Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ekaterina píše:
Ne, jsme zřízeni obcí. Ale prostě zákony v ČR jsou takto nastavené a zařízení je samozřejmě nesmí porušovat. Aspoň my to neděláme - téměř neustále máme nějaké kontroly a tak to nemáme zapotřebí. Zařízení, která odmítají klienty s nízkým důchodem, porušují zákon. Naštěstí klientů, kteří nemají na úhradu, a ani nemají rodinu, která by doplatila, je naprosté minimum.
Vy jste zřízeni obcí, tak to asi máte jinak. Spousta DD je soukromých a prostě důchodce, co na úhradu nemá, nepřijme, protože se vymluví na to, že nemají místo. Dělají to dokonce i některá zařízení zřízená obcí, protože zájem o DD je stejně většinou vyšší něž počet míst.?:-(
@inkakřivák píše:
Přesně, znám lidi, co šli do důchodu třeba v roce 2000 a dřív, takze fakt bída.
já mám právě dojem, že ti nejstarší 80+ mají důchod relativně nejvyšší - protože už stihli víc valorizací -
@janickaIII píše:
Můžu se zeptat, takže každému vašemu klientovi zůstávalo „jen“ těch 15%? Tzn každý platí tedy jinou částku? A na kolik zhruba vyjde péče na celý měsíc vc. Příspěvku na péči? Děkuji
15 % v podstatě zůstává těm, kteří mají „malý“ důchod - je to ze zákona stanovené minimum,
kdo má vyšší důchod, zůstane mu celý rozdíl mezi úhradou pobytu v DD a jeho důchodem
@stinga píše: … malé důchody mají podle mne jen nějací nemakačenkové celý život na dávkách, nebo tak nemocní, že celý život nemohli pracovat
velmi malý důchod má teta, protože její manžel jí nedovolil až do konce střední školy 3 synů pracovat, je z tzv. „staré školy“ (předválečný ročník) a jeho otec to samé udělal své ženě, tedy mojí babičce, takže pak sice stihly něco odpracovat, ale ne moc a ne moc kvalifikované práce a důchod rázem minimální, u babi to bylo lepší, protože měla kamarádku, co jí s tím nějak pomohla, ale to jsem byla tak malá, že o tom vůbec nic nevím, s tetou je to smutný, strejda má důchod veliký, ale taky je chorobně spořivý
@annlady no babička také byla 9 let doma se dvěmi dětmi, protože jí manžel nedovolil jít do práce, pak pracovala jako prodavačka a důchod má 17700,–- tak já nevím
@stinga no jo, jenže teta šla do důchodu někdy před 20 lety (a doma byla cca do 18 let věku nejmladšího syna) a babi tak před 40 (ta asi taky, ale ta měla 5 dětí)
@stinga píše:
15 % v podstatě zůstává těm, kteří mají „malý“ důchod - je to ze zákona stanovené minimum,
kdo má vyšší důchod, zůstane mu celý rozdíl mezi úhradou pobytu v DD a jeho důchodem
Takže úhrada za pobyt je pro všechny stejná? Není to tak, že kdo má vyšší důchod, tak platí víc? (možná blbý dotaz, ale v našich končinách jeden nikdy neví) a kolik průměrně stojí pobyt v nějakém takovém ústavu?
@janickaIII píše:
Takže úhrada za pobyt je pro všechny stejná? Není to tak, že kdo má vyšší důchod, tak platí víc? (možná blbý dotaz, ale v našich končinách jeden nikdy neví) a kolik průměrně stojí pobyt v nějakém takovém ústavu?
pohybuje se to nekde kolem 12 t za pobyt a zakladni stravu.
@stinga píše:
já mám právě dojem, že ti nejstarší 80+ mají důchod relativně nejvyšší - protože už stihli víc valorizací -
Muj tchan s tchyni sli do duchodu po revoluci, maj nejakych 11 a 12 tisic, celej zivot makali u pasu nebo v JZD. Jako valorizaci stihli hodne, ale taky jaksi zacinali na jiny vychozi castce nez mladsi duchodci…
@matkabagristy píše:
pohybuje se to nekde kolem 12 t za pobyt a zakladni stravu.
Takže v podstatě celý důchod. Nebo kolik je teď průměrný důchod? A základní strava je myšleno 3× denně nebo 5×? A služby v tom jsou už zahrnuté?
@janickaIII píše:
Takže v podstatě celý důchod. Nebo kolik je teď průměrný důchod? A základní strava je myšleno 3× denně nebo 5×? A služby v tom jsou už zahrnuté?
v zarizeni matky: snidane, polevka, obed, svacina, vecere. Nevim, jake sluzby mas na mysli. Strihani, pedikuru…hradim zvlast.
@matkabagristy píše:
v zarizeni matky: snidane, polevka, obed, svacina, vecere. Nevim, jake sluzby mas na mysli. Strihani, pedikuru…hradim zvlast.
Myslím nějaké aktivity pro důchodce aby se nenudili plus nějakou asistenci např u lékařů apod.
@janickaIII píše:
Myslím nějaké aktivity pro důchodce aby se nenudili plus nějakou asistenci např u lékařů apod.
Aktivity jsou jak kde. Více v soukromých, ale tam také zaplatíte třeba 30 tisíc. Jinak obvykle podle toho, zda mají nějaké dobrovolníky atd. Služby se platí zvlášť, obvykle také chtějí vlastní zubní pastu, toal. papír atd. K lékařům musí chodit člen rodiny, možná to někde mají jinak. Kadeřník atd. se platí zvlášť.
@janickaIII píše:
aktivizacni sluzby jsou v cene, k lekari chodi v ramci pobytu
@šklíbakočka @matkabagristy a to se bavíme o domech, kde mají na pokoji spolubydlící nebo tam jsou sami? Děkuji za odpověď