Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepřečetla jsem si celou diskuzi, reaguji jen na první dotaz zakladatelky. Já byla v 15 letech naprosto stejná jako vaše dcera. Jen kecky, a všechno oblečení černé. Při představě růžové barvy, nebo sukní a šatů sem měla osypky. Do tanečních jsem nešla, i přes velké nucení rodičů. Asi tak kolem 18 jsem se začala oblékat naprosto jinak, začala milovat barvy, sukně, šaty, šminky, dlouhé vlasy.. Konečně styl holky, u kterého jsem i zůstala, na maturitáku jsem tancovat dokázala i bez předchozího tanečního, vedl mě otec, který umí dost dobře tancovat. Teď mě trochu mrzí, že jsem do tanečních nechodila, všichni z něj mají skvělé vzpomínky. Přemýšlím, že začneme chodit s partnerem a dodatečně si to užiju. ![]()
@Včelička992 píše:
Me to treba tak prijde ze vsech prispevku. Strasne se tady osocuje zakladatelka, pritom zde nejsou uvedena veskera fakta o vychove a o chovani jejich deti, ktere ted prochazeji pubertou. Nikdo za zavrene dvere nevidi ze jo. Treba dcera mohla dostat zaracha za spatne znamky a na vzdor si oholila hlavu, ale to my prece nevime jak je to doopravdy. Treba je to opravnene takove pravidla vuci detem.
Myslím, že na obrázek o zakladatelce bohatě stačí její vlastní příspěvky
a ne, fakt nemám pocit, že by její pravidla a zejména to, jak je podává byly oprávněné.
@Včelička992 píše:
@bartsch a ja zase vidim kolem sebe jak rodice dovoli a jen same problemy s ditetem. Kde kdo fetuje nebo chlasta a kouri. Tady chodi 13ti lete holky s cigarem v hube. Kazdy mame asi jine zkusenosti, bohuzel se nekdo proste v nazorech neshodne.
Ty už jsi zdárně vychovala své děti do dospělosti? Prošla s nimi pubertou? Jisté věci jako rodič neovlivníš, ani terorem jaký předvádí zakladatelka. ![]()
@Leni5 Nenutila bych jí. Já nechodila, na stará kolena bych chtěla, ale není s kým
takže třeba k tomu dospěje.
Já mám dceru o čtyři roky mladší, vlasy má do půli zad a já ji zase přesvědčuju, ať jde se mnou ke kadeřnici, že těm jejím vlasům dá tvar (ne úplně ostříhat). Nechce. Počítám, že jednou přijde na ježka
Co se týká oblečení, líbí se mi, když se chce lišit. Šaty se jí teď třeba nelíbí, ale za pár let to může být jinak. Já osobně třeba miluju gotický styl říznutý historií. Takže pro většinu lidí jsem dost mimoň ![]()
@Včelička992 píše:
Denodenne je v TV: 15tilety ubodal, zabil, znasilnil. 15tileta nezvestna, znasilnena, zavradena, zfetovana apod. ANO nechte 15tilete decka si delat co chteji. ( samozrejme kecat do obleceni a do hudby to nee ) ale nestacim se divit jaky mate nazor v dnesni dobe, kdy je to tezce nebezpecne zvlast v tomto veku..
Bohudík jsem měla osvícené rodiče. Ve 14ti letech mi oznámili, že můj život je moje odpovědnost a jaký si ho udělám takový ho budu mít. Hodili na mě absolutní zodpovědnost sama za sebe. Nic mi nenařizovali, nic nezakazovali. A světe div se! Neměla jsem se proti komu bouřit, neměla jsem potřebu utíkat z domu, neholila jsem si hlavu, abych brojila proti matce. Nekouřila jsem, nepila a nefetovala, protože jsem na rozdíl od mých kamarádů věděla, že si všechny problémy budu muset vyžrat a vyřešit sama. Neměla jsem potřebu rodičům lhát a oni vždycky věděli kde jsem. Na rozdíl od rodičů mých kamarádek. Direktivní výchova vede vždycky jenom k rebelii a problémům. Pokud jsi z dětí nestihla vychovat slušné lidi do puberty, tak zákazy a příkazy už nic nespravíš. Co sis vychovala, to máš… Jestli se bojíš, že ti dítě půjde krást, fetovat a vraždit, tak jsi asi ve výchově něco zanedbala.
