Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@llida píše:
me vzdycky prijde, ze at ty ucitelky udelaji cokoliv, tak to delaji blbeza me at mi radsi X krat volaji zbytecne, kdyz budou mit nejake podezreni na sikanu/problemy aj. nez mavnout nad tim rukou… a radikalni zmena image u pubertaka muze znamenat nejake volani o pomoc/nespokojenost a nebo v tom lepsim pripade proste jen snahu se odlisit
tak radsi ucitelka cinkla a vyresila hned nez aby nad tim mudrcovala dalsich 14 dni, zda je to normalni a zda to ma nebo nema resit, vzdyt jsou to taky jen lidi!Příspěvek upraven 20.06.22 v 13:11
No mě by zajímalo, jestli by volala „jestli se doma něco neděje“, kdyby se děcko z vlasů pod zadek ostříhalo na mikádo nebo „bobek“ či si blond nabarvilo na černo/zeleno/modro…
@Anonymní píše:
Ahojky, omlouvám se za anonymitu, ale potřebuji znát váš názor.Dcera, 11 let se nám sama ostříhala.
Měla takové normální vlasy asi po ramena, nikdy jsme s manželem nebránili jejímu vzhledu, kdykoli přišla, že chce nějakou změnu, snažili jsme se najít nějaké společné řešení. Není ani problémová, ve škole i oblíbená, ale včera přišla domů od kamarádky a má vyholenou hlavu a uprostřed nechaný jen copánek (jako avatar)…
Není sama, s tou její kamarádkou jsou na tom obě stejně. Volali mi ze školy, jestli mám vůbec tušení, co dcera udělala a jestli u nás nejsou nějaké problémy.
Že to je podle nějaké kapely. Upřímně jsem neměla slov, asi nezbývá, než čekat, že to přejde. Ale když jsem byla já mladá, tak jsem taky experimentovala se vším možným. Je možné, že by se mi to osudem vrátilo.
Přitom si jí všímáme dostatečně, jsme i normální rodina, děti nepřehlížíme. Zeptala jsem se jí, proč to udělala a víc šťastnou jsem ji snad neviděla, a spokojeně odpověděla, že se jí to tak líbí.
Manžel to rozdýchává v dílně a já nevím, co teď, vlasy už nevrátím, ale co vaše děti? Nějaká podobná zkušenost?
V klidu, mám po nejhorší pubertě tři děti, z toho dvě blbly v podobném stylu - takže spousta podobných zkušeností… Vydrž, vydýchej to a děkuj osudu, že to jsou jen vlasy. Mohlo to být tetování, dekorativní jizvení nebo piercing. ![]()
@Prosimklid píše:
No, nedelala bych nic. Bylo by mi to vlastně jedno, nenarokuju si dceřiny vlasy a ani bych se za ni nestydela (ruku na srdce, asi to moc dobre nevypada). Mě naopak vadí, ze moje dcera ma vlasy dlouhé a chtěla by mikado (líbí se ji, když byla mensi, už ho měla, navíc ma vlasy jemne a cuchaji se ji) a ostříhat se “nemuze”, protože babicka a tatínek by to nepřežili, pořad ji skrz to nepřímo vydiraji nebo jak to rict. Kdežto mě by nevadila u ni ani hola hlavaa to ma osm let
na tatinka a babicky se vybodni, proste vem gumicku dej ji podle ni jak dlouhy to chce mit a pod gumickou (idealne na tohle je klasicka uzka a dukladne utazena) ji to smikni
holka bude spoko a to je hlavni ![]()
@Leenvecka píše:
na tatinka a babicky se vybodni, proste vem gumicku dej ji podle ni jak dlouhy to chce mit a pod gumickou (idealne na tohle je klasicka uzka a dukladne utazena) ji to smikniholka bude spoko a to je hlavni
Jojo, to bude nádhera
Chudák holka, ta by dopadla. Nejen, že by naštvala tátu a babičku (jo, na to se může vybodnout), ale ještě bude vypadat jako mag.or. Ke kadeřnici probůh, pokud neumí stříhat! Pěkné mikádo je jeden z nejtěžších sestřihů, obzvlášť na jemných vlasech.
Zakladatelko ja se strihala prubezne detsvi snad 5* minimalne… vzdycky ofinu a vzdycky totalne blbe… a nebo zadni vlasy.. v 11 a udealt to trosku punkove? mno mozna trosku brzo, ale cim driv si tyhle k*kotiny ty decka odbydou tim lip ![]()
@Billi píše:
Zakladatelko, mně se Syn letos ostříhal už 4×. 1× jen ofinu, 1× kolem dokola jak podle kastrolu a 2× si vyholil nůžkami hlavu. Vzala jsem ho mašinkou dohola.@Petula306 budeš se divit, ale jsou děti, co na problémy reagují podobnými způsoby, kdy dělají různé věci, aby na sebe upozornily - může to být cokoliv šikana, rozvod… Učitelky jsou s dětmi každý den a všímají si rozdílů v chování, evidují změny vzhledu, tomu nezabraniš.
Spolužačka se ostříhala, když ji zneuzival otčím. Najednou naprosto změnila vzhled a začaly se přidávat další věci.
Teď si představ, že by byl opravdu problém, učitelka neřešila a něco se stalo. To budou učitelku popotahovat, proč nic neřešila.
Takže když se dítko ostříhá nebo si nechá udělal piercing či cokoli podobného, tak škola volá, jestli je doma vše v pořádku?
to mi přijde mírně přehnané…
@Anonymní píše:
Prosím tě, a jak souvisí ulítlý účes podle kapely s problémy v rodině, výchovou a nevím čím ještě? Jako ano, v 11 se měla dovolit no, ale to mohla bez dovolení udělat teda mnohem horší věci - chodit za školu, zkoušet kouření nebo alkohol…tohle je přece naprosto neškodné. Jasně bych jí řekla, že se vám to vůbec nelíbí, to ano. Vlasy dorostou.Jinak já byla podobně „bezproblémové“ dítě, rozuměj jsem měla doma docela vojnu a nedovolila si v ničem ani pípnout. Taky v 11 na letním táboře to nějak vygradovalo, vybublalo to ve mě ve chvíli, kdy se tam holky bavily o tom jaké krásné plavky si koupily a já měla naprosto nemožné po tetě, které se mi samotné vůbec nelíbily a věděla jsem že naprosto neexistuje si říct nějaké jiné dokud mi jsou, a s kámoškou jsem si tam obarvila vlasy na fialovo. No bylo to hrozné léto, scéna jako blázen, zákaz úplně všeho na celé prázdniny, máma ubrečená…přitom takové blbosti jsou úplně jedno, žádné důsledky to nemá pro život. Tak bych to přehnaně nehrotila.
@Svistice píše:
Mě teda přijde trochu ulítlý ten telefonát ze školy.
@Hoa Mai píše:
Přijde mi, že z toho ty i škola děláte zbytečnou kovbojku. Proč by ostříhání mělo hned znamenat výchovné problémy nebo skryté průsery? Prostě se jim líbil nějaký účes podle kapely, tak se tak ostříhaly. Za mého dětství se zase nosily na hlavě barevné punk kohouty. No bóže. Jestli je jinak v pohodě, tak ji nechte žít. Na hlavě to má ona, ne vy. Navíc sama píšeš, že jsi v pubertě experimentovala, tak proč tě to tak udivuje?
Na obranu těch kantorek, velmi často se volání o pomoc maskuje právě do radikálních vlasových kreací nebo do jiných stylizací. Kdo nemáte zkušenost s deprivanty, prosím, nesuďte podle svých opečovávaných a milovaných dětí. ![]()
@Svistice píše:
No mě by zajímalo, jestli by volala „jestli se doma něco neděje“, kdyby se děcko z vlasů pod zadek ostříhalo na mikádo nebo „bobek“ či si blond nabarvilo na černo/zeleno/modro…
Ostříhat se na mikádo a vyholit si skoro celou hlavu jsou dvě naprosto rozlišné věci. To první je normální, to druhé je úlet. Ale myslím, že to víte, jen schválně prudíte.
@SAJ píše:
Na obranu těch kantorek, velmi často se volání o pomoc maskuje právě do radikálních vlasových kreací nebo do jiných stylizací. Kdo nemáte zkušenost s deprivanty, prosím, nesuďte podle svých opečovávaných a milovaných dětí.
Já chápu, že učitelka bude volat, když dítě bude mít znaky sebepoškozování, podezření na poruchu příjmu potravi, týrání či jiné zneužívání, bude unavené nebo naopak výrazně excitované…
Ale změna účesu nebo stylu oblékání?
A i kdyby byl problém, co myslíš, že ten rodič učitelce řekne?
Bych spíš pochopila, že pokud ji změna přijde zvláštní, že hodí řeč s tím děckem, zda je vše ok, případně nasměruje k nějakému výchovnému poradci/školní psycholožce.
