Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama píše:
Hele, já taky nejsem zastánce toho, aby mi čtvrták strašil po domě v půlnoci. rozhodně bych ho nenutila spát, posunula bych večerku na později, než je má iduální představa ( a ta je ještě o velký kus dál, než KKK85), ale nastavila bych to tak, že v určitý čas by byl v posteli. Mohl by si číst ( knihu), poslouchat audioknihu nebo nějaká jiná klidnější zábava. Rozhodně ne mobil nebo běhání po bytě.
Puboše mi přijde už nevhodné už ho takto řídit. Takže tam bych to posunula více, netrvala bych na posteli, ale svém pokoji. A omezila bych hlavně elektroniku - mobil, komp ( ono by stačilo vypnout wifinu), to jsou lákadla velká, kvuli kterým jsou ochotní strašit fakt dlouho i přes značnou únavu.
Taky nejsem zastáncem dětského ponocovani. Ve 20:30 se jim vypinaji mobily, pak půl až hodinu čteme, odcházím, zhasinam. Někdy si v klidu povídají, hrají, jindy je řev, že ten dělá tohle a ten zas tamto a on mi bere věci a já mu je neberu. Chodí se průběžně napít, vycurat, vykadit. Před 11 přijde páťák na pozdní večeři, než se nají, tak druhák vytuhne. Po půlnoci zalezu já a děj se vůle boží. ![]()
@Tichošlápek píše:
Já to dělám tak, ze v určitou hodinu musí byt v posteli. Jestli si pak čtou nebo klidně i malují je uz jejich věc. Ale uz jsou proste v klidu v pelechu. Ono je to pak prirozene uspí. A ano jsou ještě malí, ale budu to tak dělat i do budoucna, jen malinko posunu čas, kdy musí byt v posteli
A co bys dělala, kdyby v té posteli prostě nechtěli být a nebyli by? Jako večery jsou u nás celkem peklicko a nějaká rada by bodla. ![]()
@Tamtama píše:
Taky nejsem zastáncem dětského ponocovani. Ve 20:30 se jim vypinaji mobily, pak půl až hodinu čteme, odcházím, zhasinam. Někdy si v klidu povídají, hrají, jindy je řev, že ten dělá tohle a ten zas tamto a on mi bere věci a já mu je neberu. Chodí se průběžně napít, vycurat, vykadit. Před 11 přijde páťák na pozdní večeři, než se nají, tak druhák vytuhne. Po půlnoci zalezu já a děj se vůle boží.
Jíst bych nedávala, pití bych svýmu řekla, aby si bud připravil večer před spaním nebo má smůli ( vyjímečně není problém)
@Tamtama píše:
A co bys dělala, kdyby v té posteli prostě nechtěli být a nebyli by? Jako večery jsou u nás celkem peklicko a nějaká rada by bodla.
To si nelajznou, mají režim celkem volný, ale když nějaké pravidlo je, tak na něm trvám. Pokud by nezabralo vysvětlení, ze večer se odpočívá a nabírají sily na dalsi den, tak těžko říci, asi bych nejdřív zvýšila hlas (funguje, protože na ne vriskam minimálně
) a pak začala odebírat privilegia typu večerní animak apod. Když by to nezabralo, tak by na ně vlitnul manžel ![]()
@Tamtama ještě pokud jsem pochopila, tak tvoji kluci mají společný pokoj? To u nás třeba není, takže vůbec nemusím řešit, ze se navzájem rozdivoci apod ![]()
@Lama Lama píše:
Jíst bych nedávala, pití bych svýmu řekla, aby si bud připravil večer před spaním nebo má smůli ( vyjímečně není problém)
Tak zas když má hlad, nezakazu mu namazat si chleba s máslem. Přes den toho moc nesni, nemá čas ani hlad, tak jsem ráda, že aspoň něco sní. Pití totéž, ať si napusti vodu a napije se, když má žízeň. Koneckonců já sama nejvíc jím a piju večer, když si tělo vzpomene, že skoro celý den nemělo.
Mně na tom vadí to, že mi coura v kuchyni/obýváku, protože jeden z nás vždycky placne nějakou kravinu, které se smějeme a rozbejci nás. Pak taky nemůžu usnout.
@Tichošlápek píše:
To si nelajznou, mají režim celkem volný, ale když nějaké pravidlo je, tak na něm trvám. Pokud by nezabralo vysvětlení, ze večer se odpočívá a nabírají sily na dalsi den, tak těžko říci, asi bych nejdřív zvýšila hlas (funguje, protože na ne vriskam minimálně) a pak začala odebírat privilegia typu večerní animak apod. Když by to nezabralo, tak by na ně vlitnul manžel
Manžel je jediné, co jsem ještě nezkoušela. Je to nedostatkove zboží. ![]()
@Tichošlápek píše:
@Tamtama ještě pokud jsem pochopila, tak tvoji kluci mají společný pokoj? To u nás třeba není, takže vůbec nemusím řešit, ze se navzájem rozdivoci apod
Když spí mladší u táty, stejně to na vecerku staršího nemá vliv. Ale aspoň nemusím řešit žádné bitky a dohadování. ![]()
@Tamtama píše:Já to klidně zákazu.
Tak zas když má hlad, nezakazu mu namazat si chleba s máslem. Přes den toho moc nesni, nemá čas ani hlad, tak jsem ráda, že aspoň něco sní. Pití totéž, ať si napusti vodu a napije se, když má žízeň. Koneckonců já sama nejvíc jím a piju večer, když si tělo vzpomene, že skoro celý den nemělo.Mně na tom vadí to, že mi coura v kuchyni/obýváku, protože jeden z nás vždycky placne nějakou kravinu, které se smějeme a rozbejci nás. Pak taky nemůžu usnout.
@Tamtama píše:
A co bys dělala, kdyby v té posteli prostě nechtěli být a nebyli by? Jako večery jsou u nás celkem peklicko a nějaká rada by bodla.
Mám autoritu, nedovolí si to ( teď se bavíme o tě druhé třídě, neaplikuji u pubosu)
@KKK85 píše:
tak tak! Jen takových dětí co jdou spát ve 20hodin je už bohužel hoodně málo.
to nekdo v 20h usne?
Ja ani jako dite nemohla usnout drive nez v 22h. Pak v tomto veku jsem mela extremni stres a odrazilo se to na spanku, casto jsem nemohla usnout klidne i do 24h a nekdy i po pulnoci. Vstavalo se v 6 a fungovala jsem. Samozrejme znacka ideal to neni ani omylem. Ale na znamkach se to neodrazilo. Lidi potrebuji mnohem mene spanku, nez si mysli. Ja si vystacila s chronickym deficitem kolem 6h a ted co mam deti malokdy spim vic nez 6. Rada bych se vyspinkala do ruzova, ale kde jsou ty doby, ze jo.
@warita můj starší - osmiletý, usina občas i dřív
v osm je tuhý skoro 100%
@warita já usinam běžně po 21, ve 20:30 “už to na mě jde”, takže se jdou čistit zuby a prevlikat děti a tak dále, do 21 jsou obstarani plus minus, dam dobrou noc staršímu, vezmu mladšího a jdeme spát taky
usnu nevím kdy, ale brzy. Jít spát o půlnoci je pro mě vyloženě utrpení, horko těžko to zvladam jednou za čas, když třeba máme návštěvu a chtějí si dlouho povídat
i tak už mám všeho dost a nejraději bych si lehla ![]()
@Semtex píše:
@warita já usinam běžně po 21, ve 20:30 “už to na mě jde”, takže se jdou čistit zuby a prevlikat děti a tak dále, do 21 jsou obstarani plus minus, dam dobrou noc staršímu, vezmu mladšího a jdeme spát takyusnu nevím kdy, ale brzy. Jít spát o půlnoci je pro mě vyloženě utrpení, horko těžko to zvladam jednou za čas, když třeba máme návštěvu a chtějí si dlouho povídat
i tak už mám všeho dost a nejraději bych si lehla
ja driv spat nez ve 12 nejdu. Je to zlozvyk, nekdy jdu spat i v 1 ale to je uz fakt pozde, nekdy pak nemuzu zabrat a v 6:30 se vstava, nemilosrdne. Nasemu 2,5 letemu proste nevysvetlis, ze ma rodice nechat dospat. To chce UM, to chce nocnik a pak nas taha za usi, lozi po nas a procitetene predvadi kohouta: kykyrykiiiiiiii, vstavat vstavat. No ale muzu si za to sama, mam chodit spat v 22 nebo 23max a nevysedavat po vecerech u PC.
@Tichošlápek píše:
@warita můj starší - osmiletý, usina občas i dřívv osm je tuhý skoro 100%
Kez by. Moje 5 leta driv nez v 22 neusne.
@Lama Lama já bych se asi sama před sebou styděla, kdybych hladovemu dítěti zakázala jídlo. Možná proto mám autoritu nulovou. ![]()