Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lama Lama píše:
NO, ta platba asi z hlediska českých zákonů možná není, ne?To je v podstatě na černo.
jasně, nesmí to být „platba za dítě“, ale darovat své peníze můžeš komu chceš. Na druhou stranu tady zase není vůbec žádná jistota pro nikoho, protože dítko ani peníze nejsou vymahatelné na základě „nezákonného“ prodeje. Takže teoreticky to jde, a pokud se strany dohodnou a věří si, jde to i v praxi, ale ta míra nejistoty a rizika…jen pro hodně zoufalé ![]()
@Čičorečka píše:
Je to nelegální, protože to stále někdo označuje jako “prodej dětí”. U darování vajíček se taky neříká prodej, i když je tam určitá finanční kompenzace. Já kdybych se rozhodla propůjčit na devět měsíců někomu dělohu, tak za to taky budu požadovat jistou kompenzaci, vzhledem k rizikům a omezením. Je to risk pro všechny strany, ale je to i nevyčíslitelný dar.
No, předpokládám, že tu platbu má to centrum nějak právně ošetřenou. U těch prodejů dětí ti nevím, jak to po této stránce mají. Zase pokud se to celé tváří tak, že to dítě je té biomatky a otce, tak za co tam ofiko ta platba proběhne?
U vajíček se to od začátku tváří jako darování vajíček.
U těch dětí se to jako darování dítěte smluvně neprezentuje. Tam to je vedený tak, že se matka dítěte vzdá.
@varenevejce píše:
A legální to není.
Není to dané zákonem. Zákon na toto nepamatuje, protože je z doby, kdy umělé oplodnění a NM bylo sci-fi.
@Keyllah píše:
pokud je to svobodná volba všech zúčastněných, proč ne.
Proč ne?
Protože s lidskými bytostmi se obchodovat nesmí!
@Ijen píše:
Ja na to asi nemam nazor, moc se o problematiku nezajimam. Ale znate YT kanal Dva tatove? Narazila jsem na nej nahodou, videla par dilu ale nevim jak to legislativne probehlo. Nevite o nich nekdo neco? Videla jsem jak si vezli holcicky z USA domu a pak jak je jeli seznamit s biologickou mamou.
Podívej na všechna videa z toho jejich očíslovaného seriálu (dřívější, než když si dovezli děti domů). Tam hodně detailně popisují, jak to je legislativně podchyceno a že ten systém fakt mají vymakaný. Vůbec to není obchod, který to může připomínat v zemích, kde se náhradní mateřství pohybuje v šedé zóně.
Nikdy bych do něčeho takového nešla. Ať už zjakékoli strany. Ale dokážu pochopit, že někdo touží po dítěti natolik, že to řeší tímto způsobem.
@SlečnaDahlia píše:
To, čemu říkáš „prodej dětí“, u nás není legální ani nelegální. Nejde nikomu zakázat otěhotnět, dítěte se vzdát a nechat si otcem, který se o dítě bude starat, vyplatit „kompenzaci“. )
Tak to ti soud pochopitelně zakázat může…
Jinak by se „vzdalo dítěte“ mnoho otců, že.
Soud k tomu přikročí jen pokud se bude domnívat, že je to v zájmu dítěte a vymění mu v RL otce za otčíma nebo matku za macechu. Ale povinnost nemá.
@Anonymní píše:
Ahoj, mozna trochu kontroverzni tema, ale zajimal by me nazor ostatnich. Co si myslite o prodeji deti - ze zena odnosi dite, uvede biologickeho otce a hned po porodu se himvzda. Vse za uplatu. Chapu, ze vidina „snadneho“ vydelku je pekna, ale ta rizika… Take chapu druhou stranu a touhu po diteti. Tak me napada proc me toto vlastne nelegalni?
Mně je to jedno. Já bych nedala ani vajíčka. Přemýšlela bych, že mám někde s jiným mužem dítě. I ta těhotná trestankyne je blázen, že tohle chce pro svoje dítě. Nezávidím lidem s tímhle žít. Je to jako trest pro rodiče, kteří si přejeli autem dítě nebo ho nechali topit v bazénu. Ze mě by byla šílená Viktorka do roka a do dne. Co mě překvapilo, povinnost říct školkovemu dítěti o adopci. To absolutně nechápu a nesouhlasím s tím.
@Čičorečka píše:
@Božislava sex v takovém případě obvykle neprobíhá.
Obvykle ne, ale možné je všechno. Hypoteticky je možné všechno. Třeba sestra neplodné ženy, se nábídne a tak dále…
@Lama Lama píše:
No, předpokládám, že tu platbu má to centrum nějak právně ošetřenou. U těch prodejů dětí ti nevím, jak to po této stránce mají. Zase pokud se to celé tváří tak, že to dítě je té biomatky a otce, tak za co tam ofiko ta platba proběhne?
U vajíček se to od začátku tváří jako darování vajíček.
U těch dětí se to jako darování dítěte smluvně neprezentuje. Tam to je vedený tak, že se matka dítěte vzdá.
No u těch dětí to funguje tak, že si do smlouvy mezi sebou napíšou, co libo. Jen to není právně vymahatelné. Darovat vajíčka jsem nebyla, ale tváří se to jako kompenzace nákladů spojených s procesem. Čili doprava, ušlý zisk atd. Bych si myslela, teď trochu vařím z vody.
Já bych třeba klidně svou dělohu poskytla nějakému páru (který ale důvěrně znám-nejbližší přátelé nebo rodina), který nemůže odnosit své dítě. Ani bych za to nic nechtěla. Ale darovat svoje vajíčka - to bych nedokázala ani za všechny peníze světa (no dobře…možná…
).
@Bubla Bůčková Tak u adopce jde o to, že se to dítě vždycky nějak dozví, ať už mu to řekne nějaký dobrák, nebo na to přijde náhodou. Proto jsou postupy, jak mu to říct kontrolovaně, aby s tím mohlo žít, aniž by to nabouralo jeho svět. Za mě by bylo bláznovství to tajit…
@Božislava píše:
Obvykle ne, ale možné je všechno. Hypoteticky je možné všechno. Třeba sestra neplodné ženy, se nábídne a tak dále…
Vzhledem k víceméně funkčním praktikám oplodnění (žena si natajňačku vyždímá kondom do pipiny) nevidím důvod, proč by měl sex s náhradní matkou probíhat, pokud si to některá strana nepřeje.
@Bábrdl píše:
Proč ne?Protože s lidskými bytostmi se obchodovat nesmí!
a umělé oplodnění ti taky vadí? ![]()
@Čičorečka píše:Taky se domnívám, že to tak je.
No u těch dětí to funguje tak, že si do smlouvy mezi sebou napíšou, co libo. Jen to není právně vymahatelné. Darovat vajíčka jsem nebyla, ale tváří se to jako kompenzace nákladů spojených s procesem. Čili doprava, ušlý zisk atd. Bych si myslela, teď trochu vařím z vody.