Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Elleaa podle pana doktora to budou nejspíš holky, já se teda taky přikláním k holkám, ale na to je ještě dost času… teď budu doufat, aby pěkně rostly. A placentu máš u jednovaječných v pohodě?
@Monca9 moje jsou velikostně obě stejný, ale prostě podle UZ o týden menší… uvidím za 14 dní na kontrole, zda vyrostou
@Missaanek anoo, od začátku ji mám nahore vzadu. Ale vždycky při vyšetření teda trnu aby vyzivovala správně a aby se nezačal projevovat ten transfúzní syndrom.
![]()
Ale tak o týden menší nic neznamena, uvidis.
Jak rikam, hlavne, ze rostou. ![]()
Ahoj ženy.
Po delší odmlce se opět hlásím zpět, celou dobu vás ale průběžně sleduji, jak se vám daří. Jsem ráda, že vše tu zatím probíhá v pořádku, těm, co měli nějaké drobné nálezy při screeningu držím palce, ať se vše brzy srovná, těm, co trápí bolesti, nevolnosti, tvrdnutí a jiná nepohoda, ať je zase brzy lépe. ![]()
U mě zatím také vše probíhá v pořádku, v pondělí (21+2 tt) jsem byla na 2. screeningu a nejen že oba kluci v pořádku, ale dokonce jsou i napřed a jejich váhou můžu konkurovat kryspině o místo s největšími dětmi.
Áčko ležící příčně pod žebry měl 510 g a odpovídal 22+2, Béčko hlavičkou dolů měl něco přes 450 g a odpovídal 21+4.
Včera jsem byla i na poradně, kde Dr. měřila čípek a byl 33 mm, což se mi za poslední měsíc zkrátil o 7 mm. Říkala, že je to dobré, také mluvila o hraniční hodnotě až u 2 cm u dvojčat. Tak jsem zatím v pohodě, ale doufám, že se nebude dál zkracovat tímto tempem.
taky doufám, že je tam Béčku dobře a nebude mít důvod se otáčet, když už je hlavičkou dolů - pokud by byla možnost, dala bych přednost přirozenému porodu.
Jinak mám další ultrazvuk na konci října, poradnu za 3 týdny a v příštích 2 týdnech preventivni kardiologický ultrazvuk a cukrovku. ![]()
Co se týče tvrdnutí, tak občas cítím, ale spíš takové slabé, kdy si nejsem úplně jistá, jestli fakt tvrdne. Ale v minulém těhotenství jsem z toho měla stejný nejistý pocit na dovolené, kde jsme chodili po výletech a pak se potvrdilo, že fakt tvrdlo, zkrátil se čípek a já skončila na měsíc v posteli. Výrazněji jsem to cítila v polovině září, kdy jsem běhala po městě a sháněla narozeninové dárky pro půl rodiny..
ale od té doby relativně klid. ![]()
do práce jsem měla nastoupit začátkem září po skončení rodičáku, ale nakonec jsem na rizikovém, právě kvůli tomu průběhu v minulém těhotenství a i jsem za to radši, než mít každý den kolotoč školka, rychle do práce, pozdě odpoledne z práce, večer to nejnutnější a odpadnout do postele. Navíc dcera byla ve školce první 3 dny a pak hned kvůli nemoci 11 dní doma, pak zase 3 dny, zase 11 dní doma a dnes je ve školce opět třetí den, tak jsem zvědavá, jak vydrží dál. Ale tou prací by to i kvůli tomuhle bylo na houby.
![]()
Já si to ale doma docela užívám, neumím teda moc odpočívat a pořád je co dělat, takže jsem stále v pohybu, ale hlavně (když pominu ty provozní věci a nemocné dítě věcně na krku
) bez stresu a hoňky. ![]()
Ohledně výbavy jsem tedy zatím moc nepokročila, zatím vybírám kočár, ale myslím, že už jsem se asi definitivně rozhodla pro sporťák Valco duo snap 4 nebo trend a do toho vložné tašky. Tak mrknu, jaká je aktuální nabídka z druhé ruky a snad brzy najdeme. Kojící polštář mám u jedné paní zamluvený, monitor dechu mám slíbený od kamarádky, oblečení získávám také různě od kamarádek, šátek pro případné navázání alespoň jednoho mám půjčený, zimní fusaky mám u mamky, takže mi kromě kočáru chybí dořešit postýlku, vajíčka a lékárnu pro sebe do porodnice. A plenky. S těmi vajíčky taky ještě nevíme, hledáme ještě řešení, zda bychom se nějak nevešli do našeho auta Octavia Combi, abychom nemuseli kupovat nové. U někoho jsem četla, že když vyměnili sedačku pro staršího, tak se vešli. ![]()
@Elleaa hodíš sem, prosím, potom, jaký kurz jsi nakonec vybrala? Sem tam nějaké video jsem viděla, ale možná bych si také radši ještě něco nastudovala. U první dcery jsme naštěstí nic řešit nemuseli, ale zjistila jsem, že můj - ač jinak silně logicky a rozumně založený - muž v podobných chvílích začíná plašit, musím tu chladnou hlavu udržet já a udělat, co bude potřeba.
