Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Celestad díky za vyhledání…no to mě mohlo taky napadnout
Hm
Tak netuším co je na tom Claru ekologickýho
…snad jen to že je prostě rozložitelnej…
Pokud jde o tu Lovelu - vím že není eko, já jí dávala jako příklad že Claro, který se tváří jako eko obsahuje ty dvě látky…ale Lovela jakožto neeko je obsahuje taky…a tak jsem se právě ptala co to je vůbec zač…toliko na vysvětlenou ![]()
tak a teď dotazy:
1) má někdo zkušenost s tabletama nebo práškem do myčky od Sonettu?
2) Mám trochu problém s dětským bílým prádlem
zůstávají mi na něm fleky od olejíčků (asi jako každýmu
) a taky hlavně fleky od mlíka, když mi to malej blinká už natrávený zpátky
Problém nevidím v eko praní, nebrala mi to před tím ani ta Lovela, možná až Persil by to „zamaskoval“…spíš přemýšlím že to zkusím prát na 90 st. Nezkoušel to už někdo? Má to cenu vůbec zkoušet? Je to lepší než na 60?
a teď jedna technická: kdysi jsem zdědila od matky hromadu bělostných jemňoučkých bílých čtvercovek.Fakt krása až oči přecházely, o nějakým fleku nemohla být ani řeč(ještě tu mám pár vzorků
) Po 2,5 letech intenzivního používání (praní v Lovele a Persilu) už zdaleka nejsou tak krásně bílé a jemné jako je měla ona…a jak to dělala? Automatku jsme tenkrát ještě neměli a tak plíny vyvářela na sporáku ve starým zavařovacím hrnci. Strouhala jelena a nebo měla nějaký mýdlový vločky
Pamatuju si to jako dneska - smrdělo to strašně
No bílá je bílá, ale praktikovat to teda nehodlám
…píšu to jen kdyby to chtěl někdo vyzkoušet ![]()
s tou ekologií je to docela složitý, od té doby, co se o tom zajímám, jsem pochopila, že neexistuje jednoznačný názor na to, co je ekologické a tak holt si to nějak rozumově a intuitivně přebírám sama:)
Já si myslím, že klasický plíny se mohou vyvařit na 90 v pračce, ale ostatní věci jako kalhotkové pleny, bambusový materiál apod., ani náhodou. Postupně si to člověk zničí. Co se týče bělosti, tak by měl pomáhat aktivní kyslík a jedlá soda (pomáhá i kyselina: ocet, kys. citrónová, ale ta se nemá na bambus, a já bych to nedávala ani na biomateriály). Zkoušela jsi žlučové mýdlo? Ono je tom přeprání hned. Jak se flek přepere, co nejdřív a pak se pere normoš v pračce, tak dobrý, jak se nechá pěkně zaschnout, už je s tím problém. Tatramatky byly na jiném systému, já si myslím, že dnešním pračkám mýdlo vadí, holky v tom perou, ale já to riskovat nebudu:).
Bluesky tak takhle ta flaška nevypadala, takže to byla nějaká jiná značka, netuším jaká, začínalo to eko…Protože to složení nemělo nic moc, tak jsem to vypustila a nepamatuju si, co to bylo zač
.
Do myčky dávám půl tablety z DM na nižší teplotu, jinak perkarbonát. Předtím jsme měli prášek od Sonett, tablety ne, myl celkem dobře, ale perkarbonát to umyje stejně a je podstatně levnější a pro mě dostupnější.
Také se mi osvědčilo ideálně hned flek zaprat vodou nebo se žlučovým mýdlem, pak to vyprat v pračce a dobré.
Já tedy jednou za čas vyvářím všechny pleny, včetně bambusek, protože zvlášť v zimě mají tendenci zatuchat a pak stačí, když si mládě cvrkne a smrdí to děsně
. Beru to tak, že je to užitkové zboží, po dvou dětech stejně za moc prodejné nebudou, spíš je pošlu dál, tak proč si život neulehčit
.
Myslím, že vyvářka s mýdlem je asi dost účinná, jinak krásně bělí pleny sluníčko, v létě je to vždy paráda. A když mě čtvercovky hodně zflekatí a štve mě to, tak je vyvařím a přidám perkarbonát a hned je to lepší.
Škatulka píše:
tak a teď dotazy:1) má někdo zkušenost s tabletama nebo práškem do myčky od Sonettu?
2) Mám trochu problém s dětským bílým prádlem
a teď jedna technická: kdysi jsem zdědila od matky hromadu bělostných jemňoučkých bílých čtvercovek.Fakt krása až oči přecházely, o nějakým fleku nemohla být ani řeč(ještě tu mám pár vzorkůzůstávají mi na něm fleky od olejíčků (asi jako každýmu
) a taky hlavně fleky od mlíka, když mi to malej blinká už natrávený zpátky
Problém nevidím v eko praní, nebrala mi to před tím ani ta Lovela, možná až Persil by to „zamaskoval“…spíš přemýšlím že to zkusím prát na 90 st. Nezkoušel to už někdo? Má to cenu vůbec zkoušet? Je to lepší než na 60?
) Po 2,5 letech intenzivního používání (praní v Lovele a Persilu) už zdaleka nejsou tak krásně bílé a jemné jako je měla ona…a jak to dělala? Automatku jsme tenkrát ještě neměli a tak plíny vyvářela na sporáku ve starým zavařovacím hrnci. Strouhala jelena a nebo měla nějaký mýdlový vločky
Pamatuju si to jako dneska - smrdělo to strašně
No bílá je bílá, ale praktikovat to teda nehodlám
…píšu to jen kdyby to chtěl někdo vyzkoušet
Prášek Sonett mám, dobře mi umyje pouze na dlouhý program, pokud použiju krátký (na skleničky) je to nic moc. Skoro stejnou službu mi udělá perkarbonát jak psala Ajule výše, pouze jsem ho vylepšila ještě o kyselinu citrónovou. Znovu kupovat nebudu.
K flekům: bavlněné pleny jsem prala na 90 a bylo to opravdu lepší, čtvercovky jsou v poho, bohužel kalhotkové pleny se ničily mnohem rychleji (hlavně gumičky) než stejné kalhotkové bambusové prané na 60. Přisuzuji to tedy teplotě praní. Na zaschté fleky hlavně od jídla jsem začla spolu se žlučovým mýdlem používat pořádný kartáč, efekt je mnohem lepší než předeprání pouze rukama.
Toť vše z mých zkušeností ![]()
ad) sonett do myčky resp. perkarboš - to dáváte jenom ten perkarboš nic jinýho? event. + kyselina citronová? A to vám to vezme i mastnotu? A kolik toho asi? Bydlíme na vesnici a nejbližší DMko máme dost daleko
takže se tam dostanu bůh ví kdy
Zatím máme tablety Claro…ale to složení
tak hledám co místo nich až je doberem.
ad) plíny - no já myslela že bych na 90 prala jen ty čtvercovky. Bambusky atd. mám pěkný bez fleků. Ty event. vezmu tím žlučákem, mydlit ale poblinkanej slinták mě fakt nenapadlo, jsem čekala že se to normálně vypere. U prvního prcka jsem takovej problém neměla, ale ten taky takle brutálně neblinkal
Tak to teda zkusím na 90. Sluníčko by bylo určitě fajn, ale jsme na baráku relativně chvilku a sušák zatím čeká na instalaci a ten domácí sušáček takovou službu neudělá ![]()
Jinak teda kartáč na fleky - bych se asi bála používat
Mám takovou nějakou představu že se tím kartáčem ničí vlákna
ale nevím kde jsem k tomu přišla ![]()
Dekuju za reakce na morskou sul. Zatim tedy s ni zkousim vylecit plisen na nehtech u nohou. ![]()
na plíseň je dobrý odvar z dubové kůry, jinak plísně jsou záležitost zaneseného organismu, je třeba detoxikovat…
celestad píše:
na plíseň je dobrý odvar z dubové kůry, jinak plísně jsou záležitost zaneseného organismu, je třeba detoxikovat…
jj, to si take rikam, ale potrebovala bych necim nakopnout. Nemas nejakou radu na detoxikaci?
Prášek do myčky Sonett jsem koupila jako první, když jsme si pořídili myčku. Ale neumyje vůbec nic!!! Ani na delší program. Takže tu mám pořád plný kyblíček
. Tablety DM Nature jsou o 100% lepší a levnější. Jedině asi v tom DM nakoupit velkou zásobu nebo si nechat od někoho poslat.
A plíny jsem zatím nezkoušela, ale vyvařovala jsem v hrnci své utěrky (jsou tam hrozné nevypratelné fleky) a plenkové ubrousky, které byly taky úplně žluté od mlíka (dávala jsem si je do podprsenky místo vložek). Vyvařovala jsem je s perkarbonátem a celkem to pomohlo. Na plínky ale nemám tam velký hrnec.
Perkarboš + kyselinu citrónovou dávám v poměru 1:1, dávkuju 1 odměrku od sonettu což je 30ml, opravdu vyčistí (alespoň mi) stejně jak prášek sonett.
Zatím vypadá, že kartáč tkaniny nepoškozuje, sáhla jsem po něm ze zoufalství a zdá se mi mimochodem mnohem šetrnější než komerční přípravky na fleky, které jsem dřív taky používala.
Ještě jsem chtěla dodat, že u mě taky vedou tablety nature z DM (hlavně po té co tady holky poradily, že stači polovina), ale nepovažuji je za 100% ekologické (obsahují polykarboxyláty - jsou špatně biologicky odbouratelné a hromadí se v odpadním kalu čističek vod), takže pokud vím, že nádobí nemám nijak extra špinavé používám perkarboš s kys. citrónovou.
No je to věda, začínám si v domácnosti připadat nenahraditelná ![]()
já se zabývám alternativní medicínou, něco teda vím, nejsem zcela expert na tuto oblast, ale napiš mi vzkaz (ať zde nerušíme téma), cokoliv budu vědět řeknu:)))
Celestad, o detoxikaci nás můžeš poučit všechny. Prosím.
Chaiko, dozvěděla jsem se od jednoho kolegy, co chová ovce, že ostříhanou vlnu spalují, protože neví, co s ní. Ovce pěstují na maso. Tak mne tak napadlo, jestli vám nezprostředkovat vzájemný kontakt, že byste ji třeba využili. Bydlí totiž u Frýdku.
Holky díky za info. No máte zkušenosti
, tož si nechám poradit a nezbývá nic jiného než si udělat výlet do DM
a občas prubnu i ten perkarbonát ![]()
Jak jsem psala že to zkusím, tak dnes jsem prohnala pračku na 90 st. No všechny fleky se nevypraly ale plíny jsou viditelně lepší (bělejší). Tak to takhle asi budu praktikovat aspoň do té doby než přestanem blinkat…ještě tak zaúkolovat manžu aby instaloval venkovní sušák
…a začne obodbí dešťů ![]()