Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
@budi Je to jedna z mych hlavnich zasad a skutecne nikdy nevyhrozuju nicim, co nemohu nebo nechci splnit. Popravde my s manzelem jsme deti letos lehce odbyli s darky, prave z tohoto duvodu.Ale resim spis nase siroke pribuzenstvo, ktere je darky zahlcuje. A rict jim „letos zadne darky detem“,to asi dost dobre nejde. Proto taky mam to dilema
Nehrot to. Nedovedu si predstavit co by decka museli udelat, abychom je odbyli na darcich. Jako proc? Ze rodic je sam se sebou v koncich, jak ty a dle tvych slov, jak si na strane jedna popsala si frustrovana, deti oplaci tvou nervozitu svoji a ty je potrestas, ze je odbydes darky a pak jeste resis, ze jestli to nekrouhnout vic?
Promin, promin nechapu tve myslenkove pochody. Zacni u sebe a ne u deti. Sebe predelej, uklidni.
Tak kdyby nezlobili, nebyly by to děti. Navíc každý rok je jiný, jsou v jiném období. Můj mladší je teď též výživný ( 5 a třičtvrtě). Ale to byl starší v jeho věku taky. A dohromady to je úplně masakr.
Ale dostanou co si přejí. Protože Ježíšek není učitelka, nedává body za zásluhy. Jemu dary nosili, protože se narodil. Tak i našim dětem nosí, protože jsou.
@Kelsey Jo,kazdopadne, makam na tom.Ale to neni ze dne na den, nedovedes si predstavit, jak narocne obdobi prozivame a vyhnout se tomu proste neda. A deti to zcela neomlouva v jejich chovani. Navic se tak zdaleka nechovaji jen ke mne. I babicky jsou z nich ted vyrizene, do minuty dva konflikty, pokud jsou spolu. A ja se hodne drzim, na zadek jim nedavam, maximalne zvysim hlas, kdyz uz je to fakt neunosne.
Na rovinu, mám doma jeden exemplář puberťáka (14), jehož dárky mám zrovna teď chuť vzít a tak, jak jsou, je bez přebírání mrsknout do popelnice. Když si vzpomenu před devíti lety (tedy v pěti). To to moje dítě taky zlobilo… Ale proti pubertě to tehdy byla procházka růžovou zahradou. ![]()
Přitom je to dítě jinak šikovné, dobře se učí, nevyvádí (zatím) nic mimořádného. Jen je to prostě silná osobnost, co si zatím sama se sebou zatím vůbec neví rady. ![]()
Chování (chvílemi) otřesné (chvílemi je k pomilování), horská dráha nálad a emocí šílená. My rodiče jsem prostě nudní, blbí a nic nechápeme. ![]()
Jo, Herodes, to byl král…
![]()
Příspěvek upraven 23.12.17 v 21:26
@Borůvka1990 píše:
Tak držím palce, aby se děti (Tvoje i moje) chovali tak jak majíVšak máš pravdu, naděje umírá jako poslední
Jo a mimochodem, setkala jsem se s paní, která v období nejhorších pubertálních nálad vstala a odkráčela od večeře čelem. Že v tom prostě odmítá pokračovat.
Dárky nadělovali až na Boží Hod večer. Po velké omluvě od dětí. Uznala jsem, že tak daleko ještě nejsme.
@SAJ píše:
Jo a mimochodem, setkala jsem se s paní, která v období nejhorších pubertálních nálad vstala a odkráčela od večeře čelem. Že v tom prostě odmítá pokračovat.Dárky nadělovali až na Boží Hod večer. Po velké omluvě od dětí. Uznala jsem, že tak daleko ještě nejsme.
Tak to chce silnou osobnost ![]()
Vánoce v žádném případě nespojuji s nějakým vychováváním. Ano, bez ohledu na to, jestli zlobí ( jak asi může zlobit pětileté dítě), dostávají své vytoužené dárky.
Ano, ale moje děti moc nezlobí.
ale myslím, že i kdyby zlobily, dárky by dostaly.
Četla jsem super věc, prý se mají zabalit prázdné krabice, rozdělat oheň v krbu a zazlobí, hodit jednu krabici do krbu
to by asi naše starší, co už nevěří, čuměla ![]()
Ano dáváme.. Tento den nespojujem s běžným zlobením.. Když děti zlobí, tak dostanou jiný rest a nebo domluvu..
Neschováváme se za Ježíška, že nic nedonese.. Max řeknem, že Ježíšek všechno vidí, ale určitě neříkám, nezlob, Ježíšek ti nic nedonese, protože nevím, jak dítě třeba uklidnit..
Trochu odlehčeně.. Tak jsme si představila, kdyby někdo byl např. na manžela nepříjemhý a manžel pak manželce nic nedal, protože ho zlobila
![]()
@unuděná Ano dostanou to, co si přáli i když mě neskutečně prudí
přesto, že spolu bojujeme, tak je o to nepřipravím a to zklamání jim neudělám.
@unuděná Ne. Děti určitě nezlobí proto, že by chtěly: sama vnímáš, že mají náročné období, navíc mají i nějaký vnitřní vývoj - určitě není na místě říkat „zlobíš, tak jsi nic nedostal“.
Na zlobení je tu Čert u Mikuláše, který dítěti vyčiní - ale jinak ono samo ví, že něco udělalo špatně, když mu to řekneš, a nemá cenu to furt rozpitvávat a vracet se k tomu, jen to bude horší… Dítě bude nejisté, yvstresované, co zase udělá špatně, a ne výsledku budete nešťastní všichni.
Pět let je hrozně málo! Dárky jim dej, na Vánoce jim hlavně zopakuj, jak je Ježíšek i vy máte rádi, a pokus se být shovívavá i po novém roce… ![]()
Příspěvek upraven 23.12.17 v 21:48
@terinka4444 taky jsem to cetla a u toho jsem mela straaasne skodolby usmev. Krb mame. Tak az predtanou verit ![]()