Děti neposlouchají

Napsat příspěvek
Velikost písma:
85544
18.5.22 10:30
@Tamtama píše:
A když by to stejně udělaly znovu a znovu a znovu? Čtvrťák měl taky takové období, že ze školy třeba vůbec nepřišel domů a já ho do večera musela nahanet po vsi. Když jsem to přestala řešit, tak se to zlepšilo.

Minimalne jedno Tve dite ma diagnozu a jsi na ne sama. To je rozdil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.5.22 10:32
@Cuddy píše:
@unuděná presne tak, cim vic veci delaji automaticky, tim rychleji to jde a jde to i s klidem. Ale ja mam predskolni poter, casem bude asi jinak.

Já myslím, že nebude. Čím dřív si ty děti zautomatizují určité činnosti, tím je to pak lepší. Než tedy přijde puberta :mrgreen:

U nás tedy maximálně platí pozitivní motivace, jejich zájmy se mění, ale princip zůstává stejný. Řeknu například „když si stihnete udělat úkoly a vykoupat se do sedmi, tak…“ (aktuálně u nás frčí „sranda videa“ nebo že se navzájem namasírujeme a dobrůtky ostatně nevyšly z módy nikdy :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.5.22 10:35
@Cuddy píše:
@Svistice mam casto pocit, ze si o me me 5,5 lete dite velmi casto mysli, ze jsem nemozna matka co mu otravuje zivot a vubec nerozumi jeho megaproblemum. Priznam se, jsem trochu zaskocena, ze tak brzy, ale ok. Take si pripadam v posledni dobe jak drab, casto me to mrzi, enchci byt na deti tak protivna, ale zase nejake fungovani ocekavam a hlavne potrebuji. Neumim si predstavit rano nahanet deti, abych mohla odjet do prace. Vecer je nahanet nejak nestandardne do postele. Zakladatelka musi mit svatozar.

Vydrž, to je prepuberta. V pěti byl starší fakt na přesdržku. Chytrej jak rádio, drzej jak opice, ale empaticky a co se týče domýšlení důsledků prostě nevyzrálej.

TNicméně nedávno mě zahřálo u srdce, když mi líčil, jak některé děti musí mít úplně hrozné rodiče, když jim je jedno, že nenosí úkoly, zoušejí kouřit nebo se prostě jen tak poflaují s klíčem na krku venku a dělají neplechu.
I on k tomu dospěl, že matka to s ním myslí dobře, leč to nějaké 4 roky trvalo.

Příspěvek upraven 18.05.22 v 10:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.5.22 10:37

@Svistice Mě úplně dostaly děti teď na den matek, objaly mě a řekly mi, že moc děkují, jak se o ně starám, i když jsou občas napřesdržku :oops: Mě málem rozbrečely :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
18.5.22 10:58
@Tamtama píše:

Tvůj starší syn má startovní čáru hodně jinde a nikdo si nedovede představit, co vše to obnáší. Jsi úžasná, jak to zvládáš a Tvůj syn také, nemůže za to. A rozumím tomu, že je to chabá útěcha. Ale ty pokroky za to stojí. Pomáhá Ti hodně babička, viď?
Objevilo se něco co ho zajímá a pohltí? Nějaký koníček, sport nebo cokoliv?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
18.5.22 11:05
@Keyllah píše:
jenže tento přístup měla zakladatelka a evidentně to nefungovalo. Nezajímat se v tento moment a ve všem ustoupit je cesta do pekel. Uvolnění a volnost může fungovat tam, kde děti vědí aspoň trochu, co smí, co ne, jaké jsou následky…jako nechat dítě aby si nečistilo zuby? a k čemu myslíš, že to povede? :think:

