolem a zaclenilo se. Ne aby se zivot a svet kolem prizpusoboval memu diteti?
Nikdo tady nerika, ze se deti maji mlatit, ale i pro jejich bezpeci se snad vychovavat musi. Zpusob si zvoli kazdy sam. A kramovat v cizich vecech ok neni. Priste bude zvedave, co to lezi na ceste? Ale to je ok, bez se tam podivat, byt zvidavy v tomhle veku je normalni…
Takze mlatit ne, vychovavat ano. To, ze jsem matka neznamena, ze nebudu respektovat zasadni pravidla (coz hrabani ve vecech je) :nevim:

Příspěvek upraven 04.07.19 v 12:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect