Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@markytka3 píše:
no myslim, ze zalezi na diteti. asi mas doma troubelina, ktery nema vlastni nazor, kdyz toto dokazes napsat. me deti zustavaji radi sami od 6-8mi let (druhorozenemu bylo 6, kdyz me vyhanel, at jdu vecer na hodovou zabavu, ze chteji byt s 8letxm brachou doma sami). mam ted taky temer 11leteho a fakt zraly o tom, co chce a zvladne zraly jeod mala maji u me ve vsem duveru, kterou nikdy nezklamaly.
Takoveho troubelina jako jsi ty fakt ne.
Nic o nazoru jsem nepsala. Jen upozornuju na to, ze na deti se nema prenaset zodovednost za vychovu. Tu maji rodice.
Kdyz ti trilete dite odkyve, ze se nebude doma bat samo, nechas ho tam pres noc?
Jedenactilete dite muze rici, zda se na to citi. Ale nemuze dohlednout vsechny nasledky. Rozhodnuti je na matce, dite o tomhle fakt rozhodovat nema.
Já upřímně se tedy v noci sama bála, když jsem byla takhle malá..Občas je mi nepříjemné, když jsem doma sama doteď. Musíš sama vědět, jako docela chybu vidím v tom, že se spoléháš dlouhodobě na sousedku, kamarádku atd. Já jsem se z toho poučila, že prostě s manželem děláme tak, abysme dítě mohli obstarat sami. Ono je to časem může taky otravovat, když budou celý týden chodit kontrolovat tvého syna na noční, pak odpolední. Ještě je možnost pořídit kameru a koukat na telefonu. Pro klid. Ale musíš vědět sama, já se řídím sama sebou a vím stoprocentně, že úplně sama jsem být v noci nikdy nechtěla, max s kamarádkou, jako velké dobrodružství
@Anonymní píše:
Ahoj holky.
Chci se zeptat od kolika let jste nechali dítě samotné v noci?
Mám nastoupit na trismenny provoz a syn by musel být občas sám v noci
A i odpoledne další týden.
Je mu 11 let
Mám z toho nervy a nevím zda do toho jít
Práci potřebuju a nic na stabilní ranní jsem nesehnala
Poraďte prosím
Jak to máte Vy?
Děti mám ještě o hodně mladší, takže ti nenapíšu, zda bych je nechala doma samotné přes noc. Nevím to. Ale já i většina dětí z okolí jsme třeba v tomhle i ještě mladším věku byli o prázdninách sami doma, rodiče ráno odjeli a odpoledne se vraceli. Dokázali jsme si sami udělat snídani, svačinu a klidně i něco jednoduššího k obědu. Koupali jsme se sami bez dozoru v bazénu i v rybníku a jezdili jsme sami na kole po okolí (s okolím vážně nemyslím pár ulic okolo baraku), v zimě jsme zase chodili sami bruslit na rybník. Do školy jsem chodila (stejně jako mí spoluzaci) sama pěšky od první třídy, měla jsem to skoro dva kilometry a přechazela jsem několikrát silnici. Taky jsem v těch jedenácti doma třeba někdy i sama pekla. Teď bydlím na vesnici, kde většina dětí již od první třídy jezdí sama do školy autobusem a v jedenácti už děti kolikrát využijí spoj, co je hodí do vesnic okolo, pokud tam jede bus dřív než k nám. Venku vidím po vesnici jezdit i mladší děti samotné na kole nebo třeba na bruslích (nebo v partě podobně starých dětí). Nebo je třeba potkávám samotné běhat po lese. A ano, kolikrát je i vidím venku po tmě. A všechno tohle je podle mne nebezpečnější než nechat doma spící dítě v noci samotné. Jo, ta noc a tma budí takový jako že respekt. Ale na druhou stranu já si třeba myslím, že přes den se toho může semlit mnohem víc a v tom paneláku se přes den možná i případně hůř dovolas pomoci. A jako jo, nebudeme si to malovat na růžovo. Jasně, že se může něco stát a jasně, že toho kluk může využít a dělat nějaké blbosti a dostat se do nějaké nebezpečné situace. Kecala bych, kdybych tvrdila, že se nikdy nestalo, že bych neudělala nějakou blbost a neměla strach. Ale na druhou stranu jsem si zase poradila. A na druhou stranu dospělý není zárukou toho, že blbost neudělá. Mamka zrovna v době, kdy mi bylo jedenáct, zapomněla vypnout sporák. Odešla jen na chvíli, asi na půl hodinky. Já zůstala doma sama, vejdu do kuchyně a tam hoří. Můžeš odejít na celou noc a nic se nestane. Můžeš odejít na pár minut a může se mezitím klidně něco stát. To je prostě život. Důležité je, aby si kluk uměl poradit, nepoustel se zbytečně do něčeho sám a raději si řekl o pomoc a aby v případě nouze jednal racionálně. To musíš vědět ty, jaký je.
Nejsem na to hrda, ale nechavala jsem doma ani ne 10ti lete dite a 4 leteho sourozence. Starala jsem se o umirajiciho tatinka, co byl doma. Starsi se o rano o sourozence postaral, odvedl do skolky a pak sel do skoly. Odpoledne vyzvedl a dohledl na sourozence, ja se vracela vzdy na chvilku a nekdy ani to ne. Bylo to na prechodnou dobu.
Pokud s tim nema problem a nebude to nejak casto, tak bych ho nechala.
@Anonymní píše:
Nejsem na to hrda, ale nechavala jsem doma ani ne 10ti lete dite a 4 leteho sourozence. Starala jsem se o umirajiciho tatinka, co byl doma. Starsi se o rano o sourozence postaral, odvedl do skolky a pak sel do skoly. Odpoledne vyzvedl a dohledl na sourozence, ja se vracela vzdy na chvilku a nekdy ani to ne. Bylo to na prechodnou dobu.
Pokud s tim nema problem a nebude to nejak casto, tak bych ho nechala.
holka, myslim, ze na pohodu, me hlidal 7ti lety 5leteho, teda spise opacne
nevim, jak u tebe, ale u nas me deti sami vyhanely, at jedu sama nakoupit, jdu si zabehat, vecer do hospy. byvaly doma tak 1-2 hod samy, maximalne si to uzivaly. dnes jim je o 3 roky vice a nemam strach je nechat doma samotne i 7 hodin. kontrola pres mobil, je fakt, ze kdyby neco, tak jsem vzdy byla do 15ti min doma bo bydlime na dedine… uvidis v budoucnu, jak nase deti budou velmi samostatne, sobestacne a v zivote uspesne
p. s. ja teda na sebe i na sve deti jsem hrda ![]()
Všem děkuji holky ![]()
Musím to zkusit
Když to nepůjde, tak hold budu muset opustit práci
Nedovolí mi jen na ranní