Děti jsou taky lidi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21907
10.1.22 13:45

Tato pani, mimo jine radi napr. maminkam, jejichz deti si nechteji cisit zuby, aby jim ty zuby necistily vubec, protoze trauma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
10.1.22 13:49

Předcházet problémům se nedá tak, že budeme dítě do jisté míry izolovat od kolektivu a možných ohnisek problémů. Domáci škola může být dobrou alternativou pro některé děti, ale rozhodně není nějakým univerzalním řešením pro většinu z nich a už vůbec ne z důvodu prevence šikany.
Děti chraňme, budujme v nich důvěru, ale uvědomme si, že přehnaný proktekcionismus není tou nejlepší variantou. Celý život ho chránit nemůžeme a je třeba ho připravovat a učit zvládat i případné konflikty.

• Citovat
  • Upravit
2349
10.1.22 13:50

@jahodacervena Ty se ptáš, jak poznáš, že je tvé dítě nešťastné, když ti to samo explicitně neřekne? Třeba že je skleslé, brečí když jde do školky, bolí ho bříško, špatně jí, počůrává se, má teplotu, chce chodit domů co nejdřív, vymýšlí si výmluvy, aby nemuselo chodit, nemá kamarády… To přece pozná úplně každej, kdo to dítě zná :think:

A vsadím zimník, že i tvoje máma to tehdy věděla, jen jí to asi jaksi nezajímalo. To ale přece není tvůj případ. A školky jsou teď úplně jiná věc, než bývaly za nás. Učitelky jsou hodné, a když vidí, že to dítě nedává, samy to matce hlásí. Prostě být tebou bych to zkusila normálně, a když to nebude fungovat, tak vždycky můžeš přejít k variantě domácího vzdělávání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
10.1.22 13:50
@Eemii píše:
Tato pani, mimo jine radi napr. maminkam, jejichz deti si nechteji cisit zuby, aby jim ty zuby necistily vubec, protoze trauma.

Jj, četla jsem též ;).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.22 13:51
@jahodacervena píše:
Zaregistrovali jste na fb/instagramu profil děti jsou taky lidi Zdeňky Šíp? Sdilela v příbězích příběhy lidi z dětství, jak se k nim dospělí chovali: ponižování, bagatelizovani problémů a pocitů, n
tresty, mlácení.. ale i situace ze školek a škol. Je mi toho ouzko, když i dospělí (rodiče, příbuzní, učitelé v MŠ, SŠ) šikanují děti, jak se pak můžeme divit, že probíhá šikana mezi dětma :(?
Přemýšlím o tom, že bych snad ani dítě do školky nedávala a pak navazala domškoláctvim.
Dá se tak finančně vyjít, máte někdo zkušenosti?? Co třeba děláte za práci?

Ahoj,

já školku milovala, školu taky. Byla jsem předsedou třídy, pak ve školním parlamentu, strašně mě to bavilo byla jsem extrovert s vyřídilkou, takže jsem vše vyjednala a bylo to super.
Moje děti taky školku mají strašně rády, baví je a chodí s nadšením. Pracuji ve škole a vím, že se tady hodně investuje právě do preventivních programů.

Takto dopředu není důvod se bát ;-)

• Citovat
  • Upravit
69016
10.1.22 13:52

Já nevím, no. V žádném případě neříkám, že se takové věci nedějí, ale já se to snažím řešit nikoliv tak, že bych děti preventivně stranila institucí. Ale že se jim ty instituce snažím co nejpečlivěji vybírat. Starší dítě chodilo do úplně běžné státní školky a byla jsem tam velmi spokojená, takže tam dávám i mladší. Jíst je nenutí, spát taky ne, mrňousům pomáhají, všechny chválí, důrazněji řeší jen situace, kdy někdo záměrně škodí.
A svoje děti učím, ať se umí ozvat, když se jim děje cokoliv špatného. Ne, že si smí dělat, cokoliv si zamanou, že existují nějaká pravidla kolektivu, ale pokud by jim někdo ubližoval, má to řešit hned s paní učitelkou a taky se mnou. Že mi může věřit a že budu řešit vše, co je třeba.
Na druhou stranu člověk zná své dítě, ví, ve kterých situacích si umí přibarvovat, že má třeba lehce hypochondrické sklony, ale někdy ho fakt něco trápí, prostě poznat na něm, že je něco jinak.
Co se domácí výuky týče, tak po roce a půl online výuky vím, že muset tohle dělat trvale, tak se asi taky nakonec k nějakému násilí uchýlím, jen nevím, jestli bych spíš zabila dítě nebo v zoufalství sama sebe :mrgreen: (s velkou nadsázkou, prosím! ;) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2256
10.1.22 13:53

Nad alternativní skolkou i domskolactvi jsme přemýšleli. Nakonec jsem si připustila, že nemám neomezenou kapacitu (jak finanční tak psychickou) a upustil od uzkostnych obav a spasitelskeho komplexu, že dítě uchranim před životem a zlým světem a dnes hledám více střední cesty. Dcera 4r chodi do státní skolky, ale z možných pro mě nejlepší a čerpá i z výhod jednotridky. Učitelky jsou moc fajn, v něčem i nic moc, ale pomáhám ji využívat nepříjemné situace k učení toho, jak to co nejlépe zvládnout. Otevřeli nám tu takovou alternativní školu (prvních několik tříd, nejede žádný oficiální smer) a ta mě moc zajímá, ale ještě se v tom moc neplacam, je čas a bůhví za pár let.
Kdybych to měla všechno řešit, čeho se na mých dětech okolí dopustí a co zažijí beze mě nebo manžela, zbláznila bych se. Nastavila jsem se na to, že nejdůležitější je to, co dáme my naším dětem a jak my sami se k sobě chováme. Tím jim můžeme poskytnout solidní základ pro to, co v jejíž životě prijde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76891
10.1.22 13:55

@jahodacervena já se přidávám k těm, kteří jako dítě školku milovali, od 3 let jsem visela na plotě školky a chtěla jít dovnitř, ale musela jsem čekat ještě 7 měsíců, než matka našla práci, nejhorší pro mě byly nemoci, kdy jsem do školky nesměla,
moje dcera školku také miluje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
10.1.22 13:56

@Svistice Ano děkuji za připomenutí. Na sobě a svých bebickach už pracuji a zatím má prcek čas na školku i školu :). @Markéta Rudná Přečti si nějaké ty anonymní zpovědi z Děti jsou taky lidi a uvidíš, že nejsem paranoidní. Ty si zase myslíš, že nějaká 20ti leta bezdetna vychovatelka ve školce dokáže dítěti dát, víc než ty :)? Byla jsem se podívat v jedne školce kde pracuje příbuzná a normálně tam na chlapecka vychovatelka odhadem tak cca 20 let ječela, jak ježibaba a pak přišla jeho maminka a najednou byla jak milius na maminku. Když ti do práce přijde kontrola nebo najednou šéf, přece se taky chováš jinak, než když tam není.

Já jsem školku ani školku nezavrhla, jsem dost v šoku z těch anonymních přiznání, pripojili se k tomu moje vzpomínky ze školky a školy.

Příspěvek upraven 10.01.22 v 13:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
10.1.22 13:59

@stinga Děkuji, jsem ráda i za tyhle pozitivní zkušenosti. Na nic jsem nezanevřela, jen mám prostě zatím strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3805
10.1.22 14:02
@Nenitamduch píše:
A co z toho ditete vyroste? Nebude vubec zvladat zadne stresové situace, bude si myslet, ze je vse slunickove a ze ho ma kazdy rad. Zivot neni jenom med

Přesně tak. Život není jednoduchý a je třeba se na něj připravovat od dětství. Zavřít se s Bobánkem doma a umetat mu cestičku nevede k tomu, že si pak takto vychované dítě v životě poradí a nebude se z každého prdu hroutit či, že nepropadne nějaké závislosti. Také jsem se již ve školce musela naučit vypořádat se zlými dětmi, které již v tak útlém věku dokázaly jiné děti bít, štípat, kousat a vůbec být na ně zlé. Ani učitelky nebyly všechny jen empatické a milé. Ale tak to bude mít dítě všude již od školky, pak ve škole a pak i v dospělosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16969
10.1.22 14:03
@lovethelife píše:
Nad alternativní skolkou i domskolactvi jsme přemýšleli. Nakonec jsem si připustila, že nemám neomezenou kapacitu (jak finanční tak psychickou) a upustil od uzkostnych obav a spasitelskeho komplexu, že dítě uchranim před životem a zlým světem a dnes hledám více střední cesty. Dcera 4r chodi do státní skolky, ale z možných pro mě nejlepší a čerpá i z výhod jednotridky. Učitelky jsou moc fajn, v něčem i nic moc, ale pomáhám ji využívat nepříjemné situace k učení toho, jak to co nejlépe zvládnout. Otevřeli nám tu takovou alternativní školu (prvních několik tříd, nejede žádný oficiální smer) a ta mě moc zajímá, ale ještě se v tom moc neplacam, je čas a bůhví za pár let.
Kdybych to měla všechno řešit, čeho se na mých dětech okolí dopustí a co zažijí beze mě nebo manžela, zbláznila bych se. Nastavila jsem se na to, že nejdůležitější je to, co dáme my naším dětem a jak my sami se k sobě chováme. Tím jim můžeme poskytnout solidní základ pro to, co v jejíž životě prijde

Souhlasím.

Nejdřív jsem chtěla dát dceru do alternativní školky, ALE školka je poměrně drahá a zjistila jsem, že krome dětí majitelů v ni není žádné dítě z naší vesnice. Takže jsem nakonec dala dceru do státní školky, kde se velmi dobře začlenila a strašně mě baví chodit ven a na každé procházce slyším jen „To je moje kamarádka!“
Teď zkusím i státní školu, ale tady je i škola poměrně dobrá. Jen je hodně dětí a tak jsou plné třídy. No čas na změnu je vždy, ale bát se předem opravdu nemá cenu.

Nicméně dávala bych si i pozor na zdroje. Byla jsem na přednášce paní psycholožky právě o prevenci šikany a paní psycholožka to uzavřela myšlenkou že: „Ani my dospělí nemáme rádi všechny lidi, tak to nechtějme ani po dětech“… a ted babi rad :nevim: má pravdu, ale ve škole přeci chceme, aby se všichni měli rádi a spoupracovali s sebou, ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417

@jahodacervena Chce to najít školku, v naší žádné bezdětné učitelky nemají, většinou zkušenější (chápej 50+). Ale jak píšou ostatní, to bys na svém dítěti poznala, že je něco v nepořádku. Podle mně přílišnou protektivitou uděláš víc škody než užitku. Samozřejmě záleží jaké máš dítě, ale jestli extroverta bude školku pravděpodobně milovat a o to bys ho chtěla ochudit? Moje děti školku milují obě, extrovert je jen první…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278

@ugluk Domškola právě není o tom dělat to, co se dělá ve škole, ale dělat to doma Proto můj dotaz, zda s tím ma někdo zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
10.1.22 14:05

@Markéta Rudná Nechci ho ochudit, zatím je malý. Když projdou děti ze školky kolem, tak je vidět, že se mu líbí a kolikrát za nimi utíká :). Jak jsem psala vyse, byla jsem se v jedné školce podívat a byly tam minimálně dve mladé vychovatelky, obě znám a ani jedna nemají dítě. Asi to bude chtít zprávny výběr školky.

Příspěvek upraven 10.01.22 v 14:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová