Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity, chodí sem i rodina a nechci být za hysterku
Rodiče manžela nám občas hlídají dvouletého syna, za což jsem ráda, ale už nemám moc dobrý pocit z jejich včel, které ve velkém začali chovat. Prarodiče bydlí téměř na samotě - z jedné strany les, z druhé louka, soused jen jeden. Mají klasickou malou zahrádku a na jednom jejím konci, jen asi 5m od domu, mají včelín. Je postaven v plotě, takže česna má už za plotem, obrácená jsou do louky. Celkem je v něm 6 včelstev. Kousek od jejich včelína na té samé louce má soused 3 úly, tak to už je celkem 8 včelstev do vzdálenosti nějakých 10m od jejich domu. Tchán je včelař začátečník, už se mu několikrát stalo, že ho včely dost pobodaly. Když hlídají našeho syna, nechají ho volně běhat po celé zahradě, takže se dostane i ke včelínu, dovnitř by se snad dostat neměl, pokud ho tedy nezapomenou zavřít. Nemám z toho moc dobrý pocit, nebojím se jednoho žihadla, v rodině alergie nemáme, ale přeci jen jsou mu teprve 2 roky, a pokud by dostal žihadel víc, mohl by to být problém. Jak byste zhodnotili reálnou míru rizika, že se mu něco takového stane? Nejsem včelař, ale ještě jsem neviděla, že by někdo choval včely tak blízko u domu.
Přijde mi to od tebe tak trochu jako hysterie.
Včely jsou, a budou, a prostě se občas stane, že píchnou. ![]()
my v létě chodíme po zahradě bos a občas se prostě píchanec stane, i když včely nemáme. Na píchanec uříznu kousek cibule a ono to fakt pomůže. Třeba hlídat, aby žihadlo nezůstalo v píchanci, to třeba hned vytáhout.
Včely jsme jednu dobu měly, děti věděly, že k nim nemají chodit, tak tam nechodily. Tchána bych požádala, aby v přítomnosti malého neotevíral úl, ani se včelmi nic nedělal. To mi připadá jako dostatečný. ![]()
A jen pro tvé uklidnění, zrovna tohle léto, když už včely nemáme, šláply mé děti snad každý už na jednu včelu, ten nejmladší 2 a půl letý, v průběhu týdne už na dvě.
Cibule, a za 10 minut už o ničem nevěděl. ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity, chodí sem i rodina a nechci být za hysterku
Rodiče manžela nám občas hlídají dvouletého syna, za což jsem ráda, ale už nemám moc dobrý pocit z jejich včel, které ve velkém začali chovat. Prarodiče bydlí téměř na samotě - z jedné strany les, z druhé louka, soused jen jeden. Mají klasickou malou zahrádku a na jednom jejím konci, jen asi 5m od domu, mají včelín. Je postaven v plotě, takže česna má už za plotem, obrácená jsou do louky. Celkem je v něm 6 včelstev. Kousek od jejich včelína na té samé louce má soused 3 úly, tak to už je celkem 8 včelstev do vzdálenosti nějakých 10m od jejich domu. Tchán je včelař začátečník, už se mu několikrát stalo, že ho včely dost pobodaly. Když hlídají našeho syna, nechají ho volně běhat po celé zahradě, takže se dostane i ke včelínu, dovnitř by se snad dostat neměl, pokud ho tedy nezapomenou zavřít. Nemám z toho moc dobrý pocit, nebojím se jednoho žihadla, v rodině alergie nemáme, ale přeci jen jsou mu teprve 2 roky, a pokud by dostal žihadel víc, mohl by to být problém. Jak byste zhodnotili reálnou míru rizika, že se mu něco takového stane? Nejsem včelař, ale ještě jsem neviděla, že by někdo choval včely tak blízko u domu.
Můj milenec je včelař a 6 včelstev má přímo na zahradě. Jsou v pohodě, včely nemá agresivní, chodí tam i mé čtyřleté dítě, klidně si může hrát 3 m od úlů a nestane se nic horšího, než kdekoli jinde na jiné zahradě. Ovšem nechat batole úplně bez dozoru - to bych tedy řešila - včely nevčely.