Dítě bez kamaradů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
140239
26.4.20 12:27
@Anonymní píše:
No rád by někoho ze školy pozval, ale nikdo se s ním nechce moc bavit. Jednou jsme byli na návštěvě u jeho kamaráda doma a nějak jsme zjistili vzájemně s jeho mamkoz že jsme každá jiná a od té doby se max. pozdravime.

chtěla jsi se kamarádit ty s maminkou nebo syn s chlapcem? tomu nerozumím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
26.4.20 13:02

Buď inzerát nebo ho nechat a na střední už bude vědět a mít třeba motivaci se chovat jinak, kamarádsky atd… Dobré přátele může mít i z VŠ. Já bych se mu to snažila vynahradit výletama a zábavou se mnou. Notabene syn… Využij času, ať je z něj parťák ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.4.20 13:07
@Anonymní píše:
Má kroužek skauta, ale tam moc nechce chodit, byl s nima i jednou na táboře a nevydržel tam, museli jsme ho vyzvednout dřív, ale to zas chápu bylo to poprvé na 14 dni. Nevím co by za kroužek bylo vhodné pro dítě s adhd, zkoušeli jsme fotbal, to ho nebavilo, neuměl to, atletika ho celkem zaujala, ale zas mu vadilo že jsou tam samé holky.

Tak je potřeba chodit co nejčastěji, jinak vypadne z kolektivu a jasně že se tam nebude cítit dobře.
S adhd nemám zkušenost, nevím, jak moc to má, ale obecně pro každého člověka (i dítě) je potřeba občas vystoupit z komfortní zóny a překonat se. Jinak se nikam neposune.
Takže ať si vyzkouší co nejvíc aktivit, z toho ať si něco vybere, a začne to dělat a chodit tu zaplacenou část povinně. Po odchození si říct, jestli chce pokračovat nebo půjde na něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44196
26.4.20 14:35

A proč chodí do školy mimo spadovou oblast? Moje děti v 9 letech chodily ven samy s kamarády, skoro osmiletá dcera teď taky. Poznamenat ho to může. Je důležité trávit volný čas s vrstevníky. I kdyby šlo o dítě, které o to příliš nestojí, je potřeba ho k tomu podnecovat a podporovat, aspoň sem tam něco takového zabezpečit, protože nikde jinde se určité sociální dovednosti nenaučí. U nás jsou dvě starší děti typ do party, schází se jich víc. Osmiletá chodí vždy jednou kamarádkou, má asi tři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44196
26.4.20 14:47
@Tamtama píše:
Mám osmileté adhádě, ještě ve školce se čas od času vídal s jedním kamarádem, ale co nastoupili do školy, nějak se to vytratilo, ač prý ve třídě jsou stále kamarádi.. občas se pro něj zastavil soused, teď chodí ven spíš sám s mladším bráchou, ale musím je vyhnat.. já sama mám jen jednu kamarádku s osmiletou dcerou, s tou jsme se občas vídali před koronou, naše děti spolu chodily na kroužek, tak jsme po kroužku daly kafe a děti si pohrály.. já jako dítě taky neměla kamarády, jednu holčinu od sousedů, s tou jsme se bavily do nedávna, kamarádily se už naše babičky.. pak v pubertě jednoho kamaráda, teď se vídáme jednou do roka, ale pořád si máme co říct..
pro adhd děti se často doporučují bojové sporty, ale náš je dost agresivní, tam mám strach, aby to nepoužíval proti mladšímu..

To Ti řekl kdo? Bojové kontaktní sporty nejsou vhodné pro agresivní děti, které by chtěly vybít svoji energii na soupeři. Naopak, 70 procent takového sportu je technika a to je v hlavě. Syn provozuje reckorimsky zápas a v oddíle mají spíš klidné intelektuály :nevim: Nikde jsem takové doporučení nečetla a i trenér našeho oddílu reckorimskeho zápasu říká, že tento sport není vhodný pro hyperaktivní děti bez disciplíny, ty ať si jdou lítat na hřiště s míčem. Tréninky probíhají tak, že když se učí chvaty, chodí kluci postupně a ti ostatní se musí divat, dávat pozor, jak se to provádí. Jsou samozřejmě na skupiny, chvaty se učí buď na sobě navzájem nebo s cvicnym panakem. Dvakrat do mesice mívají tréninky spojené i s jiným oddílem, aby si toho vyzkouseli co nejvíc na různých souperich. Dále je tam hodně posilování, nějaká hra jen na začátku na rozehrati.