@Anonymní píše:
Ahojky, omlouvám se za anonymitu, ale potřebuji znát váš názor.Dcera, 11 let se nám sama ostříhala.
Měla takové normální vlasy asi po ramena, nikdy jsme s manželem nebránili jejímu vzhledu, kdykoli přišla, že chce nějakou změnu, snažili jsme se najít nějaké společné řešení. Není ani problémová, ve škole i oblíbená, ale včera přišla domů od kamarádky a má vyholenou hlavu a uprostřed nechaný jen copánek (jako avatar)…
Není sama, s tou její kamarádkou jsou na tom obě stejně. Volali mi ze školy, jestli mám vůbec tušení, co dcera udělala a jestli u nás nejsou nějaké problémy.
Že to je podle nějaké kapely. Upřímně jsem neměla slov, asi nezbývá, než čekat, že to přejde. Ale když jsem byla já mladá, tak jsem taky experimentovala se vším možným. Je možné, že by se mi to osudem vrátilo.
Přitom si jí všímáme dostatečně, jsme i normální rodina, děti nepřehlížíme. Zeptala jsem se jí, proč to udělala a víc šťastnou jsem ji snad neviděla, a spokojeně odpověděla, že se jí to tak líbí.
Manžel to rozdýchává v dílně a já nevím, co teď, vlasy už nevrátím, ale co vaše děti? Nějaká podobná zkušenost?
Vyfoť ji a fotku si schovej
Za pár let se tomu zasmějete a máš co ukázat vnoučatům ![]()
@Keyllah píše:
Takže když se dítko ostříhá nebo si nechá udělal piercing či cokoli podobného, tak škola volá, jestli je doma vše v pořádku?to mi přijde mírně přehnané…
Když se ostříhá normálně, tak vám nikdo volat nebude. Ale když přijde jedenáctiletá s vyholenou hlavou, tak to prostě dalece vybočuje z jakýchkoliv hranic. Ale ok, lepší bude, když učitelé nebudou řešit vůbec nic, stejně se nezavděčí nikdy nikomu. Já jsem pro všemi deseti.
@lucad77 píše:
Ostříhat se na mikádo a vyholit si skoro celou hlavu jsou dvě naprosto rozlišné věci. To první je normální, to druhé je úlet. Ale myslím, že to víte, jen schválně prudíte.
No úlet to je, o tom žádná. Nicméně bych to nepovažovala za nějaké selhání rodiny ve vztahu k dítěti, se kterým začíná mlátit puberta.
@Svistice píše:
Já chápu, že učitelka bude volat, když dítě bude mít znaky sebepoškozování, podezření na poruchu příjmu potravi, týrání či jiné zneužívání, bude unavené nebo naopak výrazně excitované…
Ale změna účesu nebo stylu oblékání?A i kdyby byl problém, co myslíš, že ten rodič učitelce řekne?
Bych spíš pochopila, že pokud ji změna přijde zvláštní, že hodí řeč s tím děckem, zda je vše ok, případně nasměruje k nějakému výchovnému poradci/školní psycholožce.
Hele, jo, rozumíš tomu očividně líp, takže diskuse zbytečná. ![]()
@SAJ píše:
Na obranu těch kantorek, velmi často se volání o pomoc maskuje právě do radikálních vlasových kreací nebo do jiných stylizací. Kdo nemáte zkušenost s deprivanty, prosím, nesuďte podle svých opečovávaných a milovaných dětí.
pak by ale daleko efektivnější a pro to dítko přínosnější bylo, kdyby s ním v první řadě hodila kantorka řeč
ve většině případů tomu dítku ubližuje totiž ten, komu ta učitelka volá a ten se sám zřejmě nepráskne
není na každé škole pracovník, který by tomuto tématu měl rozumět a věnoval by se tomu? myslím, že je a právě on by tomu dítku mohl pomoci nejvíc, tak spíš než telefonát rodině, by pomohlo avizování jemu, ne? ![]()
@Maarika píše:
Vlasy dorostou a každý v životě má nějaký ten úlet
Každýho to nějak dožene..mě v pubertě ne..byla jsem jak slečna vystřižená ze žurnálu, moderně leč nijak vyzývavě, žádné experimenty. Ti co byli různě vystříhaný atd. mi připadali divní, ale fakt je, že byl sociak a doba experimentům obecně nepřála..takže experimentuji ve velkém až nyní a v úpně jiné oblasti ![]()