Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Matt 02 píše:
No to je sice hezký, ale každý má jinou potřebu spánku, to nejde tak brát. Já chodil na druhém stupni spát kolem půlnoci, dříve jsem prostě neusl, tak na co bych čuměl do stropu. Ráno jsem normálně v šest, v půl sedmé vstal a fungoval. Od začátku střední spím pět hodin, déle spát nevydržím. Na druhém stupni jsme mohli být venku, pokud byla škola druhý den, do devíti. On kolikrát i trénink byl do sedmí, než jsme dojeli, ještě jsme venku pokecali a bylo devět hned. Myslím, že je rozdíl přijít ve dvě domů hodit tašku a přijít v devět a je rozdíl, odpoledne napsat úkol, splnit nějakou povinnost (vysát, vyzvednout sourozence, naskládát myčku), jít ven, pak na trénink nebo někam třeba s rodiči, kolo, brusle a pak jít zase na dvě hoďky ven.
Já si myslím, že tak jak má dospělý člověk každý jinou potřebu spánku, tak že už je to nejspíš poznat i na těch starších dětech… Někomu holt stačí 5 hodin spánku, někomu ne. Já když spím několik dní za sebou jen 5 hodin denně, tak jsem pak totálně mrtvá, mám celodenní zimnici a cítím, že si potřebuji lehnout a dospat se… I jako nactileta jsem neměla potřebu někde po večerech lítat (max výjimečně). Když jsem věděla, že se ráno vstává do školy, sama jsem zalezla do postele už kolem deváté
tak si tak říkám… Já byla v tomhle asi zlaté dítě
každopádně bych asi nehazela všechny děti do jednoho pytle… Ta potřeba je fakt individuální. Teď jsem si ještě teda vzpomněla na spolužačku ze základky, která chodila i v deváté třídě spát v 8 večer a vstával v 7…takze 11 hodin spánku
byla premiantkou třídy, jestli ten dostatek spánku na to měl nějaký vliv nevím… Ale tady jde vidět, že je to všude jiné ![]()
Ja také musela být doma do těch 19:00hod. O prázdninách do 21:00hod. Takhle asi do 15 let. Nikdy mi to divný nepřišlo, když někdo řekl, že může být déle, já rekla ze ja nemohu a sla jsem domů. Jenze to byla jiná doba no. Me to ani divny nepřišlo, vždy jsme poslechla. Mám dceru ( 8letou) a kdyz to tak vidim u ostatních, tak už se děsím, jak to bude u nás.
Jako, moji dceři je 8, ted sla do 3. třídy a ještě ji nikam samotnou nepouštím, bojim se proste a přijde mi to prostě brzo, bydlíme ve městě. Kdyby jsme bydleli na vesnici, asi bych to brala jinak. ( Já vyrůstala na vesnici do 13). Nedávno jsem řešila podobný problém. Dcery spolužacka chodi od 1 třídy ven do 21:00hod a nejednou jsem ji potkala samotnou s jinýma děckama na náměstí ještě v 21:30hod. To je pro mě mazec a nepochopitelný, že ty rodiče nemají strach, že jim 6lety dite od 13:00 do 21:00 běhání všude po městě. Ale když už jsme u toho, ráda bych se Vas všech tady zeptala, od kolika jste své děti pouštěli ven? Jsem divná? že svou dceru v 8 letech ještě nepouštím? Jasně, nechci ji nějak omezovat, ale snad nejsem jediná, komu to přijde brzy? Teprva ted plánujeme, že začne chodit do školy a ze školy sama.
( u nás je to složitější a dřív jsme si ještě netroufli, i teď se mi do toho ještě nechce) ![]()
Dcera ma 14.5, syn 11.5 a chodí domu oba dva stejně bez ohledu na věk v 19.30,výjimečně ve 20h v tomto období.. venku jsou spolu, mají stejné kamarády. v zimě chodí dřív, protože jim je zima 🤣 úkoly a všecko musí mít hotové než jdou ven.. do 21.30 max mají odblokováné telefony, takže sedí na telefonech, pak se jim to zablokuje.. kolikrát čumí ještě do půlnoci na telku, to my už někdy spíme dřív.. mají už dost rozumu na to, aby věděli, že když pujdou spát pozdě, budou unavení.. takže je neženu spát, ostatně v jejich věku by určitě nelehli a nespali ani násilím
Edit : bydlíme v centru města
Přes týden se dcera učí. Mívají toho hodně, jak se rozjede učení. Tak nebývá dobrovolně dlouho venku nebo jde s náma na procházku se psem. Nebo jsou s kamarádkou on-line a probírají učivo. O víkendu neřeším nic, ale většinou to řeší návštěvou doma. Teď tady celý víkend byla dcery kamarádka. Napřed přišla, že na návštěvu. Pak chtěla s námi na procházku. Pak tady chtěla přespat a ve finále tady byla skoro celý víkend.
U nás teď pořád nahání všude kolem Syřany. Často lítají i helikoptéry. Takže holky to ani nějak neláká, že se budou toulat samotné venku a za tmy. Bývá to teď v řádu desítek i stovek utečenců každý týden. Takže jsem ráda, že nějaké večerní toulání nemusím řešit. Že mají holky rozum.
A večerku doma neřeším a nikdy jsem neřešila. Ani ve školní týden. Mi to přijde trapné. Nedělám to.
Mohla jsem být venku do kdy jsem chtěla a na oplátku máma vždy věděla kde jsem a kdy přijdu. Narozdíl od kamarádky, která musela být doma do určité doby a směla se pohybovat jen někde. Tak chodila domů věčně pozdě (nikdo si nemohl být jistý, kdy dorazí a pokud nedorazila v určený čas, že se jí něco nestalo, navíc se jí vždy „vybil mobil“ takže pro matku fakt úžasné, ale hlavně že měla být doma v 8
) a samozřejmě chodila kam chtěla takže nikdo nevěděl kde je ![]()
@KKK85 píše:
Za mě by děcko ve 13ti mělo jít před školou spát dříve… max. ve 21hod. Klidně i dříve, podle mě je spánek pro dítě důležitý. Ve 13ti by stále mělo být 9-11 hodin denně. Pak se doporučuje cca 8-10. Pokud jde spát v těch 22hodin stíhá tak stěží těch 8 hodin.
Chudák. Takového policajta spánku bych nedělala.
To je hodně pošahané.
Naprosto věřím tomu, že jsou venku do 21.00 a chodí spát o půlnoci. Mám takový exemplář doma. Za tmy hraji na schovku s čelovkama
Ano je jim cca 13-14 let. Ne tedy každý den.
A do kud je venku ještě relativně teplo, chápu že je to láká.
Když přijde v devět, jak dlouho ji zabere večeře a spát? 20 minut?
Domluvila bych jasná pravidla - místo kde bude, pokud budete volat vezme mobil a dodrží čas. Nedělala bych z toho automatické povolení, ale ani bych nenutila dítě ve 14 být v 19.00 hod doma.
Je teprve zač. září.
@Anonymní píše:
Ja také musela být doma do těch 19:00hod. O prázdninách do 21:00hod. Takhle asi do 15 let. Nikdy mi to divný nepřišlo, když někdo řekl, že může být déle, já rekla ze ja nemohu a sla jsem domů. Jenze to byla jiná doba no. Me to ani divny nepřišlo, vždy jsme poslechla. Mám dceru ( 8letou) a kdyz to tak vidim u ostatních, tak už se děsím, jak to bude u nás.Jako, moji dceři je 8, ted sla do 3. třídy a ještě ji nikam samotnou nepouštím, bojim se proste a přijde mi to prostě brzo, bydlíme ve městě. Kdyby jsme bydleli na vesnici, asi bych to brala jinak. ( Já vyrůstala na vesnici do 13). Nedávno jsem řešila podobný problém. Dcery spolužacka chodi od 1 třídy ven do 21:00hod a nejednou jsem ji potkala samotnou s jinýma děckama na náměstí ještě v 21:30hod. To je pro mě mazec a nepochopitelný, že ty rodiče nemají strach, že jim 6lety dite od 13:00 do 21:00 běhání všude po městě. Ale když už jsme u toho, ráda bych se Vas všech tady zeptala, od kolika jste své děti pouštěli ven? Jsem divná? že svou dceru v 8 letech ještě nepouštím? Jasně, nechci ji nějak omezovat, ale snad nejsem jediná, komu to přijde brzy? Teprva ted plánujeme, že začne chodit do školy a ze školy sama.
( u nás je to složitější a dřív jsme si ještě netroufli, i teď se mi do toho ještě nechce)
U nás za barák chodí předškoláci. Malé sídliště města. Po sídlišti, většinou na hřiště, od první třídy. Záleží jaké město, kde přesně žijete, jak je dítě spolehlivé, atd…
Náš osmák končil 4× týdně ve 13.30hod. I s obědem je ve 14.00 hod doma. Na učení a přípravu do školy má horu času i s kroužky, které nemá každý den. Nebo se ty kroužky teprve rozjíždí. A upřímně kolik času škole věnují na začátku září? 0 prd ![]()
Příspěvek upraven 06.09.22 v 06:35
@alli_li a co v té posteli dělá? U nás ve 14 letech prostě ve 20.00 neusne. Bude 3 hodiny ležet v posteli a čumět do stropu.
Každý dítě má potřebu spánku jinou.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mě do kolika hodin musí být vaše deti-dcery doma ve věku cca 13-14 let. Teď kdy je celkem brzy tma a jde se druhý den do školy. Dceři se zdá být málo venku do půl osmé, že prý ostatní můžou být do devíti. Vznikla z toho hádka, že jsem přísná a toxicka až z toho brečela. Navíc přišla stejně pozdě. A to byla doma odpoledne. Řekla jsem jj ať chodí ven odpoledne a večer bude doma. Prý nechápu, že večer je to nejlepší. Jak to máte vy?
18:30, max 19:00.
@Kelsey píše:
Chudák. Takového policajta spánku bych nedělala.
To je hodně pošahané.
Od kamarádky dcera chodí spát brzo a její spolužáci že o přestávkách usínají na lavicích… třída 9. a ty děcka chodí spát 23-půlnoc… od muže dcera ve 14ti chodí spát taky tak cca 23hod… a pak příjde ze školy pak spí dvě hodiny…ale hlavní že pak je na mobilu se spolužáky do půlnoci… tohle mi příjde pošahané. Dcera má zatím 6let, teď je prvnák…chodí spát už po půl osmé. Usíná hned, ráno budíme o půl sedmé. Ve 12-13ti letech počítám že bude spát v těch max. 21hodin… před devátou do postele a hotové. Já musela do 15ti být v 20 hodin v posteli a spát… nebavil se nikdo s nami. O víkendu, prázdninách neřeším… ale i tak nevidím důvod jako dcera od muže o prázdninách chodila spát půlno i jedna dvě ráno, a pak ji volal muž v 10-11 hodin dopoledne a ještě spala…
@Tomáš916 píše:
Absolutně neřešíme, kdy naše děti chodí spát, podmínka je, že musí ráno vstávat. V kolik chodí nevím, my už spíme. Teď ještě nespí, před necelou hodinou usnul čerstvý prvňáček.
Joo a pak chtěji udělat školu od 9ti hodin protože děti mají nedostatek spánku… naše prvňačka včera před 20 hodinou už spala…