Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KKK85 píše:
tak to potom jde spát tak ve 22 jestli vůbec… a to ji stačí ve 13ti letech do školy??? Za mě těch 19hod… a klidně budu toxická matka.
Můj třináctého chodí spát mezi půl desátou a desátou. A pokud by přišel domů v 9, tak to v poho stihne
@Leenvecka píše:
jestli mas kontakt na rodice kamaradek tak bych zpovidala nejdriv je, treba si decka navzajem kecaji rodicum a nektri rodice jim to zerou.
Ale jinak jo do osmi v tomhle veku mi prijde v pohode a mozna bych klidne dala i jen 19-19:30. Kdy dela ukoly a uci se do skoly?
Byla první den ve škole, měla vše připravené. Obalene ucebnice a připravené učení. Šla ven v 19h, ale mohla jít klidně daleko dřív. Odpoledne dřepí doma a pak po večerech se courat…
@Anonymní píše:
Byla první den ve škole, měla vše připravené. Obalene ucebnice a připravené učení. Šla ven v 19h, ale mohla jít klidně daleko dřív. Odpoledne dřepí doma a pak po večerech se courat…
Já to mám stejně. Taky jsem už od puberty noční typ člověka ![]()
Tak u nás je tedy přísný režim
Dceři je 12 let.
O prázdninách je mi to jedno, ale jakmile je škola, tak max do 17 hod doma, vzhledem k učení a úkolům.
A to do postele musí v 20hod. Ale prostě ten spánek je potřeba ![]()
@Lama Lama píše:
Můj třináctého chodí spát mezi půl desátou a desátou. A pokud by přišel domů v 9, tak to v poho stihne
Za mě by děcko ve 13ti mělo jít před školou spát dříve… max. ve 21hod. Klidně i dříve, podle mě je spánek pro dítě důležitý. Ve 13ti by stále mělo být 9-11 hodin denně. Pak se doporučuje cca 8-10. Pokud jde spát v těch 22hodin stíhá tak stěží těch 8 hodin.
@alli_li píše:
Tak u nás je tedy přísný režimDceři je 12 let.
O prázdninách je mi to jedno, ale jakmile je škola, tak max do 17 hod doma, vzhledem k učení a úkolům.
A to do postele musí v 20hod. Ale prostě ten spánek je potřeba
tak tak! Jen takových dětí co jdou spát ve 20hodin je už bohužel hoodně málo.
@KKK85 píše:
Za mě by děcko ve 13ti mělo jít před školou spát dříve… max. ve 21hod. Klidně i dříve, podle mě je spánek pro dítě důležitý. Ve 13ti by stále mělo být 9-11 hodin denně. Pak se doporučuje cca 8-10. Pokud jde spát v těch 22hodin stíhá tak stěží těch 8 hodin.
Proč? V šest nevstává. Vychází to na těch 9, o víkendu dá těch 10.
@Lama Lama píše:
Proč? V šest nevstává. Vychází to na těch 9, o víkendu dá těch 10.
tak vstává v 7… je to přesně to minimum 9hodin spánku.. ale je to jen to minimum co potřebuje 13ti leté dítě… říkám svůj názor… za mě je třeba spánku více. Před školou ve 13ti ve 20hodin spát…uplně max ve 21…nechápu proč by se děti měli venku tahat po 20hodin v tomto věku…
@alli_li píše:
Tak u nás je tedy přísný režimDceři je 12 let.
A to do postele musí v 20hod. Ale prostě ten spánek je potřeba
Tak dnes byl 3. Školní den… cimz nechci nějak lobovat za to, že 21. je OK, ale tento argument mi k dnešnímu dotazů přijde mimo. Nehledě na to, že ty děti si snad můžou udělat úkoly pdpo nebo nechat učení na zítra. Todle už fakt nechávám na dítěti, není mu osm, abych za něj rozhodovala, kdy se bude učit.
@KKK85 píše:
tak vstává v 7… je to přesně to minimum 9hodin spánku.. ale je to jen to minimum co potřebuje 13ti leté dítě… říkám svůj názor… za mě je třeba spánku více. Před školou ve 13ti ve 20hodin spát…uplně max ve 21…nechápu proč by se děti měli venku tahat po 20hodin v tomto věku…
Jak už jsem psala, s tím časem nijak nepolemizuji, nemám zkušenost, pozdě domu chodit nechce, nemusím řešit.
V osm povinně spát ve třinácti mi přijde fakt uhozeny.
9 hodin mu stačí, unavený není, déle nespí ani o těch prázdninách.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě do kolika hodin musí být vaše deti-dcery doma ve věku cca 13-14 let. Teď kdy je celkem brzy tma a jde se druhý den do školy. Dceři se zdá být málo venku do půl osmé, že prý ostatní můžou být do devíti. Vznikla z toho hádka, že jsem přísná a toxicka až z toho brečela. Navíc přišla stejně pozdě. A to byla doma odpoledne. Řekla jsem jj ať chodí ven odpoledne a večer bude doma. Prý nechápu, že večer je to nejlepší. Jak to máte vy?
Naši puboši jsou právě ti, co jsou venku do devíti. Dvojčata 14 let, kluk a holka. Ne tedy denně, někdy se jim nechce, ale často ano. Bydlíme ale na vesnici, po škole mají třikrát týdně sportovní tréninky, přijíždí často domů až po šesté hodině, ven jdou až v sedm. Když mají udělané věci do školy, tak nám to nevadí.
@Anonymní píše:
tak at chodi ven driv a vecer si klidne muze cist/byt na netu apod. Asi jsem v tomhle trosku zpatecnicka, ale ikdyz deti jeste nemam tak mi fakt neprijde ok aby holka do 15ti behela po vecerech nekde venku. Pokud by ji bylo treba uz 14nact a byly prazdniny tak asi do tech 9ti ok… za svetla mozna treba 9:30… ale ve 13ti, kdyz ma skolu a uz je po osme tma? no proste ne. A nebo kdyz uz tak at jsou s kamarady u vas pred barakem at na ne vidis…
@KKK85 píše:
Tak ve 13 me mamka od knizky honila okolo pulnoci, kdyz sla spat ona, a stejne jsem si pak cetla jen co zalezla, klidne do 1:30. Ne uplne denne, ale kdyz to bylo napinave, to se nedalo
. Ale ja teda necourala, ja cele „mladi“ hrala na piano a kytaru, resila matematicke ulohy a cetla, cetla, cetla
.
Přesně…sice mi psala, že přijde dyl, ale po asi 159 smskach proč musí tak brzo domu a já ba neústupná a pak už ani neodepisovala, protože je to furt dokola.