Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já když už mě fakt něčím na$erou, tak prostě zhasnu a spát.. a stejně nespí.. nejsou roboti, aby lehli ve 21.h a 21.05 spali, protože maminka to vyžaduje.. budou ponocovat, budou ráno trpět.. ve 14ti letech jim fakt nebudu vysvětlovat, že budou ráno unavení, když nepůjdou brzo spát 🤣 zase už trochu musí umět za sebe zodpovídat sami..
@KKK85 píše:Mezi osmou a půl desátou či později je dost velký rozdíl. Jinak, on člověk plánuje různě.
Ale já koukám i kolik prvňáku chodí spát před školou o půl desáte i pozdějí… prostě nejsem s tímto ztotožněná, za mě je spánek důležitý.
@KKK85 píše:
A já znám spoustu dětí co chodí spát ve 21hodin i dříve v tomto věku. Pokud je zvyklé tak prostě tak usne… jakože je normální chodit spát ve 23hodin a spát 7,5-8hodin v tomto věku?? Nesouhlasím!!!
Proč to furt přestřeluješ? Mezi 23. a 21. ( či ještě dříve, jak píšeš), je rppastný rozdíl 2 hodin. ![]()
Ale jinak ano, věřím, že dítě v tomto věku spí běžně 8-8,5hodin denně, pak si o víkendu přispí a dá ti to v průměru těch 9.
@Pitaya1 píše:
Jsem na tebe zvědavá, až budeš mít dítě v tomhle věkuTaky jsem si se 6 letym dítětem naivně myslela, jak bude ještě v 11 chodit spát nejpozději v 9. Vzdala jsem to poté, co pak hodinu čumákoval do stropu a stejně nespal.
uvidíme…tak půjde ve 21:30… ale rozhodně nee ve 23… absolutně vůbec. Ale myslím že když ted usíná i o půl osmé tak v 11ti to problém nebude aby usla ve 21. Má celkem i výdej energie…kroužky, kolo, i procházky a hory v týdnu…
Můj desetiletý má přes školní týden vycházky do půl 7. To znamená, že já v 7 musím jít ven a hledat ho po všech čertech, což značně narušuje chod rodiny. Kdyby k tomu nedocházelo, mohl by klidně do 8. Musel by mít teda vše do školy hotové a večeři by si udělal sám, protože já podávám mezi sedmou a půl osmou.
@Lama Lama píše:
Proč to furt přestřeluješ? Mezi 23. a 21. ( či ještě dříve, jak píšeš), je rppastný rozdíl 2 hodin.Ale jinak ano, věřím, že dítě v tomto věku spí běžně 8-8,5hodin denně, pak si o víkendu přispí a dá ti to v průměru těch 9.
Ale vyspané má být do školy nedospávat o víkendu… tu nejde o průměr u spánku…to je já nevím jak s pitím, tak se napiju ráno 1L, pak odpoledne dám 2. litr a průměr splněný za celý den??? A než dospávat celý týden to pojedu raději na výlet, než abych čekala do 10-11 než děcko dospí týden… hele je to asi i o nastavení rodiny… já taky vesměs chodim spát max, 21-21:30. Včera jsem přestřelila šla po 22 a jsem dneska jak praštěná v práci
.
A přestřeluji jak? Prostě jak tu čtu jak děti ve 12-13ti letech jdou spát klidně ve 23 tak prostě s tím nesoulasím… nebo prvňák o půl desáte…
@KKK85 píše:
uvidíme...tak půjde ve 21:30… ale rozhodně nee ve 23… absolutně vůbec. Ale myslím že když ted usíná i o půl osmé tak v 11ti to problém nebude aby usla ve 21. Má celkem i výdej energie…kroužky, kolo, i procházky a hory v týdnu…
No, ale to už jsme tam, co jsi mi včera rozporovala ![]()
Dítě ve třinácti není na klíček. Směrujeme to na 21:30. Někdy se prostě zakecáme, dohrajeme hru. Do 22 je v posteli vždycky. Pak už si tu hrajeme na půlhodinové rozdíly, které jsou spíš o individuálním rozdílu nebo dané tém, v kolik dítě reálně vstává a jak to vypadá o víkendu. ![]()
@Tamtama píše:
Můj desetiletý má přes školní týden vycházky do půl 7. To znamená, že já v 7 musím jít ven a hledat ho po všech čertech, což značně narušuje chod rodiny. Kdyby k tomu nedocházelo, mohl by klidně do 8. Musel by mít teda vše do školy hotové a večeři by si udělal sám, protože já podávám mezi sedmou a půl osmou.
