Děti jsou taky lidi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
12.1.22 10:28

Jsou věci, které by si děti zvládli vyřešit sami, bohužel v dnešní době, je to nastavené tak, že rodiče všechno moc řeší a prožívají. Vidím to hned od malinka na hřisti, bábovičky, maminky okolo nenechají ty děti si poradit.. Ve škole to samé, proč musí psát, ukoly, dotal takovou známku, mám jít za učitelkou, přitom chyb jak máku a jíné diskuse
Kamarádka má 13 kluka a nevyřídí si nic, pomalu nenakoupí, ve škole si nevyřídí čip na oběd- jenom přijít nahlásit jméno a vzít.. Je to všechno o tom, jak od malinka všechny problémy se řeší za děti, pak si neví rady..
Nemluvím taky o bití, a že někdo šikanuje, asi by měli rodiče od malinka dětem říkat, co je dobré, co zlé, a že můžou přijít, když se jim bude něco dít
Pokud rodiče jenom přiakzují, zakazují, a nesednou si jen tak s dětmi, tak se nedivím, že některé děti neřeknou, že se jim děco vážnějšího děje.. Já bych taky jako dítě neřekla., protože máma vždycky začala zvýšeným hlasem,.. Coje,,, běž se hrát a já sklapla musi a šla..

Příspěvek upraven 12.01.22 v 10:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
12.1.22 10:29

@VitaminC v 15 bude vědět, že bud má říct ne a nebo, pokud mu to někdo nasype bude vědět c o s tím.. když takový blbý příklad :) Nebude čučet a čekat, až maminka vyčistí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
12.1.22 11:25
@Modesta píše:

K tomu čištění zubů - my jsme svůj přístup změnili. A funguje to, děti jsou bez kazů a spokojené. Jestli to někdo zkusí jako my je jeho věc…

Takže manžel sedí na kuchyňské židli, na jednom koleni (říkáme mu čistící) sedí jedno dítko, na druhém druhé, třetí stojí na zemi (a čtvrtému zatím zuby nečistíme). Já sedím před manželem na dětské židličce a čistím zuby. Dítko se může tu chvilku koukat na YouTube na video, které chce (nejmladší čistící mašinky, starší jak někdo hraje Minecraft). Je to jedna z výhod toho, když dítě není celý den nalepené u obrazovky. Já jim bez problémů vyčistím zuby jak jednosvazkovým kartáčkem, tak i mezizubním. Ten, kdo čistí, si vybírá video, na které se budou dívat. Pokud čištění bojkotuje, video se stopne. Funguje to velice rychle.

Takové martirium kvůli čištění zubů? 8o 8o 8o
Oba rodiče zapojení?
Tak na to se mám, jako matka, moc ráda.
U nás se čistí zuby bez motivace a bez odměny. Prostě jsou od malička naučené, že si ráno a večer SAMY vyčistí zuby, že přes to nejede vlak. Do cca 7 let jsem občas zkontrolovala a dočistila. Teď už nekontroluju a neřeším, taky jsou bez kazů
To je špatně, když se to dítě naučí, že je to automatika a že za to není odměna? ;)
By mě nikdy nenapadlo dávat odměny za to, že si děcko jde vyčistit zuby. Natož abysme jim u toho museli dva dospěláci asistovat. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
12.1.22 11:32

@bigl Jestlipak některé ty problémy nejsou také způsobené tím, že rodiče uznaji, že díte je na něco připravené a třeba vůbec nebude. Ale hádat se s tebou nebudu. Já mám problémy kvůli tomu, jak se chovala moje matka, takže ono je lehké soudit, a to jsem chodila do školky, do školy a vše bylo na první pohled, tak jak mělo. Ale hlavně, že máš psychologický posudek na problémy dnešních dětí :).

Edit: Ještě by mě zajímalo, proč jakýkoli jiný přístup, než ten co je teď zajety, je špatně a musíš to za každou cenu hanit. Já ti tu taky nepíšu, že tvoje děti budou takový a makovy.

Příspěvek upraven 12.01.22 v 11:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
12.1.22 11:36

@bigl Nevím, co chceš slyšet, že tvoje metoda je lepší? Ať si to dělá každý jak chce. A že si tvé děti čistí zuby sami a nemají kaz tomu tedy vážně nevěřím. Mně bylo řečeno od mé zubařky, že docistovat se musí jinak bude kaz. Nebo máš tedy zázračné děti, které si perfektně vyčistí sami zuby i mezizubní prostory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
12.1.22 11:39
@Modesta píše:
Já doma dítko vychovávám, do školky nešel a do školy též nepůjde (stejně jako sourozenci). Ale není to zadarmo, rodič musí pár věcí ohlídat a oběhnout pár úřadů… Navíc každému, s kým se o tom bavím, vysvětluji, jak chci zajistit přístup do kolektivu, jestli se nebojím, že mě chlap jednou nechá a já budu bez peněz… a dalších x stejných otázek. A všechny do jednoho strašně překvapuje, že já ten čas s dětmi trávím ráda, že mě baví jim shánět materiály k tomu, aby je učení bavilo. A fakt mi nikdo nevysvětlujte, že vás to nebaví :roll: což je pokaždé zase stejná odpověď.

K tomu čištění zubů - my jsme svůj přístup změnili. A funguje to, děti jsou bez kazů a spokojené. Jestli to někdo zkusí jako my je jeho věc…

Takže manžel sedí na kuchyňské židli, na jednom koleni (říkáme mu čistící) sedí jedno dítko, na druhém druhé, třetí stojí na zemi (a čtvrtému zatím zuby nečistíme). Já sedím před manželem na dětské židličce a čistím zuby. Dítko se může tu chvilku koukat na YouTube na video, které chce (nejmladší čistící mašinky, starší jak někdo hraje Minecraft). Je to jedna z výhod toho, když dítě není celý den nalepené u obrazovky. Já jim bez problémů vyčistím zuby jak jednosvazkovým kartáčkem, tak i mezizubním. Ten, kdo čistí, si vybírá video, na které se budou dívat. Pokud čištění bojkotuje, video se stopne. Funguje to velice rychle.

Manžel věří, že je možné se takhle s dětmi dohodnout na všem, já praktikuji to, že někdy je možné se s nimi dohodnout, někdy prosadím svoji rodičovskou vůli a je to hotovo.

Pouštíš dětem videa i při jídle a oblékání?

• Citovat
  • Upravit
Makca87
12.1.22 11:42
@jahodacervena píše:
@bigl Nevím, co chceš slyšet, že tvoje metoda je lepší? Ať si to dělá každý jak chce. A že si tvé děti čistí zuby sami a nemají kaz tomu tedy vážně nevěřím. Mně bylo řečeno od mé zubařky, že docistovat se musí jinak bude kaz. Nebo máš tedy zázračné děti, které si perfektně vyčistí sami zuby i mezizubní prostory.

Mě taky nikdo nečistil zuby celou školku a školu a kaz jsem měla až v pubertě.

• Citovat
  • Upravit
6039
12.1.22 11:47

@bigl
To máš dobré, že tvoje děti si samy vyčistí zuby. A jak jsi to dělala, když dítěti byl rok? A nebo když mělo období, že řeklo NE? A myslím tím konkrétně, ne jen informací, že jsi ho donutila.

Mým dětem je 6 4,5 a 2,5 roku. Pokud bych je nechala, aby si zuby čistily samy, budou mít pusu plnou kazů, protože si je pořádně nevyčiští. Nejmladší čistící syn si ani nenechal namazat dásně, když se mu klubaly zuby. Neměl problém mě kousnout.

My jsme měli možnost buď násilím vyčistit zuby - jako zkoušet vyčistit zuby dvouleťákovi, když se vší silou brání, nejde do nekonečna. A nebo je za neposlušnost potrestat „pár výchovnými na zadek“ a nebo to udělat snesitelné pro ně i pro nás. Vysvětlování nepomohlo, dohoda taky ne, mlátit jsme je nechtěli tak zbývala dohoda. Neříkám, že to je univerzální a nejlepší způsob, ale u nás to funguje a během cca 15 minut je hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6161
12.1.22 11:51
@Makca87 píše:
Mě taky nikdo nečistil zuby celou školku a školu a kaz jsem měla až v pubertě.

To je velmi individuální. Moje segra měla první kaz ve 40, ja uz na zakladce, a to jsme vyrostly ve stejné domácnosti se stejnym pristupem. Jo, v určitém období se děti brání čištění, ale v tomhle maj u mě smůlu, zuby prostě docistuju, i sestiletemu, ten uz teda neprotestuje :lol:. Každopádně tohle je taková nikam nevedouci debata. Každý má jiny pristup a jiny chrup :mrgreen:. Muj dvouleták se se mnou rve ted u cisteni denne, ale aspon nejak to osmrdlame. Na trauma to nevidim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6039
12.1.22 11:54
@Makca87 píše:
Pouštíš dětem videa i při jídle a oblékání?

Ne. Jenže to je trochu něco jiného že? Tam to dítko opravdu chce. Nechceš jíst u stolu? Fajn, jíst nebudeš a počkej na další jídlo. Nechceš se oblékat? Fajn, nejdeš ven (a opravdu jsme to dodrželi a já spolu s „odmítačem“ zůstala doma, ven šel manžel se zbytkem. To stačí příště pohrozit a není s oblékáním problém.

Ale jak to chceš udělat se zuby? Když se potom jde číst pohádka a spát? A trest musí být adresný, neexistuje, že bych kvůli jednomu potrestala všechny tím, že nebudu číst pohádku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
12.1.22 12:00
@Oli.Lyon píše:
To je velmi individuální. Moje segra měla první kaz ve 40, ja uz na zakladce, a to jsme vyrostly ve stejné domácnosti se stejnym pristupem. Jo, v určitém období se děti brání čištění, ale v tomhle maj u mě smůlu, zuby prostě docistuju, i sestiletemu, ten uz teda neprotestuje :lol:. Každopádně tohle je taková nikam nevedouci debata. Každý má jiny pristup a jiny chrup :mrgreen:. Muj dvouleták se se mnou rve ted u cisteni denne, ale aspon nejak to osmrdlame. Na trauma to nevidim.

Souhlas. Já měla rovnátka v pubertě, tak to chtělo větší péči… Nejvíc kazů se mi samozřejmě udělalo v těhotenství a po porodech. Naopak mám extrém- kamaráda, který žil hýřivým životem plným chlastu a drog, na hygienu moc nedbal, a zuby si čistí do teď jednou týdně 8o. První kaz měl ve 30-ti letech, potvrdil mi to i zubař, ke kterému chodíme.

• Citovat
  • Upravit
Makca87
12.1.22 12:02
@Modesta píše:
Ne. Jenže to je trochu něco jiného že? Tam to dítko opravdu chce. Nechceš jíst u stolu? Fajn, jíst nebudeš a počkej na další jídlo. Nechceš se oblékat? Fajn, nejdeš ven (a opravdu jsme to dodrželi a já spolu s „odmítačem“ zůstala doma, ven šel manžel se zbytkem. To stačí příště pohrozit a není s oblékáním problém.Ale jak to chceš udělat se zuby? Když se potom jde číst pohádka a spát? A trest musí být adresný, neexistuje, že bych kvůli jednomu potrestala všechny tím, že nebudu číst pohádku…

Potrestáš jenom to jedno dítě, proč celou skupinu? :think: Potom se jde číst pohádka… Tak ho dej spát do ložnice a mezi tím přečti pohádku ostatním třeba.

• Citovat
  • Upravit
278
12.1.22 12:09

@Makca87 Zase se musí jít do extrému :)??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Makca87
12.1.22 12:13
@jahodacervena píše:
@Makca87 Zase se musí jít do extrému :)??

Zase? Už tu někdo něco psal? Nevím :P

• Citovat
  • Upravit
76904
12.1.22 12:19
@jahodacervena píše:

v životě jsem si nečistila mezizubní prostory, do kdy mě mamka čistila zuby, si nepamatuji, na zš a střední jsem na to byla docela flink - a mám jeden spravený mini kaz cca v 17 letech, není to zas až tak o čištění, ale o genetice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová