Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KKK85 píše:
Ale vyspané má být do školy nedospávat o víkendu… tu nejde o průměr u spánku…to je já nevím jak s pitím, tak se napiju ráno 1L, pak odpoledne dám 2. litr a průměr splněný za celý den??? A než dospávat celý týden to pojedu raději na výlet, než abych čekala do 10-11 než děcko dospí týden… hele je to asi i o nastavení rodiny… já taky vesměs chodim spát max, 21-21:30. Včera jsem přestřelila šla po 22 a jsem dneska jak praštěná v práci.
A přestřeluji jak? Prostě jak tu čtu jak děti ve 12-13ti letech jdou spát klidně ve 23 tak prostě s tím nesoulasím… nebo prvňák o půl desáte…
A co jako chces delat, kdyz dite tu potrebu nema? Privazovat ho k posteli? Nebyla jsem nadsena, ze mi cerstve sedmileta druhacka chodi ve 22 i pozdeji, ale druha moznost byla, ze si jde ve 20:30 lehnout a do 23 slzi do polstare, ze nemuze usnout. Tohle je strasne individualni a docela me udivuje, ze jsou porad lide, kteri se zaryte drzi nejakych hodnot z tabulek
.
.
Kazdopadne pravidla pro deti ohledne prichodu domu at si kazdy stanovi podle toho, jak to vyhovuje jeho rodine. Zakladatelka myslim zjistila, ze obecne panuje celkem velka benevolence. Ale sama si to muze udelat, jak uzna za vhodne.
@Tamtama píše:
Prosím tě, můžeš sem pak za těch 6 let napsat?Taky jsem si plánovala, jak školní děti budou v 8 chodit do postele. Takže druhák usíná kolem půl 11 a páťák tuhle cumakoval ještě o půl 4 ráno.
tak to se určitě ten druhák pak ve škole soustředí jak usne o půl jedenáctě… a paták spí před školou 2-3 hodiny.. bože můj… Joo pisnu tady za těch 6 let… určitě nebude dítě vzhuru ani ve 22hodin…
@KKK85 hele, nic ve zlým, ale jsem šťastná, že moji rodiče nebyly jako ty, protože taky od puberty neusnu dřív než v půl jedenáctý, jenom když jsem nemocná
No, děkuji všem za názory. Neřeším až tolik v kolik jde spát i kdyz nemám ráda když ponocuje. Navíc není v pokoji sama, ale s mladší sestrou. V půl osmý chci aby ba doma, protože je pak tma, bydlíme na konci ulice, pak je jen pole a les, tam není osvětlení, neviděla bych na ní ve tmě. Byla jen s jednou holcinou venku. Nevidím důvod, sedět doma odpoledne a jít ven večer. Teď Neřeším prázdniny a kdy je světlo. My taky ráno vstáváme druhý den do práce brzy a i to je důvod proč nemusí pak courat po bytě v deset večer a rušit ostatní. Chci aby do 21h byla omyta a najedena aby pak nesmejdila po domě. Může si pak ještě číst, koukat na tv, nebo mobil. A taky nechodí spát extra brzy. Pokud ráno vstane do školy bez problémů, tak fajn. Bylo vloni období, kdy mj ráno olala že ji bolí hlava a nechtěla do školy. Bylo mi jasný, že je to z delšího nevyspani.
@KKK85 a co když to dítě prostě takhle brzo neusne? Bude koukat do stropu?
@KKK85 já teda nevím, moje osmileté dítě chodí spát v týdnu kol půl desáté a přijde mi to adekvátní, to jako třináctileté děti chodí spát fakt v 9?
@Hobitka píše:
A co jako chces delat, kdyz dite tu potrebu nema? Privazovat ho k posteli? Nebyla jsem nadsena, ze mi cerstve sedmileta druhacka chodi ve 22 i pozdeji, ale druha moznost byla, ze si jde ve 20:30 lehnout a do 23 slzi do polstare, ze nemuze usnout. Tohle je strasne individualni a docela me udivuje, ze jsou porad lide, kteri se zaryte drzi nejakych hodnot z tabulek.
.Kazdopadne pravidla pro deti ohledne prichodu domu at si kazdy stanovi podle toho, jak to vyhovuje jeho rodine. Zakladatelka myslim zjistila, ze obecne panuje celkem velka benevolence. Ale sama si to muze udelat, jak uzna za vhodne.
Jo a budu se toho držet. nejde o tabulky ale i o okolí co vidím… proč pak holka v 15ti co chodí spát o půlnoci před školou, pak o víkendu spí do 11, a po škole jde na dvě hodiny spát? Proč přijede na víkend a má kruhy pod očima? Proč od kamaradčiné dcery děcka usínají na lavicích o přestávkách? Nevěřím že 7mi leté stačí spát 7hodin denně… hold nevěřím. Bavili jsme se i v rodině a děti cca 10-13let.. a všechny jsou v posteli do 21hodin.. a spí… Proč se píše že mají děti málo spánku a chtějí dát školu od 9ti hodin? Protože rodiče nechávají děcka podle sebe jak ony chtějí spát… Dobře jsem jednou četla, že dětství končí když se příjde na to, že spánek není za trest!
@KKK85 píše:
tak to se určitě ten druhák pak ve škole soustředí jak usne o půl jedenáctě… a paták spí před školou 2-3 hodiny.. bože můj… Joo pisnu tady za těch 6 let… určitě nebude dítě vzhuru ani ve 22hodin…
Ty jsi marna… Tak jeste jednou - existuji i deti (lide), jejichz spankova potreba se nevejde do tabulek. Kamaradka uklada druhacku 18:30, protoze jinak ji ve skole usinala, moje druhacka chodila 22 a byla v 6:30 rano jako rybicka naspeedovana na dalsi den. Jeste 21:30 me nutila zanicene diskutovat o nesmrtelnosti chrousta a davat ji priklady z matiky na rychlost, kdo umiral unavou jsem byla ja
.
@hulala píše:
@KKK85 já teda nevím, moje osmileté dítě chodí spát v týdnu kol půl desáté a přijde mi to adekvátní, to jako třináctileté děti chodí spát fakt v 9?
tak moje jednou 8mi letá počítám max půl deváte, spíše po osmé kousek…
@Hobitka píše:
Ty jsi marna… Tak jeste jednou - existuji i deti (lide), jejichz spankova potreba se nevejde do tabulek. Kamaradka uklada druhacku 18:30, protoze jinak ji ve skole usinala, moje druhacka chodila 22 a byla v 6:30 rano jako rybicka naspeedovana na dalsi den. Jeste 21:30 me nutila zanicene diskutovat o nesmrtelnosti chrousta a davat ji priklady z matiky na rychlost, kdo umiral unavou jsem byla ja.
tak hold jsem marná… ![]()
Půlku dětství své dcery jsem byla nešťastná z jejího netabulkového spánku - nikdy, skutečně nikdy nespala podle tabulek.
Ve školce odpoledne nespala, až do předškoláků trpěla tím, že musí ležet, jako předškolák si mohla tou dobou kreslit.
Když na prvním stupni usnula před desátou - jako že nechodila každou chvilku napít a vyčurat a něco zkontrolovat, pomalu jsem oslavovala…
Teď to teda neřeším, chodím někdy spát dřív než ona.
A víš co, ve škole dokáže dávat pozor celou dobu, a všechno co probírají pochopí. Doma si dělá jenom úkoly, prezentace a pod. Teď je v devítce a za celou tu dobu měla na vysvědčení jednu 2 ze zeměpisu.
@KKK85 píše:
Tak nemá hodinky? Jednou by nedošel včas další den by musel o to být doma dříve.. znovu porušeno.. tak týden doma a hotové! On by si to zapamatoval…
Má hodinky i mobil a taky adhd, takže chodit na čas mu dělá problém. Znám to z vlastní zkušenosti, takže zpoždění do půl hodiny přejdu pozvednutym obočím, pokud se omluví. Když ho takhle hledám, má zaracha na týden a pak jedeme nové kolo. Zatím si to za ty roky nezapamatoval.
@KKK85 tohle ale není o výdeji energie ![]()
Moje dítě dělá závodně sport, tak dřív jak ve 22.00 neusne. Nevím jak chceš k něčemu nutit dítě, když jeho nastavení je jiné. Ale to chce až prožít. ![]()
Ty jsi psala ze neexistuje, aby nespala. Ne že může ležet a číst, tablet, atd… v posteli.
@Tamtama píše:
Má hodinky i mobil a taky adhd, takže chodit na čas mu dělá problém. Znám to z vlastní zkušenosti, takže zpoždění do půl hodiny přejdu pozvednutym obočím, pokud se omluví. Když ho takhle hledám, má zaracha na týden a pak jedeme nové kolo. Zatím si to za ty roky nezapamatoval.
Tak to jsi nepsala že má ADHD…
My bydlíme na prd, v centru města hned u hlavní a hřiště je daleko, zahradu u baráku nemáme. Zahradu teda máme pronajatou, ale jinde, takže chodí se mnou. Samotné chození ven ještě odložíme. Nejdřív chci, aby začala chodit do školy sama a pak se uvidí no.