Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@donaga píše:
Ono taky hodně záleží na tom, jakým tónem to ta maminka říká.
Jinak mě už toho ujelo tolik…Až se za to někdy stydím
, ale zpátky do pusy už to nevrátím. A neznamená to, že malou nemiluji a nestarám se o ní.
ton je takový, že celý hřiště ví že děti dotyčné mají dát pokoj
a i ostatní děti stojí a koukaj, zda něco neprovedly ![]()
@lyrica píše:
@BohunkaP no jasně, ale stane se ti, že to prostě použiješ, ne? Já mu to taky neříkám co pět minut, ale někdy, když třeba vařím, do toho chovám prcka a ona začne zběsile pobíhat po kuchyni a chtít po mě,,kakajíčko,, co před pěti minutama vylil celé na gauč…tak mi má prostě dát pokoj
Jsem taky jen člověk a nervy mám jen jedny
Ale mě je vcelku jedno, jestli to někdo říká nebo ne. Jen si nemyslím, že to nutně musí znamenat, že tím má špatný vztah k vlastním dětem.
Jasně, že na ně někdy vyjedu - jen ta slova „dej mi pokoj“ přitom použiju málokdy, „neotravuj“ jsem snad neřekla ještě nikdy. Většinou zaječím něco ve smyslu „přestaň“, „teď to dělat nebudu“, „nechte toho vyvádění“ nebo tak něco…
Obecně - ani k dětem, ani k dospělým - tyhle výrazy nepoužívám.
A samozřejmě souhlasím - hodnotit vztah k dětem podle toho, jak moc je matka temperamentní, zda a co přesně v kritickém momentě zavříská, to je hodně velká hloupost.
Nikdy jsem neřekla „dej mi pokoj“, „nech mě být“, a tak dál. Vždycky řeknu „vydrž chvilku, potřebuji něco dodělat.“ Popřípadě, „běž si ještě chvilku hrát, za 5 minut přijdu“. A když jsem hodně unavená, tak říkám, jestli by si nemohli chvíli hrát sami, že jsem opravdu unavená a potřebuji chvilku klidu.
Jinak na hřišti většinou děti ani nevidím, takže takovýto problém nemám ![]()
@BohunkaP já ani nevím, jestli říkám konkértně tohle slovní spojení. To se mi totiž většinou zatemní před očima…
Ale ne, asi nejčastěji padne otázka, jestli už toho nechce náhodou nechat ![]()
Já říkám občas :„CO CHCEŠ!!“ a co jako… ženský vy řešíte úplné bláto. Zakladatelko starej se o svoje děti!
Někdy mi to ujede.
Dřív jsem to říkávala, ale pak mi to tehdy čtyřletý začal vracet, tak jsem „dej mi pokoj“ vygumovala ze slovníku, po čase to taky přestal říkat.
@BohunkaP píše:
Když jsem unavená a chci mít chvíli klid, tak to dětem samozřejmě normálně řeknu + přidám příslušné vysvětlení.Tj. něco ve smyslu „jdi si hrát, nech mě teď chvíli v klidu - jsem unavená, protože… a chtěla bych, abyste si teď hráli sami. V šest si dáme večeři a pak si můžeme hrát spolu.“
Záleží na tónu, jaký se použije, na kontextu…
tak nějak, také toho mám někdy plné kňoury a když syn po stopadesáté přijde s tím, že jdeme dělat perníčky, na které nemáme ani těsto, tak to už i jako otravování beru ![]()
Opravdu jak píše Bohunka, záleží na okolnostech a spoustě jiných věcí…zase to neberu jako něco hanlivého. ![]()
Popravdě, dost často říkám „řekni tatínkovi“
, protože to teda děti samo od sebe nenapadne, a taky tahle věta upozorní pana otce, že už nemůžu a měl by se zmobilizovat i on… ale to asi znáte, že…
@MambaJ píše:
Já říkám občas :„CO CHCEŠ!!“ a co jako… ženský vy řešíte úplné bláto. Zakladatelko starej se o svoje děti!
však se starám..nemůžu za to, že je mi těch dětí líto ![]()
@fialína píše:
Popravdě, dost často říkám „řekni tatínkovi“, protože to teda děti samo od sebe nenapadne, a taky tahle věta upozorní pana otce, že už nemůžu a měl by se zmobilizovat i on… ale to asi znáte, že…
Ták
![]()
@BohunkaP píše:
Jasně, že na ně někdy vyjedu - jen ta slova „dej mi pokoj“ přitom použiju málokdy, „neotravuj“ jsem snad neřekla ještě nikdy. Většinou zaječím něco ve smyslu „přestaň“, „teď to dělat nebudu“, „nechte toho vyvádění“ nebo tak něco…
Obecně - ani k dětem, ani k dospělým - tyhle výrazy nepoužívám.A samozřejmě souhlasím - hodnotit vztah k dětem podle toho, jak moc je matka temperamentní, zda a co přesně v kritickém momentě zavříská, to je hodně velká hloupost.
Tak to vidím i já. „Dej mi pokoj“ jsem určitě nikdy nevyslovila. Říkám něco takového jako „přestaň“. Když jsem unavená a dítko po mě leze, tak řeknu „nechej mě prosím chvilku, potřebuju si odpočinout“.
Jo a dokonalá nejsem! ![]()
@lyrica, teď jsem na chvíli zavřela oči, představila si ty příšerky, jak za chvíli přiletí ze školy a začnou se hádat… a už mi to samo naskočilo, co říkám nejčastěji, když už postopadesáté chtějí nějakou strašně důležitou věc HNEEEEED… „okamžitě si přestaň takhle vymrčovat!!!“
![]()
@lyrica píše:
@KriJona nebuď tak přecitlivělá
hele..od tý doby co mám děti teda jsem cíťa děsná..je dobrý teda vědět, že to říkaj i ostatní, já to teda nedělám, mám prostě pocit, že je tím prostě nějak raním, nebo jak to napsat ![]()
Mimochodem, když řeknete dětem něco ve smyslu,,nechej mě chvilku, prosím,, tak to akceptují? Já teda nevím, ale ten náš živel na takovou prosbu moc neslyší. Přijde mi, že je to na jeho povahu málo důrazný.
Prostě jak nemám alespoň trošku ostřejší tón, tak to spíš ignoruje.