Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tarena píše: Více
naše školka byla úžasná,
mně jen zajímá, co zakladatelka chce, aby učitelky syna naučily a co jí říkají, ať doma se synem procvičuje ona, konkrétně
@Anonymní píše: Více
Prosím tě, kde jsi vzala, že učitelky v MŠ, mají zastávat roli maminky? ![]()
Však je to jen jejich povolání, které si samy vybraly.
To je přece úplně nesrovnatelné. Učitelka, případně může rodiče upozornit na určité nedostatky jejich dítěte a nebo doporučit procvičování řeči v předškolním období, aby pak třeba nemělo problém při nástupu do ZŠ…
Teda alespoň tenkrát, tomu tak u nás bylo. A dokonce jsem dostala i ručně psaná sousloví nebo různá procvičovací problémová slova a cvičení. Vzpomínám si, že se to jmenovalo Malý traktor a Velký traktor. ![]()
Učila jsem se to se synem tak pečlivě, až jsem se u toho tak rozjela, že jsem pak nevěděla, jak zastavit. ![]()
Bylo to asi jako, tdd, tddd, tdddd, tddddd… atp..
Ja davala dite do skolku kvuli tomu, co jsem nedokazala zajistit doma - vrstevniky a praci pod cizi autoritou, mozna urcitou vetsi samostatnost bez maminky za zadkem. Dokud jsem byla doma, chodily jednoduse deti na dopoledne. Stejne uz v dobe nastupu do MS davno po obede nespaly.
Nic vic jsem od skolky neocekavala. Vim, ze pri predskolni priprave se dost kopaly do zadku vsechny moje deti, vim, ze jednu ze dcer nebavilo cekat, nez se ostatni obleknou, vim, ze nejmladsi tam nikdy neusnula, ze syn odtamtud dotahl mraky chorob, o starsi dceri jsem se tam od ucitelky dozvedela, ze ma anorexii (to jsem malem vrazdila), ale to je proste zivot
.
To, že mrskneš dítě do školky, neznamená, že ho přestaneš rozvíjet a učit dovednostem
.
Tak jestli jsi dítěti schopná zajistit všechno doma, včetně socializace s vrstevníky, tak ho do školky nedávej. Můžeš zařídit i předškolákovi domácí vzdělávání.
Cítím z tvého projevu prvky citové závislosti a pocitu ohrožení školkou, že tě dítě nebude potřebovat. Zároveň pocit ohrožení, že bude školka lepší, následně ujištění, že školka není lepší, protože dítě nic neučí.
Neber to zle, měla jsem stejnou mamku, do školky jsem nechodila, ale ona mě nesocializovala ani mimo, takže ve škole jsem byla úplně nemožná. Strach, že budeš inventář…jako bych slyšela mamku…a pak každý krok k samostatnosti znamenal, že už mi není dost dobrá a nevážím si, co pro mě udělala. Nemyslím, že by to tak mělo u vás být, ale spíš ti radím, aby sis na to dala do budoucna pozor, jinak zbytečně dítě zatížíš pocitem zodpovědnosti za tvé emoce.
Ať už jsou učitelky v MŠ jakékoliv, tak velké díky těm, které děti vnímají komplexně i přes jejich určité „nedostatky". ![]()
Protože kolikrát, taková větší všímavost a empatie, mnohdy pomohla včas odhalit domácí násilí nebo i týrání dětí, čímž některým z nich, zachránila i život. ![]()
Myslim, ze jsi hystericka a mela by ses nad sebou vazne zamyslet. Misto, abys mela radost, ze vsechno funguje, hledas problemy, kde nejsou. Takhle ti utece i ten chlap. Memu diteti je 21 a zrovna vcera jsem jeste par veci s nim resila…
Zakladatelko, dítě matku potřebuje celý život, ale pokaždé jiným způsobem.
Je mi 50 let a upřímně, kdybych mohla, hned zavolám mamce, už jen proto, abych ji slyšela. Už dávno nepotřebuji, aby pro mě fyzicky něco udělala, aby se o mě starala. Ja jako dítě(i když už stare
) potrebuji aby BYLA.
A toto přesně vidím, že potrebuji i moje pubertální deti - abych tu pro ne byla. Jedno dítě se chodí pravidelně mazlit a tulit i ve svem veku ( jako malé to však nedělalo vůbec) a to druhé teď potřebuje, abych se k němu na venek “nehlásila” (samozřejmě, že všichni kamarádi a spolužáci ví, že jsem jeho matka a znají mě)
Od školky jsem vždy očekávala socializaci. To, že se moje dítě naučí fungovat v kolektivu. Co TY čekáš tedy od školky? A synovi se tam líbí?
K tomu celými dni - děti chtěly samy chodit až po spa, v podstatě když byly v těch posledních ročnících školky, tak skoro až před uzavřením školk. Ty nepracuješ?
Já bych se oprostila od myšlenky, že učitelka je druhá maminka. Vždyť je to blbost za mě.
A vše naučit školka. No učit dítě mají stále rodina. Vždyť ona tráví s dítětem nejvíc času stále ne?
Ani si tedy moc neumím představit, co by mi učitelka měla nějak aktivně u zdravého dítěte sdělovat, že máme doma trénovat? Oblékání, příbor, atd…
V čem mu školka prospívá? Je v kolektivu, učí se. Vždytˇza chvilku půjde do školy. Ty ho tam pořád nenecháváš celý den?
Co to povídáš za nesmysly? Za prvé z příspěvku vnímám určitou emoční nezralost, že potřebuješ, aby tě dítě potřebovalo podle tvé představy, na druhou stranu mám pocit, že vývoj dítěte a jeho psychiku vnímáš jako hru s panenkou. Copak je to tak, že buď mě dítě potřebuje od rána do večera za zadkem, nebo je to na pytel a nepotřebuje mě vůbec. Potřebuje dospělou mámu, která je mu pomocí, která tu je pro něj a představa, že výuku převzala školka a pak škola, je nesmysl, rozvoj a výuka je primárně věc, za kterou má zodpovědnost rodič. Ale pokud si hojíš své potřeby, tak to bude spíš o tom, že ty potřebuješ dítě, tak abys nepřehlížela jeho potřeby. Vzchop se. Jsi dospělá. Ne malé dítě.
Syn chodí po obědě domů. Doma odpoledne děláme zdravotní věci, trénujeme předškolní přípravu (ono to spolu souvisí). Tím, jaký tlak všichni kolem mě dělají kolem školky, tak čekám, že učitelky jako druhé maminky dají synovi základ do života. Chci, aby měl zdravé sebevědomí, uměl asertivně komunikovat, nastavit si hranice, kriticky myslet apod. Místo toho slyším: On dneska nejedl svačinu. Vy mu dáváte snídani? Tak mu ji nedávejte a on bude jíst tady. - On čůrá v sedě, to kluci nedělají. - Jiné dítě mu vytrhlo hračku, měla byste ho naučit, aby se uměl bránit. - On mě tu poučoval, co je to za vlajky, proč ho přetěžujete a učíte věci navíc? Ostatní to neumí, je to vůči nim nefér.
Připadám si jako helikoptéra. Kdybych syna nechala ve školce celý den, na nic se neptala, tak bych byla hvězda.
Myslim, ze nejsi normalni s tim „druhe maminky“.
Prijde mi, ze mas pochybnosti o sobe, a tak nejak potrebujes, aby skolka zachranila a korigovala to, co treba udelas spatne.
Uvědomuješ si, že řešíš jenom svoje pocity a syna vůbec? Jak tebe zatěžuje, co ti říkají učitelky. Ale jak jemu se líbí ve školce? Chtěl by tam spát? Mmch 3 věci, co jsi řekla: sebevědomí, asertivita, hranice - souvisí s tím, bránit se tomu, aby mu spolužák vytrhl hračku. Ale to ho učitelky v počtu 20-30 dětí nenaučí, ve školce v kolektivu si na tom může právě vyzkoušet, co se naučil doma. Odpoledne máte času dost. Za dopo mají obvykle kroužek nebo rozcvičku, pak svačina, jdou na 2 hodiny ven a pak už na oběd. U předškoláků pak bývá dopoledne hodinu předškolní příprava. Kolik myslíš, že toho učitelka stihne? Dítě se ve školce učí samo tím, že si situace zažívá a zkouší. Učí se přizpůsobit se kolektivu, ona ta sociální a emoční zralost je ve finále v 1. třídě dost důležitá.
Mám specifické dítě v předškolním vzdělávání, které umí jako jediné dítě ze třídy číst a často na nás mluví anglicky (je to pro něj jednodušší zřejmě), protože se to naučil od staršího sourozence, ale zároveň má několik diagnóz. Třeba do dnešního dne si neoblékne ale mikinu správně a bundu mu ještě v zimě zapínala asistentka a když má jít po obědě nečekaně do jiné třídy, tak je z toho KO, protože tu změnu nečekal a potřebuje bezpečný prostor a její přijetí (zvládne ji, ale musí mít tu podporu a čas). Ale tedy téma okolo toho že někomu by mohlo být něco líto jsem nikdy neslyšela. On krom čtení chápe číselnou řadu, umí sčítat a odčítat, atd… I tak má mraky nedostatků jinde. A tedy pokud by na mě někdo nastoupil stylem „Tohle děláte, neděláte“ tak měním školku. Protože ta kooperace - asistent - školka - rodič má být v rovnováze, ne že někdo někoho peskuje. A ty 3 strany si musí sedět. Pokud to tam někde hapruje, je to problém. ![]()
K tomu čtení po obědě, aktuálně kontroluje učitelky co čtou
, protože on po obědě nespí už roky a byl to dlouho problém, tak ho zaměstnávají a on si pak čte sám. Zatím čte pouze genetickou metodou tiskací písmena. Učitelka někde vylovila takové knihy kvůli němu. Jo my jsme ho to neučili, naučil se to sám. Stejně jako přechod přes 10.
Příspěvek upraven 03.07.26 v 09:21