V praxi jsem se setkala se školáky s ADHD na lécích a pustit je k takovému sportu, do takového prostředí by bylo o hubu, pro soupeře. Ti kluci hráli fotbal nebo košíkovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
26.4.20 17:33
@Lalelale píše:
V devíti letech? V životě se mnou k cizím rodinám máma nechodila, a totéž opačně. Si neumím představit, co by rodiče spolužaček řekli, kdybych po škole dorazila i s máti. Něco jiného samozřejmě jsou návštěvy u známých a příbuzných. Přijde mi uhozené zatrhnout dětem přátelství jen proto, že si spolu nesednou matky :nevim:
@Svistice píše:
Tak ono zalezi, jak je dite stare. Od urciteho veku je podle me zcela ok rict:" Hele, jdi si k Pepickovi klidne hrat, ale ja tam nepujdu. Mam doma jinou praci/nechci si povidat s Pepickovou maminkou a ona mozna na mou navstevu taky neni zvedava. Hrat si s nim chces ty, tak se musis hecnout a jit k nim nebo se domluvit treba na srazu na hristi. Ja te tam klidne privedu, vyzvednu, budu na telefonu kdyby neco, ale s tebou tam opravdu byt nemusim."
Kluk je spolecensky, ale v novem prostredi a situacich az enormne stydlivy. Ale taky jsem mu tady na sousedy nechodila zvonit, jestli jejich deti pujdou ven, i kdyz to moc chtel. Podporila jsem ho, aby se prekonal a dokazal to zvladnout sam. Pripadne zangazoval mladsi sestru, ta je na to vic vorazena-hlavne, ze si poradi.

no víte, ona dcera tam raději nejde, když jí řeknu, že nepujdu
taky podporuji, jsem na mobilu, ale prostě nepujde, když se šprajcne, tak fakt řeči: bych jí podpořila a pod. jsou sice krásné, ale na některé jedince prostě neúčinné
a není to naší výchovou, je to prostě v ní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
26.4.20 17:35
@lucenka píše:
Tak jestli jí je 9, tak bych začala s nějakým osamostatňováním. Nebo do kdy jí chceš být za zadkem? :think: až se s ní přestanou kamarádky bavit, protože a mámou za zadkem bude trapná a nebudou moct dělat to, co by chtěly?

já se jí fakt za zadek necpu
jak já bych si přála společenské dítě
myslíš, že bych nechtěla aby byla s kamoškama sama 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
26.4.20 21:19

@Jana206 jak tady na epipi, tak i na fb ve skupince o adhd.. týmové sporty třeba pro moje dítě nejsou vhodné, protože by ostatním kazil hru, za což by ho asi neměli moc rádi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44196
26.4.20 21:35

@Tamtama No, tím, že mám dítě, které od pěti let provozuje bojový kontaktní sport, ted skoro ve 14 závodi za mladší žáky na mezinárodní úrovni, když byl menší, chodila jsem s ním někdy na tréninky a byla jsem i několikrát na závodech, vím, co to obnáší. A protože pracuji s podobně starými dětmi s ADHD jako asistentka na předmětech specped péče, tak si nedovedu takové dítě konkrétně na zápase predstavit :nevim:

Vím, že jsou i jiné bojové sporty(karate, judo a některé další moderní), ale spíš to považuji za všeobecný mýtus. Syn je členem už druheho oddílu, v tom původním trenér v důchodovém věku neměl síly jezdit na závody velkého formátu, syn se chtěl posouvat. Už hostoval i u jiných oddílů. Žádný z těch oddílů by nepusobil jako terapie pro takové nezrizene strely, se kterými jsem se setkala :mrgreen: Nějaká lehčí forma ADHD možná, ale dítě by muselo být disciplinovane a poslušne. Vydržet, počkat, okamžitě poslechnout na příkaz. Kazit hru by mohlo i tady, protože chvaty, když se neprovádí správně, mohou být velmi nebezpečné. Přímo u zinenky musí být trenér a na závodech rozhodčí. A body dítě neziskava na závodech jen pro sebe, ale i pro oddíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
26.4.20 22:08

@Jana206 no já bych svoje adhádě k něčemu takovému nepustila, měla bych strach, že to bude používat proti mladšímu, případně při záchvatech i proti mně.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44196
26.4.20 22:27

@Tamtama :mrgreen: :mrgreen: Jsi mě pobavila, promiň :mrgreen: Tak syn od malinka ví, že ty chvaty nesmí používat nikde při hře ve škole, případné rvačce, maximálně v sebeobraně, kdyby byl ohrožen. Trenér jim to pravidelně opakuje. Pokud ten chvat provede správně, neměl by nikomu ublížit, i když ten druhý se neumí bránit. I v oddíle jsou slabší děti, které nejezdí na závody nebo jen minimálně, protože na to nemají, ale maji ten sport rádi a na tréninku dělají sparing partnera těm silnějším. Jsou tam totiž váhové kategorie. Syn má taky jednoho takového kamarada, který váhou odpovídá, ale nemá takové výsledky. Syn ví, že na nej ten kluk nemá a trénink je veden tak, aby si syn chvat nacvicil, ale klukovi neublizil.
Syn je v tercii na gymplu a spoustu kamarádů z oddílu i dalších oddílů, které pravidelně potkává na závodech, je z výběrových škol. Netvrdím, že dítě s ADHD se nemůže dostat na výběrovou školu, ale běžné to u těžkých forem není. I to podle mě o něčem svědčí, že to není terapie pro agresivní děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
27.4.20 14:16
@bublinek píše:
no víte, ona dcera tam raději nejde, když jí řeknu, že nepujdu
taky podporuji, jsem na mobilu, ale prostě nepujde, když se šprajcne, tak fakt řeči: bych jí podpořila a pod. jsou sice krásné, ale na některé jedince prostě neúčinné
a není to naší výchovou, je to prostě v ní

Já to mířila na tvou radu zakladatelce, proto jsem i psala že v devíti letech mi to přijde divné. Jinak trochu blbý dotaz, ale jak na tvůj doprovod reagují maminky dětí? Bych opravdu nebyla nadšená, kdyby mi domů přišla úplně cizí žena, protože její dítě neumí přijít na návštěvu samo, a možná bych to překousla jednou, a příště bych dítěti řekla, ať Aničku domů nevodí, pokud neumí přijít sama :oops: Chápu u známých a příbuzných, co se znají a rádi pokecají, ale u matek spolužaček, dětí z hřiště atd mi to přijde opravdu zvláštní, pokud zrovna ty ženy nejsou nějaké extrémně otevřené novým známostem.

• Citovat
  • Upravit
9023
27.4.20 15:31
@Lalelale píše:
Já to mířila na tvou radu zakladatelce, proto jsem i psala že v devíti letech mi to přijde divné. Jinak trochu blbý dotaz, ale jak na tvůj doprovod reagují maminky dětí? Bych opravdu nebyla nadšená, kdyby mi domů přišla úplně cizí žena, protože její dítě neumí přijít na návštěvu samo, a možná bych to překousla jednou, a příště bych dítěti řekla, ať Aničku domů nevodí, pokud neumí přijít sama :oops: Chápu u známých a příbuzných, co se znají a rádi pokecají, ale u matek spolužaček, dětí z hřiště atd mi to přijde opravdu zvláštní, pokud zrovna ty ženy nejsou nějaké extrémně otevřené novým známostem.

tak samozřejmě jsem se domluvala dopředu, bylo to hlavně ve školce, nikdy s tím nikdo neměl problém
ještě v 1. třídě se raději vyhla oslavě, ale pokud jde teď někam tak jí musíme asi 100× ubezpečit, že jí tam zavedeme a v přesnou hodinu i přijdeme vyzvednout
předáváme přesné instrukce rodičům - už tu si připadám jako pako - jak jsme se s dcerou domluvily
je taková no, co jsme udělali to máme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová