Dávat ročnímu dítěti na zadek?!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
pet p
4.7.19 14:36
@lucenka píše:
A proč jsi ho nechala vytahovat ty knížky? Taky by mi to vadilo. Děti v tomhle věku můžou knížku dost snadno poničit. Jo a nejsem žádný příslušník starším generace ;)

Stihnul vytáhnout dvě a než tchýně dokončila svůj proslov, tak už byly knihy zpátky uklizené v knihovně, synovi jsem řekla, že u babičky toto dělat nebudeme a přesunula jsem ho jinam. Takže asi bych nemluvila o tom, že jsem ho nechala vytahovat knížky. Prostě seděl u knihovny, my jsme si povídali, on si to tam prohlížel a pak dvě knížky vytáhnul.
Spíš jsem tím svým příspěvkem chtěla říct, že pro některé babičky a dědečky je nejposlušnější dítě, které se ani nehne a nemukne :-(

• Citovat
  • Upravit
14107
4.7.19 14:37
@LydiaD píše:
No vidíš, já měla zvlášť první dítko celkem ostrý, takže jsem ho jako malinkýho občas plácnutím usměrnila.
Já si zase nedovedu představit, že bych uhodila děcko v pubertě.
Tam jsem už nic usměrňovat nemusela.
To už byli parťáci a pokud se nám něco nelíbilo, všechno šlo už dávno vykomunikovat a prodebatovat.

Vzdyt ja ani nesouhlasím, ze se maji deti v puberte placnutim usměrňovat, ja dceru neplacla nikdy v zivote ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
4.7.19 14:37
@Fiškuska píše:
@pet p Já se synovi věnuju i na návštěvě, aby byl klidnější, ale někdy chci otci třeba s něčím pomoct v domácnosti a jakmile ho nemám na očích je to pro něj známka volnosti :D v horším případě začne kňourat a můj táta prostě nechápe, jakto že se neumí syn zabavit sám s hračkami pro něj určenými :)

Tak že to táta nechápe, to je naštěstí vedlejší. Důležité je, že to chápeš ty, nenaplácáš mu za to a nebudeš o něm smýšlet jako o spratkovi jako některé jiné zde diskutující.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
4.7.19 14:38
@pet p píše:
Stihnul vytáhnout dvě a než tchýně dokončila svůj proslov, tak už byly knihy zpátky uklizené v knihovně, synovi jsem řekla, že u babičky toto dělat nebudeme a přesunula jsem ho jinam. Takže asi bych nemluvila o tom, že jsem ho nechala vytahovat knížky. Prostě seděl u knihovny, my jsme si povídali, on si to tam prohlížel a pak dvě knížky vytáhnul.
Spíš jsem tím svým příspěvkem chtěla říct, že pro některé babičky a dědečky je nejposlušnější dítě, které se ani nehne a nemukne :-(

Ne příslušné je takové dítě, které jeho rodiče hlídají a nenechají ho dělat bordel na návštěvě

• Citovat
  • Upravit
LydiaD
4.7.19 14:39
@pet p píše:
Prostě podle ní je vychované dítě takové, které spořádaně sedí na zadku a nedotkne se ničeho bez dovolení (bez ohledu na to, kolik je mu let).

Z mého hledika je velký rozdíl, když se dítě nutí sedět na zadku nebo když se usměrňuje v něčem, co dělat opravdu nemusí nebo nesmí. Žádný děcko nebude sedět na zadku, leda by bylo pomalejší.
Ovšem chápu, že některý babičky nedávají to, že jim přijede děcko na návštěvu a udělá jim z bytu za odpoledne neobyvatelný bordel :mrgreen:
Všechno je o kompromisu.
Nemělo by trpět děcko, ale ani babička :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
LydiaD
4.7.19 14:42
@_.Emilyyy píše:
Vzdyt ja ani nesouhlasím, ze se maji deti v puberte placnutim usměrňovat, ja dceru neplacla nikdy v zivote ;)

Já vím, že Ty ne… ale přítel musel.
Vím, že není jeho a že se omluvil.
Ale nevím proč to bylo, občas Tě tu čtu ale důvod toho pohlavku jsem asi přehlídla.

• Citovat
  • Upravit
15503
4.7.19 14:43
@Fiškuska píše:
Jo to jsem taky chtěla napsat, že se mi zdá, že plácání přes ruce a zadek je názor spíše starší generace (ne však pravidlem, nerada bych se někoho dotkla…)

Bohužel i v dnešní generaci je dost takových co si výchovu bez bití neumí představit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
4.7.19 14:43
@lucenka píše:
Ne příslušné je takové dítě, které jeho rodiče hlídají a nenechají ho dělat bordel na návštěvě

No vidíš a podle mé tchýně je poslušné takové dítě, které sedí, hraje si s přidělenými hračkami, nevzdaluje se od těch hraček a nedožaduje se pozornosti. Jinými slovy, odložíš ho někam a ono tam sedí a tiše si hraje, dokud ho opět nevyzvedneš. Tohle je podle ní ideál. Jo a samozřejmě udělá okamžitě to, co mu řekneš, tj. poslouchá na slovo. Ale tchýně je asi dost extrém, jí vadí i odložená věc na pohovce, stolku apod. Prostě všechno musí být schované a nesmí být na očích, aby to v domácnosti vypadalo neustále jako ze škatulky. V takovéhle domácnosti uděláš „bordel“ už jen tím, že tam přijdeš a sedneš si na pohovku :-D

• Citovat
  • Upravit
pet p
4.7.19 14:48
@LydiaD píše:
Z mého hledika je velký rozdíl, když se dítě nutí sedět na zadku nebo když se usměrňuje v něčem, co dělat opravdu nemusí nebo nesmí. Žádný děcko nebude sedět na zadku, leda by bylo pomalejší.
Ovšem chápu, že některý babičky nedávají to, že jim přijede děcko na návštěvu a udělá jim z bytu za odpoledne neobyvatelný bordel :mrgreen:
Všechno je o kompromisu.
Nemělo by trpět děcko, ale ani babička :mrgreen:

No jenže je bordel a bordel. A jak už jsem psala: tchýně je asi dost extrém, jí vadí i odložená věc na pohovce, stolku apod. Prostě všechno musí být schované a nesmí být na očích, aby to v domácnosti vypadalo neustále jako ze škatulky. V takovéhle domácnosti uděláš „bordel“ už jen tím, že tam přijdeš a sedneš si na pohovku :-D
Takže dvě knížky vytažené z knihovny byly důvodem jejího proslovu o tom, jaké máme dítě kramáře. Mně kdyby dítě vytáhlo z knihovny dvě knížky, tak je mi to naprosto jedno. Dokonce doma pár knížek poničilo tím, že je pokreslilo a v jedné vytrhlo stránku, ale řekli jsme si, že takhle s knížkama nezacházíme, společně jsme se to snažili vygumovat a slepit, a to je celé. Proč kvůli pár knížkám dělat nějaké scény nebo dítě trestat. Ale mám prostě tu míru „bordelu“ někde jinde než tchýně. Nicméně její pravidla respektuju, jezdíme tam (naštěstí) málo a aby byl klid, všechno jí odkývám a dělám podle ní. Vztah máme (asi celkem pochopitelně) dost chladný. Stejně tak má ona dost chladný vztah se svými dětmi. Nojo, ale myslí si o sobě, že je skvěle vychovala, samozřejmě je trestala, dávala přes zadek.

• Citovat
  • Upravit
677
4.7.19 14:50
@Enmamma píše:
Doufám, že časem projde zákon, že bít dítě bude trestné. Jsme jeden z mála států, kde se jako výchovný prostředek uznává bití. Proč bít dítě je v pořádku a bít dospělého v pořádku není? Vždyť řada dospělých se chová nestandardně. Dítě je bezbranné a dospělý má fyzickou převahu, tak mi z toho vychází, že u dvou dospělých by to mělo být přípustnější. Tam ta převaha bude menší. Proč nemůže manžel zmlátit manželku, když neudělá, co slíbila a dítě zmlátit může? Tak pokud má být v pořádku bití dětí, tak se (myšleno ironicky) přimlouvám i za bití dospělých. Někoho chytí třeba při krádeži, ať ho zmlátí. Matka včas nepřebalí dítě, místo toho je na mobilu, dítě má opruzeniny, tak ať jí jednu fláknou. No ne?

Jasně takovou tu anglickou výchovu nenávidím, z děcek se stane postrach, co skáče všem po hlavě ty vole a mama přihlíží, to je konec! Ještě si zatím může každý vychovávat své dítě jak chce, a plácnutí po ruce, neni mlácení ;) a jinak si myslíte že když někdo chyti zloděje nebo darebaka tak že mu nerozbije hubu??? Kde žijete :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LydiaD
4.7.19 14:53

@pet p
No jo, tak s tchýní si nikdy moc rozumět nebudeš, to je pochopitelný.
Já bych na takový návštěvě byla nervózní jak pes.
Když děcko nesmí nic, tak bych tam moc často nechodila.
To je extrém.

• Citovat
  • Upravit
pet p
4.7.19 14:56

Trestat dítě není v pořádku, ale řada rodičů to dělá, protože

• hrozba trestu zastaví „zlobení“, pokud jsme ochotni své hrozby splnit a stupňovat
  • bojí se, cítí se bezmocní, trest dává rodičům pocit, že něco udělali
  • jsou ve stresu a dítě v dané chvíli vnímají jako nepřítele
  • jsou zranění nebo rozzlobení a „kopou kolem sebe“
  • neznají jiný způsob, jak přimět dítě ke správnému chování. Trest zmírní jejich frustraci a dodá pocit, že ovládají situaci.
  • jsou mylně přesvědčeni, že děti buou nesposlušné a manipulativní, pokud je nedonutí „chovat se slušně“
  • jako děti byli sami trestáni, tak se domnívají, že tohle rodiče musí dělat, aby své děti řádně vedli

(z knihy Aha rodičovství)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.19 14:56

Co člověk, to názor. Ano, dítě v roce objevuje svět, ale je potřeba, aby ho tu u toho někdo korigoval. Řikam upřímně, mě by také vadilo, kdyby mi moje vnouče oteviralo a rabovali šuplíky, a ani jako matka bych toto dítěti nedovolila. Pracuji dlouho u malých dětí, svou práci mám stále ráda a mezi nově příchozími dětmi a jejich matkami jsou obrovské rozdily. Jsou děti, které se v našem dětském zařízení vrhnou ihned na šuplíky, všechny otevřou a vyhází veškeré hračky z políček, čemuž matky přihlížejí a komentují to slovy: „No to dělá všude,“ jine maminky dítě včas zarazí s tím, že tohle se nedělá. Zkuste si představit patnáct deti pohromadě, z nichž většina bude rabovat skříňky a šuplíky. Jak to dopadne? Jednak hrozí úraz, přivřené prsty to je hned a jednak, co z toho, jen nepořádek. Takže usměrnit je potřeba každé dítě. Žijeme v době, kdy je trendem to, že děti se nebiji. Domnivam se, že když matka dítě lehce pleskne přes ruku nebo plenku, žádná velká újma se mu nestane.Pro rejpaly, zdůrazňuji slovo matka nebo rodič či prarodiče, já jako pedagog používám pouze slovní korigaci a funguje skvěle. Ale děti to na vlastní rodiče vždy zkoušely a zkoušet budou.Za nás fungovala hranice, kterou vymezili rodiče a my věděli, co můžeme a co už ne. I roční dítě je schopno pochopit tyto mantinely, pokud se budou dodržovat. Netvrdím, že se mnou musí všichni souhlasit, vůbec ne, ale mohu říci to, že znám i rodiny, kde vládnou již velmi malinké děti a rodičům to přijde zábavné, protože jejich dítě je přece osobnost a tu nebude nikdo omezovat, a já se ptám, pokud by takhle byly vychovávány všechny děti, jak by to na světě vypadalo? Hezký den všem.

• Citovat
  • Upravit
pet p
4.7.19 14:58

@LydiaD Tak já neříkám, že jsem na těch návštěvách ráda a v pohodě ;-) Taky jsem nervní, co jí zas bude vadit a kvůli čemu dostanu kázání. Ale je mi to už teď celkem jedno, návštěvy jsme se rozhodli minimalizovat, co to šlo (párkrát do roka). Nahrává tomu i to, že bydlí daleko.

• Citovat
  • Upravit
LydiaD
4.7.19 15:11

@pet p
Je určitě fajn, když se nastaví hranice tak, aby si návštěvu užili všichni.
Což se asi ne vždycky daří.
Jinak se omlouvám, ale tyhle citáty z knížek… jak já jsem ráda, že tohle za nás nebylo.
Mně přijde, že tohle je dneska někdy až extrém.
Přečíst si něco a řídit se podle toho.
Co je psáno, to je dáno… nemyslím si, že všechny tyhle knížky o nevýchově a o tom všem, musí mít nutně ve všem pravdu.
Nevím, jestli jsem starší generace, když mám už dva dospěláky :nevim: :mrgreen:
(babka ještě nejsem a metalový fesťáky mě baví :pankac: :mrgreen: )
Ale někdy mi přijde, že většinou slyším, jak my jsme to dělali všechno špatně.
Zatímco dnešní mladí přečtou knížku, děcku je 6 neděl a už ví, jaký bude v pubertě, co všechno budou dělat jinak a samozřejmě nejlíp.
Realita je pak někdy jiná.
Kéž si jednou se snachama budu rozumět, abych pak nebyla vláčená po diskuzích jako mrcha tchýně :mrgreen:

Příspěvek upraven 04.07.19 v 15:14

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí