Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice píše:
No úlet to je, o tom žádná. Nicméně bych to nepovažovala za nějaké selhání rodiny ve vztahu k dítěti, se kterým začíná mlátit puberta.
Souhlasila bych, kdyby holce bylo o tři, čtyři roky víc. V 11 je to prostě hrozně brzo, proto se učitelce nedivím, že pátrala, jestli se něco neděje. Zvlášť když je ta rodina jinak bezproblémová. Učitelské oči to z letitých zkušeností prostě vidí jinak.
@unuděná píše:
Jojo, to bude nádheraChudák holka, ta by dopadla. Nejen, že by naštvala tátu a babičku (jo, na to se může vybodnout), ale ještě bude vypadat jako mag.or. Ke kadeřnici probůh, pokud neumí stříhat! Pěkné mikádo je jeden z nejtěžších sestřihů, obzvlášť na jemných vlasech.
heled gumickovou metodou se striham uz asi sest let a jako magor nevypadam
ke kadernikovi uz nechodim a chodit nebudu dokud nebudu stara a chroma na ruce
je to jednoduchy, presny a hlavne rychly a za ty roky jsem usetrila majlant ![]()
@lucad77 Taky myslím, že v kombinaci s věkem je to fakt úlet. Jo, taky jsem v 16,17 nosila červené číro a pásek s bodlinkama, ale v 11? ![]()
@lucad77 píše:
Když se ostříhá normálně, tak vám nikdo volat nebude. Ale když přijde jedenáctiletá s vyholenou hlavou, tak to prostě dalece vybočuje z jakýchkoliv hranic. Ale ok, lepší bude, když učitelé nebudou řešit vůbec nic, stejně se nezavděčí nikdy nikomu. Já jsem pro všemi deseti.
no, mě při změněn účesu opravdu volat nemusí, toho si asi všimnu sama
podle zakladatelky je dítko bezproblémové, jak doma, tak ve škole, takže toto je exces, který přece nic nevypovídá o tom, jestli to dítko doma někdo netýrá atd.
Byla bych raději, kdyby se víc řešily neomluvené absence, šikana, divné úrazy, absence domácích úkolů, pomůcek, svačit, obědu atd. To značí problémy, ale taky to značí do budoucna v případě zájmu dlouhou a neoceněnou práci pedagogů a sociálních pracovníků ![]()
@Anonymní píše:
@Petula306
U nás si na ZŠ dělaly seznam, kdo má z domova dovoleno líčení a nalakované nehty, a volaly a práskaly, když byl upraven někdo nedovolený
@Keyllah píše:
Takže když se dítko ostříhá nebo si nechá udělal piercing či cokoli podobného, tak škola volá, jestli je doma vše v pořádku?to mi přijde mírně přehnané…
Mně učitelka kvůli tomu volala. Prehnane mi to nepřijde.
Jsem ráda, že se stará a zajímá.
Stejně jako jsem ji informovala, že máme doma určité problémy. Pak mi děkovala, že aspoň chápe, proč se choval tak, jak se choval a ten den ho nechala vic v klidu.
Podle mě je důležitá komunikace mezi školou a rodinou.
Vezmi to z pohledu učitelky. Bezproblémové dite udělá něco podobného. Nevíme, jestli se slečna nezačala chovat jinak. Tak se raději zepta ![]()
@SAJ
No já to naprosto chápu, když je to v kombinaci s divným chováním, zhoršením prospěchu, čímkoli takovým, tak to jasně. Ale když je to dítě vysmátý, v rodině nikdy problém nebyl, učí se asi teda dobře, když je bezproblémová, a na dotaz odpovídá, že je to podle skupiny a že je šťastná? Tak bych na místě paní učitelky asi nějak shovívavě dodala, že doma ji za to určitě nepochválili a že se vůbec nedivím…(nějakou dobu jsem na základce učila). Tohle mi přijde spíš jako „potrestání“ dítěte i rodiče za ten úlet a naznačení jak mě to pobouřilo, než starost o dítě.
@Billi píše:
Mně učitelka kvůli tomu volala. Prehnane mi to nepřijde.
Jsem ráda, že se stará a zajímá.
Stejně jako jsem ji informovala, že máme doma určité problémy. Pak mi děkovala, že aspoň chápe, proč se choval tak, jak se choval a ten den ho nechala vic v klidu.
Podle mě je důležitá komunikace mezi školou a rodinou.Vezmi to z pohledu učitelky. Bezproblémové dite udělá něco podobného. Nevíme, jestli se slečna nezačala chovat jinak. Tak se raději zepta
Tak pokud by bezproblémové dítko udělalo jen toto a žádné jiné problémy by nebyly, tak je to klasický exces puberťáka a za mě není nutno volat rodičům, neb si vyholené hlavy asi všimli
pokud má ale dítko těch problémů víc, tak je samozřejmé začít to řešit, ale spíš bych volila nejdřív opatrnou sondáž přímo u něj ![]()
@Anonymní píše:
@SAJ
No já to naprosto chápu, když je to v kombinaci s divným chováním, zhoršením prospěchu, čímkoli takovým, tak to jasně. Ale když je to dítě vysmátý, v rodině nikdy problém nebyl, učí se asi teda dobře, když je bezproblémová, a na dotaz odpovídá, že je to podle skupiny a že je šťastná? Tak bych na místě paní učitelky asi nějak shovívavě dodala, že doma ji za to určitě nepochválili a že se vůbec nedivím…(nějakou dobu jsem na základce učila).Tohle mi přijde spíš jako „potrestání“ dítěte i rodiče za ten úlet a naznačení jak mě to pobouřilo, než starost o dítě.
přesně…
V 11 jsme se s holkama obarvily na červeno, ve 12 jsem si propichala uši sichrama, pak jsem si nechala udělat rasty, ve 14 jsem si nechala pichnout nos na záchodě „diskotéky“ ![]()
Mama jen prohlásila vždy, že jsem ji měla říct aby to udělala ona nebo mě vzala do salónu
ale ne, volání o pomoc to nebylo, domů nevolali, učitelka mě zprdla, že jsem stejná jako moje matka v tomhle věku (nevýhoda toho, že učila moji mámu, strýce a pak i mě) a dal se to neřešilo. U dětí mám podobný plán, když budou chtít, nemam problém, ale ať mi to řeknou dopředu a zařídíme to co nejlíp ![]()
PS: když přišla éra Tokio Hotel… ufffff, to to u nás ve škole pak vypadalo ![]()
Já bych to neřešila, jsou to jen vlasy. Sama sem taky nosila stejný účes a bylo to na léto hrozně pohodlné
kdyby mě nestvalo, jak dlouho to pak dorůstá, tak bych do toho šla zas
hele teď budou prázdniny, za tu dobu ji to kousek doroste a když se jí to nebude pak líbit, tak na další školní rok už může mít nějaký slušivý krátký účes ![]()
@Keyllah píše:
Tak pokud by bezproblémové dítko udělalo jen toto a žádné jiné problémy by nebyly, tak je to klasický exces puberťáka a za mě není nutno volat rodičům, neb si vyholené hlavy asi všimlipokud má ale dítko těch problémů víc, tak je samozřejmé začít to řešit, ale spíš bych volila nejdřív opatrnou sondáž přímo u něj
Slečně je 11, což je málo. To je tak v 5. nebo 6. třídě. Takové experimenty dělají děti většinou později.
Navíc pokud je jinak bezproblémová, tak je to o to víc do očí bijící. My nevíme, co udělala učitelka. Třeba se holčiny zeptala a ta reagovala tak, že raději zavolala mámě. Nebo se v poslední době chová jinak, což může být i tou pubertou ![]()
Ale za sebe jsem byla ráda, že mi učitelka zavolala a zeptala se. Takže to beru podle sebe.
@Billi píše:
Slečně je 11, což je málo. To je tak v 5. nebo 6. třídě. Takové experimenty dělají děti většinou později.
Navíc pokud je jinak bezproblémová, tak je to o to víc do očí bijící. My nevíme, co udělala učitelka. Třeba se holčiny zeptala a ta reagovala tak, že raději zavolala mámě. Nebo se v poslední době chová jinak, což může být i tou pubertou
Ale za sebe jsem byla ráda, že mi učitelka zavolala a zeptala se. Takže to beru podle sebe.
a co znamená většinou?
to co bylo dřív neplatí, vše se posunuje strašně napřed, navíc to spáchala s kamarádkou, spolužačkou? 11let už v dnešní době opravdu začínající puberta je…
Za sebe, bych úplně nepotřebovala tento telefonát od učitelky, změny účesu bych si nejspíš sama všimla a s dcerou to řešila, a telefonát jestli je u nás vše v pořádku, by pro mě byl poněkud trapný
ono taky záleží, jak to učitelka podala, takový ten tón, jak to dítko vychovávám, když si dovolí přijít s vyholenou hlavou, je o dost jiný, když jde učitelce opravdu o to dítě a nechce spíš shodit rodiče…
Chápu, že vás to šokovalo. Ale pokud jsou to,,jen" vlasy, tak ty dorostou.