Dichule, víte co to je? A používá se ještě?

3515
21.6.25 01:31

Dichule, víte co to je? A používá se ještě?

Zdravím mám opět dilema, až se z toho vánoci probouzím.

Víte co je dichula, a používá se ještě?
Viděl sem onehda někde v dokumentu z osady na Slovensku že je to stále v hitu, jako samozřejmě, v chudých oblastech, ale třeba to ještě někde frčí na horách atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1341
21.6.25 11:23

Vím, co to je a u nás se tomu říká loktuša.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77384
21.6.25 11:54

@Rotha @Dani65 dichula jsem v životě neslyšela, loktuša to znám, jsem ze Slovácka, používá se možná ve folkloru, v reálu určitě ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
21.6.25 17:23
@stinga píše: Více

Je to plachta na trávu a na seno, pevná, v rozích je silný tkaloun. Někde se tomu říká trávnice, trávnica a stále se používá a dá se i koupit. Dříve se z toho dělal v létě tzv. kolébač pro malé děti. Plachta se uvázala mezi dva stromy, dítě se tam uložilo a spalo a rodiče obraceli nebo kopili seno,.Někdy se k tomu postavilo starší dítě, které to mladší kolébalo, aby spalo a dávalo na něj pozor. Určitě to znáš. Já jsem jako malá taky spala v kolébači u stařenky. :D

Příspěvek upraven 21.06.25 v 17:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
21.6.25 17:28

Já jsem od slovenských hranic, u nás je to loktuša a taky v tom dřív stařenky z pasek nosily na zádech nákup. Ale loktuša se říká i plachtě, která se používá jako doplněk oblečení. Třeba svatební vyšívaná loktuška, ale u nás se jí říká zdávečná plachta.To je zmatek, co :lol: :lol: :lol: Ten výraz dichula jsemm slyšela od kolegy, se kterým maminka putovala po celé republice, ale odkud ten výraz je, to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77384
21.6.25 17:38
@Dani65 píše: Více

no jasně, že to znám, babička měla loktušu, ale už za mně to nepoužívala - ale vím, že v tom ženy nosily z pole trávu nebo co,
nákup ne, možná kdysi dřív, ale to já už samozřejmě nepamatuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
22.6.25 05:13

Vidíš, že víš :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...