Domácí vejce - rizika?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
monca114
18.7.13 12:00
@Ali-Ali píše:
tak ale na to bych zase nespolihala. znam dost lidi, kterym nejake slipky i zdechly, protoze snedly neco, co nemely ;)

tak snědly něco otrávenýho, ne?
Jinak koprový dort může být zajímavý :D

• Citovat
  • Upravit
K-Black
18.7.13 12:03

@martina.se a já zrovna minulý týden přemýšlela proč i to kupovaný vejce má hezký žloutek :think: měla jsem doma poslední 4 domácí a přidala jsem tam kupovaný, a jak jsem to rozklepla tak by jsi nepoznala rozdíl, a oni dávají barviva, mrzáci :zed: ale na chuti to znát je, míchaný domácí a kupovaný je velký rozdíl.

• Citovat
  • Upravit
13714
18.7.13 12:07

@Jasněnkaa Prosím tě, co jsi to měla za vejce??? :think: Já teda vždycky vidím, že ty kupovaný jsou takový jako dooranžova a ty domácí spíš dožluta, byla bych schopná snad tvrdit, že je poznám podle barvy žloutku, protože z obchodu mají po tom karotenu takový oranžový nádech, což ty domácí nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
18.7.13 12:09

Salmonelu mít slépky z mega chovů i ty domácí. Nic jiného ti nehrozí. Takže pak při manipulaci postupovat stejně… omýt ruce po manipulaci s vejci, nejíst je syrová :)
Jinak slepice rády všechno, však si vyhrabou i žížaly, červíky a pod… a bůhví jestli tu syrovou kočku sezobali :think: jestli jí děda jen nehodil na hnůj. Ty naše teda dostávají zbytky z kuchyně, takže i nějaké vařené, pečené maso, resp. kosti na ozobání mají.

Jednoznačně bych ale brala vejce od dědy, a ještě mu sem tam podstrčila sušený chleba a pečivo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
18.7.13 12:10

Tak já rozhodně hlasuju pro slepice od starého pána. Mají se dobře, vajíčka budou taky dobrá. My chováme podobně na volno, teda kočkama nekrmíme a králíky taky nemáme, ale nedělám si iluze, že ta slepice nezďobne kde co. Někdy mám pocit, že kdybych si na ten jejich dvorek lehla, tak sežerou i mě, vrahouni jedni. Ale vejce bez konkurence, ráno jsem si dělala a musela jsem s nima fakt třískat o dřez, abych je rozbila :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
18.7.13 12:12

@Virginia nevím, ani už nevím kde jsem je koupila, ale fakt byli podobný, rozdíl minimální :nevim: a to mám domácí z fakt z dobrého chovu, žádný podřadný krmení, pěkně pšenice, zbytky z kuchyně, výběh :think:
Co si pamatuju, tak ty kupovaný byli dřív takový vyblitý, žádná barva :nevim:

• Citovat
  • Upravit
13714
18.7.13 12:14

@Jasněnkaa Asi začli ve velkochovech přikrmovat barvu něčím jiným než karotenem, aby to bylo žlutý a ne oranžový, jinak si to teda nedovedu vysvětlit. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
18.7.13 12:14

Omyvat vajicka? Proc to? Cetla jsem, ze naopak toto se delat nema, pokud je tam salmonela, akorat ji hezky nacpes pres ty pory dovnitr. Umyt si ruce a obecne davat bacha na manipulaci, aby neprislo do kontaktu syrove s uvarenym (spinave s cistym).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
18.7.13 12:19

@Jasněnkaa jj, fakt je krmí barvivama. Nedávno to jako boom proběhlo v tv, ale je to dlouhodobě známé..
@suvik vajíčka třeba umýt od výkalů, jinak by se zkazily. Nic víc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
18.7.13 12:20

Taky jsem pro vajíčka od pána.
Od malička jíme domácí vejce, nikdy se nám nic nestalo. Když naši mají víc vajec, tak taky od nich dostáváme a já je schovávám pro děti, na jídlo..Do vaření a pečení používám ta kupovaná.
Slepice taky sezobnou, na co přijdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
18.7.13 12:25
@martina.se píše:
@Jasněnkaa jj, fakt je krmí barvivama. Nedávno to jako boom proběhlo v tv, ale je to dlouhodobě známé..
@suvik vajíčka třeba umýt od výkalů, jinak by se zkazily. Nic víc ;)

vidis a mne zase sousedka rikala NEMYT, ze az tesne pred spotrebou, jinak se prave zkazi :-O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
18.7.13 12:25

Vejce se mýt dopředu nemají, jedině až těsně před použitím. Pokud se umyjí dopředu, třeba při donesení, smyje se jim ten ochranný film, který je mastný a pomáhá zabránit přístupu vzduchu přes ty minipóry ve skořápce či co to je a zaručuje delší trvanlivost. Píšu to neuměle, ale podstata je v zásadě taková. :D
Myjí se až před použitím. Já je teda nemyju, pokud nejsou přímo od výkalů, nikdy nám nic nebylo a to je jíme všichni od narození.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
18.7.13 12:28

@Virginia však jo, jen ty výkaly, nic jiného.
@careynka normálně vejce nemýt, ale umýt výkaly, tak jsem to myslela ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
18.7.13 12:30

Moje babička, když sbírala vajíčka a byly náhodou od výkalů, tak je utřela na sucho, do látky, nikdy je nemyla. Vajíčka jsme umývali až těstě před uvařením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
18.7.13 12:32
@careynka píše:
vidis a mne zase sousedka rikala NEMYT, ze az tesne pred spotrebou, jinak se prave zkazi :-O

sousedka má pravdu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport