Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Upřímně my na tu hypotéku teď i máme, ale přesně, skončí fixace a budeme čumět, do toho cena energií roste a ještě k tomu pocit, že člověk platí takové šílené peníze za nějakou „kůlničku“, kdy další 4 miliony půjdou bance na úrocích je prostě šílenost. Nepřijde mi prostě normální platit takové peníze, to by člověk musel makat od rána do noci a ještě k tomu vůbec nežít, aby si to mohl dovolit. Spíš mi je líto manžela, docela ho to užírá, že na to normální člověk s průměrným platem nedosáhne.
@Arboretka píše:
hypotéka a cena nemovitostí před 5lety nebo snad před 15 lety se nedá vůbec srovnat s tím, co je teď. Včetně úrokových sazeb, jak začnou končit fixace, bude většina čumět. Je to nesrovnatelný i jen s dobou před pěti lety.
Ano, ale taky jsme měli příjmy asi tak pětinové proti dnešku
Problém je spíš aktuálně našetřit těch 20 % na základ hypo plus nějaké vybavení nemovitosti a udržet si finanční polštář.
@Arboretka píše:
@unuděná bratránek před necelými čtyřmi roky kupoval domek v řadové zástavbě, novostavbu 3+1 s malou zahrádkou asi 400m2, kupovali to za 2,9milionu. A to to koupili, protože nabídli nejvíc. Teď to prodávají a za skoro 6milionu. Prostě neuvěřitelný, co se děje s cenami nemovitostí. Chudáci lidé, co musí právě začínat od těch začátků.
To máš určitě recht, naše nemovitost (novostavba, 4 roky stará) za tu dobu stoupla dvouapůlnásobně ![]()
V Praze je draze, to se ví už dávno. My diky tomu, že nemame silenou hypoteku, sli do tretiho decka. Máme teda levný nájem na vesnici, ale utahneme to…je to o prioritách.
Pokud na to nemáte, tak prostě žijte v nájmu. Až půjdeš do práce, tak bud našetříte na menší byt nebo zjistíte, že to nejde a budete v nájmu. Mám kolem sebe hodně mladých kamarádů s dětmi, kteří žijí v nájmu a v životě jsem je neslyšela nadávat nebo si stěžovat.
Chlap at si to v hlavě přenastaví, jako jo, je hezký mít vlastní, ale taky musíte uživit rodinu a nejet každý měsíc až do sedření.
A prosím tě, kde stojí panelák 10 mega? V Brně se pohybuje 3+1 kolem 6..
Každý holt nemůže mít novostavbu s výhledem do lesa. Já žiju v paneláku celý život, jde hlavně o lokalitu a dostupnost služeb, takže si nemůžu stěžovat.
@janulicek89 myslím tím 6 mega plus další 4 mega na úrocích co si vezme banka. Nemyslela jsem novostavbu, ale klasicky starý panelák
Příspěvek upraven 10.11.21 v 09:19
@unuděná píše:
Ano, ale taky jsme měli příjmy asi tak pětinové proti dneškuProblém je spíš aktuálně našetřit těch 20 % na základ hypo plus nějaké vybavení nemovitosti a udržet si finanční polštář.
to my třeba neměli příjmy pětinové. Rozhodně nám příjmu za 15 let nenarostly 5×.
no já jsem fakt šťastná, že tohle už nemusím řešit. A je mi upřímně líto mladých, co musí.
Nedivím se, že zvláště v Praze máš z bydlení „depku“, protože tam ty ceny máte fakt neuvěřitelné a neskutečné..
u nás se pořád slušný menší domek v OK stavu dá koupit do 3mega..
Problém máte v tom, že i kolem Prahy je draho..takže holt buď zůstat v nájmu, nebou se porozhlídnout někde dál (jenže to je zas stěhování, nová práce - taky žádná legrace..)
normální průměrný plat není stavěn na to, aby člověk splácel desítky let 30tisíc a víc..
i kdyby druhý v rodině vydělal taky 30, tak to bude žití z ruky do pusy.. (energie, děti, kroužky..)
@Diane1990 píše:
V nájmu jsme a docela v pěkném, ale manžel to prostě nechce snést. Že nechce přivést na svět další dítě, když máme „prd“ a odmítá za 70m2 platit 10 milionů i s úroky bance někde ve starém paneláku. Kolem nás všichni něco dostali - starý byt, dům, pozemek a my jsme prostě nahraní…máme čtyřměsíčního syna a v lednu už se částečně vracím do práce. Jen mi to přijde fakt smutné ta dnešní doba…spoléhat se furt na to, že nás nikdo nevyhodí…
No, manžel nechce snést podnájem, ale nechce platit ranec za byt v paneláku. Ne každý má štěstí, že něco dostane. My jsme taky začínali od nuly. Vždytˇpřece nemusíte mít dům, nebo byt za deset mega ![]()
@llida píše:
Nojo, deti zacinaji byt luxus, stejne jako vlastni bydleni… ne kazdy na to ma, je potreba vse radne promysletbyt s minulym rezimem nesouhlasim, tak pro mlade rodiny byl ideal - dostanes praci, byt a jiste misto ve skolce…
Ale prosím tě. Děti luxus? Když je chceš, budeš je mít klidně i ve 2+kk. Když nechceš, najdeš si důvod, proč je nemít i ve vile se zahradou. Když se chce, všechno jde.
A nemluv o tom, o čem moc nevíš. Být jsi mohla dostat tak leda někdy v padesatkach a v pohraničí. To jo. Jinak v osmdesátých a i omylem. Školka? Jo. Přesně určená, tak jako škola. A práce? Hledej a budeš mít. Taky ti ji nikdo nedal jen tak. To jsou mýty, které mne vytaceji. A zapomněla jsi na rodicaku do roka, na 300 měsíčně. A pak dítě do jeslí a hajdy do práce. Anebo sed doma na prde. li zadara.
@Arboretka píše:
to my třeba neměli příjmy pětinové. Rozhodně nám příjmu za 15 let nenarostly 5×.no já jsem fakt šťastná, že tohle už nemusím řešit. A je mi upřímně líto mladých, co musí.
Ani nám nenarostly příjmy v jedné práci 5×
Holt jsme museli oba máknout
@unuděná píše:
To máš určitě recht, naše nemovitost (novostavba, 4 roky stará) za tu dobu stoupla dvouapůlnásobně
tak naše nemovitost za 15 let 6tinásobně. Prostě strašný. Třeba dneska už by si nikdo nedokázal koupt pozemek naší velikosti, pokud by fakt nebyl milionář. My tenkrát koupili 5000m2 parcely za hubičku v podstatě oproti dnešku. Strašný ne pro nás, jasně, ale to, co se děje na trhu bydlení. On jen ten nájem, to jsou částky, že zírám. A lidi tím razantním zvýšením úroků začnou mít problémy, do pár měsíců, jak začnou končit fixace, ty nárůsty budou solidní, k tomu energie…no saka.
@Arboretka Ty nájmy jsou taky pecka, to máš pravdu. U nás soused pronajímá byt asi 120m2 s předzahrádkou za 35k a normálně tam fakt sehnal nájemníky!! ![]()