Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Amys Já mám zasebou už 5 potratů a i tolik revizí a vše bylo vždy v pořádku. Nevím, ale určitě bych neriskovala v 11t potrat sama, taky můžeš dostat otravu, zánět tak velký, že můžeš i o dělohu přít. Nechci tě strašit, ale aby sis to jednou nevyčítala.
@ingrid1977 a na nic ti nepřišli? Když už toho máš za sebou tolik…ach jo je mi tě moc líto ![]()
@ingrid1977 jenže jak víš, že máš všechno v pořádku? Na normálním UZ nejsou srůsty vůbec vidět. Já jsem po těch revizích šla na hysteroskopii, že mi odstraní myomy a měla jsem z dělohy srostlou placku plnou cestiček, který v půlce skončily a k tomu ještě srůsty na jednom vaječníku - a důvodem prý byly častý záněty a revize.
@ingrid1977 No tak to buď ráda, já jsem po revizi měla docela dost problémů a to proběhla zcela vpořádku. Jinak já to dělám s požehnáním lékařů, neboj a život bych neriskovala ![]()
@parketka No právě. Třeba taková endometrioza je taky viditelná jen laparoskopicky a ta bývá rozsáhlejší, než „obyčejné srůsty“ po revizi.
@marinka5 Hlavně bylo doktorům divné, že někdy potratím v začátku a jindy jsem schopná dojít do 20 nebo 26t. Říkali, že je to mate, protože kdyby to bylo stále v začátku na něco by to ukazovalo.Taky strašně dlouho trvá než zapadnu. Naposledy 20 měsíců, ale je to určitě psychika, protože po potratech jsem chtěla hned zapadnout, tak jsem hlída ovulaci, měřila BT, brala clostík a prednisol. Stále se nic nedělo. Loni na podzim byl v práci masakr, chodila jsem domu po 14 hod práce a na sex ani pomyšlení. Byla to pakárna, ale asi mi to pomohlo protože jsem v listopadu zapadla. Dokonce vždy když se nám dlouho nedařilo, tak jsem se smiřovala s myšlenkou, že děti mít nebudu a pak se povedlo.
Dnes jak chodím do centra, tak doktorovi začínám věřit, že za to můžou záněty které v těhu dostanu.Moje tělo je asi oslabené a proto se záněty tvoří. Momentálně mám streptokoka v moči i pochvě, který tam před těhu nebyl a ani na začátku těhu. Tak jsem dostala antibiotika.Na čistotu si dost potrpím s přítelem sex mám zakázaný a přesto si mě našel nějaký streptokok.
@Amys To je mi líto, že jsi měla problémy. Hlaně ať ti to tentokrát dobře dopadne.
@ingrid1977 no to musí být hrozně náročný, když se ti to stalo i v tak vysokym stupni těhotenství jako je 26.tt a proč tě po tolika potratech nedají rovnou na rizikový?
@ingrid1977 Ty jo, opravdu sis toho prožila hodně
Mě ale napadá, aby to fakt nezpůsobovaly i ty revize, když jich máš za sebou tolik. Nemusí jít ani o srůsty, ale o jizvy a o to, že ta děloha to v určité fázi neudrží, případně v tom začátku se nemá zárodek pořádně kam zavrtat. Ale to by doktoři nikdy nepřiznali… ![]()
Já si o těch revizích toho dřív hodně načetla a ptala jsem se na mnoha diskusích a většinou ti doktoři odpověděli, že se seškrábne jen ta děložní sliznici, která se hned s MS obnoví…tak by to snad nemělo mít vliv na potraty
Ahojte holky,
jak vas tady tak ctu, tak jsem moooc zvedava na vysledky svych testu! Mam za sebou 3 SP, a myslim, ze muzu napsat… diky bohu " jen "v podobe biochemickych tehotenstvi! Muj gynekolog mi v druhem a tretim pripade nasadil duphaston, ktery nepomohl a uz si se mnou asi vic nevedel rady, protoze mi nakonec dal zadanku do CARu. Jdu tam 29.1. a tam, ze mi vsechny potrebne testy udelaji sami. Doufam, ze to nebude nic hrozneho a nevylecitelneho a hlavne doufam, ze lecba nebude trvat dlouho a ja se toho naseho prvniho mrnouska brzy dockam! U me melo moje tehotnestvi-netehotenstvi, vzdycky stejny prubeh. V den ocekavane ms jsem udelala test, nasla jsem ducha, ktery jeste tak 2-3 dny silil a potom zase slabnul a nakonec dorazila ms. S vyjimkou cyklu s duphastonem. Tam carka z testu zmizela, ale kvuli praskum se dostavila ms z 3 tydennim spozdenim.
@marinka5 Ono v českých diskuzích se nic špatného nedozvíš. Tedy většinou… Ale hezky je to shrnuté třeba tady:
http://www.maminkam.cz/…-pri-potratu
@parketka Mám rizikové a jsem doma od 7t, tak jen ležím a dělám věci které nejsou nijak náročné. Je to opravdu hrozné když vlastně rodíš mrtvé dítě na sále. V březnu to budou 2 roky co jsem porodila chlapečka ve 20t a nechala jsem si ho ukázat, protože jinak bych tomu asi neuvěřila, že se to zas stalo.
Holky,
já za sebe doporučuju fakt buněčnou imunologii. Imuno, co dělaj v carech, není to pravý, tam nepřijdou na všechno.
Ale koukám teda, co všechno máte za sebou
To je šílený. Já jsem na sebe zvědavá po tý léčbě. Upínám se na to, že pak už bude vše ok. Ale oni odstraněj ten problém, který nedovolí zárodku dál se vyvíjet…ale co všechny ty další „náhody“, co způsobujou potrat - genetická vada atd atd. No snad už to bude dobrý…držim všem palce.
@kar-maa ahojky,budeš muset počkat výsledky testů. Snad se najde příčina. Tak držím pěsti, znamenají štěstí a v caru ti určitě poradí. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.