Hele já netvrdím, že na ně také nezasednu… ale padají tu rady typu v 18 hod večeře, pak už nic. No ty jo, to jsem v předchozím zaměstnání ještě ani nebyla doma z práce :mrgreen: Teď býváme na tréninku… no nic, jiný rozvrh.
Chci říct, že za mě nechápu, proč nemohou děti ven??? Vezou se ke škole zadkem na parkoviště, pak zase domů a já naopak chci, aby trávily čas venku. Na povinnosti se prostě použije ten zbylý čas.
A ty zuby, pamatuji si svého kamaráda, v dospělém věku. Čistil zuby šup sem - šup tam hotovo. A víš co? Zemřel v 31 letech a určitě ne na špatně opucovaný chrup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
18.5.22 11:30
@Midaku píše:
U nas pomáhá neopakovat, ale konat. A taky nechat trochu té zodpovednosti. Teď je večeře, kdo ji nesni, jde spát hlady. Teď s jedou čistit zuby, kdo to neudělá, udělám mu to já a dám si záležet, aby to nebylo příjemné, příště si to rozmysli a udělá to sám. Teď se jde oblikatx protože v tolik a tolik se odchází. Kdo to nestihne, jde v pyžamu. Do školky syn několikrát v pyžamu odešel, sám a rychle se prevlekl v šatně. Stejně tak šel ven v zimě bez bot, bez čepice… brzo mu došlo, že si to fakt obléct musí a příště už to vždy bylo bez scény. Dcera ted odmítá vyzouvat boty, tak se holt nehne z předsíně, dokud se nevyzuje. Byly doby, kdy tam hodinu ležela a jecela, teď už je to oheň lepší, její jen pár minut někdy jen trucuje, za chvíli to snad bude úplně ok. Ale ona na ani 3 roky. Nedovedu si představit, že mi takový scény budou dělat děcka i ve škole… neopakuj jim všechno stokrát, ale dvakrát a dost. A buď to udělají nebo přijde trest. Nejí, jsou hlady. Neoblikaji se, jdou v pyžamu. Nedělají úkoly, dostanou pětku a za tu určitě je taky nějaký trest… věř, že jak je jednou pošleš do školy v pyžamu, příště si ty scény u oblékání dobře rozmyslí…

přesně.
Jako já věřím, že jsou děti, na které neplatí absolutně nic (ale tam bych už uvažovala o diagnoze, že si prostě nemůžou pomoct). Jinak si myslím, že jde jen o to, nalézt to správné řešení/trest.
U nás třeba funguje tablet.
Syn má na lednici napsanej seznam povinností a výhod, s +- časama. Taky rozhodně není ten typ, co by udělal vždycky, všechno a hned.
Ale když neplní, nemá tablet. Když nestíhá, obírá se o čas na tabletu (vychází mu to cca na hodinu večer před spaním - když se s něčím fláká, zkracuje si čas on, ne já). Taky musím připomínat a nahánět, né že ne, ale výrazně klidněji, když mám v ruce tuhle zbraň.

Třeba ty zuby. Syn taky průběžně „zapomíná“, ale stačí říct „zuby“ a on (třeba i protočí oči) ale jde. Kdyby se sekl, že ne, vyčistila bych mu je já takovým způsobem, že příště by šel sám a rád :cert: Minulý týden mu zubařka vrtala kaz a dost ho to bolelo - taky dobrá škola…
Teď naposledy už po stopadesáté nezkontroloval záchod po potřebě, zase špinavý. Když pak musel týden mýt záchod každý den, už si dává bacha. Kdyby se sekl, že to neudělá, tak já bych se sekla, že odteď nevařím, vypínám wifi a ať se klidně zblázní. Je to hodně o boji o moc, a já vydržím dlouho.
Pak už je jen potřeba bazírovat jen na tom fakt důležitým, aby zase dítě nemělo místo domova vojenský cvičení, takže neprudit s každou blbinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
18.5.22 11:46
@unuděná píše: :mrgreen: :mrgreen: To je vtipný :mrgreen:

jsem nemocná a odpoledne jsem spala. Po probuzení jsem našla na sobě lísteček:
Můžu na počítač? Ano můžu, děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.5.22 11:49
@dedrichov píše:
jsem nemocná a odpoledne jsem spala. Po probuzení jsem našla na sobě lísteček:
Můžu na počítač? Ano můžu, děkuji.

To mi připomíná ten vtip, jak zvoní telefon v ředitelně a ozve se „dobrý den, omluvte prosím Pepíčka dnes ze školy“ „a kdo volá?“ „můj táta“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
18.5.22 13:02
@dedrichov píše:
Tvůj starší syn má startovní čáru hodně jinde a nikdo si nedovede představit, co vše to obnáší. Jsi úžasná, jak to zvládáš a Tvůj syn také, nemůže za to. A rozumím tomu, že je to chabá útěcha. Ale ty pokroky za to stojí. Pomáhá Ti hodně babička, viď?
Objevilo se něco co ho zajímá a pohltí? Nějaký koníček, sport nebo cokoliv?

