Dědictví po příteli

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17306
24.5.18 12:01
@Anonymní píše:
Jeste nedavno rikal ze by na me napsal pulku, a kdyz jsem s tim na nej uhodila tak pry to nerikal, ale ja si pamatuju ze opravdu rikal a nebyl opily ani nic a nevim co se stalo ze to zmenil.Zakl.

Asi vím co se stalo, nějaký kamarád mu vysvětlil, že je debil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
24.5.18 12:05

@zoidberg S tím musím souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
24.5.18 12:05
@Keyllah píše:
ideálně darováním ještě za života…u závěti je možné její napadení a jestli má nějaké zákonné dědice nebude to jen tak…

A kdyz umre prvni ona, on ostrouha a pujde pod most :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
9243
24.5.18 12:06

Podle mě jediné čisté řešení je sňatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
24.5.18 12:07
@Ivulka88 píše:
Já myslím že by mělo stačit jít na katastru a změnit vlastníka nemovitosti. Prostě ten dům přepíše, až ho zdědí na tebe. @Keyllah

Nevím čemu na té poslední větě nerozumíš.
Přítel zdědí dům a pak zajde na katastr a tam se zeptá co proto musí udělat, aby dům mohl přepsat na přítelkyni. Hledáš v mém příspěvku něco co tam není a zbytečně útočíš.

Do mlékárny jsem je neposlala a jak jsi někde psala, že jsem jí radila, aby se šla zeptat osobně, to je taky nesmysl. Evidentně jsi špatně vstala. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
24.5.18 12:09
@Tichošlápek píše:
Dostal rozum :lol: vzít si ho nechceš, nemovitost ano. Takže buď ta závěť, svatba nebo darování.
:lol: :lol: :lol: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
24.5.18 12:11
@jahuhudka píše:
A kdyz umre prvni ona, on ostrouha a pujde pod most :mrgreen:

tak ať jí přepíše jen část, nebo dá břemeno užívání -) ale všechny varianty mají svá úskalí ;) on umře první/ona první, ona se rozejde s ním, on s ní, pořídí si dítko bez svatby, vše má pro a proti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
24.5.18 12:12
@Příšera píše:
Holky a jak to funguje v případě, že má někdo dům (a má na něj hypotéku) a nedejbože zemře, když není v manželství, ale má malé dítě. Zdědí všechno jen dítě a nebo i rodiče a sourozenci? Je to celý nějaký složitý s tím dědictvím.

Za prvé by takový člověk měl mít pojistku takovou, že se po jeho smrti z ní doplatí hypotéka. Jinak jsem přesvědčená, že by to bylo tak, že dědí jen dítě (je v první linii dědiců, rodiče a sourozenci až v druhé), je-li nezletilé, určí se správce majetku, patrně matka. Ale nejsem právník, určitě si to ještě ověř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
24.5.18 12:12
@Konnny píše:
Podle mě jediné čisté řešení je sňatek.

souhlas, ale ten nechtějí :think: tedy pokud myslíš sňatek bez rozšíření sjm, jinak by to byla stejná situace jako s přepsáním/darováním…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
24.5.18 12:16

Hezky přehledné, pro základní orientaci

Edit-nejde mi přes mobil odkaz, prostě na Wikipedii heslo dědici že zákona :mrgreen:

Příspěvek upraven 24.05.18 v 12:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2107
24.5.18 12:17

@Hazentla jj, pojistku naštěstí má. Já jsem tedy matka toho dítěte. Jako samozřejmě doufáme, že se příteli nic nestane, ale jak tu již bylo zmíněno, člověk nikdy neví. On chce půl domu napsat na mě už teď, ale to po něm prostě nechci. Ale zase se bojím toho, kdyby náhodou, tak abychom já a dítě nemuseli ještě vyplácet půlku jeho rodiny. Nebo i naopak samozřejmě, i když u mě toho moc ke zdědění není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
24.5.18 12:18

" pak zajde na katastr a tam se zeptá co proto musí udělat", na Katastru (Katastrálním úřadu) mu nic neporadí, ani nesmí. Jediná účelná cesta ns Katastr je něco dát na podatelnu (ušetří se za poštovné). Katastr zapisuje (vkládá) jen na základě písemných smluv, které mu jsou doručeny. Pro úplnost: kromě závěti existuje dědická smlouva (ta je závěti nadřazená).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
24.5.18 12:20
@Keyllah píše:
Ona nenavrhla darování, poradila: „zajdi si na katastr a oni to udělají“ a v tom je ten maličký rozdíl, jestli ho nevidíš, ok. Kdyby poslechla tak by se jí tam vysmáli a poslali domů. Tak je to v pořádku? Je nutné nechat ji v tom vymáchat nebo poradit, jak to opravdu probíhá? Evidentně netuší a ptá se na ten přesný návod, co a jak…asi nemá cenu v tom nějak pokračovat -) když se někdo ptá na to, co náhodou vím, a někdo píše blbost, tak se prostě ozvu. Nemám potřebu nechávat někoho vymáchat díky neúplné radě ;)

Jako někdo, kdo tomu rozumí tam rozdíl vidím, ale tady jsi na webu pro maminky, ne v právní poradně :lol:
Pokud je zakladatelka ovce, která by šla jen tak na katastr a myslela si, že se nemovitost přepíše, když tam o to na podatelně poprosí, tak by se aspoň pro příště poučila a zapojila by mozek.
Ona nenapsala blbost, ona napsala možnou variantu, jen jednoduše. Jako člověk, který nemá právní vzdělání, ale chtěl přidat ještě další možnost řešení. Holt všichni nejsou dokonalé jako ty :*
Stačilo by, kdyby napsala „Hm, to darování nezní špatně, nevíte někdo, co bych k tomu všechno potřebovala?“… možná bys jí měla vypsat všechna úskalí závěti, to jsi neudělala, tak šup, přece jí tu nebudeš dávat polovičaté informace, styď se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
24.5.18 12:23

@Příšera A co nějakou bezplatnou právní poradnu? Podle mě, pokud má přítel jedno biologické dítě (to s Tebou), tak dědí pouze to dítě. To je smysl těch dědických tříd- když existuje dedic v první třídě, druhá a další utře nos :lol: A v první je dítě zůstavitele, případně manžel/já či partner, nikdo víc. Takže by to mělo být v pohodě. Ale jak říkám, určitě se ještě ujisti oficiálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9243
24.5.18 12:26

A proč tomu dítěti zakl. v úvodu říká jeho nevlastní syn?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová