Domácí vejce - rizika?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10952
12.3.14 20:50

Vejce v obchodech jsou stare kolem 14 dnu az tri tydnu, je tam datum snasky.Take se pozna podle toho, ze cerstva vejce mladsi nez tyden po uvareni natvrdo nejdou dobre loupat, na to je potreba ty vejce starsi aby byla odlepena vrstva pod skorapkou.
Jinak slipky jsou masozravci, odrezky jsou nejdrive pryc, jen to proste nevypada pekne ale jim je to jedno, ja jim dam klidne i to co nespotrebuju od zabiti slipky jejich kamosky a perou se o to s kockama.
Jinak to myti vajec…jde hlavne o to nemyt nasadova vejce a to je myslim problem malokoho :mrgreen:
Jinak pokud je pocasi, ze prsi, bahno, tak se neubrani tomu, ze jsou vejce spinavy, to se umyt proste musi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
12.3.14 20:53

@Stevia A fakt to myješ hned po sebrání nebo těsně před použitím? Vždyť tu všichni píšou, že když to umeješ hned po sebrání, že se ta vejce kazí, tak jak to je? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
12.3.14 20:59

Nevím jak to funguje u vás, ale u nás je špinavé tak jedno vajíčko z 30 :nevim: snášejí do suchého kurníku, v bedýnkám mají slámu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
12.3.14 21:22
@stiskoch píše:
Nevím jak to funguje u vás, ale u nás je špinavé tak jedno vajíčko z 30 :nevim: snášejí do suchého kurníku, v bedýnkám mají slámu

my též máme suchý kurník a nastláno v snáškových hnízdech, ale když prší tak mají špinavé pařátky a prostě nám ta vejce zaneřádí
ne všechna, ale něco jo :zed:
ani to ale nemejeme
když je to zaschlé tak opatrně oloupeme
sice bychom asi měli vejce skladovat chronologicky, ale někdy je spiš rozlišujeme na čistější a špinavější do karotnků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
12.3.14 21:52

Ahoj,
prolítla jsem zběžně diskuzi, a nějak mi to nedá se nepodělit o to, co učili nás (potravinářská fakulta, na vejce jsme měli celý jeden předmět :mrgreen: )

vejce salmonellu uvnitř může obsahovat. pokud jsou vaječníky slepice kolonizované salmonellou, dojde k průniku bakterií do vejce ještě před formováním skořápky. pak je snesené vejce již s dárečkem uvnitř. (nemusí to být jen salmonela, ale i listeria, clostridium, stafylokokus aureus, krví slepice.
slípka co má salmonellu vlastně není nemocná, spousta kmenů S. jim nic neudělá, ale josu i kmeny, které nosnice zabíjejí..

časté ale je, že je salmonella na povrchu vejce po jeho snesení, neb jsou bakterie v kloace slepice. (opět, nemusí to být jen salmonella, ale i campylobacter apod.) čerstvé vejce není ohroženo, neboť jeho skořápka je uzpůsobena tak, aby bakterie nemohly proniknout do vejce. jak vejce stárne, mění se struktura a propustnost skořápky a pak je to možné, zejména při nesprávných postupech skladování (musí to být velké koncentrace, neb bílek sám o sobě chrání žloutek díky antimikrobiálním vlastnostem jednotlivých složek).
staré vejce se pozná podle velikosti vzduchové bubliny - čím starší, tím větší.
vejce by měly mít slepice možnost snášet do čistého, u nás na chalupě na vesnici jsou čisťoučká,..
vejce se nesmí umývat - poruší se ochranná vrstva slizu na povrchu, která právě vejce chrání (selektivně uzavírá pory ve skořápce pro vstup mikrobů, ale propouští plyny aby zárodek pak mohl dýchat.. )
vejce musí být skladováno v nekolísavé teplotě 5-18 °C, jedno zda v lednici nebo někde jinde, hlavní je zabránění orosení vejce, a tím vytvoření vlastně živné půdy pro množení salmonel. (
vejce mají stanovenou trvanlivost max. 28 dní od třídění. tj. většinou 30 dní od snášky..

co se týká nutričních hodnot vejce, někdo tu psal o vyváženosti krmiv atd., souhlasím. z čistě empirického hlediska, analyticky zjištěno, vejce z dobrého konvenčního chovu má dobré nutriční vlastnosti. z domácího chovu je mít nemusí.
nicméně, jde i o možnost působení stresových faktorů, o kterých třeba ještě moc nevíme, a vejce od šťastné dobře krmené popelící se slepice, která ho snese ne do bordelu, ale do kurníku, vejce je pouze očištěno na sucho, skladováno správně, takové vejce je podle mého soudu lepší,

na druhou stranu, osobně jsem srab. bála bych se koupit vejce od kohokoliv. nevěřím, že nemocná slepice vždy přestane snášet, plus to zacházení s vejci.. prostě musím mít nějaké reference. 8) ale jsem asi příliš ovlivněná profesí. 8)
vejce si kupujeme u nás na chalupě na vesnici, protože vím, že ti lidé vědí, co a jak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
12.3.14 21:59
@CokeLady píše:
Holky a teď z jiného soudku o slepicích, i jsem to zkoušela googlovat a číst o tom na wikipedii :mrgreen:, ale stejně tomu moc nerozumim. Jak se stane, že se z vejce někdy vyklube kuře? :roll: To jsou jen oplodněná vejce od kohouta? Normální oplodněná nejsou a jak to chovatel pozná? Tomuhle vaječímu procesu co skončí kuřetem a nebo na pánvi moc nerozumim :zed:

nepozná :wink: teda z vajec ne. ale mám pocit (chov nebyl předmětem výuky :D) že slepice to ví a nechce vejce dát, ne? tohle se šlechtěním odstraňuje…
kohout oplodní slepici a ta pak snáší oplodněná vejce nějakou dobu. tuším, že si uchovává spermie v nějakých váčcích?. ta vejce pokud na nich slepice nesedí, tak se z nich kuře nevylíhne. ale tuším, že ve vejci je krvavá skvrna..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
12.3.14 22:04
@Gina108 píše:
@Stevia A fakt to myješ hned po sebrání nebo těsně před použitím? Vždyť tu všichni píšou, že když to umeješ hned po sebrání, že se ta vejce kazí, tak jak to je? :nevim:

Meju je po snasce nez je dam do chladu k uskladneni, nemacim je nijak postrikam vodou, aby se odmocilo a setru extra houbickou. nikdy jsem nemela zadny problem.
Ve snaskovych hnizdech maji seno, cisto, ale kdyz je spatne pocasi vejce jsou proste spinava, nevim jak na to jinak, pokud nekdo vi a poradi, budu rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
12.3.14 22:05

@Nataša A ta cerna dobka ve vajicku je ta krvava skvrna? To doufam jeste neni nejaky kureci zarodek… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
12.3.14 22:10
@Nataša píše:
nepozná :wink: teda z vajec ne. ale mám pocit (chov nebyl předmětem výuky :D) že slepice to ví a nechce vejce dát, ne? tohle se šlechtěním odstraňuje…
kohout oplodní slepici a ta pak snáší oplodněná vejce nějakou dobu. tuším, že si uchovává spermie v nějakých váčcích?. ta vejce pokud na nich slepice nesedí, tak se z nich kuře nevylíhne. ale tuším, že ve vejci je krvavá skvrna..
:P slepice je oplodnena, snasi oplodnena vejce ale pokud na nich nemuze sedet tak jsou to normalni vejce, nepoznas to. spermie do vejce nepronikne :mrgreen: a krvava skvrna se muze vytvorit i tak, bez kohouta ;) fakt:mrgreen:

Příspěvek upraven 12.03.14 v 22:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.3.14 22:11
@CokeLady píše:
Holky a teď z jiného soudku o slepicích, i jsem to zkoušela googlovat a číst o tom na wikipedii :mrgreen:, ale stejně tomu moc nerozumim. Jak se stane, že se z vejce někdy vyklube kuře? :roll: To jsou jen oplodněná vejce od kohouta? Normální oplodněná nejsou a jak to chovatel pozná? Tomuhle vaječímu procesu co skončí kuřetem a nebo na pánvi moc nerozumim :zed:

Bez kohouta oplodněné vejce nebude. Leda by ta slepice byla Panna Maria. Z oplodněného vejce se vylíhne kuře v případě, že na něm slepice sedí, obrací ho a zahřívá. Jako každý jiný pták. Nebo se posbírají a dají do líhně. „Umělá slepice“ zajistí teplo, zodpovědný člověk obracení… Když zárodek neodumře, vylíhne se kuře. Od narození je samostatné, potřebuje jen krmení a teplo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
12.3.14 22:33
@Stevia píše: :P slepice je oplodnena, snasi oplodnena vejce ale pokud na nich nemuze sedet tak jsou to normalni vejce, nepoznas to. spermie do vejce nepronikne :mrgreen: a krvava skvrna se muze vytvorit i tak, bez kohouta ;) fakt:mrgreen:Příspěvek upraven 12.03.14 v 22:12

jo, sorry, krvavá skvrna je z vývoje vejce.je to neškodná „vada“, která vadí tak leda ortodoxním židům (krev.. :wink:)

a dyť píšu, že když na nich nesedí, nic se nevylíhne :D spermie se dostane do oplodněného vejce před tvorbou skořápky, ve vejcovodu, ne? jinak by asi nebylo oplodněné..?

akorát fakt nevím, jak poznat oplodněné vejce když se na něm vůbec nesedí. podle mého to nejde..??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
13.3.14 06:53

@Nataša salmonela je na každém vajíčku, ne jen na nějakém, protože salmonela je všudypřítomná už na nášlapu čisté slámy, hned za kombajnem :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
13.3.14 08:08
@Nataša píše:
jo, sorry, krvavá skvrna je z vývoje vejce.je to neškodná „vada“, která vadí tak leda ortodoxním židům (krev.. :wink:)

a dyť píšu, že když na nich nesedí, nic se nevylíhne :D spermie se dostane do oplodněného vejce před tvorbou skořápky, ve vejcovodu, ne? jinak by asi nebylo oplodněné..?

akorát fakt nevím, jak poznat oplodněné vejce když se na něm vůbec nesedí. podle mého to nejde..??

Přes skořápku nejde poznat oplodněné vejce. Když slepice začne kvokat, bude sedět třeba i na sádrových vejcích… Tak se může stát, že z neoplodněného vejce vysedí akorát tak „záprtek“. Jiná kořátka mohou uhxnout během vývoje ve skořápce. Proto se vejce v líhních prosvětlují a kontroluje se vývoj zárodku. Uhynulé se hned vytřizují. Když na nich sedí slepice, tak se uvidí, kolik se jich vylíhne a kolik nee… Jsou i hobby líhně, třeba na šest vajíček, s návodem a prosvětlováním. Zajímavé třeba jako pokus pro děti do přírodopisu, nebo když se určitý druh slepic (rarity) špatně shání, ale násadová vejce se koupit dají… Nebo pro exotické ptáky, kteří se v zajetí obtížně odchovávají, pár snese vejce, ale nemá o ně zájem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.20 13:34

Potřebuji uklidnit, protože začínám hystercit. Syn byl dopoledne sám u babičky a tu nenapadlo nic lepšího, než mu udělat domácí žloutek s cukrem. Sama jsem je jedlá celé dětství a nikdy mi z toho nic nebylo, dělala mi je babička, děda i rodiče, z domácích i kupovaných vajec. Což je můj hlavní argument, abych se uklidnila, ale syn měl nedávno salmonelu, tak jsem na to citlivější.
Babička to obrecela a omlouvala se, že si to neuvědomila.
Teď už to nezměním.
Takže rada není.
Napište mi někdo, že vám děti lížou těsto a nic jim z toho není.

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
8.5.20 13:40
@Anonymní píše:
Potřebuji uklidnit, protože začínám hystercit. Syn byl dopoledne sám u babičky a tu nenapadlo nic lepšího, než mu udělat domácí žloutek s cukrem. Sama jsem je jedlá celé dětství a nikdy mi z toho nic nebylo, dělala mi je babička, děda i rodiče, z domácích i kupovaných vajec. Což je můj hlavní argument, abych se uklidnila, ale syn měl nedávno salmonelu, tak jsem na to citlivější.
Babička to obrecela a omlouvala se, že si to neuvědomila.
Teď už to nezměním.
Takže rada není.
Napište mi někdo, že vám děti lížou těsto a nic jim z toho není.

Pravděpodobnost že z toho něco bude mít je malá pokud to jsou zdravé slepice téměř určitě jsou- Sama jsi je jedla celé dětství tak buď v klidu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii