Do 1 roka minimálně 2 smysluplná slova a chůze

14535
7.2.12 15:38

Do 1 roka minimálně 2 smysluplná slova a chůze

Ahoj maminky,
dnes jsem byla na roční prohlídce s malou a po odchodu z poradny jsem si připadala, že mám úplně neschopný dítě :| .
Moje doktorka je velice příjemná a hodně se zajímá o nové studie a jezdí na různá sympozia. Vždycky mi dobře poradila, ale z dnešního dne jsem mimo. Ptala se co všechno malá umí, tak jsem jí odpovídala(umí pojmenovat spoustu věcí, chodí na nočník,.. ) a moc jí chválila, ale jak došla řeč na chůzi, tak mi kleslo sebevědomí :( . Prý podle nové studie má dítě do roka umět chodit a pokud nechodí, tak mu vzít veškerý věci, se kterýma si pomáhá. Navíc se jí nelíbilo, že chodí s aktivním chodítkem, skáče na koni, jezdí na motorce, ....... .
Celou dobu se mi to honí hlavou, tam jsem jí nějak nebyla schopná odpovědět, ale teď mě napadá plno otázek. Koníka si chválili na rehabilitaci i v MC (stejně tak míč), na aktivní chodítko jsem slyšela samou chválu a malá s ním drandí vážně bezvadně, na „motorce“(máme Puky Pukylino) se naučila jezdit sama a jezdí už jako drak po celém bytě. Doteď jsme jí za vše chválili a teď jí mám vše vzít :nevim: ? Navíc když jí někdy tyhle hračky schovám, tak chodí klidně s nočníkem, krabicí, židlí, stolkem, ....... , tak to mám schovat i tohle :idea: . Malou nevodíme za ruce, nebyla nikdy v klasickém chodítku a stejně si připadám jak idiot :roll: .
Navíc, by dítě mělo umět používat minimálně 2 smysluplná slova. Malá je ukecaná až až, ale znám děti co taky ještě nemluví. No bylo toho víc, ale nám nejde ta chůze, takže jsme se u ní zasekly.
Zajímalo by mě jestli vám bylo někomu taky něco takového řečeno. A jestli se vaše děti opravdu nenaučily chodit, když měly akt. chodítka, motorky. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
7.2.12 15:42

Jeje, tak to já bych byla nasprosto neschopná, moje mládě začalo chodit až v 16cti měsících.. a to je to zdravej kluk.. Tohle mi přijde dost divoké, každé dítko má svůj čas, je blbost mu brát hračky a pod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
7.2.12 15:45

mě dcera začala sama chodit ve 14 měsících a celé slovo řekla v 18 měsících, jinak říkala třeba jen začátky slov. Ted v necelých dvou letech mluví ve větách vč.skloňování a pohybově je taky celkem nadaná (kope do míče, hází a tak). Takže bych se na dr.vykašlala a nechala dceři vlastní tempo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.2.12 15:48

Nevím, nevyznám se, ale možná doktorce vadí, že by dítě mělo první umět trochu chodit a pak teprve umět jezdit na motorce, skákat na konikovi a tak :nevim: a ne naopak :nevim:
Ale asi bych nebrala, protože každé se chodit naučí, ale možná toto doktorce vadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
7.2.12 15:49

Jéééé a co budou po těch dětech chtít za dalších třeba pět let, aby v roce mluvili, chodili a já nevím co???
Dcera začala chodit v 13.měsících, laždé dítě má své tempo, mluvení nešlo na nočník začala chodit ve dvou letech.
Nenutila bych, nedělala hokusy pokusy. U doktorky bych si obalila nervy a šla bych.
Jinak chodítko, s tím spíš se říká, že brzdí v chůzi. Aktivní chodítko je nejlepší, že jezdí na motorce, to snad nevadí, ona na to přijde sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.2.12 15:50

Ale jinak si mylím, že doktorka asi moc hledí na tabulky :think: Naštěstí já mám doktorku takovou, že má sama malé dítě - nyní necelé 3 roky, tak ví jak to je, že tabulka je někdy jenom tabulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6350
7.2.12 15:51

Určitě jí nic neber, máš moc šikovnou holčičku. Naše třetí chodila sice v 10 měsících, ale mluvit začala kolem 18. Každé dítě má své tempo a něco mu jde rychleji, něco pomaleji. V roce jistě ještě není moc co řešit, obávala bych se tak za rok ;) ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
7.2.12 15:52

:mrgreen: A když dítě nesplní podmínky ze sympozia, tak co??? Už nikdy se nenaučí chodit a mluvit nebo nemá nárok na maturitu? Své doktorce věřím a beru ji, ale občas má názor vymykající se mému selskému rozumu a tam věřím sobě. Nevěřím, že děláš něco špatně, ale musí to být smutné, tohle poslouchat od doktorky, vlastně tě nutí pochybovat o sobě a to je blbé, doktor má spíš podpořit, když vyloženě neubližuješ :( .
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
7.2.12 15:55
kvaček píše:
Nevím, nevyznám se, ale možná doktorce vadí, že by dítě mělo první umět trochu chodit a pak teprve umět jezdit na motorce, skákat na konikovi a tak :nevim: a ne naopak :nevim:
Ale asi bych nebrala, protože každé se chodit naučí, ale možná toto doktorce vadí

Možná ano, ale jak má ročnímu dítěti vysvětlit, že se musí nejdřív naučit chodit a pak to ostatní. Ona si totiž na toho koně i na tu motorku vyleza sama. Stačí, že jdu vysávat a už kolem mě frčí. Kolem nábytku taky chodí, ale bojí se prostě pustit :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
7.2.12 15:55

Znam spoustu deti, ktere v roce nechodily, kazde ma svuj cas. Vubec bych to neresila. S tou motorkou apod to asi doktorka spis myslela jako, ze si tim holcicka pomaha a nenuti ji to naucit se chodit sama. Ja bych ji to zkusila sebrat, uvidis, jaka bude reakce. V kazdem pripade mi prijde, ze mas dite dost sikovne, kdyz v 1 roce umi pojmenovat spoustu veci a chodi na nocnik…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
7.2.12 16:01

Doktorka se cerstve vratila z nejakyho super seminare ne? :roll: 8o Samozrejme bych si z toho nic nedelala,protoze sama moc dobre urcite vis,ze kdyz rocni dite nechodi,neni nijak vadne,dokonce ne ani nesikovne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
7.2.12 16:01

prď na to, každé dítko má své tempo :kytka: naše je sice „rychlík“, v 7m si stoupla, od 8,5mchození kolem nábytku, 10,5m první kroky a teď ve 13 skoro běhá, ale tuhle jsem tu někde četla, že je to špatně, takže si nevybereš :lol: a mluvení???? :mrgreen: :mrgreen: říká „ťa“=táta, auto, tam, tady…„ňa“=na..„ba“=baf..pak táta, máma, ale zrovna včera muži řekla máma :lol: jó a „ha“=haf, ale tohle skoro všechno přišlo až po roce a mnohdy to není jednoznačné :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
21911
7.2.12 16:02

Jo a jeste si myslim,dle sveho okoli,ze je mnohem vic deti,ktere zacnou chodit az po tom jednom rocku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
838
7.2.12 16:04

Malý začal chodit v 15 měsících a myslím že nic nepromeškal! Jedině že by se ta vada projevila až nějak později,nicméně má 3 pryč a je v poho i když začal chodi později :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
494
7.2.12 16:14

Podle mě máš moc nadprůměrně šikovné dítě! Pokud zvládá všechno to, co píšeš, tak teda fakt koukám. Mám dvě dcerky a v roce rozhodně nechodily, slůvka taková klasická - máma, houpy apod. a třeba jízdu na motorce - takové té odrážecí začala starší dcerku bavit až teď kolem 3 let!Mladší to ještě neumí vůbec.Ale rozhodně bych neřekla, že jsou opožděné. Spíš jsem je přestala porovnávat s okolím, dokonce nesrovnávám ani je dvě. Každá je na něco šikovná víc a na něco míň. Myslím, že všechny ty grafy a tabulky jsou spíš pro stres a čato smutek maminek a dětí než pro dobrou motivaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová