Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Janča6 píše: Více
Mam to stejne. Jsem Nikola. A Nikolo po me vzdy jen zahulakali, kdyz jsem neco provedla, nebo proste byl nejaky problem. Nejradsi mam Niky, Nikčo..babicka mi rika Nikolko, to uplne nemusim ale snesu.
Dcera je Laura. A taky ji bezne nerikame Lauro, to taky jen kdyz potrebuju na po 10ty aby me konecne zaregistrovala.
Nebo kdyz neco provede. Jinak ji rikame Lauri, Laurinko.
@Velryba černá píše: Více
No Janičku taky nesnáším. Ale tak mi v dospělosti říkali snad jen v nemocnici
Já vůbec nemám dobrý vztah ke svému jménu, protože oba rodiče se ke mně choali nehezky, když to řeknu mírně. Ale třeba Jani, Jančo můžu
Honza a Janek je super pro holku. Vážně, takové milé ![]()
Ano, naše holky mají hezká jména i v základním tvaru. Díky za pochvalu
Vybírali jsme taková. Jen prostě ten zvyk, že základní tvar = dotyčný něco provedl
Třeba ty dvě prostřední se úplně klidně představují jako Elena a Petra, podepisují se tak všude, i kamarádům. Ale oslovení v základním tvaru jim taky zní zle. Asi za to můžu já tím, jak jednotlivá oslovení používám.
@Janča6 prostě to máš zažité, není to tvá chyba.
Táta si přál po dvou holkách kluka, nikdy mi to nedával najevo v negativním smyslu slova, ale trošku ke mně jako ke klukovi přistupoval. Jednou, když mě vedl z jeslí domů, dostal geniální nápad a nechal mě v prvním kadeřnictví ostříhat. ![]()
Taky to tak nemám. Protože je zvykem oslovovat lidi, děti zdrobněle. Je to silnější než já. Já i dospělé oslovuju Peti, Jani, Leni… neřeknu Petro, Jano, Lenko.
@Velryba černá píše: Více
Mam to stejne, mam jejich jmena rada i v zakladnim tvaru a chtela jsem predejit tomu, ze kdyz je nekdo oslovi zakladnim tvarem, tak budou resit, co provedly.
@Trojlístek píše: Více
Tak snad každý rodič dá jméno podle sebe, které se mu líbí. Mne osobně teda Meda přijde v pohodě, není sice nějak časté, ale není to žádná cizokrajná rarita.
Znám kvantum dětí, mých kamarádek a známých, co v určitém období nesnášeli svoje jméno.
Dalo by se něco vyčíst jménu Tereza Alice? Podle mne nedalo a stejně měla holčička na všech sešitech na prvním stupni něco šílené španělské (už si nevzpomenu ale vždy se mi to spojilo s araukárii).
Všichni to zvládli bez úřední změny. Na druhém stupni se to postupně zlepšovalo a pro občanku si šla s pevnou identitou Terezy Alice. A je vděčná svým rodičům, že neustoupili
.
Pak trochu fikce Anna ze Zeleného domu taky nebyla spokojená se svým praktickým a seriózním jménem, nebylo dost romantické ![]()
Příspěvek upraven 02.10.24 v 13:23
Na gymplu jsme měly ve třídě 4 Jany (šílené, že
), 3 Jaroslavy (taky jsem to nikdy nepochopila), 2 Evy (co chápu a souhlasím s tím), pak Jsme měly 2 Marianny, co bylo hezké ne úplně běžné, Kateřinu, Zuzanu. Ale mne se nejvíc líbila Judita. Byla jediná na škole a doteď je jediná tohoto jména, co znám. To jsem i uvažovala pro dceru, ale manžel hlasoval za Soňu.
Ale zakládajícímu příspěvku. Jméno bych zatím určitě úředně neměnila. Určitě se to dá domluvit ve škole, takových dětí je víc.
jsem se nějak rozjela, tak ještě z rodiny. Tchýně byla pokřtěná Zuzana. Manžel má rodném listu jméno matky Zuzana. Ale někdy v průběhu dospělosti ji někdo začal říkat Helena a nějak se to rozšířilo, začalo žít vlastním životem a aktualně mám tchýni Helenu ![]()
@evi3 píše: Více
Moje maminka také měla takovouto celoživotní přezdívku - kdysi kdosi jí začal říkat Bibi (podle stejnojmenné knihy od Karin Michaëlis)… a ujalo se to natolik, že když před lety zemřela, leckteří (ne až tak blízcí) známí s úžasem až z parte zjistili, že nebyla Bibiana (jak se domnívali), ale Milada.
Stejně tak, jedna z mých vzdálených tet - ač oficiálně Jana - byla od středoškolských let až do své smrti Hanka (ani už sama nevěděla, jak to mezi spolužáky vlastně kdysi vzniklo, ale zůstalo jí to celý život).
To je normální… u malinkých dětí je to ale úplně o něčem jiném.
@Anna766 píše: Více
U mě záleží na jménu. Kamarádce Marii bych asi Marie neřekla, Janě řeknu v klidu Jano, Kateřině říkám Katko, Evě Evo.
@BohunkaP to já vím, že u malých dětí je to něco jiné. Ale to „něco jiné“ se nevyřeší tím, že se úředně změní jméno
. Taky jsem s dcerou na tohle téma vedla hodiny rozhovorů.
I teď v dospělosti nemám rád oslovení v základním tvaru jména, někdo mi tak řekne tak dvakrát do roka, jinak všichni nějakou zdrobnělinou. Já se tak i rovnou představuju, takže tím tomu jdu asi naproti a základním tvarem jména mě téměř nikdo neoslovuje. Rodina a kamarádi absolutně vůbec. Jsem za to rád, sám oslovuju všechny zdrobněle. V tomto je ta čeština za mě dobrá.
@Janča6 já třeba nesnáším konkrétní zdrobnělinu svého jména (Janička), protože mne tak oslovovala matka pro efekt před lidmi. Naopak nejlépe slyším na Honzu a Janka, protože mi tak kdysi říkal táta, který mě rád měl. Vztah k vlastnímu jménu vzniká různě. Chápu, že to máš zažité takto, jen mi to obecně asi přijde trošku škoda. Tvoje holky mají pěkná jména a fakt se mi líbí i v jejich základních tvarech.