Dyslektik a cizí jazyk

Anonymní
9.7.20 12:46

Dyslektik a cizí jazyk

Co myslíte, může se dospělý pracující dyslektik s rodinou naučit za dva roky cizí jazyk tak, že z něj dokáže odmaturovat? Tento cizí jazyk se nikdy, ani na základní škole neučil. Může hrát roli to, že maturoval na soukromé škole? Prosím anonym kvůli kolegyním z práce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
910
9.7.20 12:49

O jaký jazyk se jedná, jak těžká je ta dyslexie, jak je na tom tento člověk jinak s inteligencí a schopností se učit? Nějaký jiný jazyk umí? Pokud ano, jak mu jde ten? Nejde to říct jen tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
9.7.20 12:56

No, ja treba nejsem schopna se naučit cizí jazyk. Nemam diagnostikovanou dyslexii, a mam VŠ. Ale oba jazyky pro me na od ZŠ byly utrpení, maturitu mam z matiky a na VŠ jsme zkoušku z AJ delala 2roky, nez jsem to dala. Za sebe si o sobě myslím, ze je možné, se to nedokazat naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
9.7.20 13:03

Za dva roky? Nevěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16953
9.7.20 13:12
@Anonymní píše:
Co myslíte, může se dospělý pracující dyslektik s rodinou naučit za dva roky cizí jazyk tak, že z něj dokáže odmaturovat? Tento cizí jazyk se nikdy, ani na základní škole neučil. Může hrát roli to, že maturoval na soukromé škole? Prosím anonym kvůli kolegyním z práce.

Jde o to na jakou uroven se chceš dostat, jaký bude učitel a kolik tomu dáš času.

Je jiná situace pokud chceš jen odmaturovat, učitel bude mít zápal, ale zároven i pochopení a ty spoustu času na to se učit a být k sobě tvrdá a chtít jazyk ovládat, učitel bez pochopení a bez zápalu, který těžko posouvá žáky dál a ty upracovaná, vystresovaná s minimem času se podívat na cokoli ostatního, natož se učit jen jazyk :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.7.20 13:20

Když se chce, tak všechno jde. Jednodušší bude jazyk který se píše latinkou. Jen tomu bude potřeba věnovat dostatečé úsilí a fakt se hodí nejdřív se naučit se učit a kompenzovat případnou poruchu učení.

A nejet to jen samostudiem popřípadě tím, co člověku ne-dají při onom dálkovém studiu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.20 13:55
@1mila2 píše:
No, ja treba nejsem schopna se naučit cizí jazyk. Nemam diagnostikovanou dyslexii, a mam VŠ. Ale oba jazyky pro me na od ZŠ byly utrpení, maturitu mam z matiky a na VŠ jsme zkoušku z AJ delala 2roky, nez jsem to dala. Za sebe si o sobě myslím, ze je možné, se to nedokazat naučit.

Tak to bývá… těm co jde matika nejdou jazyky a naopak. Mně zase nešla matika, zato jsem vystudovala cizí jazyk. Každý holt má buňky na něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Můj muž je lektor angličtiny a měl studenta, kterého začal učit ve třetím ročníku střední školy, doslova od začátku. Kluk je dyslektik, dysgrafik a má adhd, letos odmaturoval s odřenejma ušima. Ale měl teda doučování minimálně jednou týden 1,5 hodiny, před většíma písemkama i víckrát do týdne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Učím aj na SŠ…

Pokud se tomu absolutně neoddá, popř. nestráví nějaký čas v zahraničí, tak nedá.

Pokud maturoval na soukromé SŠ, tak je možné naprosto vše… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2550
9.7.20 13:58

Je zde moc proměnných. Někdo má mozek na jazyky, někdo na matematiku. A to s i bez dys poruchy. A hlavně reedukovalo se? Je dotyčný/á zvyklá se učit a makat? Ono totiž jde vše, ale musíme se taky podívat, jestli na to dotyčný/á má a ne se jen vymlouvat že dyslexie, soukromá škola, děti… A tím nemyslím, že se teď vymlouváte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5133
9.7.20 14:12

