Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Alušáček Tak negramotů je u nás plno. Že někdo projde základkou a udělá si učňák (ne každý ovšem!) neznamená, že je chytrý.
@alatheia1 Zřejmě nikdo nepochopil účel, toho o co paní Šíp jde. Tam jde o to, aby člověk dělal, co ho skutečné baví a aby pak v dospělosti nebyl nešťastný, traumatizovaný apod. Jak se dítě naučí, co by doopravdy chtěl v životě dělat za práci nebo koníčky, když mu to rodiče od mala diktují. Vybírají kroužky, ne-li pomalu povolání. Kolik dospělých se hledá a třeba najde až kolem 30 nebo později?
Navíc na tom nepředávat rodinné trauma další generaci, je jedna z nejlepších věcí, které můžete udělat pro svoje děti (pokud tedy člověku skutečně záleží na dětech, nejen když chce manipulovat). Ono tohle „postavení se“ vlastní rodině. kdy uznám, že napáchali trauma a rozhodnu se zakročit, aby to nemusel prožít moje děti, to dá dost odvahy. Kolik dospělých se bojí říct vlastní názor svým rodičů, tedy mají z nich strach?Zas tak málo jich není. Stačí se podívat, kolik lidí má deprese a úzkosti, to nebude ze správné výchovy, bez traumatu z dětství a dobrého nastavení naší společnosti.
Negramot myslím v pravém slova smyslu, že nebude umět číst ani psát. Pokud by nebyla povina školní docházka, takových lidí by přibylo hodně. Ne každý člověk je zodpovědný a zaleží mu na vzdělání svých dětí, ne každé dítě je průměrně inteligentní a učí se přirozeně samo.
@Anonymní píše:
@Alušáček Tak negramotů je u nás plno. Že někdo projde základkou a udělá si učňák (ne každý ovšem!) neznamená, že je chytrý.
@alatheia1 Zřejmě nikdo nepochopil účel, toho o co paní Šíp jde. Tam jde o to, aby člověk dělal, co ho skutečné baví a aby pak v dospělosti nebyl nešťastný, traumatizovaný apod. Jak se dítě naučí, co by doopravdy chtěl v životě dělat za práci nebo koníčky, když mu to rodiče od mala diktují. Vybírají kroužky, ne-li pomalu povolání. Kolik dospělých se hledá a třeba najde až kolem 30 nebo později?
Navíc na tom nepředávat rodinné trauma další generaci, je jedna z nejlepších věcí, které můžete udělat pro svoje děti (pokud tedy člověku skutečně záleží na dětech, nejen když chce manipulovat). Ono tohle „postavení se“ vlastní rodině. kdy uznám, že napáchali trauma a rozhodnu se zakročit, aby to nemusel prožít moje děti, to dá dost odvahy. Kolik dospělých se bojí říct vlastní názor svým rodičů, tedy mají z nich strach?Zas tak málo jich není. Stačí se podívat, kolik lidí má deprese a úzkosti, to nebude ze správné výchovy, bez traumatu z dětství a dobrého nastavení naší společnosti.
Tak pokud nejsou rodice OK rak snad je dobrw ze se dwtu alespon dostanou do skolky nebo do skoly? Nebo hak si to vlastne predstavujes? Vis kolik je v populaci lidi kteri deti ani na zadme krouzky neprihlasuji cis molik je v populaci lidi s exekucema na davkach atd… myslis si ze takovy rodice sjou sxhopni vzdelavat sve deti sami?
Tito lide jsou podle pani Sip nejslepsi. Ti po detech nic nechteji nechavaji je volne svemu osudu na ulici at se zabavi.. mas dojem ze z takovych dwti vyrustaji stastni dospeli?
@Anonymní píše:
Pani Sip vychovala kolik deti, ze vi, ze tenhle pristup je univerzalni pro vsechny a ze vubec funguje? To je dobra namyslenost, hlasat tahle moudra, aniz bych vedel, ze to tak skutecne vsechno dopadne. Ty si myslis, ze bez skolni dochazky lidi mit traumata nebudou, ze budou vedet, co delat? Ono taky ta skola a okoli cloveka formuji a treba inspiruji, cemu se lze venovat. To, ze lide zjisti po tricitce, ze chteji delat neco jineho, je celkem normalni, pokud bekdo neni umelec, je cim dal beznejsi, ze lide meni karieru dle zivotnich okolnosti ci zdravotniho stavu. Unschooling neni pro kazdeho a tyhle koucky nemaji ani nemohou mit presvedcive vysledky, ze to je lepsi alternativa nez bezna skola. Je to neco jineho, ale razit tyhle pravdy, jak se tim kazdy vyhne traumatum apod., je naivni a hloupe dle meho nazoru.
@Nenitamduch píše:
A co z toho ditete vyroste? Nebude vubec zvladat zadne stresové situace, bude si myslet, ze je vse slunickove a ze ho ma kazdy rad. Zivot neni jenom med
No tak jestli někdo nezažil stresové situace, tak co to znamená?
