Dotaz: Prodloužení rodičovské dovolené

5.9.14 12:46

DOTAZ Prodloužení rodičovské dovolené

Ahoj maminky, ráda bych se zeptala na téma, které už tu bylo jistě milionkrát. Mám nahlášenou rodičovskou dovolenou do 2 let věku dítěte. U „státu“ i u zaměstnavatele. Rodičák doberu a pak pokud budu doma jsem zadarmo ta strana státní podpory je mi jasná. Ale ta druhá ne. Když jsem to nahlašovala, několikrát jsem se na různých místech vč zaměstnavatele ujišťovala, že pokud budu chtít prodloužit do 3 let věku dítěte není to problém udělat kdykoliv (na straně zaměstnavatele) a stačí to jen písemně ohlásit. Nyní mi ale kamarádka (jsme u stejného zaměstnavatele, má starší dítko tedy to řeší dříve než já) vyvedla z omylu s tím, že to není pravda. Že mi to zaměstnavatel musí odsouhlasit a pokud s tím nesouhlasí, nemusí prodloužit nebo nemusí držet místo. Prý jí to řekla nová paní na osobním (ještě ji ani neznám). No já tak nějak počítala s prodloužením na 3 roky (i když teď je kvůli rozvodu vše ve hvězdách), stejně bych ale v této otázce chtěla mít jasno… Jak to tedy je? Může mi zaměstnavatel odmítnout prodloužit rodičovskou do 3 let věku dítěte nebo mi dále nedržet místo? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1995
5.9.14 12:56

Nemůže ti to odmítnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35400
5.9.14 13:00
@maminka miminka píše:
Ahoj maminky, ráda bych se zeptala na téma, které už tu bylo jistě milionkrát. Mám nahlášenou rodičovskou dovolenou do 2 let věku dítěte. U „státu“ i u zaměstnavatele. Rodičák doberu a pak pokud budu doma jsem zadarmo ta strana státní podpory je mi jasná. Ale ta druhá ne. Když jsem to nahlašovala, několikrát jsem se na různých místech vč zaměstnavatele ujišťovala, že pokud budu chtít prodloužit do 3 let věku dítěte není to problém udělat kdykoliv (na straně zaměstnavatele) a stačí to jen písemně ohlásit. Nyní mi ale kamarádka (jsme u stejného zaměstnavatele, má starší dítko tedy to řeší dříve než já) vyvedla z omylu s tím, že to není pravda. Že mi to zaměstnavatel musí odsouhlasit a pokud s tím nesouhlasí, nemusí prodloužit nebo nemusí držet místo. Prý jí to řekla nová paní na osobním (ještě ji ani neznám). No já tak nějak počítala s prodloužením na 3 roky (i když teď je kvůli rozvodu vše ve hvězdách), stejně bych ale v této otázce chtěla mít jasno… Jak to tedy je? Může mi zaměstnavatel odmítnout prodloužit rodičovskou do 3 let věku dítěte nebo mi dále nedržet místo? Děkuji

A jste na tom s kolegyni skutecne stejne?
Protože do 3 let veku dítěte to proste jen pisemne ohlasis, zamestnavatel s tim nemuze nic udelat, mas na to zakonne pravo.
Od tri let vyse uz ale zadne prodlouzeni RD nelze, musela bys pozadat o neplacene volno a s tim ma zas zamestnavatel pravo nesouhlasit a nepovolit ti to.
Bud to ma kolegyne jinak, nebo ta nova pani je trochu mimo obraz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.9.14 13:03

@mroe Jj mymu je 18m tedy me to ceka do dubna to vyresit a ona ma holcicku 20m a ted to resi a pry ji ta nova rekla ze to musi schvalit a ze musi pockat na vyjadreni vedouciho jejiho oddeleni… obe chceme prodluzovat na 3 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35400
5.9.14 13:06
@maminka miminka píše:
@mroe Jj mymu je 18m tedy me to ceka do dubna to vyresit a ona ma holcicku 20m a ted to resi a pry ji ta nova rekla ze to musi schvalit a ze musi pockat na vyjadreni vedouciho jejiho oddeleni… obe chceme prodluzovat na 3 roky

Tak je mimo obraz, na nic cekat nemusi. Vedouci se nemuze vyjadrit jinak, nez ze se bude tesit na shledanou za rok.
A pokud mas stále platnou smlouvu, musí ti drzet místo uvedene ve smlouve( stejne jako do tech dvou let).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.9.14 13:14

Výborně, díky moc. Trochu jsem se bála, to co píšete mi totiž řekli všude i před narozením syna a teď tahle informace tak jsem se trochu bála zda se to nezměnilo nebo tak… I když jak jsem psala nyní je situace taková že možná nakonec stejně budu muset „narukovat“ :) Spíše chci teď znát možnosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1995
5.9.14 13:16
@maminka miminka píše:
Výborně, díky moc. Trochu jsem se bála, to co píšete mi totiž řekli všude i před narozením syna a teď tahle informace tak jsem se trochu bála zda se to nezměnilo nebo tak… I když jak jsem psala nyní je situace taková že možná nakonec stejně budu muset „narukovat“ :) Spíše chci teď znát možnosti…

Ne, nezměnilo, jen ta paní na osobním. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
19.12.14 17:59

Ahoj Maminky, uz to tu sice padlo, ale chci se zeptat, chci si nechat prodlouzit rodicovskou dovolenou o rok. Jelikoz pristi rok v srpnu mi konci, tak mam dozat na to, jestli si myslite ze po novem roce staci dojit za zamestnavatelem a zeptat se ho. Dekuji za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35400
20.12.14 23:02

Malo informaci. Na jak dlouho ji mas ted? Na jak dlouho ji chces prodlouzit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
21.12.14 10:45

Mam ji na tri roky, a tak chci to na ten jeden rok jeste prodlouzit, vim ze by to melo teoreticky jit, stim co mi rekne zamestnavatel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101898
21.12.14 10:49

@ajuk Ne, nejde, rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku dítěte, dál prodloužit nelze. Můžeš se zkusit v práci domluvit na neplaceném volnu, ale záleží čistě na zaměstnavateli, zda ti ho povolí nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.14 10:51

Jak je to s tím držením místa? Mám RD na tři roky, vím, že dle zákona mají snad držet pozici dle pracovní smlouvy, ne totožné místo. Ale u nás je jenom to moje bývalé místo, jiné stejné tam není. A už teď po dvou letech mi říkají, že svoje místo zpátky nedostanu, že jedině by se někde jinde něco uvolnilo, myšleno jiné zařazení, ale jinak odstupné a nashledanou. Jak je tohle ošetřené? To mě prostě zaměstnají zas na jeden den a pak dají výpověď pro nadbytečnost?
Prosím o zachování anonymity.

• Citovat
  • Upravit
101898
21.12.14 10:55

Ano, pokud místo, které by odpovídalo tvé pracovní smlouvě nemají, tak ti dají po návratu výpověď pro nadbytečnost a pokud je to tím, že opravdu není (ne, že na něj přijali někoho jiného), tak je to i zcela v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.14 11:20

@j.a.n.i1 no je to samozřejmě tím, že tam přijali někoho jiného na dobu neurčitou, ne že by to místo skutečně zaniklo.

• Citovat
  • Upravit
101898
21.12.14 11:25

Tak pak se můžeš o neplatnost výpovědi soudit, ale je otázka, zda ti to za to stojí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí