Dítě bez kamaradů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15210
26.4.20 07:10
@Anonymní píše:
No rád by někoho ze školy pozval, ale nikdo se s ním nechce moc bavit. Jednou jsme byli na návštěvě u jeho kamaráda doma a nějak jsme zjistili vzájemně s jeho mamkoz že jsme každá jiná a od té doby se max. pozdravime.

A chodí na kroužky? Myslím, že záleží na povaze dítěte, společenské dítě si ten kontakt s vrstevníky dokáže zařídit. 9lete dítě může navštěvovat kamarády bez tebe, takže není podstatné jestli si rozumíš s cizí maminkou. Já taky nemám moc kamaradek se dětmi ve věku mě dcery, ale často si bereme domu nějakou kamarádku ze školky, nebo naopak, taky se navštěvuje s dětmi sousedů a to kamarádství si zařídila v podstatě sama, já osobně kdovíjak společenská nejsem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3890
26.4.20 07:28

Já jsem byla takové dítě, nebylo to k nesneseni, ale nějaká hitparáda taky ne. Nikdo se se mnou nechtěl bavit a já jsem byla příšerně sociálně neobratna, chyběly mi dovednosti, jak mluvit s vrstevníky, co rikat, jak, co delat… Někdo na to nemá moc talent a musí se to učit víc než jiní, kteří vědí co a jak už na pískovišti.
Pak se k tomu ještě přidala šikana a to už k nesneseni bylo.

Pak jsem se pracně až někdy koncem střední školy učila sociální dovednosti, které mají děti před nástupem do školy.

Já bych se dítěti snažila zajistit několik co nejruznorodejsich kolektivů (skauti? Sport? Mladý technik? Vytvarka?), treba se někde chytí. Nechat to být mi přijde blbý, někdo je třeba víc samotář, ale nemít vůbec kamarády je do budoucna hrozně diskvalifikujici, protože se nenaučí spoustu důležitých věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
26.4.20 07:50
@Anonymní píše:
No rád by někoho ze školy pozval, ale nikdo se s ním nechce moc bavit. Jednou jsme byli na návštěvě u jeho kamaráda doma a nějak jsme zjistili vzájemně s jeho mamkoz že jsme každá jiná a od té doby se max. pozdravime.

A to musíš na tý návštěvy chodit s ním nebo rodič k vám? Proč se dítě nemůže s kamarády stýkat samo bez rodičů za zadkem?

• Citovat
  • Upravit
9023
26.4.20 08:57
@lucenka píše:
A to musíš na tý návštěvy chodit s ním nebo rodič k vám? Proč se dítě nemůže s kamarády stýkat samo bez rodičů za zadkem?

Protože to některé dítě vyžaduje. Pocit jistoty? :think: naše dcera pokud bych nemohla s ní, tak raději nikam nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
26.4.20 08:57
@lucenka píše:

Protože to některé dítě vyžaduje. Pocit jistoty? :think: naše dcera pokud bych nemohla s ní, tak raději nikam nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.4.20 09:05
@lucenka píše:

Taky to nechapu. Protoze matky si nerozumi, tak deti maji utrum kamaradeni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.4.20 09:11
@bublinek píše:
Protože to některé dítě vyžaduje. Pocit jistoty? :think: naše dcera pokud bych nemohla s ní, tak raději nikam nejde.

Tak ono zalezi, jak je dite stare. Od urciteho veku je podle me zcela ok rict:" Hele, jdi si k Pepickovi klidne hrat, ale ja tam nepujdu. Mam doma jinou praci/nechci si povidat s Pepickovou maminkou a ona mozna na mou navstevu taky neni zvedava. Hrat si s nim chces ty, tak se musis hecnout a jit k nim nebo se domluvit treba na srazu na hristi. Ja te tam klidne privedu, vyzvednu, budu na telefonu kdyby neco, ale s tebou tam opravdu byt nemusim."
Kluk je spolecensky, ale v novem prostredi a situacich az enormne stydlivy. Ale taky jsem mu tady na sousedy nechodila zvonit, jestli jejich deti pujdou ven, i kdyz to moc chtel. Podporila jsem ho, aby se prekonal a dokazal to zvladnout sam. Pripadne zangazoval mladsi sestru, ta je na to vic vorazena-hlavne, ze si poradi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
26.4.20 09:16

A jeste muze zakladatelka treba synovi nabidnout, kdyz spolu nekam jdou, at si kamarada vezme s sebou (treba na vylet, do kina, do bazenu).Pokud se tedy neboji zodpovednosti za cizi dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.20 09:34
@Russet píše:
A tam, kde bydlíte, se nikdo blízký nenajde?

Bydlíme cca rok a pul na kraji velkého města a v sousedství jsou spíš starší lidé. Na hřiště moc nechce chodit, nebaví ho to už, skolu má na druhým konci města takže tady opravdu nikoho nezname.

• Citovat
  • Upravit
33005
26.4.20 09:45
@Anonymní píše:
Bydlíme cca rok a pul na kraji velkého města a v sousedství jsou spíš starší lidé. Na hřiště moc nechce chodit, nebaví ho to už, skolu má na druhým konci města takže tady opravdu nikoho nezname.

Tak pokud je to k bydlisti spoluzaku daleko, tak zkusit nejaky krouzek v okoli, aby se dostal i k okruhu deti z bydliste.
Kazdy neni lev salonu, ale pokud mu chybi kamaradi na spolecne veci mimo skolu, bude se muset taky trochu snazit.
Holku mu taky jednou nebude hledat maminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.20 09:46
@Lucie_Sx píše:
Má nějaký koníček? Kroužek, kam chodí? Kámoše v místě bydliště?
Jestli ne, co by chtěl dělat? Kam chodit? Skaut, nějaký sport?
Určitě potřebuje dělat i něco jiného než být jen doma s mámou.

Má kroužek skauta, ale tam moc nechce chodit, byl s nima i jednou na táboře a nevydržel tam, museli jsme ho vyzvednout dřív, ale to zas chápu bylo to poprvé na 14 dni. Nevím co by za kroužek bylo vhodné pro dítě s adhd, zkoušeli jsme fotbal, to ho nebavilo, neuměl to, atletika ho celkem zaujala, ale zas mu vadilo že jsou tam samé holky.

• Citovat
  • Upravit
12895
26.4.20 09:46

Ano poznamená. Společenské styky mimo školu a školku(což je v podstatě organizovaný čas), vyžadují odlišný způsob sociálních dovedností a pro to, aby je člověk rozvinul, je třeba je procvičovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
26.4.20 10:42

Mám osmileté adhádě, ještě ve školce se čas od času vídal s jedním kamarádem, ale co nastoupili do školy, nějak se to vytratilo, ač prý ve třídě jsou stále kamarádi.. občas se pro něj zastavil soused, teď chodí ven spíš sám s mladším bráchou, ale musím je vyhnat.. já sama mám jen jednu kamarádku s osmiletou dcerou, s tou jsme se občas vídali před koronou, naše děti spolu chodily na kroužek, tak jsme po kroužku daly kafe a děti si pohrály.. já jako dítě taky neměla kamarády, jednu holčinu od sousedů, s tou jsme se bavily do nedávna, kamarádily se už naše babičky.. pak v pubertě jednoho kamaráda, teď se vídáme jednou do roka, ale pořád si máme co říct..
pro adhd děti se často doporučují bojové sporty, ale náš je dost agresivní, tam mám strach, aby to nepoužíval proti mladšímu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
26.4.20 10:59
@bublinek píše:
Protože to některé dítě vyžaduje. Pocit jistoty? :think: naše dcera pokud bych nemohla s ní, tak raději nikam nejde.

V devíti letech? V životě se mnou k cizím rodinám máma nechodila, a totéž opačně. Si neumím představit, co by rodiče spolužaček řekli, kdybych po škole dorazila i s máti. Něco jiného samozřejmě jsou návštěvy u známých a příbuzných. Přijde mi uhozené zatrhnout dětem přátelství jen proto, že si spolu nesednou matky :nevim:

• Citovat
  • Upravit
lucenka
26.4.20 11:35
@bublinek píše:

Tak jestli jí je 9, tak bych začala s nějakým osamostatňováním. Nebo do kdy jí chceš být za zadkem? :think: až se s ní přestanou kamarádky bavit, protože a mámou za zadkem bude trapná a nebudou moct dělat to, co by chtěly?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová