Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ikdyby mel otec zavet, nemohl by prvniho syna vydedit. Jedine, co by se mohlo zmenit je, ze by cast sla i partnerce. (Ikdyz mam pocit, ze ani zavet by toto neobsahovala, to by se vzali a bylo by to jednodussi, spis si ji vzit nechtel a cast domu ji taky prepisovat nechtel).
I tak predpokladam, ze by mu pripadla 1/3.
Proto jedine, co bych byla ochotna udelat je, vzdat se podilu tak, ze by mi zustala 1/3.
V zadnem pripade bych se nevzdavala celeho podilu. A pokud by na me tlacili, tak bych mohla pohrozit zadosti o prodej na soud.
Z pohledu matky bratra bych chtela i druhy podil pro sveho syna.
Dvoji metr musi byt. ![]()
Půlka je jeho, tak ať si všichni škubnou. Pokud se nechtějí dohadovat o péči na domě, ať ho prodají a peníze spravedlivě rozdělí. Hotovo dvacet. Proč by se měl své poloviny vzdát?
@zrnko no je to jednoduché…dva dědicové, každý půl…komu se to nelíbí, může přispět ze svého ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, budu ráda za názory ostatních..
Mám syna s bývalým partnerem, ktery nás opustil krátce po narození syna. Od té doby se o něj nijak nezajímal, navštívil ho v průměru dvakrát za rok. Každý měsíc posílal výživné, ale nikdy nedal nic navíc (třeba dárek k Vánocům nebo narozeninám). Já se poté vdala, s manželem máme další dve děti, celkem tedy tři, manžel bral syna vždy jako vlastního, fungovali jsme vždy jako normální rodina, teď už jsou děti dospělé a žijí si své vlastní životy, jen nejmladší je ještě u nás..
Ex si po delší době taky našel novou partnerku a pořídili si spolu dítě.. v průběhu toho vztahu si postavil dům, který byl psaný jen na něj, protože jeho partnerka v té době byla na rodičovské a on to tak financoval celé sám.
No, a teď nedávno umřel a bude se řešit dědictví. Správně by měl půlku domu získat můj syn a druhou půlku jeho druhý syn,ale rodiče od ex teď na syna hodně tlačí, ať se svého podílu na domě vzdá ve prospěch svého mladšího bratra, že on nic jiného už nedostane,že pak nebude mít s mámou kde bydlet, a že on sám už se má dobře.. Ten mladší bratr má teď 8, se svou mámou žijí v tom domě a nemají kam jinam jít, na vyplacení mého syna taky nemají.
Je pravda, že můj syn dostal v dospělosti ode mě byt, před 2 roky jsem mu pak ještě darovala dům po mých rodičích, takže ten podíl vyloženě nepotřebuje, ale zase všechno dostal z mé strany, tak proč by se měl vzdávat majetku ze strany svého otce? Já to beru tak, že jeho mladší brácha měl na rozdíl od něj svého tátu pro sebe, dostával jeho lásku, péči i čas a o to všechno byl můj syn ochuzen, tak proč se vzdávat ještě i majetku? Syn je z té situace nešťastný a neví, jak se zachovat, co mu poradit? Osobně bych mu řekla, ať si tu půlku domu nechá na sebe napsat do katastru a bráchu s jeho mámou tam nechá dál bydlet a vypořádat se pak mohou kdykoliv..napadá vás jiné řešení?
Proč by to měl dělat? To co dostal od tebe, je nemusí vůbec zajímat. Zvláštní, že netlačili na otce, když ještě žil, aby se staral kromě alimentů i o syna ![]()
Určitě atˇsi nechá na sebe polovinu bytu napsat, ale řekla bych, že to nebude dělat dobrotu, když je tam nechá dál bydlet, a nic se nevyřeší. Polovina bude jeho, bude se muset pak podílet na případných opravách, údržbě atd. A když tam nebude bydlet, tak to bude řešit jak? Jak je ten dům velký? Nejlepší by bylo, kdyby syna bratr vyplatil.
@Anonymní píše:
Prarodiče ze strany ex o syna měli vždy zájem a jezdili za ním často, pořád mu kupovali dárky, brali ho na dovolenou, pořád jsou s ním často v kontaktu a syn je má moc rád.. oni to podle mě berou tak, že mají dvě vnoučata a jedno má díky mně výrazně víc než to druhé a je jim to líto, určitě to není tak, že by upřednostňovali to mladší vnouče..
Pokud to prarodice vidi takhle, meli tedy dohlednout, aby si synacek po rozvodu nabrknul nejakou movitejsi zenusku, ze…
Chapu nervozitu vzniklou rozdelenim vlastnictvi domu, ale nikdo tu zenu s ditetem prece aktualne nikam nevyhani. At syn brani pravo svych deti, to je jedina vhodna optika pro toto, a tak bych se to snazila vysvetlit i tem prarodicum. Treba tvuj syn bude mit 5 deti a ten mladsi bratr zustane jednou bezdetny… Mozna to bude naopak, ale to je prave to, co ted nikdo nevi, a proto by nebylo spravne se sveho podilu v tuto chvili vzdavat.
Děkuji za názory, vidím, že to tady většinou vidí všechni stejně, tak to zkusím rodičům od ex vysvětlit a poprosím je, ať už na syna netlačí, že mu to není příjemné, tak snad to pochopí..
@Anonymní píše:
Děkuji za názory, vidím, že to tady většinou vidí všechni stejně, tak to zkusím rodičům od ex vysvětlit a poprosím je, ať už na syna netlačí, že mu to není příjemné, tak snad to pochopí..
No možná nepochopí…ale nedej se…nepřipravíš syna o dědictví po tátovi jen kvůli tomu, že druhá matka ničím nedisponuje…
To je strašná blbost s tím staráním se
manžel takto zdědil dům, kde má podíl i jeho sourozenec a máma a hádejte kdo se stará? Jen manžel. Tamti jsou psaní jako vlastníci, ale nedělají vůbec nic. Takže možná tak na papíře to je fajn, ale realita je úplně jiná.
@Anonymní píše:
Pochopila jsem, že syn už je nějaký pátek dospělý, ne? Nechala bych ho ať se rozhodne sám a asi bych do toho nějak víc než radou nezasahovala ![]()
@zrnko Kdyby byli manzele, zbyly manzel dedi pulku a ta druha se rozdeli mezi deti, tj v tomto pripade na 2 ctvrtiny.Mas uplnou pravdu v tom, ze i kdyby se na hlavu stavel, uplne vydedit by toho prvniho syna nemohl. A je to dobre…
Neměla by půlku domu zdědit přítelkyně tvého ex a druhou půlku domu na půl oba synové? Takže se jedná v případě tvého syna o čtvrtinu domu?
@arinecka píše:
Proč by to měl dělat? To co dostal od tebe, je nemusí vůbec zajímat. Zvláštní, že netlačili na otce, když ještě žil, aby se staral kromě alimentů i o syna
Určitě atˇsi nechá na sebe polovinu bytu napsat, ale řekla bych, že to nebude dělat dobrotu, když je tam nechá dál bydlet, a nic se nevyřeší. Polovina bude jeho, bude se muset pak podílet na případných opravách, údržbě atd. A když tam nebude bydlet, tak to bude řešit jak? Jak je ten dům velký? Nejlepší by bylo, kdyby syna bratr vyplatil.
Ale jo, to oni na něj právě tlačili, několik let s ním potom nemluvili kvůli tomu, že se na syna vykašlal a jezdili mi tady pomáhat.. ale sama jsem jim řekla, že nechci, aby se ex synovi věnoval jenom proto, že bude mít od nich nůž na krku, že o to musí stát on sám a ne to dělat z donucení, tak pak ho částečně vzali na milost.. a když pak měl druhé dítě, o které se už řádně staral, tak mu odpustili a byli rádi, že už dokáže přijmout zodpovědnost.
Ten dum má kolem 150 m2, je tam přízemí a podkroví, zahrada má necelé 2000 m2.
Ještě můžete nabídnout, že je vyplatíte vy. Nebo případně, že by prarodiče z otcovy strany nabídli protihodnotu (třeba svůj byt a nastěhovali se do domu k té vdově), jestli by to odpovídalo cenově. ![]()