Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jsem začátečník. Poprvé peču dort. Chtěla bych něco jednoduchého k narozeninám pro přítele.
Vybrala jsem si čokoládový dort s čokoládovým krémem (krém koupeny v prasku - jen dodělat) a nahoru potahnout jednoduchým bilým falešným marcipánem, dle tohoto receptu:
http://recepty.vareni.cz/…ta-na-dorty/
Mohli byste mi poradit dle Vašich zkušeností jak pracovat s tou hmotou, fígle proti trhání, lepení. Jak přilepit další ozdoby na už potažený dort. Kdy a na jak dlouho dát vytvořenou hmotu stuhnout do lednice (před potahováním). Vaše rady zkušenosti žádám. Na co si dát pozor, když to dělám poprvé.
Tak z mojich zkušeností s falešným marcipánem je že nejlepší je ho nechat 24 hodin v ledničce, potom znovu propracovat a netrhá se.
Takže nejdříve si udělat marcipán tu hmotu, zabalit to folie a nechat odležet co nejdéle v lednicce. Pak znova propracovat a už válet placku.
Aby se nelepilo na vál, čím to podsypávat? Někde jsem četla že Solamylem, nestačila by mouka?
Když budu marcipán hnácat, je prý dobré mít namočené (někde jsem četla namaštěné tukem) ruce. POmáhá to?
Ještě jeden dotaz. Jaký čokoládový krém použít, aby když na něm bude ten potažený marcipán se nezačal rozpouštět?
Někde jsem četla, že krém musí být BEZ VODY, když chci na něj hmotu potahnout.
Vál bych podsypávala moučkovým cukrem nebo škrobem, mouku raději ne
Já ničím nemastím ruce, nevím ono to jde i bez. A podsypávat moukou určitě ne, protože by to mělo tu chuť mouky, bylo by lepší cukrem moučkou pokud nemáš solamyl. A jinak je to přesně tak jak jsi psala.
@Biedronca podsipavej si to mouckovym cukrem prez sitko ale aby si nemela hrudky
@Biedronca no a proč si neuděláš normální máslový krém? já tedy nepoužívám ty náhražky, nebo pytlíkové věci. Jinak ta hmota ti může s dortu sjet i tak když bude moc teplo. Musí být v chladu a pokud chceš bílý marcipán, korpus bych potřela bílým krémem aby ti neprosvítal ten čoko krém.
Krém dělám den dopředu - jeden z těchto -
Vařený čoko krém.
Základ si připravíme den předem.
1 šlehačka 30 a více %
2 žloutky
35 dkg cukru moučka
1 kakao 100 g nej je holanské tmavé.
10 dkg omegy 100% tuk
Toto vše dáme do hrnce dobře promícháme ještě za studena a uvaříme. Za stálého míchání.
Není nutno vařit dlouho, jen nechat přejít pár vteřin varem. Necháme vychladnout a dáme přes noc do lednice.
Vyšleháme 2 másla a vychladlou směs zašleháme po lžících.
Pozor směs je hustá a tuhá. Nemusíte se bát to je správné. Tento krém vystačí na velký dort o průměru 35 cm a 2 x prořízlý. Je vhodný i pod marcipán netopí ho.
Vanilkový krém
Dva vanilkové pudingy uvařit v půl litru mléka. Nechat pořádně vychladit (nejlépe přikrytý fólií, at se neudělá škraloup). Poté předělat do mísy, šlehat a přidávat cukr dle chuti. No a potom po kouscích přišlehat 1 a půl másla.
Krém z kaše - ten jsem ještě osobně nezkoušela
Kaše – 3lžíce polohr. mouky, jedna lžíce bramb. škrobu. plátek 100%tuku + jsem dala vanilkový cukr.. Uvařit hustou kaši a nechat vychladit!
Poté vyšlehat máslo s cukrem do pěny a přidat postupně kaši.
Hmotu dělám dopředu i dva dny podle tohoto receptu http://www.mimibazar.cz/recept.php?… - ten den kdy jsem dort dělala jsem to vytáhla z mražáku, dala na pár vteřin (15?) do mikrovlnky, propracovala jsem to a válela - podsyp solamyl. Válelo se to dobře, netrhalo se mi nic (no na jednom místě když jsem s tím pracovala poprvé a zatím naposled kdy jsem válela).
Lepit - může se vodou nebo alkoholem - mě to nedrželo
, takže jsem si koupila přímo lepidlo potravinářské.
Jinak profík nejsem, potahovala jsem celý dort jen jednou
a šlo to krásně bez potíži
- podruhé jsem si udělala jen korpus a krém jen tak na zkoušku ![]()
Hodně info čerpám na www.dortomanie.cz
Recept na dobrý domácí mléčný marcipán je na mimibazaru - v nejoblínějších receptech, marcipán za 10 minut (nebo tak nějak).
Jinak podsypávat - buď moučkovým cukrem, nebo škrobem - ale pozor, ne bramborovým, ale doporučuje se kukuřičným. To, co na tom marcipánu po potažení zůstane, lze lehce otřít např. lehounce vlhkou utěrkou, někde jsem vyčetla i radu štětečkem namočeným ve vodce (dodá i pěkný lesk).
Krém - pod marcipán (ani jiné potahované hmoty) nesmí přijít šlehačka, tvarohový, jogurtový krém. Takže něco, co má za základ máslo a k tomu např. puding. Dobrý krém, který už jsem dělala je zde (už 2× jsem dělala tmavou verzi, příští týden budu světlou): http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?…
Přijde mi škoda, „kazit“ dort kupovaným krémem v prášku. Já jich pár ochutnala (babička nějaké zkoušela a u kamarádek) a byla jsem spíše zklamaná. Udělat krém viz dle receptu výše není žádná věda, takže bych se práškům vyhnula ![]()
Já bych ještě poradila, že není potřeba vůbec podsypávat a válet mezi foliema, tak se mi to nejlíp dělá. potom jednu folii sundat a pomocí druhé přenést na dort a tu sundat až tam, tak se mi to vůbec netrhalo.
Jo, jo nejlepsi je to valet na folii. Pak to i s tou folii vezmes a pekne priplacnes na dort a nic se ti nepotrha.
Takže radíte podsypávat moučkovým cukrem.
Ty folie ještě… jednu pod těsto a jednu na těsto a pak válet? Nebo stačí jen NA těsto a válet?