Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13764
18.5.11 14:14

Tak já musím uvést na pravou míru, že myju na běžný program (předpírka, hl. mytí 50-60°C, proplachování, proplachování 70°C (aby to pak hezky uschlo) - 120-160 min. Protože myju třeba obden, tak je nádobí zaschlé a ty jemnější programy by to asi nezvládly.

Umyté to mám, neumyté hrnce „od vody“ mi nevadí a hrnečky jsou čisté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
18.5.11 20:42

já myju taky na eco program. Ecover tableta umyje hrnce od brambor, rejže, mastného kuřete. Někdy jsou trochu kapky na příborech (máme tvrdou vodu), ale to mi neva. Jinak vše v poho. Máme ale novou myčku, tak to může být i rozdíl, dříve třeba nebyly tak vymakané ty sprchovací systémy apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1658
19.5.11 00:47

ad mycka: mela jsem tablety ulrich, ale delalo to nejaky bily povlak na skle(i pri pulablete na velkou mycku)
pred kazdym mytim davam oplach, pak teprve program, protoze jinak mi to napr ty hrnce od brambor neumyje
pouzivam na stridacku dm tabelty(pulku) a perkarbonat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
19.5.11 13:11

Měla bych dotaz. Dnes se mi povedlo obarvit si barevné tričko, je proužkaté tmavěmodré s bílou. Přihodila jsem ho blb k oranžovému plédu (byl již několikrát praný, tak mě nenapadlo, že bude barvit). Kdyby ho alespoň obarvil jednotně :cert: , troko je pěkně flekaté.
Vrazila jsem ho ještě vlhké rovnou do perkarbonátu.
Napadá vás něco jiného?
Pokud perkarbonát nezabere, budu si ho asi muset obarvit :roll: . Kurník, to ale naštve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3235
19.5.11 13:24

ajule, slyšela/četla jsem spoustu příznivých referencí na nějaký prostředek „na omylem obarvené prádlo“ a prej to funguje. ale vyzkoušený to sama nemám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2944
19.5.11 21:50

Ajulko ráda bych poradila, ale nemám co :-( .
Alespoň Ti napíšu, že si dovedu představit jak Tě to štve. Já mám někdy takové stavy, kdy si říkám jestli je normální pořád být myšlenkově v pohotovosti, protože stačí maličkost a už se něco valí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
21.5.11 23:01
  • s obarvením neporadím :oops: :nevim: Jediné co mohu udělat je držet palce :palec:
  • tak jsem zkusila - tablety Claro, myčka na 70 st. + intenzivní program na zaflákaný hrnce - no a myje to furt stejně :pocitac:
  • já musím říct že ty „okolky“ na hrncích mi teda vadí dost :pocitac: . To není jen jakože „mapa“ kam až sahala voda když jsem vařila ale prostě kruh toho vyvařenýho škrobu z brambor či co ještě + se na to nalepí ještě nějaký další bordel při tom vlastním mytí v myčce a představa že tohle se mi při dalším použití toho hrnce vyvaří do jídla…no děkuju pěkně :poblion:
  • tak že by Ekover tablety :think:
  • jinak naše myčka je v podstatě ještě mladice :mrgreen: - je jí cca 3/4 roku a byl to celkem zánovní model, takže sprchování už by mohla mít vymakaný :mrgreen: …škoda že ty myčky ještě němají houbičky a dvě pazoury k tomu :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
22.5.11 13:17

Dobrý den, ráda vás čtu a dozvídám se něco nového o ekologické domácnosti, takže děkuji za rady … :-D

Přidám taky trošku do mlýna, snad se nebudete zlobit. Ráda se dívám na Barandově na máte doma uklizeno a zaujalo mě téma na čištění pračky - prý se má co 3 měsíce 8-o a jak na čištění koupelny …

Takže:

Prádlo udržíte v čistotě jen s čistou pračkou. Proto byste ji každé tři měsíce měli zbavit špíny, bakterií a vodního kamene

Pračka v každém případě vyžaduje pravidelnou údržbu. Pokud perete na nízké teploty, převalujete totiž v pračce spolu s prádlem špínu a bakterie. Těch pračku zbavíte, když nasypete do přihrádky na prášek odměrku krystalů sody na praní. Poté pračku zapněte na nejdelší a nejteplejší cyklus. Když pračka dopere, zapněte ji znovu. Tentokrát ale dejte do bubnu půl litru čistého octa, který vyčistí trubky od nánosů. Perte opět na nejdelší a nejteplejší cyklus. Pokud chcete pračku a tudíž i oblečení opravdu udržet v čistotě, provádějte tuto proceduru zhruba jednou za tři měsíce.

Sprcha:
Sprchovou hlavici byste měli čas od času zbavit vodního kamene

K vyčištění sprchové hlavice můžete použít buď speciální prostředek na vodní kámen, nebo si vyrobit vlastní roztok z domácích zdrojů. Připravíte ho ze směsi lihového octa a vody, v poměru jedna ku jedné. Do tohoto roztoku hlavici na pár hodin vložte, například do misky, a poté jen propláchněte čistou vodou. Případně roztok nalijte do pevného igelitového sáčku a hlavici do něj pevně zavažte. Můžete nechat působit i přes noc. V případě, že otvory po propláchnutí přesto zůstanou ucpané, můžete zkusit ještě kartáček s pastou a otvory dočistit špendlíkem.

Kohoutky:
Zanesené kohoutky vyčistěte zubní pastou a vyleštěte hadříkem či houbičkou

K čištění zanesených kohoutků můžete použít starý zubní kartáček a zubní pastu. Páky jen vydrhněte a poté vyleštěte hadříkem či houbičkou. Pozor, zubní pastu nesmíte používat na zlato či mosaz.

Na zavápněné kohoutky je zase nejlepší ocet nebo citrónová šťáva. Tu na baterii nastříkejte nejlépe z rozprašovače, ocet naneste tak, že do něj namočte vatový tampon a potom jím baterii omotejte. Na povrchy citlivé na poškrábání použijte raději citrónovou šťávu než ocet.

Vana:
Na zanesený okraj vany platí kašička namíchaná z jedlé sody a saponátu

Na zanesené spáry zase zabírá pasta z prášku do pečiva a vody. Na žluté skvrny na vaně použijte citrónovou šťávu. Skvrny od rzi pustí nejlépe, když smícháte boraxovou pastu s octem.

Stěny sprchového koutu zanesené od mýdla či vody skvěle vyčistíte octem, který napůl zředíte s vodou. Na stěny sprchového koutu ho můžete nastříkat pomocí rozprašovače nebo nanést hadrem. K vyleštění vám poslouží papírové utěrky nebo noviny.

Pokud vás trápí špinavý a flekatý sprchový závěs, můžete ho vyprat v pračce s přidáním octa, na nejšetrnější program. Vyperte ho se starými froté ručníky, které ho svým hrubým povrchem odrhnou.

Když chcete vyčistit zanesený okraj vany či umyvadla, postačí vám jedlá soda a saponát. Smíchejte je a vznikne pasta, kterou potom vanu vydrhnete. K tomu použijte plastovou drátěnku, která bude k vaně šetrná a nepoškrábe ji. Nakonec vanu utřete vlhkým hadříkem.

Dlaždičky se nejlépe drhnou po koupeli či sprchování, kdy jsou napařené a špína jde snadněji odstranit

Na čištění zavápněných koupelnových obkladů a dlaždiček se výborně hodí ocet nebo rozpůlený citron, zkusit můžete i zkyslé mléko nebo sůl. Nejlepší čas na jejich čištění je vždy po koupeli nebo sprchování, kdy jsou dlaždičky napařené a špína jde snadněji odstranit.

:-D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
22.5.11 13:18

Obarvené věci … četla jsem, že na to jsou nějaké speciální ubrousky co se dají do pračky spolu s prádlem … :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
22.5.11 15:29

deo krystal

ahoj holky, na vaše rady jsem si koupila tekutý krystal proti pocení. Je to teda paráda, fakt to funguje a vůbec se nepotím a ještě je to přírodní. Paráda. díky za tip:))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
22.5.11 21:55

To je pravda, na ten pořad o uklízení se občas dívám, lépe řečeno zírám, a kolikrát mě už překvapilo, že dámy téměř nepoužívají kupované čistící prostředky, ale doporučují právě to, co popsala Gita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
22.5.11 22:50
Pimpa: To je pravda, na ten pořad o uklízení se občas dívám, lépe řečeno zírám
Koukla jsem na web, vocogou, ten vysílací čas ale není pro pracující zrovna ideální. Já bych na to stejně neměla trpělivost, tak až tam bude něco užitečnýho, dejte zase vědět. Dík.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
23.5.11 07:28

Bluesky ani nevím, kdy to dávají, občas se trefím. Mám pocit, že dřív to bylo na Primě, ale to je jedno. Hledala jsem, jestli se dá někde pustit video, ale asi ne. Jinak si myslím, že by ses jen tak neodtrhla :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
23.5.11 07:34

Ahoj :mavam:
Dávají to na Barandově v 18:00 ale video na netu není, taky jsem hledala :-?
Právě že tam říkají i alternativy na uklízení,různé vychytávky … :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
23.5.11 10:00

No já se hlavně kochám tím bordelem a říkám si, že u nás je vzorný pořádek :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný