Děti a značkové oblečení - problém

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Alriga
25.1.22 08:23
@Anonymní píše:
Já jsem starší máma, takže já vyrostla za komunistů. Tehdy si žádné značky nepamatuji, zřejmě proto, že žádné nebyly, ale vědělo se, kdo jak na tom je. A pokud měl někdo něco ze západu, byl king. Kdo měl poděděné oblečení, byl chudák. Já měla xy krát poděděné a darované oblečení a tak se mi smály. Vím, že to ve mě zanechalo úzkost, že by tak mohly dopadnout mé děti a tak jsem se zabejčila, že tohle jim nikdy neudělám, i kdybych na to pěkné oblečení měla vydělávat po nocích. Mám děti hodně pozdě, takže je mám malé. Jsme z Prahy. Zatím se mým dětem nikdo nesmál, ale vím, že se to v Praze děje. Nevím, jak to je na vesnici, ale v Praze na oblečení děti hledí. Dnes šel syn v nové mikině do školy, na druhého syna mikinu vyhlížím. Nakupuji v CA, Lindex, Marks and Spencer, ale vlezu i do Primarku. Nikoho za levnější oblečení nesoudím a mé děti to dělat nesmí. Jen mám hrůzu, aby se to nedělo mým dětem, já si v dětství výsměchu užila až dost.

To je zajímavé. Ja jsem ročník 1968. Moje mamka vzdycky velmi dbala na svoje oblečení i na naše. Tenkrát byla o hezké věci nouze, mamka nám uz odmala nechavala oblečení i šít u svadleny a třeba tepláky jsme směli nosit výhradně na tv ve škole. Nikdy jsem nevnímala, ze by některé děti nosily staré oblečení, spíš jsem si všimla, co měl kdo hezkého. To samé na gymplu. A pak se mi po letech spolužačka svěřila, jak trpěla tím, že jí maminka nedopřála hezké oblečení, že jí nedovolila rtěnku (na gymplu), že z toho má trauma jeste v dospělosti.

• Citovat
  • Upravit
8302
25.1.22 08:23
@Veru1987 píše:
to mi připomnělo…dcera přišla ze školky a každá sponka jiná..říkám ji co to je.. prý jsem si to s Vaneskou vyměnili a máme dedoles sponky zadarmo :dance: :dance: :dance:

To je super :lol: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22914
25.1.22 08:24

Mám dítě ve školce a ve 2.třídě. Ani u jedné jsem si nevšimla, že by někdo něco řešil..telefon starší dcera nemá, na co? :nevim: školu máme super, nosí se tam povinně na prvním stupni uniformy, takže si nikdo nic nemůže ani zkoumat :srdce:
A jsme z Prahy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.1.22 08:27

U nás si teda děti spíš ve škole všímají, že napadl sníh a některé děti nemají ve družině vhodné oblečení, takže jim vychovatelka nedovolila jezdit na lopatě a stavět sněhuláka. A že některé si ho nedonesli ani po týdnu vyložěne zimního počasí i přes opakované připomínání pí. učitelky.
To už se teda doma na adresu dotyčných dětí vyjádřily, že ta maminka od Denisky bude nějaká divná, když není schopná ani po týdnu dát dítěti něco jako oteplováky/šusťáky a nepromokavé rukavice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
25.1.22 08:27
@hulala píše:
Ne, tohle skutečně neznám. Ve školce se holčičky chlubí právě Elsami, Pepinami, řeší max jestli je to růžové a nacancane 🙄. Ale měla dcera i tepláky po bráchovi a v pohodě 😀. V první třídě se u kluků řeší Minecraft, fakt je, že když měl kluk mikinu squid game byl za hvězdu 😄. Out by byl spíš bez telefonu. :roll: značky nikdo neřeší, spíš právě ty obrázky a merche 8o. Bundu má z Pepca, boty Sportisimo a nikdo to teda nezkoumá.

U nás teda z prvňáčků mobil nemá nikdo,. Aspoň kluk to teda tvrdí, ptala jsem se.
A do školy se chodí hlavně v riflich, holky některé leginy a sukynky, šatičky. Tepláky moc nevidím u těch malých, u druhostupňových jo, ti chodí jak hastroši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
332
25.1.22 08:28

Ano, kamaradka (Pha, 3 deti, rodina vyssi stredni trida) a sla koupit trochu lepsi tj CA misto Pepka apod., protoze nechtela, aby deti byli ve skole (1.stupen) za outsidery… Byla nastvana spise na sebe, ze to tim nakupem podporuje, ale sla to koupit a od cca 5.tridy resi mobil apod.

Ale je to o rodicich.

U nas ve skolce (stredni mesto, stredocesky kraj) resili holcicky kdo ma Elsu apod, ale znacky ne.

PS: nicmene na jedne skolce u Phy se zase deti „trumfovaly“ ktery/a tatinek/maminka ma vyssi pozici v nedaleke velke firme :zed: znama z toho byla dost nastvana, pak dceram vysvetlovat, ze to neni vse ale zase ze ucit se ma smysl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.1.22 08:29

Mimochodem, s tímhle vyčleňováním na lepší a horší (ať už podle oblečení, účesu, auta rodičů nebo barvy pleti apod.) jsem se setkala z doslechu jen párkrát a pokaždé šlo o vesnici/malé městečko. Naopak mám pocit, že ve velkých městech jsou děti odmala vystaveny takové variabilitě ve všem, že se nenechají rozházet jakoukoli odlišností ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
25.1.22 08:30
@Anonymní píše:
@VitaminC Mluvila jsem o Zaře a nevím, jak moc tu značku znáš nebo neznáš, ale poznat to prostě jde. Nechápu o co ti jde.
:mrgreen: co si pamatuju, tak značkové oblečení se řešilo ve školách tak před 10 lety a nejvíc to řešili učitelé, dětem to bylo fuk. My jako rodiče koukali jak puk, protože už tehdy jsme chápali, že značky jako nike, adidas či zara jsou značky lidu a není na nich nic povýšeného. Jestli se vyskytla jedna holčička, co děti naučila poznat značku Zara a nabádá ostatní, že jiné značky jsou fuj, to je možné, ale určitě to není obecný problém. Šikana bývala i když jsem ještě byla ve školce já, takové šikanující dítě si vždy něco najde.
Mám děti (holky) v pražských zařízeních a opravdu to děcka mezi sebou nikdy neřešily a to dcera má spolužačky a kamarádky z velmi bohatých rodin i cizinců.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
25.1.22 08:32
@lucynka25 píše:
Mám dítě ve školce a ve 2.třídě. Ani u jedné jsem si nevšimla, že by někdo něco řešil..telefon starší dcera nemá, na co? :nevim: školu máme super, nosí se tam povinně na prvním stupni uniformy, takže si nikdo nic nemůže ani zkoumat :srdce:
A jsme z Prahy..

Fakt? No vidíš, spousta problémů vyřešena. Škoda, že jen na 1.stupni. Já bych je zavedla do všech škol nebo minimálně do všech pražských škol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
25.1.22 08:32

Běž jinam trollíku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
25.1.22 08:34
@Anonymní píše:
@VitaminC Mluvila jsem o Zaře a nevím, jak moc tu značku znáš nebo neznáš, ale poznat to prostě jde. Nechápu o co ti jde.

Zara není top značka. Je to běžné oblečení. Holčičky se nemají čím chlubit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
25.1.22 08:35

@Sonmi fakt? V naší první třídě všichni ( kluci). Volají si po škole a hraji hry🙄 😜

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
25.1.22 08:36

Mám kluka, ale nejdůležitější je potisk. Když byl menší, musel mít tlapkovou patrolu, teď tam musí být Spiderman, Batman nebo jiný Avengers. Snese i bagr nebo nějaké auto, ale pruhovaný tričko bez cool obrázku by nenosil. Je mu jedno kde to tričko vezmu, jde o potisk :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@Alriga píše:
To je zajímavé. Ja jsem ročník 1968. Moje mamka vzdycky velmi dbala na svoje oblečení i na naše. Tenkrát byla o hezké věci nouze, mamka nám uz odmala nechavala oblečení i šít u svadleny a třeba tepláky jsme směli nosit výhradně na tv ve škole. Nikdy jsem nevnímala, ze by některé děti nosily staré oblečení, spíš jsem si všimla, co měl kdo hezkého. To samé na gymplu. A pak se mi po letech spolužačka svěřila, jak trpěla tím, že jí maminka nedopřála hezké oblečení, že jí nedovolila rtěnku (na gymplu), že z toho má trauma jeste v dospělosti.

Já jsem o pár let mladší. Mě se opravdu děti smály, a to jak na ZŠ, tak na střední. Problém byl krom toho, že jsem měla poděděné x krát oblečení, že muselo být ještě dostatečně křesťanské. Naši byli chudí a v tomto ohledu navíc praštění. Vím, že to ve mě zanechalo hrůzu, abych to samé dětem neprovedla. Na druhou stranu, nejsem kráva, abych dětem říkala o značkách oblečení a učila děti kastovat lidi podle oblečení. To, že se někdo někomu směje, má naučené z domova.

• Citovat
  • Upravit
33005
@Zeoli píše:
Fakt? No vidíš, spousta problémů vyřešena. Škoda, že jen na 1.stupni. Já bych je zavedla do všech škol nebo minimálně do všech pražských škol.

A jako proč? Protože se občas někde najde dítě dementních rodičů a dítě neasertivních rodičů s vlastním mindrákem? Ono stačí, aby s en a to upozornila učitelka a tomuto druhu šikany při správné práci s kolektivem zamezila.

Já fakt nemám problém dítěti vysvětlit, že kupovat 3 páry ponožek za 300 je chujoviny, když můžu koupit 4 za 100, protože mi je prodře a postrácí stejně rychle. A za ušetřené peníze ho raději vezmu třeba do kina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat