Domácí vejce - rizika?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4476
12.3.14 15:00

@radkka A z toho slepiciho hovinka to nenatahne nic? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
12.3.14 15:04

@74paja Ne :mrgreen: Jde o to namočení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.3.14 15:06
@74paja píše:
@radkka A z toho slepiciho hovinka to nenatahne nic? ;)

Přes skořápku ne. Leda by to bylo silně tekuté a leželo to v tom nějakou dobu.

Jinak k barvě vajec - my měli i fialový, když mi sežraly vařenou červenou řepu a vařené červené zelí :mrgreen: Oranžové máme po mrkvi (na podzim dostanou ty cancourky, co nemá smysl skladovat). Po zeleném krmení (tráva…) jsou krásně žluté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
12.3.14 15:06

@radkka Tak ted jeste nebyt lina si to umyvani nechavat az tesne pred varenim… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
12.3.14 15:10

Salmonela je opravdu na povrchu vejce, po sbirani vajec ci manipulac s nimi je dulezite poradne umyt ruce a pokud se nekam dava syrove vejce (tatarak, deserty,…) melo by se vejce pred rozbytim poradne omyt. Alepson toto ucili meho brachu na potravinarske prumce.
My mame vejce bud domaci od babicky nebo z mistniho druzstva a nikdy jsme zadny problem nemeli a to jsou fakt jidla, kde jime obcas vejce syrove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
12.3.14 15:12

@CokeLady rozdíl ve vejci konvenčním a domácím, nebo bio, jakože v kavlitě není. ej to vejce, jako vejce. s tím domácím, nebo bio kupuješ lepší život slepici, protože konvenční chov plně popírá jejich alespoň minimální přirozenost a je to fááákt humus. jinka, úplně každé má v sobě salmonelu, úplně každé, na tom domácím jí bude asi krapet víc, a le je to to samé. pokud vejde není špinavé, tak ti nic nehrozí. pokud je zapráskané, nemusíš se bát salmonely, ale spíš campilobakterie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
12.3.14 15:13

@CokeLady Ona mysli barvu zloutku. Skorapka je hneda od hnedych slepic a bila vajicka nesou bile slepice. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
12.3.14 15:13

@CokeLady, najíst dostanou :D, zrní, pečivo, zbytky, skořápky, zelené, ale holt jim chybí kus flákoty, po čemkoliv masitém jsou posedlé. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5635
12.3.14 15:15

Skořápka se nesmí umývat, aby nebyl odstraněn povlak chránící vejce před vnějším prostředím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.3.14 15:16
@CokeLady píše:
a po čem jsou bílá vejce? :mrgreen: taková ty velikonoční na barvení? nebo se z toho nějak smývá ten hnědý pigment? pardon, že se ptám jako debil. :oops:

Měla jsem na mysli barvu žloutků :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Barva skořápky závisí na plemeni slepic… Vejce s bílou barvou skořápky snášejí jen čistě bílá plemena a ještě ne všechna… Ostatní mají skořápku vejce svetle až sytě hnědou, někdy i s tmavými tečkami, jako poprskaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
12.3.14 15:19

@Abilka Jsou i vajicka se zelenou skorapkou. Nesou je slepice Araucan. Jsem chytra, porotoze to davali jednou v Receptari… ;) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
12.3.14 15:19
@Kirbisek píše:
Skořápka se nesmí umývat, aby nebyl odstraněn povlak chránící vejce před vnějším prostředím.

Jasný, jsem věděla, že si to pamatuju celkem dobře :palec: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.3.14 15:22
@74paja píše:
@Abilka Jsou i vajicka se zelenou skorapkou. Nesou je slepice Araucan. Jsem chytra, porotoze to davali jednou v Receptari… ;) :lol:

Pravdu díš… na to jsem pozapomněla… Jsou fakt málo k vidění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
12.3.14 15:24
@CokeLady píše:
dát mi někdo vejce s fialovým žloutkem, byl by označen za vraha :mrgreen:

Mě to taky šokovalo. Hned jsem volala veterináři, že máme asi nějakou divnou infekci… Zeptal se, jestli nežraly vařené červené zelí a bylo to jasné. Asi jsem nebyla jediná, kdo vyšiloval…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
12.3.14 15:27

@CokeLady Nejsou rozhodně chutově stejná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie