Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 píše:
děláš si srandu? jasně napsala, že je dcera na prestižním gymnáziu. Takže za špatné známky jí dám zaracha? To bych si taky oholila hlavu, nutí jí obleční, dokonce jí nutí mimoškolní aktivity, na které musí…jo jo, já bych si tu oholenou hlavu ještě asi nabarvila na červeno.
Přesně tak. Jestli si někdo myslí, že tímto způsobem vychová kvalitního člověka, tak to ani náhodou. Nejen, že bude dělat naschvály, ale tím, že se jí všechno nalajnuje, nebude se umět v životě rozhodovat, což je hodně špatné. Stejně pochybuju, že holka na ty kroužky chodí. Kdo ví s kým a kde se v tu dobu slejzá.
V 15letech se do tanecnich nechodi. Patnact maji decka v devitce, max v prvaku. Tanecni na gymnaziich jsou ve druhaku a navic zacinaji na podzim. Takze nyni resit nejake tanecni je predcasne nebo trollove.
@Včelička992 píše:
@terinka4444 nechytej se kazdeho slovicka prosim. Byl to priklad stema znamkama..
aha, no tak nepiš příklady, když z toho nemáme vycházet.
@Včelička992 píše:
Ja treba znam hodne holek, ktere v mladi chodili oblikane presne na styl kluka. I vlasy na kluka apod. No a ted je plno z nich na holky. Taky muze byt, ale v 15ti si tim treba neni jista, kdo vi. A nebo to je jak pises ty, to bude ta realnejsi varianta asi.
Jo, já znám jednu, která chodila jako kluk, hrála fotbal, a je na holky. Pak znám jinou, která se oblékala pěkně, žensky, do tanečních chodila, a je taky na holky. A pak znám spoustu takových i onakých, které jsou na kluky. ![]()
Může to být tak i tak a já bych teď zakladatelce ještě nenasazovala zbytečně brouka do hlavy. ![]()
@Včelička992 píše:
@bartsch a ja zase vidim kolem sebe jak rodice dovoli a jen same problemy s ditetem. Kde kdo fetuje nebo chlasta a kouri. Tady chodi 13ti lete holky s cigarem v hube. Kazdy mame asi jine zkusenosti, bohuzel se nekdo proste v nazorech neshodne.
No, my to máme třeba tak že holce nic nepřikazujeme ani nezakazujeme a věř tomu nebo ne funguje to skvěle. Ono když nejsou zákazy tak není co porušovat a je klid
Ono to že 13ti leté holky chodí s cigaretou v puse neznamená že jim to doma někdo dovolil ![]()
@Včelička992 píše:
@bartsch a ja zase vidim kolem sebe jak rodice dovoli a jen same problemy s ditetem. Kde kdo fetuje nebo chlasta a kouri. Tady chodi 13ti lete holky s cigarem v hube. Kazdy mame asi jine zkusenosti, bohuzel se nekdo proste v nazorech neshodne.
O tom to není. Dovolila jsem dětem opravdu hodně, možná lépe řečeno jsem jim nelinkovala v čem mají chodit, zájmové aktivity si volili sami atd.Syn byl pravda trochu divočejší, ale jedno vím jistě. Vyblbl se v pubertě a dnes je to super táta od dětí, manžel, který doma pomáhá(výborně vaří a žehlí líp než já)slušně vydělává…co víc si přát.
Podle mně patnáctilété holce je třeba nastavit pravidla typu pomoc v domácnosti, slušné výsledky ve škole, nebo příchody domů. Diktovat oblečení, účes, nebo volnočasové aktivity je naprosto mimo.
Taky jsem za mlada měla doma tvrdý režim, takže jsem se v 18-ti (po maturitě) odstěhovala bylo to.
Dnes devatenáctileté dceři jsem volnost dopřála a kupodivu nefetuje, není těhotná,… a svěří mi daleko víc, než já své matce.
Myslím, že dcera zakladatelky už počítá dny do dospělosti ![]()
@analoja píše:
Podle mně patnáctilété holce je třeba nastavit pravidla typu pomoc v domácnosti, slušné výsledky ve škole, nebo příchody domů. Diktovat oblečení, účes, nebo volnočasové aktivity je naprosto mimo.
Taky jsem za mlada měla doma tvrdý režim, takže jsem se v 18-ti (po maturitě) odstěhovala bylo to.
Dnes devatenáctileté dceři jsem volnost dopřála a kupodivu nefetuje, není těhotná,… a svěří mi daleko víc, než já své matce.
Myslím, že dcera zakladatelky už počítá dny do dospělosti
Přesně tak, těhotné, fetující s nedokončeným vzděláním jsou nejvíc ty, kterým se vše zakazuje. Už malé dítě si sáhne na horká kamna, bo nevěří, že pálí. Učí se pořát a co je mu zakazováno, to ho láká.
Příspěvek upraven 03.05.17 v 18:17
@mado píše:
V 15letech se do tanecnich nechodi. Patnact maji decka v devitce, max v prvaku. Tanecni na gymnaziich jsou ve druhaku a navic zacinaji na podzim. Takze nyni resit nejake tanecni je predcasne nebo trollove.
U nas jsou tanecni treba v prvaku a muzou tam chodit i devataci, protoze je nemame kazdy rok.
@ProfZav tak to jo, ale nejspis nezacinaji v kvetnu. A do podzimu se muze stat spousta veci, tak resit ted tanecni je docela zvlastni.
M
@mado píše:
@ProfZav tak to jo, ale nejspis nezacinaji v kvetnu. A do podzimu se muze stat spousta veci, tak resit ted tanecni je docela zvlastni.M
Třeba to musi ted zaplatit nebo tak něco. Kazdopadne tohle me na tom znepokojuje nejmin ![]()
@Včelička992 píše:
Ja treba znam hodne holek, ktere v mladi chodili oblikane presne na styl kluka. I vlasy na kluka apod. No a ted je plno z nich na holky. Taky muze byt, ale v 15ti si tim treba neni jista, kdo vi. A nebo to je jak pises ty, to bude ta realnejsi varianta asi.
Já mám styl na kluka už 39 let ![]()
A jsem na chlapy ![]()
.
Příspěvek upraven 30.05.20 v 17:47