Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@afghani Znacky se nemeni a cely prevod se vyrizuje najednou na tvem urade. Jit tam nemusis, ale kupci musis dat overenou plnou moc.
@afghani plna moc musi byt utedne overena, takze na matrice, nebo na poste kde maji check point
a myslim, ze se to musi odhlasit i prahlasit na urade na kterem jsi auto prihlasovala. Pokud vude chtit vymenit spz, tak si dost priplati.
Vše probíhá na jednom úřadě, musí se nejdřív udělat evidenční kontrola a pak se zajde na úřad prodávajícího, kde se auto přepíše na nového majitele. Jestli tam jeden z vás nebude, tak potřebujete ověřenou plnou moc. Značky už se nemění.
@afghani Stačí když tam budeš jen ty. A ano, vyřídí si to sám, jen tedy nemáš jistotu, že to opravdu udělá…
Tady máš vzor http://www.povinne-ruceni-levne.cz/…moc-vzor.php, dojdeš na poštu (musí tam být czech point), tam ověří tvůj podpis, kupující ji podepisovat nebude. Dáš mu malý techničák, velký techničák, on si udělá evidenčku na svoje jméno a sjedná si povinné ručení, na úřad vezme zelenou kartu. Pokud bude aktivní jako já
, tak si i žádost o změnu vlastníka stáhne z netu a na úřadě je to pak maximálně na pět minut, pokud nepočítám čekání ve frontě. Každopádně musí na ten úřad, na kterém je auto hlášeno. Pokud by byl z jiného města a nechtělo by se mu k vám na úřad, můžete zplnomocnit třetí osobu, to by samozřejmě musel i kupující doložit plnou moc.
@Raduš.ka44 No, na 5 minut nevím, takhle rychle se mi žádné auto ani po staru ani po novu převést nepovedlo a to mám pokaždý všechno vyplněný (a správně), vždy to bylo minimálně tak na 20 minut.
Zakladatelko, nechci strašit, ale radši si převod osobně ohlídej. To je případů, kdy prodávající dal plnou moc kupujícímu a ten se na převod vykašlal (hodně asi proto, aby nemuseli platit ekodaň) a v registru tak zůstal prodávající jako vlastník a provozovatel - pak za tebou jdou přestupky a správní delikty provozovatele, můžeš mít problémy kvůli pojištění a bude na tobě dokázat, že auto už vlastní někdo jiný. Zkus si to raději zorganizovat a na ten úřad dojít, ať máš jistotu převodu. PS: značky se skutečně už nemění. ![]()
Polopřevod skutečně nejde, musí na pověřený úřad kupující i prodávající společně a převod uskutečnit. Pokud ale dá plnou moc a bude spoléhat, že to kupující vyřídí sám, tak se stále může stát, že tam prostě kupující nepůjde a auto bude v registru pořád napsáno na zakladatelku. Pak nový vlastník někde blbě zaparkuje nebo překročí rychlost a zakladatelce přijde „zaplať nebo sděl jméno řidiče“ - zřejmě se dokáže vyvinit, ale bude to pro ní další nepříjemnost a vyřizování - to je lepší teď na ten úřad s kupujícím zajít (příslušný je úřad dle bydliště prodávajícího). Samozřejmě pokud se jedná o kupujícího z blízké rodiny nebo dobrého kamaráda, tak by to šlo spolehnout se, ale znáte: důvěřuj, ale prověřuj
.
@j.a.n.i1 píše:
@Raduš.ka44 No, na 5 minut nevím, takhle rychle se mi žádné auto ani po staru ani po novu převést nepovedlo a to mám pokaždý všechno vyplněný (a správně), vždy to bylo minimálně tak na 20 minut.
Já auto převáděla začátkem července, takže čerstvá zkušenost. Odevzdala jsem všechny papíry, došla vedle do místnosti na pokladnu zaplatit 800 Kč, vrátila se k okýnku a bylo hotovo. ![]()
@j.a.n.i1 A fakt dvacet minut? Je pravda, že já se dost divila, jak to bylo rychle. Ani jsem dlouho nečekala - půlka lidí ve frontě to vzdala, takže jsem na úřadě strávila JEN 40 minut. ![]()
@Raduš.ka44 Jo, určitě, a u nás když člověk není pro číslo na 7, tak má ten den smůlu.
Auta jsem přepisovala několikrát. Firemních i našich. Plnou moc jsem nikdy úředně ověřenou neměla. Nezapomeň poslat na pojišťovnu kopii kupní smlouvy a myslím ze chtějí i kopii technicaku kde jsi odhlasena.
Značky uz se nemění v rámci krajů?