@Ginger77 mám to stejně s tím tajemstvím jedno/dvojvaječných, taky se u nás uvidí až po porodu. Tak jsem zvědavá, jak ti to dopadne. ![]()
@Missaanek nechci ti slibovat, že je určitě vše v pořádku, i když ti to přeji, jenom u sebe mohu dát takovou zkušenost, že v minulém těhotenství dceru stále považovali za menší, chodila jsem i na častější měření, zda dobře roste, a nakonec byla prostě celou dobu jen drobnější - narodila se ve 42 týdnu s váhou 2960 g, takže fakt drobek. I po porodu nás víc sledovali, malá přibírala pomalu, stále mimo tabulky, dělali jí i nějaký krevní rozbor, ale nic nenašli. Vše se začalo srovnávat až tak kolem 1 roku a od 2 let je naprosto v průměru. ![]()
@Ellimere ahooj, tak to jsem moc rada, ze je vše v pořádku a taky ti kluci odpovídají vyššímu týdnu.
Snad nám to všem vydrží tak bez vážnějších komplikaci.
Už se těším až tu budeme postupně hlásit porody. Jinak te obdivuji za ten přirozený porod, ze chceš. A ze ti aspoň dali vybrat. Mne rovnou řekli, ze tím, ze jsou jednovajecni a já prvorodicka, tak, ze nebudeme nic riskovat. I když momentálně je mám stejně oba příčně.
Samozřejmě je ještě čas, ale i tak.
Jinak on-line kurz jsem koupila včera - porodbezobav - tu druhou variantu, která je rozšířena o masáže miminek (já prd vím
) a mají aktuální slevu 40%, tak místo 2900,– vyšel na 1700,–, což mi přišlo super. Na ulici nenajdes. Ale co mě hlavne utvrdilo v tom ho koupit, byly recenze. Takže teď ještě se navnadit a těch x hodin shlédnout.
Ale rozhodne lepší koukat doma z pohodlí, než se tam kroutit osobně cely víkend no. A taky jsem rada, ze to mužu pak pouštět dokola. Kamarádka co byla osobně na kurzu, tak říkala, ze si skoro nic nepamatuje. A je mi jasný, ze bych byla stejnej případ. ![]()
Jinak já mám dneska po te cukrovce, tak jsem rada, bylo to dlouhy, ta voda mě překvapila, ze se dala vypít a nebylo mi blbě. Dokonce kamarádka co byla se mnou, tak chutnala a říkala, ze se to nedá srovnat s tou co pila ona před sesti lety. Tak to asi potunili.
Tak výsledky budou v pondělí, tak jsem zvědavá, snad to bude ok. ![]()
@Ellimere ahojky, tak to je moc dobře, že je u tebe vše v pořádku 🙏 ☺️️ jooo takže budeme mít spolu překvápko u porodu zda jsou dvoj nebo jednovaj 😜 😁
@Elleaa žejo není to tak hrozné vypít, já tedy ještě u dvojčat nebyla, ale u prvního těhotenství mi to přišlo také v pohodě vypít 😁 tak nám pak dej vědět, jak Dopadly výsledky ☺️️
Ahoj holky, ja snad budu mit vysledky cukru zitra, ale sem spis zvedava na cipek. Meli jsme ted s malym behem dvou mesicu dve blby virozy. U moji teploty 40,1 sem uz nevedela jestli radsi nekam nejet, ale nedalo se stejne moc delat nez to vydrzet, jeste kdyz sem celou noc hlidala i malyho. Kasel mam takovej, ze do sebe leju a cpu vsechno co mam aspon trosku dovoleny. Stodal, stopkasel, septofort na noc sinecod a baliky rennie nebo gavisconu
Ten tlak na spodek s tim prolapsem je strasnej, takze doufam, ze se cipek rapidne nezkratil. Bohuzel zvracim denne, inkontinence uz opravdu neni na intimky
Bricho tim kaslem strasne boli, uprimne odklepavam kazdy den. Drzte se vsechny ja sem uz uplne ko, vedle me staci kychnout a je z toho katastrofa, hold deti si berou vse co potrebujou ![]()
@krispyna ahooj, jezisi ty sis to teda vybrala.
Snad když už tak trpis, tak aspoň ten cipek bude dobrej, uvidis, bude držet!
To je jak naschvál fakt. Hlavne se drz a snad ti bude brzo lip.
Kdy mas kontrolu?
Jinak mne cukr vyšel dobře, tak se mi aspoň ulevilo, ze se nemusím hlídat, je fakt, ze bez sladkých snídaní si to nějak nedokážu představit. V životě jsem nejedla tolik sladkyho co teď.
Kolikrát když vařím chlapovi normální jidlo, tak sobě udělám třeba krupici, kterou jsem jedla naposledy snad na střední.
Už to vidím, v porodnici nechám cca 7kg a zbytek budu hubnout dva roky.
![]()
@Elleaa Zitra mam gyndu. Nastesti uz zvladam nekaslat, sice je na me dost videt, ze sem chcipla, ale tuhle navstevu se bojim odlozit. chodim k soukrome doktorce takze zadnou maminku vetsinou nepotkavam, respirator je jasnej vzdycky.
Ja sem taky nechala poprve v porodnici malo:) Hlavne mi teda zustalo obrovske prazdne brisko. Vsichni rikali, ze mi tam nejaky mimco nechali. Ale cas vsechno spravil. Me asi vaha sla dolu kojenim protoze sem jedla hodne a pravidelne aby bylo dost mlika. Jakmile sem to trochu flakala prsa byly prazdny takze hned vyvar a poradne se najist. Nejvic nenazrana sem byla v porodnici snedla sem fakt vse do posledniho drobku a to nejsem zrovna nevybirava, ale mela sem kliku na fakt dobre jidlo.
@krispyna to chapu, pokud zvladnes jít, tak to určitě neodkládej. A dej vedet zitra, budu na vás moc myslet. ![]()
No tak nějak to vidim taky, ze to budu mít.
Minule jsem si preskladavala skrin a když jsem držela moje rifle puvodni, tak jsem se rozbrecela, ze to už v životě nemam šanci oblict.
Díky bohu za vakuovaci pytle, nebudu to mít na očích.
Poslední týdny mi přijde, ze bricho se už tak rychle nezvetsuje, ale slilo se mi to hodně do zadku a stehen.
Takže jaa nebudu ten případ, co půjde z porodnice v oblečení před tehotenstvim. ![]()
Ale čert to vem, hlavne ať ti dva jsou v pořádku. ![]()
@krispyna jeee to je mi líto
tak snad už teď bude každým dnem líp a líp 🙏 dej vědět jak si dopadla na gyndě🙏
Ahooj holky, tak se hlásím z kontroly. Kluci jsou pořad o týden napřed a jeden má 880gr a druhej 900gr. a 37-39cm.
Už se to začíná rýsovat 😍 😍 Jsem moc rada, ze je vše v pořádku. A cipek 5cm. Takže klasickej gyndar nevím co plasil s cipkem 3,7. Myslela jsem si, ze se nemůže prodloužit.
V tom aby se bl*ej vyznal.
Jinak dneska jsem 25+3 oficiálně. Jdu si dat oslavnej větrník.
![]()
Co vy, jak si vedete? ![]()
@krispyna Ahoj doufám, že už je vám lépe a přeju ať jste brzy fit
.
@Elleaa krásný výsledky
větrník je na 1000% zaslouženej
![]()
Já byla na vyšetření včera a paní doktorka mě poplašila, nelíbilo se ji srdíčko jednoho z miminek a poslala mě ke kardiologovi. Šla jsem za ním rovnou s tím, že zkusím, jestli mě vezme nebo se objednám na jindy. Byl tak úžasný, že mě vzal a mimča pořádně zkontroloval a řekl, že je vše v pořádku. Odechla jsem si
sestřička mi řekla, že jsem měla štěstí, že jim vypadl pacient a jsou jinak do konce října plný. Nevím jak bych vydržela čekat tak dlouho, byla jsem mu vděčná, že mě vzal a uklidnil.
Jsem 23+6tt a mimča mají zas větší rozdíl kluk 533g a holka 604g. Já rostu do extrémních rozměrů, ale dětičky zas tak rychle nepříbirají ![]()
Já bych si větrník taky dala, ale já bych z něj měla snad 5kg nahoře
![]()
na cukr jdu 15.10 tak jsem zvědavá jak dopadnu ![]()
@Monca9 no tak taky krásný a super, ze vás vzali a je vše v pořádku
Však i tak mají hezky váhy 😍
Co se tyče rozměru, tak mne to povidej, mám nahore 15kg.
Ale uz jsem se s tím smířila.
Hlavne, ze jsou kluci ok a já bez cukrovky. ![]()