Dceři se nedivím, já chodila půlku, pak jsem pro třítýdenní nemoc už nedotahovala… nuda, vopruz, děs. Mně se tancování moc líbí, ale ráz-dva-tři-čtyři na důchodcovskou muziku, z níž jak klenot zářilo akorát šílené „š, š, š šepotám“ z Rebelů… Fakt děs… Nedalo mi to nic, kromě poznání, že tyhle záležitosti by si měl člověk prožít sám, až na ně dostane chuť, a s člověkem, se kterým na to bude mít náladu. Jestli si dcera za rok najde fajn kámoše a budou si tam chtít chodit trsat společně, za mě oukej. Do té doby bych ji fakt nenutila.
A propos… ani na maturiťáku vás do tance nikdo lámat nebude. Jo, dělá se to. Ale pokud je táta nemehlo a dcera nemehlo, klidně ať si sedí u stolu, spokojeně si ťuknou skleničkou a šklebí se ostatním, ne? ![]()
Nic jí neuteče, buď si může taneční udělat jako dospělá, nebo se na to může vykašlat pro celý život.
Já taky netancuju, jsem sportovní typ, tanec mám ráda, ale jakýkoliv pokus o eleganci u mě končí katastrofou… vhodného partnera na to nemám… a světe div se žiju, nijak mi to nechybí a ani si nepřipadám společensky méněcenná. ![]()
Kristepane, mě v patnácti někdo nutit jak se mam oblíkat, stříhat a chodit do tanečních tak nevim.
@Janli píše:
Bohudík jsem měla osvícené rodiče. Ve 14ti letech mi oznámili, že můj život je moje odpovědnost a jaký si ho udělám takový ho budu mít. Hodili na mě absolutní zodpovědnost sama za sebe. Nic mi nenařizovali, nic nezakazovali. A světe div se! Neměla jsem se proti komu bouřit, neměla jsem potřebu utíkat z domu, neholila jsem si hlavu, abych brojila proti matce. Nekouřila jsem, nepila a nefetovala, protože jsem na rozdíl od mých kamarádů věděla, že si všechny problémy budu muset vyžrat a vyřešit sama. Neměla jsem potřebu rodičům lhát a oni vždycky věděli kde jsem. Na rozdíl od rodičů mých kamarádek. Direktivní výchova vede vždycky jenom k rebelii a problémům. Pokud jsi z dětí nestihla vychovat slušné lidi do puberty, tak zákazy a příkazy už nic nespravíš. Co sis vychovala, to máš… Jestli se bojíš, že ti dítě půjde krást, fetovat a vraždit, tak jsi asi ve výchově něco zanedbala.
Já do tanečních chodila na základce a nesnášela jsem to, připadala jsem si hrozně trapně. Nechce, nenutila bych.
@Leni5 píše:
@Svistice Ať si na sebe kupuje sama, ale až bude svéprávná. Do dospělosti o tom, jak bude chodit, rozhodujeme my.
ještě jsem nedočetla ale tohle jako fakt? I naše malá si vybírá oblečení, alespoň vím že to bude nosit
a pak se divíš jak se holka chová ![]()
@Včelička992 píše:
Denodenne je v TV: 15tilety ubodal, zabil, znasilnil. 15tileta nezvestna, znasilnena, zavradena, zfetovana apod. ANO nechte 15tilete decka si delat co chteji. ( samozrejme kecat do obleceni a do hudby to nee ) ale nestacim se divit jaky mate nazor v dnesni dobe, kdy je to tezce nebezpecne zvlast v tomto veku..
Každý den nějaká taková zpráva? A kde to žiješ? Taková zpráva se objeví několikrát do roka. Co je nebezpečné? nechat dítě oblékat tak, jak se mu líbí a nechat ho nosit na hlavě to, co se mu líbí. Nebo je nebezpečné nenutit ho do tanečních? Děláš si legraci?
-
Příspěvek upraven 30.05.20 v 17:45