Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky,
dnes jsem byla na roční prohlídce s malou a po odchodu z poradny jsem si připadala, že mám úplně neschopný dítě
.
Moje doktorka je velice příjemná a hodně se zajímá o nové studie a jezdí na různá sympozia. Vždycky mi dobře poradila, ale z dnešního dne jsem mimo. Ptala se co všechno malá umí, tak jsem jí odpovídala(umí pojmenovat spoustu věcí, chodí na nočník,.. ) a moc jí chválila, ale jak došla řeč na chůzi, tak mi kleslo sebevědomí
. Prý podle nové studie má dítě do roka umět chodit a pokud nechodí, tak mu vzít veškerý věci, se kterýma si pomáhá. Navíc se jí nelíbilo, že chodí s aktivním chodítkem, skáče na koni, jezdí na motorce, ....... .
Celou dobu se mi to honí hlavou, tam jsem jí nějak nebyla schopná odpovědět, ale teď mě napadá plno otázek. Koníka si chválili na rehabilitaci i v MC (stejně tak míč), na aktivní chodítko jsem slyšela samou chválu a malá s ním drandí vážně bezvadně, na „motorce“(máme Puky Pukylino) se naučila jezdit sama a jezdí už jako drak po celém bytě. Doteď jsme jí za vše chválili a teď jí mám vše vzít
? Navíc když jí někdy tyhle hračky schovám, tak chodí klidně s nočníkem, krabicí, židlí, stolkem, ....... , tak to mám schovat i tohle
. Malou nevodíme za ruce, nebyla nikdy v klasickém chodítku a stejně si připadám jak idiot
.
Navíc, by dítě mělo umět používat minimálně 2 smysluplná slova. Malá je ukecaná až až, ale znám děti co taky ještě nemluví. No bylo toho víc, ale nám nejde ta chůze, takže jsme se u ní zasekly.
Zajímalo by mě jestli vám bylo někomu taky něco takového řečeno. A jestli se vaše děti opravdu nenaučily chodit, když měly akt. chodítka, motorky. Díky
Jeje, tak to já bych byla nasprosto neschopná, moje mládě začalo chodit až v 16cti měsících.. a to je to zdravej kluk.. Tohle mi přijde dost divoké, každé dítko má svůj čas, je blbost mu brát hračky a pod..
mě dcera začala sama chodit ve 14 měsících a celé slovo řekla v 18 měsících, jinak říkala třeba jen začátky slov. Ted v necelých dvou letech mluví ve větách vč.skloňování a pohybově je taky celkem nadaná (kope do míče, hází a tak). Takže bych se na dr.vykašlala a nechala dceři vlastní tempo.
Nevím, nevyznám se, ale možná doktorce vadí, že by dítě mělo první umět trochu chodit a pak teprve umět jezdit na motorce, skákat na konikovi a tak
a ne naopak ![]()
Ale asi bych nebrala, protože každé se chodit naučí, ale možná toto doktorce vadí
Jéééé a co budou po těch dětech chtít za dalších třeba pět let, aby v roce mluvili, chodili a já nevím co???
Dcera začala chodit v 13.měsících, laždé dítě má své tempo, mluvení nešlo na nočník začala chodit ve dvou letech.
Nenutila bych, nedělala hokusy pokusy. U doktorky bych si obalila nervy a šla bych.
Jinak chodítko, s tím spíš se říká, že brzdí v chůzi. Aktivní chodítko je nejlepší, že jezdí na motorce, to snad nevadí, ona na to přijde sama.
Ale jinak si mylím, že doktorka asi moc hledí na tabulky
Naštěstí já mám doktorku takovou, že má sama malé dítě - nyní necelé 3 roky, tak ví jak to je, že tabulka je někdy jenom tabulka
Určitě jí nic neber, máš moc šikovnou holčičku. Naše třetí chodila sice v 10 měsících, ale mluvit začala kolem 18. Každé dítě má své tempo a něco mu jde rychleji, něco pomaleji. V roce jistě ještě není moc co řešit, obávala bych se tak za rok
..
A když dítě nesplní podmínky ze sympozia, tak co??? Už nikdy se nenaučí chodit a mluvit nebo nemá nárok na maturitu? Své doktorce věřím a beru ji, ale občas má názor vymykající se mému selskému rozumu a tam věřím sobě. Nevěřím, že děláš něco špatně, ale musí to být smutné, tohle poslouchat od doktorky, vlastně tě nutí pochybovat o sobě a to je blbé, doktor má spíš podpořit, když vyloženě neubližuješ
.
![]()
kvaček píše:
Nevím, nevyznám se, ale možná doktorce vadí, že by dítě mělo první umět trochu chodit a pak teprve umět jezdit na motorce, skákat na konikovi a taka ne naopak
Ale asi bych nebrala, protože každé se chodit naučí, ale možná toto doktorce vadí
Možná ano, ale jak má ročnímu dítěti vysvětlit, že se musí nejdřív naučit chodit a pak to ostatní. Ona si totiž na toho koně i na tu motorku vyleza sama. Stačí, že jdu vysávat a už kolem mě frčí. Kolem nábytku taky chodí, ale bojí se prostě pustit
.
Znam spoustu deti, ktere v roce nechodily, kazde ma svuj cas. Vubec bych to neresila. S tou motorkou apod to asi doktorka spis myslela jako, ze si tim holcicka pomaha a nenuti ji to naucit se chodit sama. Ja bych ji to zkusila sebrat, uvidis, jaka bude reakce. V kazdem pripade mi prijde, ze mas dite dost sikovne, kdyz v 1 roce umi pojmenovat spoustu veci a chodi na nocnik…
Doktorka se cerstve vratila z nejakyho super seminare ne?
Samozrejme bych si z toho nic nedelala,protoze sama moc dobre urcite vis,ze kdyz rocni dite nechodi,neni nijak vadne,dokonce ne ani nesikovne ![]()
prď na to, každé dítko má své tempo
naše je sice „rychlík“, v 7m si stoupla, od 8,5mchození kolem nábytku, 10,5m první kroky a teď ve 13 skoro běhá, ale tuhle jsem tu někde četla, že je to špatně, takže si nevybereš
a mluvení????
říká „ťa“=táta, auto, tam, tady…„ňa“=na..„ba“=baf..pak táta, máma, ale zrovna včera muži řekla máma
jó a „ha“=haf, ale tohle skoro všechno přišlo až po roce a mnohdy to není jednoznačné
![]()
Jo a jeste si myslim,dle sveho okoli,ze je mnohem vic deti,ktere zacnou chodit az po tom jednom rocku.
Malý začal chodit v 15 měsících a myslím že nic nepromeškal! Jedině že by se ta vada projevila až nějak později,nicméně má 3 pryč a je v poho i když začal chodi později ![]()
Podle mě máš moc nadprůměrně šikovné dítě! Pokud zvládá všechno to, co píšeš, tak teda fakt koukám. Mám dvě dcerky a v roce rozhodně nechodily, slůvka taková klasická - máma, houpy apod. a třeba jízdu na motorce - takové té odrážecí začala starší dcerku bavit až teď kolem 3 let!Mladší to ještě neumí vůbec.Ale rozhodně bych neřekla, že jsou opožděné. Spíš jsem je přestala porovnávat s okolím, dokonce nesrovnávám ani je dvě. Každá je na něco šikovná víc a na něco míň. Myslím, že všechny ty grafy a tabulky jsou spíš pro stres a čato smutek maminek a dětí než pro dobrou motivaci.