Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
„pripadne jeho nevlastni syn“ nevlastní syn je z hlediska práva stejné postavení jako přítelkyně, totiž nic (ledaže by byli v postavení osoby žijící ve společné domácnosti). Takže pořízení pro případ smrti: dědická smlouva, závěť. Jinak tato diskuze mi připomíná: „pějme píseň dokola“.
@terinka4444 Tak to se nedivím, že máte závěť, mazec. Asi se taky zamyslíme, i když v úzké rodině máme dobré vztahy a nemyslím si, že by se moji rodiče nebo tcháni zachovali podobně
Myslet je fajn, ale jistota je jistota.
@terinka4444 píše:
není nic moc nerozumnějšího, než napsat majetek na nezletilé dítě. V tu ránu totiž s tím majetkem nesmíš disponovat, nebudeš ho smět prodat a třeba se přestěhovat, v podstatě nic, naopak máš povinnost ho udržovat jako zákonný zástupce. Jakékoliv nakládání s majetkem dítěte musí povolit soud, a ten dělá sakra obstrukce a vždycky to musí být jen ve zhodnocení, takže neexistuje nemáme práci, dostali jsme se do dluhů, prodáme dům a koupíme byt a za zbytek zaplatíme třeba dluh. Neexistuje. Napsat majetek na nezletilé dítě je nerozum.
Vidíš, z tohohle úhlu jsem to nedomyslela, máš pravdu. ![]()
@Anonymní píše:
Mam husinu ze svateb a pritel to respektuje. Navic nerada bych se jmenovala stejne a on by me prijmeni nechtel.
10 minut na úřadě. Příjmení každý svoje. To je takový problém? Tipuju, že tam bude něco jiného, ale vaše věc. Jen divná výmluva. ![]()
@terinka4444 píše:
není nic moc nerozumnějšího, než napsat majetek na nezletilé dítě. V tu ránu totiž s tím majetkem nesmíš disponovat, nebudeš ho smět prodat a třeba se přestěhovat, v podstatě nic, naopak máš povinnost ho udržovat jako zákonný zástupce. Jakékoliv nakládání s majetkem dítěte musí povolit soud, a ten dělá sakra obstrukce a vždycky to musí být jen ve zhodnocení, takže neexistuje nemáme práci, dostali jsme se do dluhů, prodáme dům a koupíme byt a za zbytek zaplatíme třeba dluh. Neexistuje. Napsat majetek na nezletilé dítě je nerozum.
A taky se třeba dítě stane zletilým, mezitím něčemu propadne a kde je majetek. V háji i s těmi, co tam třeba chtěli dožít. Na nezletilé dítě napsat majetek je fakt hloupost.
Tedy sňatek pro případné dědictví? Pozor, manžel na rozdíl od dětí není neopominutelný dědic.
@Keyllah píše:
Já to pochopila tak, že jde o jeho nevlastního syna (což by v rámci zákonného dědění byl problém) -) tedy asi jejího vlastního. Pokud tedy není nějaký nevlastní syn např. z dřívějšího partnerství dotyčného a zakladatelka se nepere i za jeho práva…
Příšera není zakladatelka, přidala se s podobným dotazem. Odpovídala jsem jí, tj. jde o jinou rodinu.
@Hazentla píše:
Příšera není zakladatelka, přidala se s podobným dotazem. Odpovídala jsem jí, tj. jde o jinou rodinu.
Aha, tak to jo ![]()
@Luboš P píše:
Tedy sňatek pro případné dědictví? Pozor, manžel na rozdíl od dětí není neopominutelný dědic.
vypadá to, že vlastní dítko přítele tam nefiguruje. Kdyby ano, je tu rozšíření sjm, ale tady vyvstává otázka, proč by to dělal -) stejně jako u darování, ho může za rok poslat do oběhu a zůstane jí část nemovitosti…..
@terinka4444 píše:
To jsou výmysly, svatba být nemusí, stačí dojít na radnici se dvěma svědkama a za 20 minut jste manželé bez jakékoliv svatby, jako toho okolo krom obřadu, a i ten zkrátí bez cukrbliků. A příjmení si můžete nechat každý své i jako manželé.
@Keyllah píše:
jistě, nejsme v MŠ, takže věta „by mělo stačit jít na katastru a změnit vlastníka nemovitosti“ má znamenat, že lze vlastníka změnit přes katastr?zvláštní, spojení „jít na katastr a změnit vlastníka“ vyznívá totiž dost jinak…je takový problém říct, že jsi se zmýlila? že to tak, jak jsi napsala, nejde? raději budeme vytahovat MŠ
Tak čistě technicky, proč by to nešlo, doma si stvořím smlouvu, vyplním návrh na vklad, vytisknu to, cestou na katastr se s přítelkyní stavíme na poště, ověříme podpisy, na katastru to podám, zaplatím k tomu 1000,– a stavila jsem se na katastru a mám vyřízeno vše pro převod ![]()
@Příšera píše:
Holky a jak to funguje v případě, že má někdo dům (a má na něj hypotéku) a nedejbože zemře, když není v manželství, ale má malé dítě. Zdědí všechno jen dítě a nebo i rodiče a sourozenci? Je to celý nějaký složitý s tím dědictvím.
Jen dítě, pokud soud usoudí, že je to pro dítě výhodné…
Jinak teda taky nechápu, že radši budou šašit kde co, než aby se úplně normálně vzali, třeba jen to se svědky podepsali na úřadě a jelo se dom ![]()
@radkka píše: Ředěnej vodou, možná jsem si měla život víc osladitJo, to víš, manžel venčí zvěř a si říkám, že jsem líná jako prase, ale asi se fakt nezvednu, snad nezačne pršet