Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Billi píše:
Taky mě to hned napadlo
100% ona. 19 letá dcera a chtit něco zakazovat jasný jak facka
@JancaS84 píše:
Me57h ten anonym nebyl nutný, všichni dobře ví kdo to píše.
Taky mě to hned napadlo ![]()
Me57h se už dlouho neozvala, to je pravda.
Myslim, ze rozhodnuti bys mela nechat na ni.. 2 hodiny denne dojizdet asi neni zadna sranda, ba naopak bys mela byt rada, ze se snazi postavit se na vlastni nohy, lepsi varianta, nez kdyz by ti bydlela do 25 v baraku a pak byla v zivote neschopna.. lepsi, kdyz spadne do realneho zivota driv nez pozdeji, navaze pratelstvi a muze s bytem ve spolubydleni zachazet dle vlastniho uvazeni - navstevy, aniz bys ji stala za zadkem a proste nauci se byt samostatnejsi, nez kdyz bude stat porad nekdo za jejima zadama… navic si muze ke skole najit brigadu, takze dalsi plus… nech ji dospet a vstoupit plne do sveta dospelych…
@Yorkmut píše:
Dcera me57h uz ale na vysoky bylo loni, ne?
Ta starsi. Ta mladsi byla na stredni. Ale nevim, kolik ji bylo.
Tak třeba to, ze kdybych já přišla za svými rodiči v 19, že chci bydlet sama (nebo s přítelem, to by bylo ještě horší), tak mě pošlou někam… ale určitě ne samotnou bydlet. Proto mě dceřin “drzý” dotaz velmi vyděsil ![]()
A právě kvůli studiu, by bylo lepší, aby byla doma, má tu vše zdarma, nic nám přispívat nemusí a kdyby končila nějak v pozdních hodinách, i tak autobus či vlak jezdí každých 15-30 min, je to opravdu frekventovany spoj, tak pro ni můj otec ochotně přijede, sám se ji nabídl ![]()
Nech brouka žít. Buď ráda, že chce být samostatná a nebude ti kempovat v baráku do 30ti… O co ti jde, že spolu budou žít, že spolu můžou normálně spát, že nad ní ztrácíš kontrolu a nebo že ty sama musíš začít žít jako žena a ne furt jako matka? Děti jednou z hnízda vyletí ať se ti to líbí nebo ne. Dobré vztahy s ní budeš mít jen když ji budeš respektovat. Možná to bude fungovat, možná ne, ale chybama se člověk učí a každý si musí udělat ty své.
Nechala bych ji, ale platila bych jí jen tolik, kolik by projezdila nebo probydlela na koleji. Chtěla bych tedy vidět snahu, že si uvědomuje, že bydlení s přítelem ve svém už je určitý nadstandard, na kterém se musí podílet.
@Anonymní píše:
Tak třeba to, ze kdybych já přišla za svými rodiči v 19, že chci bydlet sama (nebo s přítelem, to by bylo ještě horší), tak mě pošlou někam… ale určitě ne samotnou bydlet. Proto mě dceřin “drzý” dotaz velmi vyděsil
A právě kvůli studiu, by bylo lepší, aby byla doma, má tu vše zdarma, nic nám přispívat nemusí a kdyby končila nějak v pozdních hodinách, i tak autobus či vlak jezdí každých 15-30 min, je to opravdu frekventovany spoj, tak pro ni můj otec ochotně přijede, sám se ji nabídl
Mozna ma pokrk servisu a evidentne i kecani do zivota ze strany rodiny a chce si zit po svem. Ze tobe spolubydleni prislo divne v dobe tveho mladi neznamena, ze to tak bude i po dalsich 10 generaci, ne?
Z rodicu tveho razeni je mi uprimne na bliti a tech „deti“ je mi lito.
@Anonymní píše:
Tak třeba to, ze kdybych já přišla za svými rodiči v 19, že chci bydlet sama (nebo s přítelem, to by bylo ještě horší), tak mě pošlou někam… ale určitě ne samotnou bydlet. Proto mě dceřin “drzý” dotaz velmi vyděsil
A právě kvůli studiu, by bylo lepší, aby byla doma, má tu vše zdarma, nic nám přispívat nemusí a kdyby končila nějak v pozdních hodinách, i tak autobus či vlak jezdí každých 15-30 min, je to opravdu frekventovany spoj, tak pro ni můj otec ochotně přijede, sám se ji nabídl
Tak ty že bys přišla. Ale ona není ty. Jasně v 19ti je každé holky sen, aby ji vyzvedaval děda ze školy jako kdyby ji bylo 5 ![]()
@Yorkmut píše:
Dcera me57h uz ale na vysoky bylo loni, ne?
to je ta mladší, evidentně se umí poučit z chyb té starší a jde rovnou alepsoń do jiného města.
Proboha nech ji jít bydlet s přítelem v místě školy. Vždyť je plnoletá. Já bydlela na vysoké na kolejích a bylo to super. A jaký je podle tebe rozdíl mezi bydlením na koleji a na privátě? Vždyť privát je mnohem klidnější. Na dobu studijní vzpomínám moc ráda. Spolužáci, kteří bydleli doma, nám dost záviděli. Tohle je ideální věk pro to, aby se dcera osamostatnila a naučila se fungovat kompletně jako samostatná jednotka.
@Anonymní píše:
Kdybych měla v devatenácti peníze na"bydlení sama", tak by mě mohli posílat kam by chtěli. Ono je rozdíl, jestli na to „bydlení sama“ mám finance. Kdybych je neměla a požadovala od rodičů, aby o platili - to je pak něco jiného a mají právo mě s tím poslat kam uznají za vhodné.
Taky jsem si myslela, ze když cele koronavirove a celkově o prázdniny maka, ze si za těch 80 (možná i víc
)tisíc co vydělala chce koupit třeba počítač, nebo šetří do budoucna, ale prý to má předem promyšlené, že abych ji nemohla říct, ze si to nemůže dovolit a měla alespoň na par měsíců do předu, než si zvykne na nový režim školy a najde si brigádu.
ze to měla takhle předem promyšlené jsem nečekala a beru to fakt jako podpásovku ![]()
Navíc teď dostane peníze ze spoření, kde má taky dost, achjo ![]()
@Anonymní píše:
Tak líbit se ti to nemusí, to je ale asi tak všechno
Je dospělá, chce to takhle, tak jí nech jít. Ptát se tě na souhlas přece nemusí.
Ja jsem od dvaceti bydlela na koleji spolecne se svym pritelem, ve 24 jsme se vzali, oba jsme studovali a prestoze jsme byli manzele, rodice na nas stale meli vyzivovaci povinnost… jak je to ted nevim… preci jen to bylo pred 20ti lety. mimochodem, jsme spolu dodnes, mame se radi a skolu jsme oba dostudovali.