Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Velryba černá píše: Více
No tak na to pisu, ze je dobre, ze aspon tatinek je v pohode.
Ja psala 2 prispevky, tak jsem netušila, na ktery reagujes. Lepsi je citovat.
@Tarena ona samozřejmě zjistí, že je tomu jinak a nikde nepíše, že už se nehodlá dítěti věnovat.
To je jen zbytečný pocit. Role matky, rodičů nekončí. Máme větší a velké děti. V mnohém jsou samostatné jednotky. Už máme s chlapem opravdu víc času na různé jiné věci. To je fakt. Ledacos si mládež zařídí, domluví sama. S kamarády mají svůj různý program. Ale taky umí přijít pro radu a pro pomoc, pro pomazlení.
I ta největší. Která má teď v pokoji frajířa
.
Neboj, to jsou jen takové pocity z nové situace, má je spousta maminek, ale vůbec to tak není. Děti nás budou potřebovat pořád, pořád pro ně budeme ti nejdůležitější lidé na světě (nebo aspoň fakt dlouho), budeme tu pro ně, když budou mít starosti, budeme je učit jezdit na kole, na lyžích, trávit s nimi volný čas… To se vůbec neboj, že tvoje role skončila, jen to ted bude trošku jiné. Ale neboj, da se na to dost rychle zvyknout ![]()
Fandím té postupné adaptaci. A neboj, doma můžeš s dítětem pořád dělat spoustu věcí. Ono ti ukáže, co dělali ve školce a ty to můžeš rozvíjet. Můžeš ho učit jezdit na bruslích, na kole, plavat…
Už ty aktivity budou jiné.
Díky za povzbudivé komentáře.. Samozřejmě dítě neopouštím, miluju ho. Děsí mě, že pak to bude hlavně o tom koupit, zaplatit, zaregistrovat… Chci ho nechat žít, ale bojím se, že už budu jen součást inventáře, no. ![]()
Minulý týden ve školce seděli v kruhu a vyprávěli, co dělali. Všichni včetně mého prcka dali dohromady souvislou větu, takhle to doma vůbec není. Mluví ve větách, ale když se na něco zeptám, tak trvá vypáčit odpověď.. Tím myslím, že si říkám, jak nepodnětné to je teda asi doma, když ve školce takhle…
@Anonymní píše: Více
To, že něco doma nedělá, neznamená že to neumí.
Neboj. Budeš stále potřeba jako matka i se školkou
@Anonymní píše: Více
Tak si dítě nechej doma. Uvolní místo někomu, kdo o to stojí.
Co všechno se má naučit ve školce? Bude si zvykat na jiné lidi než rodinu. Naučí se samostatně fungovat mezi dětmi, spolupracovat s nimi. Naučí se jednat s jinými dospělými osobami. To jsou věci, které bys ho nikdy doma nenaučila, protože to není možné.
Maminku bude potřebovat pořád, tu roli nikdo nenahradí. Vždy tě bude potřebovat emocionálně, popř. jako psychickou podporu.
To je teda pěkná hloupost, kdyby to tak bylo, bylo by to příliš snadný. ![]()
Ber to tak, že každé dítě se musí naučit žít i v kolektivu se svými vrstevníky, aby umělo „přežít“ ve svém životě…
Vím, že je to teď pro tebe asi těžké, ale dopřej mu prostor a čas se rozvíjet a snaž se pochopit, že dítě nemůžeš „izolovat“ od společnosti.
Ba právě naopak… a věř, že je to opravdu hodně žádoucí už pro jeho vývoj a umění se orientovat i v jiném prostředí, než je „jen“ domov a rodina.
Maminkou pro něj budeš po celý jeho i svůj život. ![]()
Holky, už je to dva roky a já se přes to pořád nedokážu přenést. Ředitelka mě opakovaně poučovala, že jsou druhé maminky, že jim musím věřit, že ho všechno naučí. Ideálně, aby tam byl celý den. Opravdu mi to několikrát řekla. Ve finále jenom dávají pokyny, co máme doma procvičovat. Fakt se snažím, ale nechápu, v čem mu školka prospívá…
@Tarena že už ji dítě nebude potřebovat, napsala to zcela srozumitelně.