A to uz je po skole a chce si jeste dodelat maturitu z toho jazyka (bude se tedy soustredit jen na ten jeden predmet)? Pokud se tomu venuje tak proc by to neslo, s pomoci jazykoveho ucitele nebo nekoho kdo jazyk ovlada. Taky ‘odmaturovat’ muze nekdo na jednicku s vyznamenanim a perfektnima znalostma, nebo taky za tri, s odrenyma usima a pomoci ucitele na potitku u ustni zkousky, ze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.20 14:18
@hani28 píše:
A to uz je po skole a chce si jeste dodelat maturitu z toho jazyka (bude se tedy soustredit jen na ten jeden predmet)? Pokud se tomu venuje tak proc by to neslo, s pomoci jazykoveho ucitele nebo nekoho kdo jazyk ovlada. Taky ‘odmaturovat’ muze nekdo na jednicku s vyznamenanim a perfektnima znalostma, nebo taky za tri, s odrenyma usima a pomoci ucitele na potitku u ustni zkousky, ze.

Ne, jde o dvouletou nástavbu pro lidi s vyučním listem. Takže komplet celá maturita.

• Citovat
  • Upravit
1702
9.7.20 14:20

Jo, jde to - jestli se bavíme o úrovni B1/B2. Ale když není talent, tak hodně záleží na svědomitosti. Taky pokud člověk chápe jazykové struktury (morfologické rozbory, větné vazby apod. - takové ty „zbytečnosti“, na které všichni na ZŠ nadavají), tak to hodně pomůže. U nás byli ve skupině na jazyky překvapivě nejlepší právě takoví ti zapálení MAT-FYZáci, jeden třeba po 2 letech studia vyhrál debatní soutěž, druhý zas recitační (v japonštině), další slečna v 22 letech uměla 5 cizích jazyků. 8o :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
9.7.20 14:25

Hele, můj syn je sice teprve na základce, ale je dyslektik, dysgrafik, dysortografik… a kupodivu s angličtinou problém nemá, zatím co s češtinou dost bojuje. taky co chodí na nápravy, chodí jenom do speciální češtiny, na speciální angličtinu ani na osvobození od druhého cizího jazyka doporučení nedostal (tedy - rozhodnutí bylo na nás, ale jeho učitelé včetně speciální pedagožky k tomu neviděli důvod). úroveň angličtiny neposoudím, protože ji sama neumím, ale normálně sleduje filmy bez titulků, a když tu byly na výměnném pobytu slečny z USA, tak se s nimi normálně bavil, když na to přišlo (ne, že by se do toho hrnul). takže to, že je někdo dyslektik, nutně nemusí znamenat, že je taky blbej na jazyky. no a pak už jsou lidi, kteří vyjedou na dovolenou a cizí jazyk v základu pochytí (ano, osobně jednoho takového znám) a lidi, kteří se za cizí jazyk za celý život nenaučí (jako třeba já :,( ). takže jo, věřím tomu, že jsou lidi, co jsou schopní za dva roky zvládnou cizí jazyk natolik, že zvládnou nějak odmaturovat. přeci jenom moje zkušenost z jazykových kurzů (jo, pár jsem jich obešla, než jsem to vzdala) je ta, že dospělí lidé ve výuce pokračovali rychleji, než děti na základce, protože většinou byli více motivovaní a víc na sobě makali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.20 14:30
@Anonymní píše:
Tak to bývá… těm co jde matika nejdou jazyky a naopak. Mně zase nešla matika, zato jsem vystudovala cizí jazyk. Každý holt má buňky na něco jiného.

Dovolím si nesouhlasit :mrgreen: mně šly jazyky skvěle, z AJ mám státnice, učila jsem se francouzsky a německy, vždy za 1. Matikáři mě milovali nejvíc ze třídy, hrozně mi zo šlo, matiku jsem měla asi radši než ty jazyky, doučovala jsem půlku ročníku, psala písemky za sousedku. Zato slabá jsem byla vždy na to, co bylo třeba se „biflovat“, zeměpis, dějepis. V jazyce mi některé věci připadaly úplně stejně systematické a logické jako v té matice. Jen slovíčka mi občas daly zabrat, ale to mi zas šlo díky hudebnímu sluchu :nevim: Asi záleží hodně na tom, jak kdo k jazyku přistupuje - já na to šla vždy přes systém, logiku, ale jazyk se dá učit i pomocí paměti, odposlechu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová