Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terinka4444 píše:
ale on jí nechce darovat část domu, chtěl ji zaopatřit pro případ smrti. On jí dá část domu, ona se s ním za rok rozejde a je to.
chápu, ono je i darování pro případ smrti, ale i tam jsou různé úskalí…popravdě, pokud nemá nějakého fakt dobrého notáře a nemá energii a peníze na to, aby závěť upravoval a pozměňoval, nic jiného mě moc nenapadá...…..ještě je to třeba i „právo doživotního užívání“, ale je otázkou jestli by jim to takto „stačilo“, že by tam mohla jen „dožít“…ale má to stejná úskalí jako svatba, za rok se rozejdou a co ![]()
Jeste nedavno rikal ze by na me napsal pulku, a kdyz jsem s tim na nej uhodila tak pry to nerikal, ale ja si pamatuju ze opravdu rikal a nebyl opily ani nic a nevim co se stalo ze to zmenil.Zakl.
@radkka píše:nějaká napružená, ne?
Proč prudíš kvůli nesmyslu? Ano, v podstatě půjdeš na katastr a změníš vlastníka, co chceš od matek na emiminu? Musí používat přesné pojmy a doplnit veškeré náležitosti a lhůty?
@Keyllah píše:
nějaká napružená, ne?zakladatelka se ptala, co je proto nutné udělat? Ono překvapivě nestačí dojít na katatsr a tam to zařídit…je tam dost podstatných kroků předtím, takže k čemu je taková rada, která k ničemu není? jen zbytečná cesta na katastr…asi je moct chtít, aby radil někdo, kdo s tím má nějaké zkušenosti a ví jak to probíhá?
nebo aby ten, co to nikdy nedělal a reálnou zkušenost nemá, aby tady nepsal něco jako „pravdu“, že to tak je?
nic ve zlým, ale jestli se potřebuješ s někým pohádat zkus to jinde…nebyla jsem jediná, kdo na tuto zjevnou blbost upozornil
No, spíš ty, ne?
Ty tady vysíráš protože někdo nenapsal slohovku o tom, jak se mění vlastník nemovitosti.
Tak pokud zakladatelka neumí používat internet nebo pusu, tak by holt šla na katastr jednou zbytečně ![]()
@Anonymní píše:
Jeste nedavno rikal ze by na me napsal pulku, a kdyz jsem s tim na nej uhodila tak pry to nerikal, ale ja si pamatuju ze opravdu rikal a nebyl opily ani nic a nevim co se stalo ze to zmenil.Zakl.
vy by jste si měli spíš sednout a nějak probrat vše komplexněji. Jestli to budete řešit přes notáře závětí, tak tam bude potřeba jednou za čas (při nějaké změně) ji pozměnit, doplnit a tak se předpokládám aktivní zájem dotyčného, u vás je otázkou, zda by to tak on opravdu chtěl. Z tvého popisu mám pocit, že s tím až tak nesouhlasí, resp. nechává to plynout a ten kdo to chce řešit jsi ty…
@terinka4444 Souhlas, zvlášť když nejsou poměry v rodině jednoduché, tak je závěť určitě velmi rozumné řešení. Pro jistotu bych to dala dohromady s právníkem/notářem a poradila se. Rozhodně bych za života nic nedarovala, závěť může případně změnit, ale co jednou daruje, zpátky nedostane ![]()
My jsme teda řešili spíš životní a jiné pojistky, ale jsme normálně manželé a ani jeden nemáme děti z předchozích vztahů, takže u nás je dostačující dědění ze zákona.
Myslím, že pro zakladatelky přítele je závěť optimální řešení, případně ještě může uzavřít pojistku a jí napsat jako obmyšlenou osobu.
@radkka píše:
No, spíš ty, ne?Ty tady vysíráš protože někdo nenapsal slohovku o tom, jak se mění vlastník nemovitosti.
Tak pokud zakladatelka neumí používat internet nebo pusu, tak by holt šla na katastr jednou zbytečně
vysírám, když někdo radí blbosti a ještě to nedokáže přiznat
špatnej den? ![]()
@Keyllah píše:
vysírám, když někdo radí blbosti a ještě to nedokáže přiznatšpatnej den?
Proč bych měla mít špatný den? Protože tady někdo navrhl darování a nenapsal, jak přesně se to dělá? To asi kazí náladu tobě, já se mám dobře ![]()
@terinka4444 jen pro zajímavost -) na kolik to cca tak vychází? sepsání závěti, uložení, obměny? průser je, že to co by chtěl člověk pořešit nejvíc (děti), právě až tak nejde…
@radkka píše:
No, spíš ty, ne?Ty tady vysíráš protože někdo nenapsal slohovku o tom, jak se mění vlastník nemovitosti.
Tak pokud zakladatelka neumí používat internet nebo pusu, tak by holt šla na katastr jednou zbytečně:
Přesně tak. ![]()
@Keyllah píše:
vy by jste si měli spíš sednout a nějak probrat vše komplexněji. Jestli to budete řešit přes notáře závětí, tak tam bude potřeba jednou za čas (při nějaké změně) ji pozměnit, doplnit a tak se předpokládám aktivní zájem dotyčného, u vás je otázkou, zda by to tak on opravdu chtěl. Z tvého popisu mám pocit, že s tím až tak nesouhlasí, resp. nechává to plynout a ten kdo to chce řešit jsi ty…
Rikal nakonec ze to nejak vyresi tou zaveti, ale jeste to budem muset probrat, kdyz ta zavet jde napadnout.
Holky a jak to funguje v případě, že má někdo dům (a má na něj hypotéku) a nedejbože zemře, když není v manželství, ale má malé dítě. Zdědí všechno jen dítě a nebo i rodiče a sourozenci? Je to celý nějaký složitý s tím dědictvím.
@Šarlota4 píše:
Dokonce si můžou vymyslet uplně nové společné příjmení.
něco jako Princeznakonzuelabananahemok.
![]()
@radkka píše:
Proč bych měla mít špatný den? Protože tady někdo navrhl darování a nenapsal, jak přesně se to dělá? To asi kazí náladu tobě, já se mám dobře
Ona nenavrhla darování, poradila: „zajdi si na katastr a oni to udělají“ a v tom je ten maličký rozdíl, jestli ho nevidíš, ok. Kdyby poslechla tak by se jí tam vysmáli a poslali domů. Tak je to v pořádku? Je nutné nechat ji v tom vymáchat nebo poradit, jak to opravdu probíhá? Evidentně netuší a ptá se na ten přesný návod, co a jak…asi nemá cenu v tom nějak pokračovat -) když se někdo ptá na to, co náhodou vím, a někdo píše blbost, tak se prostě ozvu. Nemám potřebu nechávat někoho vymáchat díky neúplné radě ![]()
@Anonymní píše:
Dostal rozum
vzít si ho nechceš, nemovitost ano. Takže buď ta závěť, svatba nebo darování.