Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dělám z kaštanů, když nemám kaštánky tak dám jakoukoliv čokoládu. A dávám slivovici, dobrou, domácí
. Letos už jedna flaška koňaku padla a zrovna dnes jsem nakoupila na další.
@Liliy
Já mám jedna šlehačka + 3 tyčinky kaštanů - svařit, po vychladnuti přidat salko - vymíchat do hladka a přidat alkohol dle chuti.
@lebambule píše:
Mě by zajimalo, proč to někdo doma dělá, bez urážky!!! Kdyz spočítám vstupní ingredience a představím si to patlani…
Ja bych sla do krámu
Proč patlám doma? Jak už jsem psala máme velké zásoby domácí slivovice a ostatní položky už tam takovou cenu neudělají. Dostanu se pri cca litru až litru a čtvrt na cenu cca 80 korun, za což bych v obchodě nic moc dobrého nekoupila.
@Kajak18 píše:
Proč patlám doma? Jak už jsem psala máme velké zásoby domácí slivovice a ostatní položky už tam takovou cenu neudělají. Dostanu se pri cca litru až litru a čtvrt na cenu cca 80 korun, za což bych v obchodě nic moc dobrého nekoupila.
Počkej, ale s tou slivovici to nemůže bejt moc dobry, ne?
@lebambule píše:
Počkej, ale s tou slivovici to nemůže bejt moc dobry, ne?
Za mě výborný.
. Dáš ji míň než rumu. Ale u nás už to tak dělala babička, takže já jsem na to zvyklá.
@Kajak18 píše:
@lebambule píše:
Mě by zajimalo, proč to někdo doma dělá, bez urážky!!! Kdyz spočítám vstupní ingredience a představím si to patlani…
Ja bych sla do krámu
Protože je to dobré.
Když se podíváš na složeni hotovych likérů, nebyva nic moc (barvivy, konzervanty a aromaty se to jen hemží). Pokud máš navíc ve spajzu zásobu alkoholu, který nikdo nepije, není co řešit. ![]()
@modravlocka píše:
Protože je to dobré.Když se podíváš na složeni hotovych likérů, nebyva nic moc (barvivy, konzervanty a aromaty se to jen hemží). Pokud máš navíc ve spajzu zásobu alkoholu, který nikdo nepije, není co řešit.
Tak jsem zase chytřejší
no ja tem sladkým lepidlum moc nedam, tak proto mě to zajimalo, když se to dá koupit, proč to dělat 😁
@Liliy píše:Dámy, prosím vás, máte nějaký osvědčený recept na domácí likér ze salka? Na internetu je toho mraky a nevím, který vybrat. Chtela bych, aby byl opravdu jemny, ne moc silny. Našla jsem recepty s pudinkem, ale někdo píše mandlovy, jiný zas cokoladovy nebo karamelovy. Našla jsem i recept z kastanu. Poradite? Děkuji
Pokud nevadí, že nejsem dáma, doporučil bych ten z ledových kaštanů, vařil jsem ho několikrát a zatím všem chutnal, teď jsem ho vařil pro příbuzný na vánoce. Dá se najít na netu, ale pro jistotu dám recept:
Smetana na šlehání, zahřeješ jí a v ní rozpustíš 3 tyčky ledových kaštanů, můžeš přidat kousek hořký čokolády /já dávám dvoje mléčný kaštany a jedny tmavý/, krátce povařit. Pak přimíchat plechovku Salka, po vychladnutí flašku Rumu a pár kapek mandlový tresti. Je z toho litr likéru, suroviny při nákupech v akci přijdou na cca 90,–Kč/0,5l… ![]()
@lebambule píše:
Ja bych sla do krámu
Likér z ledových kaštanů vyjde cca na 90,– - 100,–Kč za 0,5l a děvčatům a babkám v okolí chutná, údajně je srovnatelný s likérama, který kupujou v marketech za 150,– a víc a výroba zabere tak 15 minut…
Letos jsem koupil v Kiku za 50,– lahve s patentním uzávěrem, plním likér do flašek a do dárkový tašky…
![]()
@Liliy píše:
Moc děkuji za tipy. Ještě dotaz na rum, klasický tuzemský nebo bily?
Do karamelového jsem loni koupila kávový a nebylo to cítit. Letos měly v obchodě zrovna v akci klasik, tak jsem vzala ten.
@lebambule píše:
Ja bych sla do krámu
Já kupovaný likér měla asi 2× v životě. Někde u někoho. Jsem prostě zvyklá, že toto děláme doma. Třeba kupovaný vaječák mi nechutná. Vadí mi tam ten líh, potřebuju tam ten rum.
A nemyslím si, že to po přepočtu vyjde dráž, jak kupovaný + ten pocit, že je to „čisté“, bez chemie.
@Aries6 píše:
Do karamelového jsem loni koupila kávový a nebylo to cítit. Letos měly v obchodě zrovna v akci klasik, tak jsem vzala ten.
Ten kávový je jen náhražka, má jen 30% alkoholu, „klasik“ 35%… Normální rumy mají 37,5%, je potřeba číst etikety. Já vždycky když mají v Kauflandu nabo v Penny normální za 90,–, koupím flašku nebo dvě a dělám si zásoby na vaření likérů, dělám kromě kaštanovýho na podzim ořechovku a bezinkovej a z vodky vařím babkám malinovej, jednou jsem uvařil rakytníkovej, taky docela dobrý…
![]()
@bse.pedro Malinovej? Mňam! To jen naložíš maliny do vodky, případně osladíš? Já letos poprvé prubla kořeněný arancello, tak jsem zvědavá, jestli bude chutnat… A naši nakládaj do vodky jahody, když je velká úroda, to je taky dobrej tlamolep ![]()

Ja bych sla do krámu