Dávat ročnímu dítěti na zadek?!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26747
7.7.19 22:19

@pet p mně by se takový čtení líbilo. Mám ráda právě takový úvahy, co dělat a co to má znamenat, proč to tak má být. Určitě si prima máma :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
7.7.19 22:51

Malej se začal v 5 měsících plazit, hlavně na zásuvky a kabely. Cca od toho půl roku jsem ho placala přes ruku a dovětkem nenene tytyty. Během jednoho měsíce se naučil, že nesmí. Teď stačí jen říct nenene tytyty a on už ví, začne vrtet hlavou a snaží se tam nejít i když ho to láká. Občas teda neodolá, ale fakt málokdy… Dvakrát jsem ho placla přes stehno, když fakt přestřelil, ale bylo vidět, že to nějak nechápe a nespojuje, takže se tomu snažím vyhnout… Hodně hlídám, takže doma ať si rabuje, ale na návštěvě to nedovolím i když je hostitel benevolentní a povolil by to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
8.7.19 07:44

@LydiaD Mně vůbec nevadí, že oponuješ. Myslím, že jsem jasně napsala, že ty věci z knížek nelze brát doslovně. @Bubla Bůčková to asi vidí tak, jak já, že ta svačina byl příklad a šlo o to být oporou. Ale že z toho čiší manipulace, to tam cítím taky, a její návrh řešení mi přijde nakonec lepší než ten autorky.
Jo a k tomu, že trest narušuje láskyplný vztah mezi námi a dítětem - já to vidím tak, že když se trestá, vládne kolem toho nepohoda. Negativní emoce, brek, stres. Tohle je za mě zbytečné. Mám radši láskyplné prostředí, kde se to obejde bez scén a trestů. Preferuju vysvětlení, dopad přirozených důsledků, podporu, kompromis, schopnost ustoupit a dát za pravdu apod.
A že se mi snacha vysměje, jak jsem to dělala blbě, to nevylučuju, a já si jen pak vzpomenu na svou tchýni a budu se muset zasmát taky. To už je prostě takový koloběh :-)

• Citovat
  • Upravit
LydiaD
8.7.19 08:36

@pet p
Plácnutí po ruce, když dítě 3× neposlechne a které ho nebolí já neberu jako trest.
V tom se určitě neshodneme.
Jinak je samozřejmě pěkný, když dítě vyrůstá v láskyplném prostředí.
Ale za mě to plácnutí, tohle prostředí nenarušuje :nevim:

• Citovat
  • Upravit
160
8.7.19 14:35

Dopad prirozenych dusledku by nekdy byl i fatalni. V takovych pripadech jsem i v roce placala pres zadek (a tedy pres plinku). A jakkoliv to mnohdy bylo objektivne slabeji, nez kolikrat pri hre, kupodivu pokazde pochopili, ze jde o trest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.19 01:19

@Fiškuska na zadek ne, ale párkrát dostalo naše přes ruku, například při vylévání vody ze zvířecí misky a hrabání se v květináči, poprvé přes ruku, po druhé jen zvýšený hlas, hned to přestala dělat

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.7.19 08:32

Přemýšlím, proč tolik lidí raději plácne, než to řešit jinak a myslím, že je to kvůli tomu, že je to rychlé. A dnešní doba je dost uspěchaná, nikdo nemá na nic čas :-(
Jde to i bez plácnutí, ale trvá to delší dobu - musím dítěti alespoň stručně vysvětlit, musím mu říct ne, musím ho z toho místa odnést nebo tu věc odklidit, nebo ho zaujmout něčím jiným. A to vše x-krát.
Výsledek je stejný, nebude to dělat. Ale plácnutí je rychlejší, tak asi proto tolik lidí raději plácne.

• Citovat
  • Upravit
LydiaD
9.7.19 08:58

@pet p
Dělej to tak, jak to děláš ;)
Je to Tvoje cesta, jsi o ní přesvědčená, jsi s tím v pohodě a to je důležitý.

• Citovat
  • Upravit
1313
9.7.19 09:13

@pet p odklízením věci se nic nevyřeší a dítě se nic nenaučí… Je jasné, že nejdřív se říká ne, vysvětluje se, ale proste to někdy nefunguje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.7.19 10:12
@pet p píše:
Přemýšlím, proč tolik lidí raději plácne, než to řešit jinak a myslím, že je to kvůli tomu, že je to rychlé. A dnešní doba je dost uspěchaná, nikdo nemá na nic čas :-(
Jde to i bez plácnutí, ale trvá to delší dobu - musím dítěti alespoň stručně vysvětlit, musím mu říct ne, musím ho z toho místa odnést nebo tu věc odklidit, nebo ho zaujmout něčím jiným. A to vše x-krát.
Výsledek je stejný, nebude to dělat. Ale plácnutí je rychlejší, tak asi proto tolik lidí raději plácne.

Ne výsledek není stejný. Návštěva si kvůli tobě nepředstaví byt, aby byl odolný dítěti. Navíc, když před ním vše uklidíš, takže nenaučí, jak se chovat v takovém prostředí a když se dostane na návštěvě k věcem, co mu doma schovávají, tak je samozřejmě začne zkoumat.

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.7.19 11:54

@LydiaD Je to tak, funguje mi to a jsem s tím vnitřně v pohodě, takže určitě se toho budu držet.
@Aradhell Takže tím vlastně říkáš, že nelze dítě vychovat bez plácání? Jaktože mi to teda funguje? Nikdy jsem ho neplácla přes ruku ani po zadku.
@lucenka To je zajímavé, že i když dítě neplácám a dělám to, jak jsem psala, tak když pak na návštěvě řeknu, ať něco nechá, tak to prostě nechá (protože ví, že bych ho sice neplácla, ale stejně bych ho odnesla na jiné místo nebo tu věc dala pryč). Samozřejmě když je ještě hodně malý, tak musím zvednou zadek a jít ho vzít do náruče, ať se tam nehrabe, a uklidit to po něm. Ale když už je větší, tak skutečně stačí říct - prosím nechej to, teď jsme na návštěvě, doma to sice dělat můžeš, ale na návštěvě je to jinak (typicky vyndávání věcí z kuchyňské linky). No a světe div se, ono to opravdu funguje. Akorát teď už zpětně nedovedu říct, kdy nastal ten zlom, do jakého věku bylo potřeba dítě odnést a kdy už stačilo říct, ať to nechá být.
A jinak nikde jsem nepsala, že si kvůli mě má návštěva přestavět byt. Na návštěvě je potřeba dítě víc hlídat, aby nelezlo, kam nemá, nejsou tam zabezpečené zásuvky, kabely, křehké věci atd. Teda pokud se nejedná o domácnost, kde také mají malé dítě.

• Citovat
  • Upravit
16006
9.7.19 12:02
@pet p píše:

Ne, výsledek stejný nebude. Tvoje dítě se naučí, že si může beztrestně dělat vše, co ho zamane, zcela bez hranic. Naopak velice rychle pochopí a skvěle se naučí, že má za maminku něco mezi otrokem a robotem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
9.7.19 12:09

Moje kamarádka má 1,5leteho divocha a ten je schopný všude vylézt, všechno otevírá, všechno bere. Kamarádka nemá problém ho okriknout nebo i plesknout, ale aby to bylo úplně efektivní, musela by ho snad zabít.. A pro mě jako pro kamarádku není problém když je pozvu na navstevu, některé věci uklidit z dosahu a neočekávam, že takhle malé dítě bude vycepovane na povel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
9.7.19 12:28

@Zumpa To, co píšeš, je typický omyl těch, kdo zastávají autoritativní výchovu. Jak už jsem psala v jiné diskuzi, naopak platí to, že Čím méně toho dítěti zakážeš (samozřejmě se nebavím o věcech, které jsou nebezpečné nebo pro tebe za hranicí), tím víc spolupracujícím se dítě stane.
Tuhle zkušenost v té diskuzi potvrzuje i @milwinka
Viz https://www.emimino.cz/…rankovani/4/
Osobně mám tu zkušenost, že syn je v pohodě, spolupracuje, rozhodně si nedělá, co chce, a přitom mu dovolím hodně věcí a nikdy jsem ho neplácla. Jo a ještě musím dodat, že se celkově hodně málo vzteká (tj. stejná zkušenost ohledně vzteku jako psala v té jiné diskuzi @milwinka)

• Citovat
  • Upravit
14107
9.7.19 12:33
@lucenka píše:
Ne výsledek není stejný. Návštěva si kvůli tobě nepředstaví byt, aby byl odolný dítěti. Navíc, když před ním vše uklidíš, takže nenaučí, jak se chovat v takovém prostředí a když se dostane na návštěvě k věcem, co mu doma schovávají, tak je samozřejmě začne zkoumat.

Tak dite proste placnes a ty uz mas klid, ze? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect