Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jahodacervena píše:
Zaregistrovali jste na fb/instagramu profil děti jsou taky lidi Zdeňky Šíp? Sdilela v příbězích příběhy lidi z dětství, jak se k nim dospělí chovali: ponižování, bagatelizovani problémů a pocitů, n
tresty, mlácení.. ale i situace ze školek a škol. Je mi toho ouzko, když i dospělí (rodiče, příbuzní, učitelé v MŠ, SŠ) šikanují děti, jak se pak můžeme divit, že probíhá šikana mezi dětma?
Přemýšlím o tom, že bych snad ani dítě do školky nedávala a pak navazala domškoláctvim.
Dá se tak finančně vyjít, máte někdo zkušenosti?? Co třeba děláte za práci?
Řekla bych, že dnes je pro ty děti trochu lepší doba.
Zkus ho do té školky dát, třeba se mu tam bude líbit.
Někde je to celkem fajn.
Já jsem nechodila do družiny a ani na obědy, tenkrát se ještě nutilo děti dojídat jídlo, nesmělo se od stolu, všechno ve spěchu, družinářky řvaly.
Kamarádka se pak pozvracela u stolu a od té události jsem tam už nešla
, naštěstí v té době nebylo nic divného, že si prvnáci chodili sami domů a doma si udělali jídlo, nebyla jsem zdaleka sama.
Ale do školy bych ho dávala, nemůžeš ho držet doma ve skleníku, musí si postupně zvykat, že lidi nejsou všichni milí a normální, aby pak vůbec trochu obstál v téhle společnosti… ![]()
Příspěvek upraven 10.01.22 v 13:27
Hele když se ty budeš k dítěti chovat normálně, budeš ho poslouchat a řešit problémy, tak se není čeho bát. Jak ho necháš doma, tak z něj vytvoříš akorát úplně asociálního jedince, který bude v životě nepoužitelný a stane se terčem šikany v první chvíli, kdy nastoupí někam do kolektivu ( ať už ve škole, nebo v práci), nebude si umět poradit v těch sociálních interakcích. Takže tímhle bych řekla, že uděláš horší službu, než když risknes střet s blbou učitelkou (což se dá celkem eliminovat, tím že si pečlivě vybereš zařízení kam dítě pošleš), nebo nějakým agresivnějším dítětem. Pokud k tomu dítěti máš blbý přístup už ty, tak tam napomůže, ani když ho dosmrti zamknes doma.
Take mam tyto zkusenosti - rodice me a sestru bili, ponizovali, nikdy nepohladili, “chvalili” pouze ironicky, kdyz se nam neco nepovedlo, neverili nam zdravotni potize - bolesti nebo kdyz sestra rikala, ze spatne vidi, tak ji mama servala, co si vymysli, ze ona (mama) vidi dobre, takze segra musi taky, a to ma tata 6 dioptrii. K ocnimu nakonec sestru vzala teta - namerili ji 3 dioptrie. Kdyz nam mladsi bracha rozhazel veci v pokoji, dostaly jsme vynadano my a zadne argumenty mama nebrala.
Ve skolce nas nepustily na zachod v odbobi odpoledniho spanku, klidne nas nechaly pocurat. Taky nas nutily jist vsechno. Vzpominam, jak se sestra pozvracela z jater. Pak ji ucitelky nutily jist i ty zvratky.
Tak bych mohla pokracovat. Ale v dnesni dobe uz to zdaleka neni takove jako za meho detstvi. Ja na detech chyby rodicu neopakuju, do skolky i skoly chodi. Ve skolce nejsou nuceny spat, ucitelky je pohladi, utesi, kdyz je potreba. S ucitelkou ve skole i s druzinarkou se da v pohode domluvit. Skola nebo skolka se take da zmenit, kdyz je potreba.
Příspěvek upraven 10.01.22 v 13:38
@jahodacervena No, to co se píše na instagramu bych nebrala za bernou minci.
Pokud jsi nějak alternativněji nastavená a domácí vzdělávání je tvoje cesta životem, proč ne, pokud by to vyhovovalo i dítěti (ne, všem dětem opravdu nevyhjovuje být jen doma s maminkou a sem tam se s někým vídat nebo jít na kroužek). Ale zahodit kvůli nějakým negativním příběhům na netu třeba jeden plat, kariéru, možnost se realizovat a socializovat sama sebe mimo domov?
1. prostředí a přístup ve školství je dnes dost jiný než třeba před 30 lety. Samozřemě blbé vyjímky se najdou, ale přijde mi na zákldě menšiny trochu unáhlené odsuzovat jakoukoliv školkovou nebo školní docházku. Jsou skvělé školky, školy i pedagogové.
2. Ano, děti z problematických rodin mají samozřejmě tendenci kopírovat chování z domova (nerespekt, násilí), nejsou časo „vychovávané“ a tudíž ani „vychované“, a zkoušet si to „venku“. Jenže o tom je taky ta socializace. Ty divné děti se naučí, že některé věci asi moc pěkné nejsou (i když se dějí doma), ty šťastnější děti se zase naučí, že ne všechno je sluníčkové, že lidé jsou různí, naučí se zvládat různé situace, lidské povahy, přístupy = o tom je socializace a pak celý život.
@Pruhovaný_mýval Já jsem se třeba rodičům nesverovala, že mě mlátila vychovatelka ve školce a ani na střední, když mě sikanovala učitelka. Jak to teda poznam, kdo s ním jak zachází? Byla. jsem vychovavana v tom, že autorita se má poslouchat a nenapadlo me, že je něco špatně na straně dospelaka.
@Tojsemja3 Kdo mluví i bubline? Socializovat se dá přeci i jinak
.
@Aneta.Berg píše:
Znam a mohu porvrdit spoustu zkusenosti - hlavne to jak hnusne se k detem chovaji nekteri v nemocnicich, skolkach a ustavech.Příspěvek upraven 10.01.22 v 13:19
jo no. Ja mam na detsvi tak spatne vzpominky, ze kdyz si obcas vzpomenu, uplne se mi zveda zaludek z toho navalu uzkosti.
Dnes je ale hodne veci jinak. Ja byla pripravena, ze kdyby mi dcerka chodila ze skolky utrapena, tak ji okamzite stahnu nebo zkusim jinou skolku. K memu prekvapeni je dcera ve skolce stastna, chodi tam rada a pri vyzvedani ze skolky dela i sceny, ze nechce jit domu a chce tam zustat. Z toho usuzuju, ze zadna krivda se ji tam nedeje a dcera je spokojena.
Kdyby mi dcera doma rekla, ze ji nejake dite sikanuje, tak tomu decku hlavu utrhnu a budu to okamzite resit. NIKDY nedopustim, aby se moji dceri delo to, co jsem ja jako dite zazivala a moji matce to slo vse kolem pr*dele, protoze resila sebe a svoje problemy a moje ji byly srdecne fuk.
@jahodacervena píše:
@Pruhovaný_mýval Já jsem se třeba rodičům nesverovala, že mě mlátila vychovatelka ve školce a ani na střední, když mě sikanovala učitelka. Jak to teda poznam, kdo s ním jak zachází? Byla. jsem vychovavana v tom, že autorita se má poslouchat a nenapadlo me, že je něco špatně na straně dospelaka.@Tojsemja3 Kdo mluví i bubline? Socializovat se dá přeci i jinak.
Já bych spíš zapracovala na důvěře rodič dítě, než vymýšleli kravin.
Co když Ti budou sikanovat novinka venku, na kroužku na táboře, nebo tam ho také raději nepošleš?
@jahodacervena no jako je spousta odborníků kteří popisují predcasnou segregaci dětí a I negativní následky. Vaše dítě by pak prostě nebylo vůbec, ale vůbec připravené na srážku s blbcem… nevím no protože já se na všech kroužcích bavila hlavně s lidmi, co jsem už znala ze školy… nevím pokud ho budete vzdělávat doma a pak ho pošlete na kroužek, kde je větší množství tak tam se mu jako nic stát nemůže? Vždyť by byl i tam vyčleněný… ostatní se budou bavit o škole protože to bude tvořit podstatnou část jejich života a on? Nebude mít co k tomu říct…
@jahodacervena píše:
@Pruhovaný_mýval Já jsem se třeba rodičům nesverovala, že mě mlátila vychovatelka ve školce a ani na střední, když mě sikanovala učitelka.Jak to teda poznam, kdo s ním jak zachází? Byla. jsem vychovavana v tom, že autorita se má poslouchat a nenapadlo me, že je něco špatně na straně dospelaka.@Tojsemja3 Kdo mluví i bubline? Socializovat se dá přeci i jinak.
No pokud nebudeš stejně mizerný rodič jako tvojí, tak budeš dítě vést k vzájemnému k respektu (a ono bude chtít být respektováno), budeš se zajímat jak tráví sůj čas třeba v té školce, škole, budeš si s ním povídat, budeš v kontaktu s pedagogy, jinými rodiči.
Nebudeš bagatelizovat „drobné dětské problémy“, budeš dítě učit je konstruktivně řešit (to je to „zvládání stresových situací“ ve školce.
Pokud budeš dítěti jen stát za zadelí a umetat cestičku, držet mimo běžnou realitu života, za takových 15 let spláčeš nad výdělkem protože velmi pravděpodobně budeš mít doma totálně nesamostaného jedince, co se z prvního problému zhroutí.
@jahodacervena Jo a než se pustíš do nějakých alternativ se svým dítětem, tak doporučuji ošetřit si vlastní bebíčka. Jinak to bude jen od zdi ke zdi- abys neopakovala chyby svých rodičů, budeš to dělat úplně jinak než oni, ale úplně stejně blbě. ![]()
Najít ten správný balanc je totiž dost kumšt.
Když si vzpomenu, jak se učitelé chovali k nám
…a všichni učí DOTEĎ.
Jediné, co rodič asi může udělat je - budovat u dítěte soft skills? ![]()
@Alušáček já beru své děti jako parťáka, snažím se hodně zamýšlet nad tim, jestli se takto v některých situacích chovám, zda bych se tak chovala k dospělému, nebo jak by mi bylo kdyby… to je dobrá nápověda, jak jit mnou vybranou cestou s dětmi. Snažím se s nimi mluvit rovne, a nebrzdit je, omlouvám se, když něco prepisknu, a líbí se mi autenticita. Ale stejně, když toho přijde v životě příliš a nejsem při síle, tak se zachovam jak blbec, sprdnu je a najedou stare vzorce mých rodicu
to mě pak tak hrozně mrzí, když vidíš v dětských očích to zklamání, zlomení
ale snažím se pak vysvětlit přirozeně věku svou chybu a nepopirat ji. Tím jsem jenom chtěla napsat, že jsou i rodiče, co moc chtějí nebýt deb.love, ale něco zažili, převzali vzorce a ne vždy se daří:(
Většinou se po negativní zkušenosti každý snaží vyvarovat chyb svých rodičů
. Ten, koho rodiče bili, ten na své děti nikdy nesáhne, ten, po kom rodiče řvali, ten na své děti nikdy nekřičí, ten, koho rodiče nikdy nemazlili, neobjímali, nepusinkovali, ten své děti tulí pořád, atd… A samozřejmě je na dítěte, jak je silný, povahově, a jak vnímá prostředí, ve kterém žije. Každý sourozenec vidí svou rodinu/školku jinak. V naší školce má dost dětí trauma z učitelky a některé děti si to ponesou celý život.
@jahodacervena To je ale fakt blbý dotaz. Samozřejmě, že ho školka naučí zvládat stresové situace, ze začátku je stres jenom, že tam je. Pak to, že se musí přizpůsobit většině, teď se jde ven, teď se jí ne tehdy kdy chce dítě. Naučí se přátelit a vnímat to, jak se děti chovají ne jenom na hodinu někde na kroužku, ale několik hodin. Naučí se vycházet s lidma všech typů, poslouchat autority. To že ho tam bude někdo mlátit je trochu paranoia, ne? Samozřejmě, že se to občas stane, ale v jakém procentu případů? A stejně jsou děti mnohem častěji týrané doma než ve školce/škole.
Opravdu myslíš, že zvládneš dítě vychovat a vzdělat bez styku s ostatníma (na kroužkách to fakt nepočítám), nastavit mu pevné hranice, aby pak vědělo jak se ve společnosti chovat jak vycházet s ostatníma. Čím dřív se setká s reálnýma situacema v životě tím líp, když bude malé dítě ve školce sociálně neobratné a trochu mimoň, všichni mu to prominou, učitelky se ho budou maximálně snažit zařadit a dohnat co rodiče zameškali. Jak takové dítě příjde na druhý stupeň po letech domácího vzdělávání, nikdo se s ním piplat nebude a je podle mně mnohem větší šance, že ho někdo bude šikanovat.
Možná bych trochu zapřemýšlela nad svým přístupem, být helikoptérová matka dítěti v ničem nepomůže.
@DV_JANA v nemocnicích bohužel i teď
(Mám vlastní zkušenost z Motola, kdy jsme byli s dcerou na pokoji s holčičkou, co tam byla už asi 14 dní sama bez rodičů. Personál jí vlastně nic úplně strašidelného nedělal, jen neměl čas u ní být neustále a trpělivě vysvětlovat, co vše se s ní bude dít. A holčina z pobytu téměř jistě nějaké to trauma mít bude).