Tak nemá hodinky? Jednou by nedošel včas další den by musel o to být doma dříve.. znovu porušeno.. tak týden doma a hotové! On by si to zapamatoval…
@Lama Lama píše:
No, ale to už jsme tam, co jsi mi včera rozporovala
Dítě ve třinácti není na klíček. Směrujeme to na 21:30. Někdy se prostě zakecáme, dohrajeme hru. Do 22 je v posteli vždycky. Pak už si tu hrajeme na půlhodinové rozdíly, které jsou spíš o individuálním rozdílu nebo dané tém, v kolik dítě reálně vstává a jak to vypadá o víkendu.
tak my to budeme směřovat určitě před 21hodinou.. v těch 10-12-12 uričtě… Jak říkám znám děcka co v tomto věku chodí spát 20-21. Jedné je 15, druhé 12.
@KKK85 píše:
Ale vyspané má být do školy nedospávat o víkendu… tu nejde o průměr u spánku…to je já nevím jak s pitím, tak se napiju ráno 1L, pak odpoledne dám 2. litr a průměr splněný za celý den??? A než dospávat celý týden to pojedu raději na výlet, než abych čekala do 10-11 než děcko dospí týden… hele je to asi i o nastavení rodiny… já taky vesměs chodim spát max, 21-21:30. Včera jsem přestřelila šla po 22 a jsem dneska jak praštěná v práci.
A přestřeluji jak? Prostě jak tu čtu jak děti ve 12-13ti letech jdou spát klidně ve 23 tak prostě s tím nesoulasím… nebo prvňák o půl desáte…
Ale každý to nemá jak ty, mě se třeba nejlépe učilo, když bylo potřeba večer, to mi lezlo do hlavy nejlíp. Ty jsi evidentně ten druhý typ, ale někdo je halt sova a neuděláš s tím nic, plánovat si můžeš co chceš, je blbost nutit někoho spát, když to nejde a stejně čumí do stropu. Tohle je prostě individuální, nevím, co na tom nechápeš.
@Anonymní píše:
Ale když už jsme u toho, ráda bych se Vas všech tady zeptala, od kolika jste své děti pouštěli ven? Jsem divná? že svou dceru v 8 letech ještě nepouštím? Jasně, nechci ji nějak omezovat, ale snad nejsem jediná, komu to přijde brzy? Teprva ted plánujeme, že začne chodit do školy a ze školy sama.( u nás je to složitější a dřív jsme si ještě netroufli, i teď se mi do toho ještě nechce)
Starší syn vyrazel jako předškolák, ale mohl být jen v naší ulici a o ulici výš. Mladšímu je 8 a zatím nemá potřebu chodit ven.
@Anonymní píše:
Ja také musela být doma do těch 19:00hod. O prázdninách do 21:00hod. Takhle asi do 15 let. Nikdy mi to divný nepřišlo, když někdo řekl, že může být déle, já rekla ze ja nemohu a sla jsem domů. Jenze to byla jiná doba no. Me to ani divny nepřišlo, vždy jsme poslechla. Mám dceru ( 8letou) a kdyz to tak vidim u ostatních, tak už se děsím, jak to bude u nás.Jako, moji dceři je 8, ted sla do 3. třídy a ještě ji nikam samotnou nepouštím, bojim se proste a přijde mi to prostě brzo, bydlíme ve městě. Kdyby jsme bydleli na vesnici, asi bych to brala jinak. ( Já vyrůstala na vesnici do 13). Nedávno jsem řešila podobný problém. Dcery spolužacka chodi od 1 třídy ven do 21:00hod a nejednou jsem ji potkala samotnou s jinýma děckama na náměstí ještě v 21:30hod. To je pro mě mazec a nepochopitelný, že ty rodiče nemají strach, že jim 6lety dite od 13:00 do 21:00 běhání všude po městě. Ale když už jsme u toho, ráda bych se Vas všech tady zeptala, od kolika jste své děti pouštěli ven? Jsem divná? že svou dceru v 8 letech ještě nepouštím? Jasně, nechci ji nějak omezovat, ale snad nejsem jediná, komu to přijde brzy? Teprva ted plánujeme, že začne chodit do školy a ze školy sama.
( u nás je to složitější a dřív jsme si ještě netroufli, i teď se mi do toho ještě nechce)
My klidne prazske sidliste, starsi deti chodily od prvni tridy, tj. od 6r. Chodi s kamarady. Maji pevne vymezeny venkovni zivotni prostor. Zadny cas prichodu nemely, dosla jsem si pro ne, kdyz byla vecere. Nejmladsi dceru jsem zacala poustet v 5r (predskolacich) na hriste, na ktere koukam z okna. Podobnym zpusobem tu chodi hodne predskolaku. ![]()
@KKK85 píše:Jdeš ode zdi ke zdi, jak kdyby nebylo nic mezi. 21:30 MĚ přijde OK. Nemusí dospávat do 11. Jen prostě místo v sedm bude vstávat v půl deváté.
Ale vyspané má být do školy nedospávat o víkendu… tu nejde o průměr u spánku…to je já nevím jak s pitím, tak se napiju ráno 1L, pak odpoledne dám 2. litr a průměr splněný za celý den??? A než dospávat celý týden to pojedu raději na výlet, než abych čekala do 10-11 než děcko dospí týden… hele je to asi i o nastavení rodiny… já taky vesměs chodim spát max, 21-21:30. Včera jsem přestřelila šla po 22 a jsem dneska jak praštěná v práci.
@KKK85 píše:
Ale hold bude chodit ve 12-13ti spát max. ve 21, spíše před devátou bude v posteli jak je škola.. Od muže dcera 12let u nás o prázdninách taky chodila max. 21:30-22… doma at si chodí klidně o půl noci…
Prosím tě, můžeš sem pak za těch 6 let napsat?
Taky jsem si plánovala, jak školní děti budou v 8 chodit do postele. Takže druhák usíná kolem půl 11 a páťák tuhle cumakoval ještě o půl 4 ráno.
@KKK85 píše:
tak my to budeme směřovat určitě před 21hodinou.. v těch 10-12-12 uričtě… Jak říkám znám děcka co v tomto věku chodí spát 20-21. Jedné je 15, druhé 12.
No, dyt v pořádku, pokud to dítěti vyhovuje, tak fajn. Ale plánovat to jako nějakou jedinou správnou cetu pro všechny ![]()
Taky znám dítě, co chodí spát v půl deváté v patnácti. Ale je pak třeba dodat i B, že vstává na dvoufázové tréninky, stejně tak o víkendech, kdy má zápasy.
@KKK85 píše:
tak neříkám že budu dceru nutit spát ve 20hodin ve 12-13ti letech… ale pokud půjde v tomto věku cca ve 21hodin do postele tak si nemyslím že je to tak strašně brzo, a nevidím důvod aby dítě chodilo spát ve 23hodin když ráno vstává v 6:30 do školy (naspí tak 7,5 hodiny a to s bídou..)..toho spánku je pak málo prostě…děti jsou unavené, nesoustředěné…vidím to i na manželových dětech…k nám jezdili s kruhy pod očima, ráno v sobotu pak spali do 10-11ti hodin.. proč jako? Raději pojedu na výlet… myslím že těch 8-9hodin má naspat i puberták.
Když mám volno, taky málokdy vylezu z postele dřív než v 10. Nevidím důvod, proč vstávat v 8, když nemusím. Takže by mi to vyhovovalo. Ale druhák vstává se slepicema a páťák pět minut po mně (nezávisle na hodině).