Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inkakřivák píše:
Ano. Ona musí prostě vedět, že ani u jednoho z vás nic nepořídí nějakou drzostí. No a pokud bude bez úkolu, bude samozřejmě následovat trest - nefyzický, ale nějaký, který se jí skutečně dostkne. myslím tím ustřihnout od netu, zabavit počítač, mobil na určitou dobu, nevím, co ji prostě baví a na čem jí záleží. Anebo oblíbený kousek oblečení.
A když u nás nic takového nezabírá? ![]()
Zákaz něčeho, co baví? Klidně si jen tak dokáže sedět a… snít?
Jako říct: za trest tady budeš sedět a nic nedělat (hry, počítač, televize, hračky…)?
@problemova
Píšeš, že ty cereálie koriguješ kvůli bolestem břicha a bolestem hlavy, počítám tedy, že to nemá jednou za uhezský rok. Bolení břicha a hlavy, hysterčení, nervozita, případná plačtivost. To jsou příznaky, jak kdyby byla permanentně ve stresu (? lehká úzkost?) nebo třeba nějaký zdravotní problém (např. štítná žláza).
Ale celkově i tak mi přijde, že často zadáváš povely - je potřeba, nedělej, udělej. Zkus si třeba na papírek napsat, kolikrát za den si jí něco nařídila, byť třeba mírně (včetně odnes si hrníček, složi si triko apod.). Neříkám, že by to neměla dělat, ale čeho je moc, toho je příliš. Pak bych už taky byla dopředu napružená.
@Paralenka červená píše:
A když u nás nic takového nezabírá?
Zákaz něčeho, co baví? Klidně si jen tak dokáže sedět a… snít?
Jako říct: za trest tady budeš sedět a nic nedělat (hry, počítač, televize, hračky…)?
Zakážeš něco co baví televize, tablet, malování… Zakážeš na jasně danou dobu a nepovolíš. Ostatní si může dělat dál
@Netopirek
No OK, a pak když zase bud nějaký problém, tak prodloužím, to zakázání, nebo zakážu něco dalšího?
Zákaz se míjí účinkem.
@Paralenka červená píše:
@Netopirek
No OK, a pak když zase bud nějaký problém, tak prodloužím, to zakázání, nebo zakážu něco dalšího?
Zákaz se míjí účinkem.
Já jsem zjistila, že dcera musí mít hodně dlouho trest, aby jí to začalo vadit.
My to doma stupnujeme- jako první je zákaz televize a netu (kvůli youtube). Když i nadále neplní svoje povinnosti následuje vymazání her z tabletu a telefonu. Jako poslední je zarach, ven může jen na rodinné výlety víkendu.
Když bude týden všechno dodržovat týden (Po-Pá) Tak se zákazy ruší. Jako poslední máme c záloze zakázání kroužků, na ty ještě nedošlo.
Když dodrží třeba část, tak se jí zruší trest co ta to dostala.
My to, ale nebereme úplně jako trest, ale zrušení prvilegií.
@Netopirek
Tak to abych si to začala psát, který trest je za co. Tímhle stylem nemám šanci si to pamatovat!
U nás je to podobné, odmlouvají obě holky (8 a 11), ta menší s tím začala nedávno, asi to pochytila od starší. S tou už cloumá puberta, jen čučím.
Jako trest funguje zákaz mobilu (= hysterák následuje). Pak se dozvím, jak jsem zlá, chtějí se odstěhovat, jinde by to bylo lepší, jen my máme takový rodiče. Následně jako bonus se dozvím, že ostatní děti celý týden mají ke svačině sladkosti, nemusí si uklízet a nemusí jít tak brzo spát
No nemají ty moje děti těžký život?
@Paralenka červená u nás je „výhoda“, že se opakuje pořád to samé dokola - poznámky ze školy ohledně chování. Pětky z toho co umí, ale zrovna se jí nechtělo moc pracovat a raději čučela z okna. Kvůli domácím povinnostem dělá tyátr.
Jo a ještě doma občas praktikujeme písemné tresty. Píše pořád dokola jednu větu, aby si ji zapamatovala. Teď naposledy to bylo - Nebudu vyndavat sestru z postýlky.
Většinou to píše na jednu strany A4 a věty co napíše špatně, ošklivě nebo celkově viditelně odflákne musí napsat znovu.
U nás je nejhorší, že pokaždé když polevíme, jsme na ní hodní, tak je to o to horší… Momentálně už se takhle „hrozně“ chová všude. Donedávna byla u babiček a táty „vzorná“
@lapagerie Já jsem nejhorší matka její života. A nezlejší máma na světě. Takže doufám, že mi nebereš moje prvenství. Moc často nevyhrávám. ![]()
Někde jsem četla/slyšela, že pokud vás vaše děti mají v pubertě rádi, něco děláte špatně ![]()
@Netopirek píše: .. Momentálně už se takhle „hrozně“ chová všude. Donedávna byla u babiček a táty „vzorná“
Přesně u nás to samé… Začínají držkovat i u babiček.
@Netopirek píše:
@lapagerie Já jsem nejhorší matka její života. A nezlejší máma na světě. Takže doufám, že mi nebereš moje prvenství. Moc často nevyhrávám.Někde jsem četla/slyšela, že pokud vás vaše děti mají v pubertě rádi, něco děláte špatně
Jsem ochotna se o prvenství podělit. ![]()
Moje děti doma trpí, takže to dělám dobře ![]()
@lapagerie píše:
Jsem ochotna se o prvenství podělit.Moje děti doma trpí, takže to dělám dobře
Se obávám, že nás na tom prvním místě bude krapet víc. Ale hlavně, že pro ty naše děti jsme nejhorší. Ještě aby to byl někdo cizí
![]()
Já se tím taky uklidňuji. Ale vzápětí si uvědomím, že mám ještě dvě co do té puberty půjdou a začnou mě vomejvat
![]()
@Netopirek píše:
@Paralenka červená u nás je „výhoda“, že se opakuje pořád to samé dokola - poznámky ze školy ohledně chování. Pětky z toho co umí, ale zrovna se jí nechtělo moc pracovat a raději čučela z okna. Kvůli domácím povinnostem dělá tyátr.Jo a ještě doma občas praktikujeme písemné tresty. Píše pořád dokola jednu větu, aby si ji zapamatovala. Teď naposledy to bylo - Nebudu vyndavat sestru z postýlky.
U nás je nejhorší, že pokaždé když polevíme, jsme na ní hodní, tak je to o to horší… Momentálně už se takhle „hrozně“ chová všude. Donedávna byla u babiček a táty „vzorná“
Většinou to píše na jednu strany A4 a věty co napíše špatně, ošklivě nebo celkově viditelně odflákne musí napsat znovu.
Ježišmarja, doufám, že k tomuto se nebudu muset nikdy propracovat
Úplně vidím úvod k Simpsonům. Já bych na to snad neměla nervy, to tě obdivuju.
U nás nějaké to odmlouvání začalo cca před rokem, když ji bylo 10let. Všechno ví nejlíp, odmlouvá, ale ze školy teda poznámku nedonesla. Do toho se chtěla začít líčit, lakovat si nehty - když ostatní holky, tak ona taky. A další..
Zakončila tom tím, že přišla o 3 hodiny později domů než měla. Mobil nebrala. Přítelkyně z toho na infarkt a jak došla domů, tak ještě se tvářila jak bohyně pomsty ![]()
Teď už to vypadá, že je to za námi toto období. Ale jsem si jistý, že určitě nevím o všem, protože přítelkyně to s ní řeší hned a to já nejsem třeba doma.
Ale když si to tak vezmu, tak máme moc hodné dítě. Jako co poslouchám od mých kamarádů a známých, tak je to pořád v pohodě. My nebyli jiní
![]()
Tak s chlapem jsme se dohodli, že pokud bude „jen“ snesitelně protivná upozorníme ji a dáme 5 minut na to, aby se srovnala a můžem pokračovat. Pokud udělá scénu končíme a už jen pomůžeme pokud bude mít zájem, ale nesedneme si k ní a nebudeme se věnovat na 100% jako předtím. Oba pojedeme stejně a uvidíme jaké budou výsledky