Že stresové situace od normálních situací nerozezná, tudíž ho nerozhodí
. A tudíž se nenechá strhnout a manipulovat tím, že je něco katastrofa a zachová si zdravý rozum.
@ludmilaadamkova To si ale nepochopila paní Šíp-Staňkovou. Jde o to, ale by děti měli možnost v bezpečném prostoru se vzdělávat, tedy pod dohledem rodičem. To co jsi popsala ty, na to nemám slov. Moje máma na mě taky prděla z výšin. Já jsem naštěstí měla učení, čtení apod ráda
. Jinak učit své dítě něco na ulici, tam se toho náhodou naučí spoustu, pokud si tam s ním jako rodič.
Naštěstí tohle je ošetřené, cituji:
"Zodpovědný vzdělavatel dítěte na 1. stupni ZŠ musí mít alespoň maturitu, vyučuje-li žáka 2. stupně, musí mít na vysoké škole minimálně bakaláře.
Rodina se musí domluvit s libovolnou základní školou, která bude plnit funkci garanta vzdělání dítěte, jakož i jeho pravidelného přezkušovatele.
Rodina škole předloží žádost, ve které vysvětlí důvody pro domácí vzdělávání.
Rodina se v rámci této žádosti písemně vyjádří k materiálovému a prostorovému zabezpečení vzdělávání.
Rodina doloží písemné vyjádření pro domácí vzdělávání od pedagogicko-psychologické poradny.
Právo vzdělávat dítě doma není vymahatelné, svolení k jeho realizaci je v kompetenci ředitele dané školy a dané pedagogicko-psychologické poradny."
Takže ono to domácí vzdělávání není žádná sranda vyběhat a zařídit, včetně spolupráce s ředitelem školy a někým z PPP. Takže určitě to nemůže získat každý.
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova To si ale nepochopila paní Šíp-Staňkovou. Jde o to, ale by děti měli možnost v bezpečném prostoru se vzdělávat, tedy pod dohledem rodičem. To co jsi popsala ty, na to nemám slov. Moje máma na mě taky prděla z výšin. Já jsem naštěstí měla učení, čtení apod ráda. Jinak učit své dítě něco na ulici, tam se toho náhodou naučí spoustu, pokud si tam s ním jako rodič.
"Zodpovědný vzdělavatel dítěte na 1. stupni ZŠ musí mít alespoň maturitu, vyučuje-li žáka 2. stupně, musí mít na vysoké škole minimálně bakaláře.Rodina se musí domluvit s libovolnou základní školou, která bude plnit funkci garanta vzdělání dítěte, jakož i jeho pravidelného přezkušovatele.
Rodina se v rámci této žádosti písemně vyjádří k materiálovému a prostorovému zabezpečení vzdělávání.
Rodina doloží písemné vyjádření pro domácí vzdělávání od pedagogicko-psychologické poradny.
Právo vzdělávat dítě doma není vymahatelné, svolení k jeho realizaci je v kompetenci ředitele dané školy a dané pedagogicko-psychologické poradny."
Takže ono to domácí vzdělávání není žádná sranda vyběhat a zařídit, včetně spolupráce s ředitelem školy a někým z PPP. Takže určitě to nemůže získat každý.
Ano a proto může být zrušena povinná školní docházka, protože spousta rodin by pak vzdělání svým dětem nezajistila. Kdo chce jiné alternativy, tak si je pro své děti zařídí. Všichni tu asi chápeme jak to paní Šíp myslí, ve spoustě názorech s ní souhlasím. Ale co se školství týká, to nevidím tak jednoznačně jako ona. Taky není možné aby všichni vzdělávali děti doma, jezdili po světě a živili se instagramem.
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova To si ale nepochopila paní Šíp-Staňkovou. Jde o to, ale by děti měli možnost v bezpečném prostoru se vzdělávat, tedy pod dohledem rodičem. To co jsi popsala ty, na to nemám slov. Moje máma na mě taky prděla z výšin. Já jsem naštěstí měla učení, čtení apod ráda. Jinak učit své dítě něco na ulici, tam se toho náhodou naučí spoustu, pokud si tam s ním jako rodič.
"Zodpovědný vzdělavatel dítěte na 1. stupni ZŠ musí mít alespoň maturitu, vyučuje-li žáka 2. stupně, musí mít na vysoké škole minimálně bakaláře.Rodina se musí domluvit s libovolnou základní školou, která bude plnit funkci garanta vzdělání dítěte, jakož i jeho pravidelného přezkušovatele.
Já nevím jestli to víš, ale jsou lidi co pracují i 10 hodin denně nebo dělají 12 ctky i když mají maturitu ba i VŠ. A kdo bude učit dítě? Já osobně bych na to ani neměla prostor ani nervy. Jsem na home office a makám a do toho ted 3,5 leté dítě je doma s neštovicema a fakt nemám pocit, že je mu líp než když je ve školce. Za 1) mu chybí děti. 2) protože potřebuju pracovat celé dopoledne kouká na pohádky. 3) sociálním komunikaci jedináčka nenaučím když jdeme u nás na hřiště nikdo tam není ani tam se sociální komunikaci nenaučí. Mopje dítě ze školky jít nechce když tam přijdu pro ni čekám třeba hodinu než se uráčí, že by mohla jít domů. Já sama jsem mamku otravovala s tím kdyk onečně půjdu do košlky. Každý dítě není deprimovaný školkou a školou. To jso uVaše traumata a traumata tý paní.
@Takyjedna píše:
No tak jestli někdo nezažil stresové situace, tak co to znamená?Že stresové situace od normálních situací nerozezná, tudíž ho nerozhodí
. A tudíž se nenechá strhnout a manipulovat tím, že je něco katastrofa a zachová si zdravý rozum.
anebo a to spíš se při první stresové situaci zhroutí, protože ji neumí řešit a nezapadá do jeho sluníčkového pojetí světa
@stinga píše:
anebo a to spíš se při první stresové situaci zhroutí, protože ji neumí řešit a nezapadá do jeho sluníčkového pojetí světa
Tak když ta stresová situace bude smrt, rozpad rodiny, nebo něco takového, tak ano. Jinak učení a rozvoji mozku pomáhá klid, pohoda. A stres jenom takový, který si udělá sám, když si chce s někým přeměřit síly.
Tuhle paní sleduju už asi rok. A troufám si tvrdit, že jsem respektující rodič. Snažím se vše vysvětlit. Jenže jsem taky ráda v práci, a v poslední době mám kvůli tomu velké výčitky. Děti mám ve školce, a já chodím do práce. Do práce si chodím i odpočinout od dětí, po práci se na ně těším. Myslíte, že je to špatně? Že jim opravdu způsobím trauma?
@Anonymní píše:
Tuhle paní sleduju už asi rok. A troufám si tvrdit, že jsem respektující rodič. Snažím se vše vysvětlit. Jenže jsem taky ráda v práci, a v poslední době mám kvůli tomu velké výčitky. Děti mám ve školce, a já chodím do práce. Do práce si chodím i odpočinout od dětí, po práci se na ně těším. Myslíte, že je to špatně? Že jim opravdu způsobím trauma?
Myslím, že to paní dost přehání a popravdě se mi tím dost zprotivila.
@Serpentini píše:
Myslím, že to paní dost přehání a popravdě se mi tím dost zprotivila.
Já se snažím se z toho poučit, ale způsobuje mi tím akorát výčitky. Například jsem i přes odpor čistila zuby, zhruba 3 měsíce, pak už si zvykli. Odsávala jsem nos i přes odpor, když nezabralo vysvětlení a ukazani. Aplikovala jsem léky, i když jim nechutnali. Maskovala jsem je třeba do pití. Občas jsem je musela i jako batolata přes odpor odnést z hřiště, když nezabrala domluva. Chtěla jsem, aby v noci spali, a neponocovala s nimi. Oni vypadají šťastně, ale co když je to doopravdy poznamenalo?
@Anonymní píše:
Na jak dlouho chodíš do práce? Půl úvazek nebo 5h den je podle mě ok. Prostě tak, aby děti alespoň 3× týdne šly po obědě. Více mi už dobře pro děti nepřijde.
@Anonymní píše:
Já se snažím se z toho poučit, ale způsobuje mi tím akorát výčitky. Například jsem i přes odpor čistila zuby, zhruba 3 měsíce, pak už si zvykli. Odsávala jsem nos i přes odpor, když nezabralo vysvětlení a ukazani. Aplikovala jsem léky, i když jim nechutnali. Maskovala jsem je třeba do pití. Občas jsem je musela i jako batolata přes odpor odnést z hřiště, když nezabrala domluva. Chtěla jsem, aby v noci spali, a neponocovala s nimi. Oni vypadají šťastně, ale co když je to doopravdy poznamenalo?
Tak tohle zas moc řešíš… Zuby se prostě vyčistit musí. Léky dat taky.
@Alušáček Tak negramotů je u nás plno. Že někdo projde základkou a udělá si učňák (ne každý ovšem!) neznamená, že je chytrý
.
Navíc na tom nepředávat rodinné trauma další generaci, je jedna z nejlepších věcí, které můžete udělat pro svoje děti (pokud tedy člověku skutečně záleží na dětech, nejen když chce manipulovat). Ono tohle „postavení se“ vlastní rodině. kdy uznám, že napáchali trauma a rozhodnu se zakročit, aby to nemusel prožít moje děti, to dá dost odvahy. Kolik dospělých se bojí říct vlastní názor svým rodičů, tedy mají z nich strach?
Zas tak málo jich není. Stačí se podívat, kolik lidí má deprese a úzkosti, to nebude ze správné výchovy, bez traumatu z dětství a dobrého nastavení naší společnosti.