Pomáhá, bez jejího hlídání bych nemohla do práce a zdechli bychom hlady. Ale rozhodně mi nepřijde, že bychom to zvladali. :oops: Zajímá ho jen mobil. Ale celkem ochotně se mnou hraje deskovky. :lol: Na příští rok už má slíbené místo ve skautu, tak doufám, že to bude ku prospěchu všech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
18.5.22 13:02
@dedrichov píše:
Hele já netvrdím, že na ně také nezasednu… ale padají tu rady typu v 18 hod večeře, pak už nic. No ty jo, to jsem v předchozím zaměstnání ještě ani nebyla doma z práce :mrgreen: Teď býváme na tréninku… no nic, jiný rozvrh.
Chci říct, že za mě nechápu, proč nemohou děti ven??? Vezou se ke škole zadkem na parkoviště, pak zase domů a já naopak chci, aby trávily čas venku. Na povinnosti se prostě použije ten zbylý čas.
A ty zuby, pamatuji si svého kamaráda, v dospělém věku. Čistil zuby šup sem - šup tam hotovo. A víš co? Zemřel v 31 letech a určitě ne na špatně opucovaný chrup.

pokud odmítají dělat úkoly a plnit si své povinnosti a toto je to jediný zákaz, který na ně platí, tak prostě ven nepůjdou. Píšeš, že na povinnosti použijí ten zbylý čas, ale to je právě ten problém, oni to pak dělat nechtějí a nebudou.
Ohledně těch zubů, ti tak nějak neznám žádnou maminky, která by nechávala dětem zkazit zuby s tím argumentem, že třeba brzy umřou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
18.5.22 13:05
@Keyllah píše:
pokud odmítají dělat úkoly a plnit si své povinnosti a toto je to jediný zákaz, který na ně platí, tak prostě ven nepůjdou. Píšeš, že na povinnosti použijí ten zbylý čas, ale to je právě ten problém, oni to pak dělat nechtějí a nebudou.
Ohledně těch zubů, ti tak nějak neznám žádnou maminky, která by nechávala dětem zkazit zuby s tím argumentem, že třeba brzy umřou :think:

no tak u nás se samozřejmě zuby také čistí, to jen na mě občas dolehne bolestná vzpomínka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1866
18.5.22 15:42
@Svistice píše:
Vydrž, to je prepuberta. V pěti byl starší fakt na přesdržku. Chytrej jak rádio, drzej jak opice, ale empaticky a co se týče domýšlení důsledků prostě nevyzrálej.

TNicméně nedávno mě zahřálo u srdce, když mi líčil, jak některé děti musí mít úplně hrozné rodiče, když jim je jedno, že nenosí úkoly, zoušejí kouřit nebo se prostě jen tak poflaují s klíčem na krku venku a dělají neplechu.
I on k tomu dospěl, že matka to s ním myslí dobře, leč to nějaké 4 roky trvalo.

Příspěvek upraven 18.05.22 v 10:40

A já si naivně myslela, že do pěti let konečně poleví období vzdoru… :zed: Zatím má starší dcera 4 roky a 7 měsíců a je přesně taková, jak popisuješ. Plus vypadá, že nikdy neposlouchá, co se jí říká, ale jak jde o nějakou blbinu, tak to pochytí hned. A s oblibou opakuje.
Mimochodem, holky, taky u vás děti tak často piští a ječí? A nebo je jenom u nás takhle veselo? Občas ani nejsem schopná poznat, jestli piští ta starší a nebo ta roční a kousek. Ječák mají obě pořádný… Tatínek se občas tváří, že si sbalí kufr a zdrhne, než být v baráku s takovým cirkusem ;) Tak jsem mu minule říkala, ať mi sbalí taky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
18.5.22 16:20
@unuděná píše:
Poslouchej, ale víš, že jim to můžeš zakázat? :think: Pokud je večer s povinnostmi problém, prostě jim dej befelem, že ven půjdou až bude vše hotové. Znáš pořekadlo nejdřív práce, potom legrace? ;)

Presne a dalsi porekadlo, tentokrat pro zakladatelku, kdo chce, hleda zpusoby, kdo nechce, hleda duvody. Proste nechces delat ukoly? Nejdes ven, pokud je neudelas. Nechces si cistit zuby? Pak nebude tvuj oblibeny serial ani mobil, tablet. Cistit zuby si proste musime a kdyz domluva s tebou neni mozna, je mi lito, prijde trest.

• Citovat
  • Upravit
33005
18.5.22 16:27

@Narysa Ječení specifikum holčiček. Jsem na to už alergická a vyžaduji, aby se mnou komunikovala normálně, bez těch afektivních a zvukových efektů.
Pokud něco chce nebo se něco děje, má to sdělit jasně a výstižně, ne ječet, pištět, kňourat nebo hrát jiné divadýlko. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí